Свържи се с нас

Новини

67 заразени с коронавирус за ден в региона, задава се локален локдаун

Published

on

67 са новите потвърдени случаи на КОВИД – 19 през последното денонощие на територията на област Габрово. Данните, отнасящи се за 30 септември, оповестиха днес, 1 октомври, от Регионалната здравна инспекция в Габрово.

Според данните на здравните власти за последните 24 часа 10 души са били хоспитализирани в лечебни заведения за болнична помощ, а останалите 57 провеждат домашно лечение. През последното денонощие няма констатиран смъртен случай.

Според разпределението на новопотвърдените случаи в четирите общини на област Габрово, най-много заболели с коронавирус има в Севлиево, където са установени 34 положителни проби. Двадесет и пет са резултатите в Габрово, по четири в Дряново и Трявна.

Според изказване на директора на РЗИ – Габрово д-р Николай Пенчоков, излъчено в ефира на Нова ТВ, на територията на цялата област ще има локдаун.

За две седмици ще бъдат ограничени всякакви публични мероприятия на открито или закрито, с ясната цел да се ограничи всякакви масови струпвания на хора. Сватби, кръщенета и други също се очакват да бъдат ограничени. Заведенията също ще затворят в този период, като ще могат да осъществяват разнос до адрес.

Очаква се днес да бъде взето официалното решение откога новите мерки за област Габрово ще влязат в сила и да бъде издадена заповед, която официално да регламентира това.

По информация на източници на „Габрово Нюз“ в Ритуалната зала на Община Габрово е бил проведен Областен кризисен щаб, по време на който са били обсъдени конкретните предстоящи ограничения, а мерките ще влязат в сила от понеделник, 4 октомври.

Към днешна дата област Габрово е оцветена в тъмночервен цвят, а заболеваемостта надхвърля 500 души на 100 000 население за последните 2 седмици.

*Очаквайте още информация на по-късен етап.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Почистиха градинката пред болницата в Трявна

Published

on

Днес, 22 октомври, служители на Община Трявна изчистиха градинката пред централния вход на МБАЛ “Д-р Теодоси Витанов” в града.

Събрани бяха изхвърлените битови отпадъци на една от циментовите площадки до сградата на болницата – хартиени и картонени отпадъци, предпазни маски за лице, полиетиленови торбички, фасове от цигари.

Общинските служители изметоха още тротоарните пътеки и стъпалата, водещи към централния вход на лечебното заведение, от паднали есенни листа и насъбрала се шума.

Община Трявна продължава да се грижи за чистия и приветлив вид на туристическия град, и да насърчава обществената отговорност за регламентирано и разделно събиране на отпадъци.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Онлайн форум дава гласност на младите хора в областта

Published

on

Националният младежки форум съвместно с Форумът за глокална промяна и сдружение ИМКА-Габрово организират онлайн среща “Промяната започва с теб в Габрово.” Събитието ще се проведе на 24 октомври, неделя от 10.00 ч. и в него могат да се включат всички желаещи, които са на възраст между 15 и 35 години.

Предвидената програма е част от проекта “25-те процента” и “Конференцията за бъдещето на Европа”, които се реализират в партньорство с Европейски младежки форум и финансовата подкрепа на Европейски парламент.

Целта на онлайн срещата е да чуе младежкото мнение и идеи относно развитието на Европа и населените места в областта – Габрово, Трявна, Дряново и Севлиево. В този аспект ще има обособени два тематични панела – Промяната в Европа и Промяната на местно ниво.

В първия младежите ще се запознаят отблизо със значението на социалната промяна, след което ще предложат своето виждане за промяната в Европа. Събраните идеи на по-късен етап ще бъдат представени пред националните и европейски институции с цел политиците да придобият по-добра представа каква промяна желаят да видят младите хора и как тя да бъде постигната.

Участниците ще поставят и проблеми, които виждат в родното си място и ще дадат идеи за разрешаването им. Съответно те ще бъдат презентирани, във втория панел, пред поканените представители на общинската/областна администрация.

Двете страни ще влязат в пряк диалог как предложенията да бъдат осъществени, а младите – включени в този процес. Всички желаещи, които искат да се включат в събитието, трябва да направят първо регистрация в тази форма.

Ето и линк към събитието във фейсбук страницата на “Промяната започва с теб в Габрово.” – https://www.facebook.com/events. На страницата в социалната мрежа ще откриете линка към срещата в ZOOM.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Информационна кампания за възможностите за еврофинансиране в Трявна

Published

on

На 28 октомври, четвъртък, Областният информационен център и Националната служба за съвети в земеделието ще проведат кампания за възможностите по оперативните програми на Европейския съюз.

Със съдействието на Община Трявна, двата екипа ще разположат своя информационен щанд в парка пред сградата на Районния съд в Трявна. Събитието ще се проведе от 11.00 ч. до 13.00 ч.

“Ще извършваме индивидуални консултации на всички желаещи и заинтересовани граждани на Трявна във връзка с текущите и бъдещи възможности за финансиране със средства от Европейския съюз“, обясни управителят на ОИЦ – Габрово Маринела Събева.

Информационната кампания на открито ще се проведе съобразно наложените противоепидемични мерки със Заповед на Министъра на здравеопазването, влезли в сила от 21 октомври т.г.

Задължително е носенето на предпазна маска за лице и спазване на физическа дистанция от 1.5 м. На щанда ще бъдат разположени и предоставяни дезинфектанти за ръце и маски за лице и раздаваните рекламни материали ще бъдат в индивидуални пакети.

В допълнение, екипът на ОИЦ-Габрово информира, че е ваксиниран и при проверка от съответните органи може да представи “зелен сертификат”.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица