Свържи се с нас

Икономика

Какво се случва, когато плащаме вноските по кредита си редовно?

Published

on

За съжаление много хора изпитват сериозни затруднения, когато трябва да върнат дължимата сума по кредита си и това определено води до неприятни и за двете страни последици.

Когато отворите кредитна карта или изтеглите кредит, едно от най-важните неща, които се съгласявате да правите, е да извършите необходимото месечно минимално плащане до крайната датата. Спазването на това споразумение е важно, ако искате да избегнете санкции като: закъсняла такса, потенциално увеличение на наказателната ставка, недостатък на кредитния Ви отчет и загуба на доброто си положение с банката или кредиторската компания, от която сте финансирани.

Кога плащането на кредитната Ви карта се води закъсняло?
Плащането на кредитната Ви карта се извършва винаги до една и съща дата и час всеки месец. В повечето случаи до 17:00 ч. на дължимата дата, освен ако издателят тази карта/кредитът Ви няма определен по-късен час.

Например, някои кредитори могат да Ви позволят да извършите онлайн или телефонно плащане чак в полунощ на уречената дата. Трябва да се консултирате с Вашия кредитор, за да разберете точното време на прекъсване на плащането.

Ако плащането Ви бъде получено дори само минута след времето на прекъсване на датата на падежа, то се счита за закъсняло.

Защо е добре да плащате вноските си навреме?
От време на време може да се изкушите да отложите плащането на месечната си кредитна вноска с няколко дни, особено когато не разполагате с достатъчно пари и имате куп други дължими сметки. Понякога дори познанието, че последствията могат да бъдат тежки, е достатъчен тласък, за да извършите плащането на месечната си вноска по кредита навреме. Можете да рационализирате закъсняла такса, дори да се научите да живеете с нейното увеличение. Но оставете тези мисли настрана и вместо това помислете за ползите от плащането на вноските си навреме.

Вероятно вече знаете колко е важно да извършвате плащанията по кредитната си карта до последната дата всеки месец. Това е така, защото закъснелите плащания могат да навредят на кредитния Ви рейтинг повече от всеки друг фактор. Ето и някои от предимствата, когато плащате месечните си кредитни вноски навреме:

  • Насладете се на по-нисък лихвен процент

По-късните плащания могат да Ви струват ниския лихвен процент. Кредиторите имат право да увеличат лихвения процент, ако закъснявате с повече от 60 дни при плащането на месечната вноска. Наказателният лихвен процент на някои кредитни карти може да достигне изумителните 30%.

Кредиторите имат право да повишат лихвения процент по Вашия кредит, който имате с тях, дори ако винаги сте били в крак с тези плащания. Избягвайки просрочията си давате шанс да договорите по-ниска лихва или да се възползвате от различни отстъпки като програмата „Лоялни клиенти“ на Cash Credit.

  • Избягвайте по-късните плащания

Можете да бъдете таксувани с лихвена такса само минути след плащането на закъснялата месечната вноска. Избягвайте скъпите лихвени такси, като изпращате плащането си навреме. Първият път, когато закъснявате с вноската, лихвената такса ще бъде по-ниска. Ако закъснеете отново в рамките на шест месеца, закъснялото плащане може да е поскъпнало. Когато изпълнявате договореното с кредитора в срок, си гарантирате и това предимство.

  • Подобряване на кредитния рейтинг

Тридесет и пет процента (35%) от кредитния Ви рейтинг се основава на това дали плащанията Ви с кредитни карти се извършват навреме. Вашият кредитен рейтинг се подобрява най-много, ако постоянно извършвате плащанията по месечните си вноски (и всички останали плащания) навреме.

  • Вземете по-ниски застрахователни цени

Застрахователните компании все повече използват кредитната оценка, за да определят застрахователните вноски. Когато закъснелите плащания понижат кредитния Ви рейтинг, вашите застрахователни вноски могат да се увеличат, когато дойде време за подновяване на застраховката. Изплащането на вноската навреме Ви помага да получите най-ниската застрахователна такса, а това, от своя страна, Ви спестява пари.

  • Дръжте месечните си плащания ниски

Когато плащането по кредита Ви е закъсняло, следващото минимално плащане ще бъде двойно повече, отколкото би било, ако не пропускате вноска. Това е така, защото следващото Ви плащане с кредитна карта ще включва две минимални плащания и лихвена такса. Ако имате проблеми с погасяването на кредитната си вноска, отлагането й няма да Ви улесни. Вместо това се случва обратното и става все по-трудно да наваксате.

  • Поддържайте кредита си в добро състояние

Плащайте вноските си навреме и по-рано, ако е възможно. Противно на това, можете да навредите на кредитния си рейтинг. Но ако сте успели и сте заделили пари настрани, изплащането на дълга често е най-добрият избор. В допълнение към психологическите ползи от освобождаването от заема, се радвате на измерими финансови ползи. Обикновено спестявате пари, когато елиминирате задълженията си рано, но може да имате основателни причини да предприемете по-алтернативен подход.

  • Може да успеете да спестите пари, ако платите по-бързо кредита си

Най-добрата причина за изплащане на кредита Ви рано е да спестите пари и да спрете да плащате лихва. Таксите за лихви не Ви купуват нищо, освен време. Вместо да изплащате пълната сума за закупуване на дом или автомобил в момента, можете да разпределите плащанията за няколко години. Но къщата Ви не става по-голяма, когато плащате лихва по ипотека и не получавате обратно лихвата си, когато продавате. Така че, най-добре е да не плащате за повече време, отколкото Ви е необходимо. Някои заеми се изтеглят за 30 или повече години, а разходите по лихви се увеличават с течение на времето. Други заеми може да имат по-кратки срокове, но Високите лихви ги оскъпяват. Има и кратки, бързи заеми, които са без лихва за нови клиенти.

Сега, когато знаете повече защо изплащането навреме на вашите месечни кредитни вноски е добро решение, може да сте нетърпеливи да продължите напред и даже, ако Ви е възможно да платите и малко повече. Обадете се или изпратете имейл на кредитора си и обяснете какви точно са целите Ви. Попитайте как да продължите, така че плащанията Ви да се прилагат правилно за изплащане на главницата на Вашия заем.

Ние, от Cash Credit, ще се радваме да се посъветвате с нашите кредитори или да се възползваtе от нашите отлични оферти за кредити. Статията е подготвена за вас от финансовият екип на Кеш Кредит

● Кеш Кредит Габрово
⮚ гр. Габрово, ул. „Николаевска“ №28 0800 200 88

Икономика

Предколеден Фермерски пазар на 10 декември

Published

on

Да продължим традицията – подготвяме празничната декемврийска трапеза с продукти от Фермерския пазар на 10 декември.

Фермерски пазар „ОТ БГ“ – запазеното време от месеца за покупки на любимите продукти, произведени от местни малки ферми и производители. Любими, защото винаги се усеща, когато всичко е минало през ръцете на някого, който работи с любов и внимание. От вкуса до опаковката, капчицата любов винаги личи.

„Кога ще има отново фермерски пазар, защото свърши любимото ми сирене?“ Или: „Има едно мляко, което го има само на фермерския пазар!“; „Ще дойдат ли хората с биокозметиката, защото нещата ми свършиха, пък аз само от там купувам?“; „Сокът от рози е супер – ще има ли и този път?“; „А суджуци и кашкавал от овче мляко?“; „А вино?“; „А малиново?“ Отговорът на всичко е „да“.

Подготвяме декемврийските празници и на фермерския пазар ще има всичко нужно, за да бъдат те вкусни и уютни. И вино, и мед, и сладкиши, и мляко и млечни продукти, и деликатеси от месо и мляко.

На 10 декември ще има и един нестандартен участник – магазин „Берьозка“, който ще ни предложи продукти от руската, украинската, белоруската, молдовската и прибалтийската кухня – нещо различно за празниците! Къде да ни намерите – мястото си остава същото – паркингът на магазин BILLA, до Спортна зала „Орловец“ в Габрово.

BILLA винаги са заставали зад малките производители и семейни фирми, за което им благодарим. Датата е 10 декември, събота. Ще я има и любимата томбола – всеки пазарувал на базара ще получи номерче, с което може да спечели чудесна награда – пълна торба с продукти от фермерския базар.

Заповядайте! Очакваме ви, за да дадем заедно старт на вкусния семеен и празничен декември!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Информационни събития за предстоящите мерки на МИГ „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“

Published

on

Община Трявна и Местната инициативна група „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“ отправят покана до всички заинтересовани лица за участие в провеждането на информационни срещи/обучения в гр. Трявна във връзка с отварянето на предстоящи приеми по мерки от Стратегията за местно развитие на МИГ „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“.

Събитията ще се проведат днес, 1 декември, от 14.00 ч. в Многофункционална зала „Дръзновение“ и утре, 2 декември, от 15.00 ч. в ДГ „Калина“ – Трявна.

На информационните събития ще бъде предоставена информация за предстоящи мерки от Програмата за развитие на селските райони, условията за кандидатстване с проекти и изпълненията им.

Семинарите се провеждат в изпълнение на дейности по Споразумение за изпълнение на Стратегия за ВОМР №РД 50-45 /30.04.2018 год. по подмярка 19.2 „Прилагане на операции в рамките на стратегии за Водено от общностите местно развитие“ на мярка 19 „Водено от общностите местно развитие“ от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 год.

Зареди още

Икономика

Трявна с номинация за седемте годишни награди в туризма

Published

on

Община Трявна е номинирана в категория „Туристическа община“ в седмото издание на конкурса на Министерството на туризма „Годишните награди в туризма 2022“. Електронното гласуване започна в 12.30 ч. на 28 ноември и ще продължи до 23:59 ч. на 5 декември. Общината ни влиза в надпреварата начело с още 11 български общини.

„Изключително сме радостни от новината, че нашата прекрасна община е допусната до финалната фаза на конкурса и вече е в надпреварата за спечелването на приза „Туристическа община“. Считам, че градът ни се е доказал като предпочитана туристическа дестинация и е известен със своето богато културно-историческо наследство! Призовавам всеки да подкрепи Трявна, защото тя го заслужава и ние се гордеем с това!“, сподели кметът Силвия Кръстева по повод тазгодишната номинация на Община Трявна за Годишните награди в туризма 2022.

Всеки, който желае да даде своя вот може да го направи оттук. Онлайн вотът ще определи носителите на призове в 10-те категории в конкурса на Министерството на туризма. Всеки може да гласува онлайн за един участник в рамките на една категория (отчита се едно гласуване от всеки IP адрес), като може да се подкрепи кандидат от всяка категория.

Контролът ще бъде завишен, за да се минимизират възможностите за промяна на електронния вот. Експертите ще следят внимателно да не се допуска манипулиране и нерегламентирано генериране на гласове.

Опитите за намеса ще бъдат своевременно отчитани и ще повлияят негативно за класирането на съответния кандидат, посочват още от Министерството на туризма. Кандидатите, които са допуснати до финалната фаза на конкурса и ще се борят за призове, тази година са над 100, разпределени в 4 професионални, 4 художествени и 1 специално предназначена за българските общини.

Голямата награда в категория „Изборът на българите“ традиционно ще бъде определена сред всички туристически обекти, включени в „100-те национални туристически обекта“ и „50-те малко познати места“. Наградите ще бъдат връчени на официална церемония на 13 декември.

Победителите в Годишните награди в туризма ще получат статуетка, изобразяваща символа на красотата на България и запазената марка на конкурса – българската роза и грамота.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица