Свържи се с нас

Новини

„Високото заплащане“ не е водещо при избора на бъдеща професия

Едва на шесто място от 12 фактора поставят „високото заплащане“ родителите на седмоклсниците при избора на бъдеща професия за техните деца.

Published

on

Едва на шесто място от 12 фактора поставят „високото заплащане“ родителите на седмоклсниците при избора на бъдеща професия за техните деца. Това показа проучване сред родители на седмокласници, направено от екипа на ЦПЛР „Кариерно ориентиране- Габрово“.

Запитани какво биха искали да дава на децата им тяхната бъдеща професия, родителите смело поставят на първо място това детето „да чувства удовлетворение от труда си“. Това са посочили 72,5% от анкетираните, информира Пенко Атанасов Директор на ЦПЛР „Кариерно ориентиране- Габрово“.

На второ място с равен резултат, посочени от 58% от родителите се нареждат „да вижда резултата от своя труд“ и „постоянно да подобрява своите умения“. Следва „сигурност“, дефинирана в анкетата като възможност лесно да намира и да се задържа на работа“, посочена от 55,8% от анкетираните родители.

Високото заплащане се нарежда едва на шесто място, посочено от 46,4% от анкетираните, веднага след „да получава нови знания“ с 55,1%.

„Нужно е да отбележим, че парите стават фактор, влияещ върху мотивацията за труд, когато не са додтатъчни, за да посрещнат нуждите на човека и тези на семейството му. В организационната психология заплащането на труда се причислява към групата на т.нар. „хигиенни фактори“. Това са фактори, при чието отсъствие или при недостатъчното им наличие човек значително влошава трудовото си изпълнение.

Но при наличието на съответния фактор в достатъчно количество и качество, това не води задължително до повишаване на производителността и качеството на изпълнение на съответния работник или служител. Нека да „преведем“ казаното до тук, във връзка със заплащането на труда…

Ако на един работник се дава трудово възнаграждение, което е по-ниско от полаганите от него усилия и не може да покрие ежедневните му нужди, както и тези на семейството, то рано или късно този работник ще започне да работи по-малко и по-некачествено.

Но, ако увеличим заплащането на един работник или служител, то не можем със сигурност да прогнозираме, че той ще започне да работи повече и по-добре. Мотивацията на персонала е сложна задача, тъй като всеки има различни нужди и се мотивира от различни фактори. Ето защо успешните мениджъри използват комбинирани методи, за да подобрят представянето на подчинените си“, коментира още Пенко Атанасов.

Анкетното проучване бе проведено в периода март – май 2021 г. паралелно с „Панорама на средното образование“, на която средните училища имаха възможност да представят своя План-прием в осми клас пред седмокласниците и техните родители.

В анкетирането се включиха 138 родители. Целта на анкетата бе да се проучи готовността на родителите да помогнат на своите деца в избора на образование при кандидатстването в осми клас, както и да установи от каква информация, помощ и подкрепа имат нужда самите те.

Близо половината родители и по-точно 46,2% работят нещо различно от това което са учили в средното или висшето училище.

Че работят по специалността си от средното образование споделят 9,8% от анкетираните. Всеки четвърти работи по специалността, придобита във висшето учебно заведение. Нещо близко до средното си образование работят 3% от анкетираните, а 15,9% нещо близко до специалността от висшето си образование.

Бързопроменящият се пазар на труда налага тенденция на смяна на професиите. По последни проучвания, младите работещи ще сменят средно 2,5 пъти професията си (не работното място) до момента, в който ще трябва да се пенсионират.

Това показва, че кариерното ориентиране е процес, който продължава през целия трудов живот на човека и ползването на услугите на кариерни консултанти вече е не само желателно, но и препоръчително.

Над 72% от анкетираните родители смятат, че работата на кариерните консултанти в училище е от полза за учениците и трябва да има такива дейности. Почти толкова родители- 70,2% декларират желанието си да участват в срещи с кариерните консултанти, за да научат повече за процеса на кандидатстване, както и за това с какво биха могли да помогнат на своите деца.

От каква информация имат нужда родителите? Повече за условията и реда на прием в 8-ми клас искат да научат 67,6% от родителите. Какво ще може да продължи да учи детето, завършвайки един или друг профил или специалност от професия искат да знаят 48,5% от анкетираните.

Следва нуждата от информация за предлаганите от средните училища профили 46,3% и специалности от професии 39,7%, както и за това какви учебни предмети ще изучава детето- 39%. Най-малко родителите се интересуват от битовите условия в училището.

Кои са хората, които биха могли да окажат помощ и подкрепа на децата в избора на образование според родителите? От отговорите на този въпрос става ясно, че 88,4% от родителите разпознават себе си като хора, които могат да помогнат на детето да избере къде и какво да учи след завършването на 7 клас.

На второ място с най-голямо доверие- 58% се ползват учителите, следвани от професионалистите, реализирани в избраната от детето професия- 43,5%. С доверието на 39,9% от родителите се ползват кариерните консултанти, извършващи дейности по кариерно ориентиране в училище.

Отговорите на този въпрос повтарят резултата от проучването, проведено през учебната 2020-21 г. сред учениците. Те също гласуваха най-голямо доверие на своите родители. Въпросът тук е, доколко ние- родителите осъзнаваме важността и отговорността на тази наша роля.

„От нас се изисква не само да подкрепяме, но и да водим децата към правилния избор. Да познаваме, на първо място, собствените си деца. Да имаме широк поглед върху пазара на труда и да познаваме света на професиите. Да им помагаме в търсенето на информация. И, не на последно място, да не се страхуваме да потърсим помощ.

Това не само, че не е срамно, но напротив, това е израз на висока емоционална интелигентност. Няма човек на планетата, който да разбира от всичко и по много“, споделя още Атанасов.

Екипът на ЦПЛР „Кариерно ориентиране- Габрово“ благодари на всички родители, участвали в анкетното проучване, чиито резултати ще бъдат достъпни на сайта на Центъра в началото на месец септември.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Пламен Стоев бяга за втори път във Валенсия, класира се за маратона в Бостън

Published

on

*Статията е публикувана в бр. 238, на 7 декември 2022 г, в.“100 Вести“.

Първата неделя на декември се превърна в най-вълнуващото събитие за спортния живот на маратонеца Пламен Стоев. Испанските медии я нарекоха „неделя на рекордите“ в „града на бягането“.

42-о издание на Maratón de Valencia Trinidad Alfonso се записа в историята с невероятните резултати – дебютантът Келвин Киптум остана само на 44 секунди от световния рекорд при мъжете, а етиопката Амане Берисо – на 54 от този при жените.

44-годишният Пламен Стоев подобри личното си време с 8 минути и 27 секунди, като пробяга 42,195-километровото трасе за 03:00:11 часа. Това е второ, поредно участие за Стоев на Валенсия Тринидад Алфонсо и пето в спортната му кариера. Първите три са Флоренция 2015, Пиза 2018 и Сан Себастиан 2019, където беше единственият българин.

Пламен Стоев е роден в Габрово, от десет години живее със семейството си в Кипър. Целта му за Валенсия 2022 беше да пробяга трасето под 3 часа. Не му достигнаха 11 секунди, най-вероятно заради контузия на глезена. Вчера, габровският печатен ежедневник „100 Вести“ се свърза с Пламен Стоев по телефона, който сподели впечатления за участието си в маратона.

– Г-н Стоев, всички говорят за неделята като „маратон на маратоните“ – резултати, участници, бюджет. С какво се записа 42-то издание в историята.
– Да, наистина много силно състезание. Никой не беше слагал в сметките победителя Келвин Киптум. Времето му е четвърто – най-добро време за всички времена. По-бързо от него са бягали Елиуд Кипчоге – два пъти, и Кенениса Бекеле – веднъж, всички тези пъти са били в Берлин. Световният шампион Тамират Тула също беше тук и беше фаворит, но завърши четвърти. Времето във Валенсия беше много добро, перфектно за маратон. Миналата година имаше много силен вятър. Сега беше малко по-студено, но без вятър – предразполагаше за силни бягания.

– Ден преди маратона погледите бяха обърнати към фаворитката Летесенбет Гиди, а Амане Берисо поднесе голямата изненада. Вие също очаквахте първа да пресече финала световната шампионка на 10 000 метра Гиди.
– При жените Берисо направи голямата изненада. Всички очакваха Летесенбет Гиди да спечели и да постави световен рекорд, но завърши втора. После след бягането разбрах, че са я изпреварили последните няколко километра. Дала е всичко от себе си, но явно не си е разпределила правилно силите. Независимо от каква класа си, при маратон след 30 – 32-ия километър става много, много сложно.

– Какво е за Вас преживяването да си част от този 30-хиляден цветен поток, който изпълваше улиците на Валенсия?
– За мен лично никакви по-специални усещания – дали ще бягам с хиляда или 30 хиляди, няма разлика. Единствената разлика е, че в началото е голямо бутане, но после се разреждат. Следвам си плана, поддържам темпото и се стремя да издържа с това темпо до края. Аз трябваше да бъда във втората вълна, но я изпуснах и се включих в третата – вълните са с разлика 10 минути. Последните 10 – 15 километра започнахме да застигаме хора от предната вълна, в която трябваше аз да стартирам. По-бавните от тази вълна те забавят, все едно си в трафик. Ако бягат по-бързо от теб, е ОК, но ако са по-бавни, те забавят и ти повлияват. Ако не си бях изпуснал вълната, може би времето ми щеше да е под 3 часа. Но въпреки това за мене са 3 часа. Това все пак са само няколко секунди, цифри. Доволен съм. Три седмици преди маратона десният ми глезен беше отекъл и това наруши програмата ми. Да съм жив и здрав и за следващия маратон да нямам тези проблеми с глезена.

– Догодина Ви чака още по-високо ниво – маратона в Бостън. Големите вече подгряват събитието – Кипчоге обяви, че ще атакува първото място. Вашата цел каква е и каква подготовка Ви очаква за краткото време до 27 април?
– За маратона в Бостън се класирах с времето си от миналата година във Валенсия. Регистриран съм, да, и се надявам всичко да е наред и да отида. Той е един от 6-те големи маратона в света – Токио, Бостън, Лондон, Чикаго, Ню Йорк, Берлин. Малко хора са ги избягвали всичките. Елиуд Кипчоге, който е световен рекордьор и двукратен олимпийски шампион, обяви три дни преди Валенсия, че ще бяга за първи пат на маратона в Бостън. От 6-те маратона Кипчоге не е бягал в Бостън и Ню Йорк. Досега никой човек не е печелил 5 от тези шест. Интересно е да знаеш, че ще бягаш с маратонец от най-високо ниво!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Ежедневни беседи на пътни полицаи в училищата от региона

Published

on

Униформени служители провеждат ежедневно беседи по безопасност на движението в училищата на територията на област Габрово. Беседите в училищата са част от мерките, заложени в полицейската акция „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“.

От началото на учебната година пътни полицаи от Областната дирекция на МВР – Габрово посещават училищата, като запознават учениците с основни правила, които трябва да спазват.

Целта на служителите на Закона е изграждане на навици, умения и поведение у децата, които да осигуряват безопасност на им на пътя.

През вчерашния 7 декември инсп. Христофор Божинов посети СУ „Райчо Каролев“- Габрово. Пред малчуганите от трети клас той разгледа въпроси за безопасността по улиците и поведението на различните участници в пътното движение.

Особено внимание обърна на уязвимите участници в движението като пешеходци и водачи на двуколесни пътни превозни средства.

Инсп. Божинов представи различни ситуации с предпоставки за пътнотранспортни произшествия, като бяха подкрепени с конкретни примери.

Децата взеха активно участие по зададените им въпроси, като показваха отлични познания в областта на пътното движение.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Полицията в Габрово с препоръки към студентите за безопасен 8 декември

Published

on

Във връзка с отбелязването на Студентския празник – 8 декември Областната дирекция на МВР в Габрово излезе с препоръки към празнуващите и напомни:

 • Предварително планирайте как ще се придвижите до мястото на празненството.
 • Осведомете се каква е прогнозата за времето.
 • Информирайте се за затворени участъци и пътища в ремонт по Вашия маршрут.
 • Ако може, използвайте алтернативен транспорт – влак, автобус, такси.
 • Ако ще сте с лично превозно средство, за да се забавлявате истински, за предпочитане е не Вие, а друг да бъде шофьорът.
 • Ако ще пътувате с личния си автомобил/мотоциклет, проверете техническото му състояние и готовността му за използване при зимни условия.
 • Ако парното и/или чистачките не работят и до отпътуването не може да се отстранят повредите, намерете друг превоз.
 • Ако още не сте сменили гумите с подходящи за зимни условия или с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм, направете го сега.
 • Осигурете си буксирно въже, проверете състоянието на резервната гума.
 • Вземете всички мерки за реагиране при ниски температури, поледици, снеговалеж и попадане в задръствания.
 • Ако сте със Своя автомобил/мотоциклет, преди и по време на шофиране не пийте алкохол и не приемайте наркотични вещества.
 • Ако шофирате Вие, поставете условията си към пътниците, за да не пречат на Вашето управление.
 • Винаги шофирайте с поставен обезопасителен колан и изисквайте това от спътниците си.
 • Ако сте с мотоциклет, поставете си защитна каска. НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ:- Не сте сами на пътя!- Не всички хора празнуват в този момент!- Да проверите оборудването на автомобила със светлоотразителен триъгълник, пожарогасител, аптечка и светлоотразителна жилетка.- Проверете съдържанието на аптечката и го използвайте при нужда.- Да вземете зарядно устройство за мобилен телефон.- Да се консултирате с по-опитни водачи, ако нямате опит в шофирането при зимни условия. Поинтересувайте се как да реагирате при попадане в аквапланинг, при обилен дъжд, снеговалеж, заледявания и други „климатични капани“.- Да сигнализирате на телефон 112, ако попаднете в рискова ситуация. Едва след това се обадете на близките си, на приятели и др. ОЩЕ ИНФОРМАЦИЯ:КАКВО ДА НОСИТЕ:- документите си – лична карта, свидетелство за управление на МПС;
 • документите на автомобила;
 • сключената задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите;
 • документ за платена пътна такса;
 • документ за преминат годишен технически преглед;
 • финансови средства;
 • документите за резервация. КАКВО ДА ПРОВЕРИТЕ ПРЕДИ ПОТЕГЛЯНЕ:
 • състоянието на гумите и светлините;
 • наличието на антифриза, маслото и зимната миеща течност;
 • на достъпно място ли са резервната гума и инструментите за смяна.
 • как да се свържа със спасителните служби в района на празнуването;
 • има ли мобилен обхват в района и на мястото на купона;
 • има ли бензиностанция наблизо. КАКВО ДА ЗАРЕДИТЕ:
 • достатъчно гориво;
 • храна и вода за из път;
 • препарат против замръзване на уплътнители и чистачки;
 • топла завивка.Задължително съдържание на аптечката в автомобила:
 • Еластична лента за кръвоспиране (по Есмарх – 5 см/1 м) – 1бр.
 • Марлен бинт – 5 см /5 м – 2 бр.
 • Марлен бинт – 8 см /5 м – 2 бр.
 • Марлен бинт – 10 см /5 м – 2 бр.
 • Пакет медицински памук – 25 г – 1 бр.
 • Стерилни превръзки за повърхностни рани – 10 см/10 см – 4 бр.
 • Стерилни превръзки за повърхностни рани – 40 см/60 см – 1 бр.
 • Пластир за рани – 3 см/6 см х 4 бр. – 2 опаковки
 • Адхезивен пластир за прикрепване на превръзка – 2,5 см/2,5 м -1 бр.
 • Триъгълна кърпа – 96 см/96 см/136 см – 2 бр.
 • Стерилни полиетиленови ръкавици голям размер – 2 чифта
 • Разтвор на водна основа, подходящ за дезинфекция на ръце и раневи повърхности – 200 мл
 • Безопасни игли – 6 бр.
 • Ножици с тъпи върхове – 1 бр.
 • Уред за обдишване – 1бр.    При нужда от помощ позвънете на телефон 112.

Пътувайте безопасно, празнувайте щастливо!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица