Свържи се с нас

Икономика

Какво се случва, когато плащаме вноските по кредита си редовно?

Published

on

За съжаление много хора изпитват сериозни затруднения, когато трябва да върнат дължимата сума по кредита си и това определено води до неприятни и за двете страни последици.

Когато отворите кредитна карта или изтеглите кредит, едно от най-важните неща, които се съгласявате да правите, е да извършите необходимото месечно минимално плащане до крайната датата. Спазването на това споразумение е важно, ако искате да избегнете санкции като: закъсняла такса, потенциално увеличение на наказателната ставка, недостатък на кредитния Ви отчет и загуба на доброто си положение с банката или кредиторската компания, от която сте финансирани.

Кога плащането на кредитната Ви карта се води закъсняло?
Плащането на кредитната Ви карта се извършва винаги до една и съща дата и час всеки месец. В повечето случаи до 17:00 ч. на дължимата дата, освен ако издателят тази карта/кредитът Ви няма определен по-късен час.

Например, някои кредитори могат да Ви позволят да извършите онлайн или телефонно плащане чак в полунощ на уречената дата. Трябва да се консултирате с Вашия кредитор, за да разберете точното време на прекъсване на плащането.

Ако плащането Ви бъде получено дори само минута след времето на прекъсване на датата на падежа, то се счита за закъсняло.

Защо е добре да плащате вноските си навреме?
От време на време може да се изкушите да отложите плащането на месечната си кредитна вноска с няколко дни, особено когато не разполагате с достатъчно пари и имате куп други дължими сметки. Понякога дори познанието, че последствията могат да бъдат тежки, е достатъчен тласък, за да извършите плащането на месечната си вноска по кредита навреме. Можете да рационализирате закъсняла такса, дори да се научите да живеете с нейното увеличение. Но оставете тези мисли настрана и вместо това помислете за ползите от плащането на вноските си навреме.

Вероятно вече знаете колко е важно да извършвате плащанията по кредитната си карта до последната дата всеки месец. Това е така, защото закъснелите плащания могат да навредят на кредитния Ви рейтинг повече от всеки друг фактор. Ето и някои от предимствата, когато плащате месечните си кредитни вноски навреме:

  • Насладете се на по-нисък лихвен процент

По-късните плащания могат да Ви струват ниския лихвен процент. Кредиторите имат право да увеличат лихвения процент, ако закъснявате с повече от 60 дни при плащането на месечната вноска. Наказателният лихвен процент на някои кредитни карти може да достигне изумителните 30%.

Кредиторите имат право да повишат лихвения процент по Вашия кредит, който имате с тях, дори ако винаги сте били в крак с тези плащания. Избягвайки просрочията си давате шанс да договорите по-ниска лихва или да се възползвате от различни отстъпки като програмата „Лоялни клиенти“ на Cash Credit.

  • Избягвайте по-късните плащания

Можете да бъдете таксувани с лихвена такса само минути след плащането на закъснялата месечната вноска. Избягвайте скъпите лихвени такси, като изпращате плащането си навреме. Първият път, когато закъснявате с вноската, лихвената такса ще бъде по-ниска. Ако закъснеете отново в рамките на шест месеца, закъснялото плащане може да е поскъпнало. Когато изпълнявате договореното с кредитора в срок, си гарантирате и това предимство.

  • Подобряване на кредитния рейтинг

Тридесет и пет процента (35%) от кредитния Ви рейтинг се основава на това дали плащанията Ви с кредитни карти се извършват навреме. Вашият кредитен рейтинг се подобрява най-много, ако постоянно извършвате плащанията по месечните си вноски (и всички останали плащания) навреме.

  • Вземете по-ниски застрахователни цени

Застрахователните компании все повече използват кредитната оценка, за да определят застрахователните вноски. Когато закъснелите плащания понижат кредитния Ви рейтинг, вашите застрахователни вноски могат да се увеличат, когато дойде време за подновяване на застраховката. Изплащането на вноската навреме Ви помага да получите най-ниската застрахователна такса, а това, от своя страна, Ви спестява пари.

  • Дръжте месечните си плащания ниски

Когато плащането по кредита Ви е закъсняло, следващото минимално плащане ще бъде двойно повече, отколкото би било, ако не пропускате вноска. Това е така, защото следващото Ви плащане с кредитна карта ще включва две минимални плащания и лихвена такса. Ако имате проблеми с погасяването на кредитната си вноска, отлагането й няма да Ви улесни. Вместо това се случва обратното и става все по-трудно да наваксате.

  • Поддържайте кредита си в добро състояние

Плащайте вноските си навреме и по-рано, ако е възможно. Противно на това, можете да навредите на кредитния си рейтинг. Но ако сте успели и сте заделили пари настрани, изплащането на дълга често е най-добрият избор. В допълнение към психологическите ползи от освобождаването от заема, се радвате на измерими финансови ползи. Обикновено спестявате пари, когато елиминирате задълженията си рано, но може да имате основателни причини да предприемете по-алтернативен подход.

  • Може да успеете да спестите пари, ако платите по-бързо кредита си

Най-добрата причина за изплащане на кредита Ви рано е да спестите пари и да спрете да плащате лихва. Таксите за лихви не Ви купуват нищо, освен време. Вместо да изплащате пълната сума за закупуване на дом или автомобил в момента, можете да разпределите плащанията за няколко години. Но къщата Ви не става по-голяма, когато плащате лихва по ипотека и не получавате обратно лихвата си, когато продавате. Така че, най-добре е да не плащате за повече време, отколкото Ви е необходимо. Някои заеми се изтеглят за 30 или повече години, а разходите по лихви се увеличават с течение на времето. Други заеми може да имат по-кратки срокове, но Високите лихви ги оскъпяват. Има и кратки, бързи заеми, които са без лихва за нови клиенти.

Сега, когато знаете повече защо изплащането навреме на вашите месечни кредитни вноски е добро решение, може да сте нетърпеливи да продължите напред и даже, ако Ви е възможно да платите и малко повече. Обадете се или изпратете имейл на кредитора си и обяснете какви точно са целите Ви. Попитайте как да продължите, така че плащанията Ви да се прилагат правилно за изплащане на главницата на Вашия заем.

Ние, от Cash Credit, ще се радваме да се посъветвате с нашите кредитори или да се възползваtе от нашите отлични оферти за кредити. Статията е подготвена за вас от финансовият екип на Кеш Кредит

● Кеш Кредит Габрово
⮚ гр. Габрово, ул. „Николаевска“ №28 0800 200 88

Икономика

Връщат до 1350 лева за три деца

До края на декември искаме данъчните облекчения за деца чрез работодател.

Published

on

Нови по-високи данъчни облекчения ще могат да ползват родителите на деца и деца с увреждания. Данъчната отстъпка е значително по-висока в сравнение с предходни години и ще се прилага еднократно само за доходите от 2021 г.

За да ползва данъчните облекчения, физическото лице (включително едноличен търговец) трябва през 2021 г. да е получавало доходи, облагаеми с годишни данъци (данък върху общата годишна данъчна основа или данък върху годишната данъчна основа за доходите от стопанска дейност като едноличен търговец). Хората без доходи, или само с необлагаеми такива като обезщетение за майчинство например, както и само с доходи, облагаеми с окончателен и/или патентен данък, не могат да се възползват от облекченията, но това може да направи другият родител, допълват от НАП.  

За тази година сумите, с които е възможно да се намали общата годишна данъчна основа при ползване на данъчно облекчение за деца са: 4500 лв. за едно дете, 9000 лв. за две деца и 13 500 лв. за три и повече деца. За отглеждане на едно дете с увреждания намалението за тази година е в размер на 9000 лв.

Непроменени остават условията за ползване на данъчните облекчения за деца и деца с увреждания. Те са подробно описани в сайта на НАП, а през следващата седмица предстои да бъде публикувана повече информация и във Фейсбук страницата на ведомството. Едно от най-важните изисквания за прилагане на облекченията е лицата да нямат задължения, подлежащи на принудително изпълнение. От НАП съветват гражданите да проверят с персонален идентификационен код данъчната си сметка онлайн за задължения преди да ползват данъчно облекчение, за да избегнат неудобства.

Данъчните облекчения могат да се ползват по два начина, както и досега. Единият е с подаване на декларация пред работодателя по основния трудов договор в периода от 30 ноември до 31 декември 2021 г. В този случай работодателят може да възстанови данъка в срок до края на януари 2022 г. Втората възможност за ползване на данъчното намаление е с подаване на годишна данъчна декларация в НАП в срок от 10 януари до 03 май 2022 г., като паричните суми ще бъдат възстановени след проверка от приходната агенция в срок от 1 месец след подаването на декларацията.

Подробна информация за данъчните облекчения има в сайта на приходната агенция www.nap.bg, фейсбук страницата на ведомството, а телефонна консултация по тези въпроси може да се направи с Информационния център на НАП на телефон: 0700 18 700 и имейл infocenter@nra.bg

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

НАП пусна нова електронна услуга за промяна на електронна поща и телефон

Published

on

Електронните адреси за кореспонденция, на които НАП изпраща съобщения и документи до физическите и юридически лица, вече могат да се заявяват и коригират онлайн от клиентите чрез използване на нова електронна услуга „Управление на достъпи и на контактна информация“.

Притежателите на ПИК, издаден от агенцията, или електронен подпис, могат да променят имейлите и телефоните за контакт с НАП за целите на изпълнението на данъчно-осигурителните изисквания. По този начин комуникацията между данъчната администрация и потребителите ще се улесни, намалявайки значително случаите на неактуална контактна информация.

Електронният адрес за кореспонденция по чл. 28, ал. 2 от ДОПК за получаване на съобщения от НАП е задължителен за лицата, регистрирани по Закона за данъка върху добавената стойност, и поради тази причина актуалният имейл трябва да е един, поясняват от НАП.  

При всяко актуализиране на имейл, системата изпраща линк  на електронна поща, който изисква потвърждение преди промяната да влезе в сила. Смяната на телефон за контакт се извършва в 2 стъпки, като няма пречка да бъде посочен мобилен номер, уточняват от приходната агенция.

Новата услуга е достъпна под името „Управление на достъпи и на контактна информация“ в портала за е-услуги на НАП – https://portal.nra.bg/ . От НАП съветват потребителите да предоставят актуален имейл за кореспонденция, за да може комуникацията с приходната агенция да се извършва изцяло електронно, а не на хартия.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Общината очаква предложения за Бюджет 2022

Published

on

Проектът за бюджет на Община Габрово за 2022 г. е в процес на подготовка. Целта на средствата, предвидени в него е да решават проблеми, да подкрепят развитието на града, да подобряват качеството на живот.

За Община Габрово е изключително важно да чуе предложенията на габровци по новата финансова рамка, споделиха от администрацията на кмета.

Изпратете Вашите предложения към Бюджет 2022 в срок до 15 декември 2021 г.

Три са възможните начини това да се случи: чрез специално разработената електронна форма на адрес: https://gabrovo.bg/budget2022/; чрез мобилното приложение Komitet.BG, като за целта трябва да изтеглите и инсталирате приложението, и да добавите идея в категорията „Предложения за Бюджет 2022 г. на Община Габрово“. Насоки за работа с мобилното приложение можете да намерите тук; на хартиен носител в деловодството на Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица