Свържи се с нас

Крими

Фирма за бързи кредити опита да преметне длъжник с лихва

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

С решение по въззивно гражданско дело, състав на Окръжен съд – Габрово потвърди решение на Габровски районен съд, с което е прието, че мъж от Габрово – солидарен длъжник по договор за потребителски кредит, не дължи на фирма за бързи кредити сумата надхвърляща размера на усвоения от него заем.

Видно от събраните по делото доказателства през месец декември 2013 г. между кредитното дружество, мъж от Габрово – кредитополучател и ищец в настоящото производство, солидарен длъжник, е сключен договор за потребителски кредит за сумата от 5 000 лева. Заемът следвало да бъде върнат на 48 вноски, всяка в размер на 337,50 лв., при годишен лихвен процент 76,89, годишен процент на разходите 110,70 и общо задължение от 16 200 лв.

Районният съд е сезиран от солидарния длъжник с иск за прогласяване нищожността на процесния договор, като противоречащ на добрите нрави и на императивните изисквания на Закона за потребителския кредит.

Първоинстанционният съд е уважил иска, като е приел за установено, че ищецът не дължи на ответното дружество сумата от 11 200 лв., представляваща разликата между усвоения кредит в размер на 5 000 лв. и общото задължение от 16 200 лв. по същия договор.

Решението на Районния съд е обжалвано от кредитното дружество пред горестоящата инстанция – Окръжен съд – Габрово.

Съобразявайки приложените по делото доказателства въззивният съд прие, че договорените между страните лихва и ГПР, налагащи връщането на над три пъти по-голяма сума, от размера на отпуснатия кредит, противоречат на добрите нрави, което обосновава нищожността на клаузите в процесния договор.

Окръжният съд счита още, че в случая не са изпълнени и конкретни разпоредби от Закона за потребителския кредит, което съгласно чл.22 от същия закон прави договора изцяло недействителен.

Съгласно разпоредбите на чл.23 от Закона за потребителския кредит, когато договорът за потребителски кредит е обявен за недействителен, потребителят връща само чистата стойност на кредита. В конкретния случай – сумата от 5 000 лева.

Решението на Окръжен съд – Габрово не подлежи на обжалване.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Крими

Полицията с апел: Не се доверявайте на телефонни обаждания от непознати!

Хора! Бъдете отговорни и внимателни! Говорете и предупредете възрастните си родители и близки да не дават пари на непознати, дори на представящи се за полицаи, още повече поискани по телефона!

Published

on

Областната дирекция на МВР-Габрово апелира гражданите да не се доверяват на телефонни обаждания от непознати. Не предоставяйте пари и ценности след обаждания от непознати, независимо за кого ви се представят!

Призивът на полицията е отправен във връзка с регистрирани нови случаи на телефонни измами на територията на различни области в страната.

ОДМВР-Габрово апелира за повишено внимание от страна на гражданите, както и за незабавно уведомяване и търсене на съдействие от органите на реда.

Телефонните измамници са изключително изобретателни. Освен старите схеми, прилагани през годините, се използват и нови методи за въвеждане в заблуждение на потърпевшите.

Към момента на територията на област Габрово не са постъпвали сигнали от граждани, станали жертва на телефонна измама.

Съвети към гражданите:
1.По никакъв повод не давайте пари на непознати, независимо от предлога. В никакъв случай не се съгласявайте да давате пари и ценности на ръка, да ги хвърляте през терасата, да ги оставяте на обществени места до пътни табели и т.н.;
2.Не се доверявайте на непознати хора;
3.Не предоставяйте лични данни и данни за свои близки по телефона;
4.Опитайте да запазите самообладание при получаване на обаждане от човек, който се представя за Ваш роднина, изпаднал в беда; лекар; служител на полицията или на друга институция;
5.Ако имате съмнение, че на телефона е Ваш близък, първо опитайте да се свържете с него чрез свой съсед или познат, по възможност от телефон, различен от този, на който сте получили обаждането;
6.В случай на обаждане, в което някой се представя за Ваш близък, е добре да му зададете въпрос, отговора на който не би трябвало да е известен на непознати – например рождена дата, населено място и т.н.;
7.Същото се опитайте да направите, ако се представя за служител или лекар – задайте контролни въпроси, поискайте координати за обратна връзка, обяснете, че ще попитате в съответната институция, ще се обадите на тел. 112 и т.н.
8.Ако измамниците изискват да не затваряте телефона, намерете начин, чрез съседите или чрез мобилен телефон, да се обадите на 112 (избира се безплатно) или опитайте веднага да се свържете с Вашите близки, за които се твърди, че са пострадали.

В случай, че получите обаждане и спрямо Вас бъде осъществен опит за телефонна измама, незабавно подайте сигнал на тел. 112 или директно в подразделение на полицията.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Глобиха 8 водачи, отнели предимство на пешеходец

Published

on

За периода от 11 до 16 януари на територията, обслужвана от Областната дирекция на МВР – Габрово, се проведе специализирана полицейска операция по безопасност на движението.

Проверени са били 380 автомобила и 413 лица. В хода на акцията са били установени двама водачи, шофирали след употреба на алкохол, както и двама след употреба на наркотици. Установен е един неправоспособен водач.

Санкционирани са били общо 8 водачи, които не са осигурили предимство на пешеходци. Нарушения, извършени от пешеходци, са 18. Констатираните нарушения за превишена скорост са 196.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Крадлива варненка задигна парите на габровец

Published

on

Полицията в Габрово уличи 26-годишна жена от Варна в извършването на кражба.

Действията по разследването започнали, след като на 16 януари в габровската полиция постъпил сигнал от 66-годишен мъж, който се оплакал, че чантичката му, съдържаща документи и сумата от 150 лева, била открадната.

В резултат от проведените оперативно-издирвателни мероприятия местните криминалисти стигнали до извършителя на престъплението и задържали 26-годишната жена от морската ни столица.

По случая е заведена преписка.

Криминално проявен мъж е бил задържан за унищожаване на имущество, съобщават още от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

В полицията постъпил сигнал, че на 6 януари неизвестен извършител, чрез взломяване на входна врата, проникнал в апартамент, като увредил компютърна конфигурация.

В резултат на предприетите действия бил задържан извършителят на деянието. Това бил 48-годишен жител на село Буря, многократно осъждан.

По случая също е заведена преписка.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица