Свържи се с нас

Икономика

Кои са нещата, водещи до личен финансов фалит?

Published

on

Кои са нещата, водещи до личен финансов фалит?

Всички хора са преживявали периоди в живота си, когато разходите им надвишават доходите и след направена равносметка в края на месеца се оказва, че припечелените пари са недостатъчни. Възможно ли е да се научим да живеем, като по-мъдро разпределяме средствата си или цял живот трябва да разчитаме на помощта на роднини, приятели или на бързи кредити онлайн? Отговорът разбира се зависи от Вас, но изложената по-долу информация със сигурност ще Ви бъде от полза, ако сте  решили да направите правилната промяна. И така кои са нещата, водещи до лични загуби?

  • Считаме, че воденето на месечен бюджет е излишно

Воденето на месечен бюджет е необходимост, ако искате в края на месеца да не сте на минус. Той ще Ви позволи да планирате внимателно разходите си според приоритетите, а и не отнема много време. Как да го направим? Отбележете в една графа всичките си приходи за месеца, а в друга всичките си разходи, в които включете сметките за ток, вода, парно, кабелна телевизия, месечния Ви план за мобилен телефон, наема, както и всичките ви разходи за храна, транспорт, частни уроци и др. Когато теглите чертата, не бива сумата на сметките Ви да надхвърля сумата с приходите Ви. Ако това е така, ще се наложи да планирате кои разходи да съкратите, за да уравновесите двете суми. Не е лошо да предвидите и малка сума за непредвидени разходи, които да имате на разположение при спешни случаи.

  • Ще теглим нов заем, за да погасим предния

Не допускайте да попаднете в омагьосания кръг на вечния длъжник. Ако вече имате заем, който едвам успявате да изплатите, не се подмамвайте от идеята да теглите нов, за да направите живота си по-лесен. Вместо това работете повече или спестявайте повече, за да се отървете напълно от заемите и да живеете „на чисто“.

  • Считате, че не е нужно да заделяте пари за „черни“ дни

Колкото и да не ни се иска да повярваме, такива дни се случат на всеки и е добре отрано да бъдем подготвени за тях. Дали това ще е внезапно уволнение от дългогодишната работа или някаква неочаквана болест, която ни извежда извън строя, или дори спешен ремонт, който трябва да направим в жилището си или на колата – всичко това са разходи, които трябва да предвидим. Заделените пари ще ни помогнат да минем с по-малко стрес през тези периоди.

  • Здравните осигуровки не са толкова важни

Действително здравните осигуровки не са важни до момента, когато не се наложи преглед при лекар, изследвания и престой за лечение в болница. Тогава осъзнаваме, че здравните осигуровки всъщност са много по-важни, отколкото сме ги считали. Дори и да сте на трудов договор, проверявайте редовно дали здравните Ви осигуровки са внасяни от работодателя Ви, тъй като не са малко пропуските или некоректността на частните фирми.

  • Доходът ми е достатъчен, за да заработвам допълнително

Ако вече сте теглили равносметката и сте планирали бюджета си, вероятно сте наясно дали той Ви стига или не.  В случай, че Ви стига, какво по-добро от това! В случай, че не Ви стига, вероятно трябва да помислите за страничен доход, от който да си набавяте допълнителни средства за нуждите Ви. Дали това ще е хоби, от което да печелите, градинарство или припечелване на пари онлайн, този страничен доход вероятно ще Ви спести тегленето на нов потребителски кредит. Затова си струва да опитате!

Икономика

Дряново отличи най-предпочитаните хотели и къщи за гости за 2021 г

Published

on

Чрез нова инициатива Община Дряново отличи местата за настаняване с най-голям брой реализирани нощувки през изминалата 2021 година – трите най-предпочитани обекта в категория „хотели“ и в категория „къщи и стаи за гости“ получиха удостоверения от кмета Трифон Панчев.

Класацията е изготвена въз основа на данните от Единната система за туристическа информация, в която всеки обект е длъжен своевременно да отчита реализираните нощувки.

Сериозна бе конкуренцията при къщите за гости, тъй като цели 22 обекта са приели туристи през изминалата година.

Общият брой реализирани нощувки на територията на община Дряново за 2021 г. е 23 819, което е увеличение с почти 8 000 спрямо 2020-та. Това говори за постепенно възстановяване на сектора след срива в началото на пандемията и след почти нулевите първи 4 месеца на миналата година.

Приходите на местата за настаняване от тези нощувки са 524 627,38 лв., ръст с почти 200 000 лв в сравнение с предходната година.

От данните по месеци става ясно, че най-много туристи посещават Дряново в периода от юни до септември, когато са отчетени повече от половината нощувки за цялата година. Това се потвърждава и от информацията за посетителите в експозициите на Исторически музей – Дряново и в пещера „Бачо Киро“.

Положителна новина е фактът, че няма нито едно място за настаняване, което е преустановило своята дейност, дори напротив – категоризирани са 5 нови, а 11 са с подновена категоризация от Общинската експертна комисия по категоризация на туристически обекти.

„Благодарим на всички хора, които се грижат за това гостите на Дряново да прекарват своето време тук при добри условия! Пожелаваме им здраве и много успешна 2022 година!“, заявиха от местната общинска администрация.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Планът за развитие на Габрово очаква вашето мнение

Published

on

Община Габрово е във финален етап от разработването и представянето на План за интегрирано развитие на община Габрово (ПИРО) за периода 2021-2027 г. ПИРО Габрово определя средносрочните приоритети за устойчиво развитие на общината и идентифицира ключови проекти за следващия 7-годишен период.

Чрез заложените цели се осигурява пространствена, времева и фактическа координация на различни политики и ресурси за подобряване на икономическото, социалното и екологичното състояние на общинската територия.

От 19 януари Проектът на Плана за интегрирано развитие на община Габрово и приложенията към него са предоставени за обществено обсъждане. Със съдържанието на документа и неговите приложения може да се запознаете оттук.

Мнения, предложения и коментари може да изпратите в срок до 19 февруари на електронна поща: piro@gabrovo.bg или като попълните анкетната форма, публикувана ТУК.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Персоналният код на НАП спестява време

Published

on

Клиентите на офиса на Националната агенция за приходите в Габрово, които все още нямат персонален идентификационен код (ПИК), но желаят да го получат, могат да спестят значително време, а и средства, като спестят посещение до офиса на НАП.

При въведените извънредни епидемични мерки от приходното ведомство в областния град съветват всеки, които желае да получи ПИК на НАП , да го заяви дистанционно. Това може да стане с обаждане на информационния телефон на приходната агенция 0700 18 700, на имейл: infocenter@nra.bg, както и през системата за сигурно електронно връчване (https://edelivery.egov.bg/), поддържана от Държавна агенция „Електронно управление“.

Персоналният код на НАП е безплатен и безсрочен. Получава се лично или с нотариално заверено пълномощно с изричен текст. Потребителите, които имат персонален идентификационен код (ПИК) от НАП, но са го забравили, могат да го възстановят само с едно обаждане на информационния телефон на приходната агенция 0700 18 700 или 02/98596801 за чужбина, като изберат меню 6 – „Информация с ПИК“, подменю 3 – „Забравен ПИК“.

Необходимо условие е клиентът да има достъп и да ползва към момента електронния си адрес, който е заявил при издаването на ПИК. След свързване с Информационния център и след надеждна идентификация, се получава временен ПИК.

С него се влиза в е-услугите на НАП ,въвежда се и се потвърждава нов код. На имейл адреса си потребителят ще получи линк за активация на въведения от него код, с който ще може да ползва пълния обем електрони услуги, предоставяни от НАП .

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица