Свържи се с нас

Новини

Въвеждат нови мерки срещу коронавируса от 7 септември

Published

on

„Ниският процент на ваксинация ни принуждава да наложим нови мерки срещу разпространението на вируса. Регистрираме както нарастване на броя на болните, настанени за лечение в болница, в това число в интензивните отделения, така и на смъртността. 85% от починалите са хора над 60-годишна възраст. Последното ни място по ваксинация закономерно ни отрежда първо място по смъртност от COVID-19“.

Това заяви министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров на пресконференция, на която бяха представени новите противоепидемични мерки, които Министерството на здравеопазването ще приложи, считано от 00:00 часа на 7 септември (вторник) на територията на цялата страна.

Проф. Ива Христова – директор на Националния център по заразни и паразитни болести, информира, че в страната към момента се наблюдава пълна доминация на Делта варианта. „98-99% от пробите са с Делта вариант и 1 до 2% – Алфа вариант, т.е. британският вариант. При Делта варианта на практика 1 човек заразява 6 до 8 от присъстващите около него хора, което го прави доминиращ не само у нас, но и в Европа, Америка и Азия“, обясни тя.

Проф. Мира Кожухарова изнесе информация за актуалната епидемиологична обстановка в страната, според която повече от половината от областите вече са в червената зона, една е в тъмночервената, а останалите са в оранжевата зона, съгласно Националния оперативен план.

„Няма място за паника в момента. Ситуацията е сериозна, но не е излязла извън контрол“, увери министърът. Мерките се вземат въз основа на предвиденото в Националния оперативен план и доклада на главния държавен здравен инспектор. Те са научно обосновани и са взети след детайлно обсъждане с членовете на Експертния съвет по епидемиология и са обсъдени по принцип с правителството.

Поискани са становища и предложения за подходящите мерки и компенсации от широк кръг работодателски, съсловни и браншови организации. Получени са над 40 такива становища. Всички направени предложения са обсъдени, а тези които съответстват на противоепидемичните мерки, са възприети.

Писмата ще бъдат изпратени на министъра на финансите и на министъра на икономиката за предприемане на действия за изплащане на компенсации и обезщетения на засегнатите от мерките лица. „Ние прилагаме тези мерки с голямо нежелание, но сме принудени от ситуацията. Искам да се обърна към всички наши сънародници с призив да се спазват мерките и с молба да съдействат на контролните органи при изпълнението на техните задължения. От нас зависи колко дълго ще бъдат прилагани мерките и колко тежки ще бъдат те“, подчерта здравният министър.

„В рамките на 10 дни след влизането на заповедта, следейки ежедневно епидемиологичните показатели, ситуацията в страната, хоспитализациите, ще направим преоценка на въведените мерки и ако ситуацията налага, ще бъдат нанесени корекции. Ние няма да допуснем претоварване на здравната система, в това число на нашите медици, лекари, сестри, санитари, които са на първа линия в битката с вируса, и те да бъдат поставени в ситуация на невъзможност да оказват медицинска помощ“, заяви д-р Кацаров и посочи, че няма да се поколебае да наложи и по-строги мерки, ако ситуацията налага това.

Във връзка с началото на учебната година д-р Кацаров посочи, че тя ще започне присъствено. „Децата не са длъжни да плащат цената на това, че ние възрастните не направихме необходимото, за да се ваксинираме. “

“Въпреки повишената заболеваемост, ваксинационният процес няма да бъде спиран. Насочването на болните към КОВИД зоните ще позволи на личните лекари да могат да продължат ваксинацията в пълен обем, така че възползвайте се от тази възможност”, призова здравният министър и допълни: „Ваксината предпазва от тежко протичане на заболяването и води до намаляване на смъртността.“

Провеждането на присъствени занятия в образователни центрове се допуска само при спазване на дистанция и носене на маски.

  • Преустановяват се посещения в детски центрове и други места на закрито с присъствието на деца.
  • Семинари и симпозиуми могат да се провеждат при 30% от капацитета на помещението.
  • Преустановява се провеждането на тиймбилдинги. –
  • Провеждането на конкурси се допуска при капаците до 30 % и 30 участника в помещението, с носене на защитни маски.
  • Преустановяват се концертите и фестивалите.
  • Кина и театри ще работят при спазване на изискванията за дистанция. – Посещения на фитнеси се допуска при 30% от капацитета.
  • Колективните спортове на закрито се преустановяват.
  • Професионалните спортни мероприятия на открито ще могат да се провеждат с публика, но при заетост само на 30% от капацитета на спортните съоръжения
  • Посещенията на балнеолечебни центрове и терапевтични центрове – само при 30 на сто от капацитета и създаване на график на посещенията
  • Ограничава се работното време на заведенията, игралните зали и казината – от 07:00 до 22:00 часа. Изисква се и носене на маски от персонала.
  • За събития от частен характер като сватби – до 30 лица на закрито и 60 на открито.
  • На пазарите и тържищата се създава еднопосочно движение.
  • Работодателите трябва да организират работата на служителите си в дистанционна форма, където е възможно, като се допуска работа на най-много 50 процента от персонала.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

ПТГ „Д-р Никола Василиади“ се класира на финалите по футбол на страната

Published

on

Отборът на Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ – Габрово, 11-12 клас, се класира на финалите на Националните ученически игри, след като стана зонален първенец на областите Габрово, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Враца, Видин и Монтана.

Там ще се изправи в спор за Купата на страната с останалите пет победители областни шампиони. Футболистите от Габрово, водени от треньорския тандем на заместник – директора Христо Минков и преподавателя Надежда Найденова, записаха успех над ПТГЕ „Христо Ботев“ – Монтана.

Двубоят помежду им се изигра днес, 25 април, в Севлиево и приключи при резултат 4:2. На стадион „Раковски“ габровци не оставиха съмнение кой от двата състава заслужава да се бори за Купата на България. Въпреки трудното начало на мача, ПТГ – Габрово навакса изоставане от 0:1 и обърна развоя на срещата до 4:1.

По две попадения за „василиадевци“ във вратата на противника отбелязаха Дориян Николаев и Християн Пенчев, които материализираха отличното представяне на целия отбор. В края на двубоя ПТГЕ „Христо Ботев“ успя да върне едно попадения, но последния съдийски сигнал дойде при този резултат.

Така след победата, зоналният първенец ПТГ „Д-р Никола Василиади“ се включа в битката за Купата на страната, в съревнование с победителите от останалите области в страната. Финалният турнир ще се проведе в началото на месец май в Разград.

Зареди още

Култура

„Познай кой ще дойде на вечеря?“ в Габрово

Published

on

Когато Даниел (Мариан Бачев), преуспяващ адвокат, за поредна вечер се връща в малките часове на нощта при съпругата си Катрин (Диана Любенова), с оправданието, че е бил при най- добрия си приятел, който е в депресия, тя не може да приеме това извинение.

Още повече, че никога всъщност не е виждала въпросния приятел Чарли (Антоан Петров – Анди). Притиснат от Катрин, Даниел е принуден да покани Чарли на вечеря.

Но липсата на реално съществуващ приятел поставя изобретателния адвокат в безумната ситуация да прибегне до услугите на случайно срещнат клиент на един бар.

Как ще протече вечерята, какви рискове и обрати ще се стоварят върху главата на Даниел и дали Катрин ще познае кой всъщност е дошъл на вечеря? Това ще разберете, само ако гледате пиесата на Адриен Ракка “Познай кой ще дойде на вечеря?”.

Спектакълът ще се играе този петък – 26 април, в зала „Възраждане“ в Габрово, от 19.00 часа.

Зареди още

Икономика

Фирма „Теспом“ търси стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица