Свържи се с нас

Новини

„Високото заплащане“ не е водещо при избора на бъдеща професия

Едва на шесто място от 12 фактора поставят „високото заплащане“ родителите на седмоклсниците при избора на бъдеща професия за техните деца.

Published

on

Едва на шесто място от 12 фактора поставят „високото заплащане“ родителите на седмоклсниците при избора на бъдеща професия за техните деца. Това показа проучване сред родители на седмокласници, направено от екипа на ЦПЛР „Кариерно ориентиране- Габрово“.

Запитани какво биха искали да дава на децата им тяхната бъдеща професия, родителите смело поставят на първо място това детето „да чувства удовлетворение от труда си“. Това са посочили 72,5% от анкетираните, информира Пенко Атанасов Директор на ЦПЛР „Кариерно ориентиране- Габрово“.

На второ място с равен резултат, посочени от 58% от родителите се нареждат „да вижда резултата от своя труд“ и „постоянно да подобрява своите умения“. Следва „сигурност“, дефинирана в анкетата като възможност лесно да намира и да се задържа на работа“, посочена от 55,8% от анкетираните родители.

Високото заплащане се нарежда едва на шесто място, посочено от 46,4% от анкетираните, веднага след „да получава нови знания“ с 55,1%.

„Нужно е да отбележим, че парите стават фактор, влияещ върху мотивацията за труд, когато не са додтатъчни, за да посрещнат нуждите на човека и тези на семейството му. В организационната психология заплащането на труда се причислява към групата на т.нар. „хигиенни фактори“. Това са фактори, при чието отсъствие или при недостатъчното им наличие човек значително влошава трудовото си изпълнение.

Но при наличието на съответния фактор в достатъчно количество и качество, това не води задължително до повишаване на производителността и качеството на изпълнение на съответния работник или служител. Нека да „преведем“ казаното до тук, във връзка със заплащането на труда…

Ако на един работник се дава трудово възнаграждение, което е по-ниско от полаганите от него усилия и не може да покрие ежедневните му нужди, както и тези на семейството, то рано или късно този работник ще започне да работи по-малко и по-некачествено.

Но, ако увеличим заплащането на един работник или служител, то не можем със сигурност да прогнозираме, че той ще започне да работи повече и по-добре. Мотивацията на персонала е сложна задача, тъй като всеки има различни нужди и се мотивира от различни фактори. Ето защо успешните мениджъри използват комбинирани методи, за да подобрят представянето на подчинените си“, коментира още Пенко Атанасов.

Анкетното проучване бе проведено в периода март – май 2021 г. паралелно с „Панорама на средното образование“, на която средните училища имаха възможност да представят своя План-прием в осми клас пред седмокласниците и техните родители.

В анкетирането се включиха 138 родители. Целта на анкетата бе да се проучи готовността на родителите да помогнат на своите деца в избора на образование при кандидатстването в осми клас, както и да установи от каква информация, помощ и подкрепа имат нужда самите те.

Близо половината родители и по-точно 46,2% работят нещо различно от това което са учили в средното или висшето училище.

Че работят по специалността си от средното образование споделят 9,8% от анкетираните. Всеки четвърти работи по специалността, придобита във висшето учебно заведение. Нещо близко до средното си образование работят 3% от анкетираните, а 15,9% нещо близко до специалността от висшето си образование.

Бързопроменящият се пазар на труда налага тенденция на смяна на професиите. По последни проучвания, младите работещи ще сменят средно 2,5 пъти професията си (не работното място) до момента, в който ще трябва да се пенсионират.

Това показва, че кариерното ориентиране е процес, който продължава през целия трудов живот на човека и ползването на услугите на кариерни консултанти вече е не само желателно, но и препоръчително.

Над 72% от анкетираните родители смятат, че работата на кариерните консултанти в училище е от полза за учениците и трябва да има такива дейности. Почти толкова родители- 70,2% декларират желанието си да участват в срещи с кариерните консултанти, за да научат повече за процеса на кандидатстване, както и за това с какво биха могли да помогнат на своите деца.

От каква информация имат нужда родителите? Повече за условията и реда на прием в 8-ми клас искат да научат 67,6% от родителите. Какво ще може да продължи да учи детето, завършвайки един или друг профил или специалност от професия искат да знаят 48,5% от анкетираните.

Следва нуждата от информация за предлаганите от средните училища профили 46,3% и специалности от професии 39,7%, както и за това какви учебни предмети ще изучава детето- 39%. Най-малко родителите се интересуват от битовите условия в училището.

Кои са хората, които биха могли да окажат помощ и подкрепа на децата в избора на образование според родителите? От отговорите на този въпрос става ясно, че 88,4% от родителите разпознават себе си като хора, които могат да помогнат на детето да избере къде и какво да учи след завършването на 7 клас.

На второ място с най-голямо доверие- 58% се ползват учителите, следвани от професионалистите, реализирани в избраната от детето професия- 43,5%. С доверието на 39,9% от родителите се ползват кариерните консултанти, извършващи дейности по кариерно ориентиране в училище.

Отговорите на този въпрос повтарят резултата от проучването, проведено през учебната 2020-21 г. сред учениците. Те също гласуваха най-голямо доверие на своите родители. Въпросът тук е, доколко ние- родителите осъзнаваме важността и отговорността на тази наша роля.

„От нас се изисква не само да подкрепяме, но и да водим децата към правилния избор. Да познаваме, на първо място, собствените си деца. Да имаме широк поглед върху пазара на труда и да познаваме света на професиите. Да им помагаме в търсенето на информация. И, не на последно място, да не се страхуваме да потърсим помощ.

Това не само, че не е срамно, но напротив, това е израз на висока емоционална интелигентност. Няма човек на планетата, който да разбира от всичко и по много“, споделя още Атанасов.

Екипът на ЦПЛР „Кариерно ориентиране- Габрово“ благодари на всички родители, участвали в анкетното проучване, чиито резултати ще бъдат достъпни на сайта на Центъра в началото на месец септември.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Икономика

Станете част от екипа на „Косач Трепач

Published

on

Специализираната габровска фирма „Косач Трепач“, водеща в професионалното озеленяване и поддръжка на дворове, градини, терени и зелени площи, търси служители, които да се присъединят към нашия екип.

Предлагаме следните предимства и възможности на нашите работници:

  • Трудов договор и осигуровки.
  • Мотивиращо възнаграждение през обучителния период за въвеждане в работния процес.
  • Стартова заплата, в размер на над средната за региона, с възможност за допълнително увеличение
  • Работен ден, с продължителност 8 часа, от понеделник до петък, с 2 почивни дни – събота и неделя.
  • Допълнително финансово стимулиране за положен извънреден труд
  • Най-висок клас работно облекло
  • Възможност за кариерно развитие и обучение
  • Работа в млад и динамичен колектив

Допустими са и кандидати без опит, но с голямо желание за работа и развитие. Предимство имат кандидати, притежаващи предишен опит в сферата.

За допълнителна информация и насрочване на интервю, моля, свържете се с нас на телефон: +359 899 140 254.

Присъединете се към екипа на „Косач Трепач“ и бъдете част от успеха ни в създаването на красива и здрава зелена среда!

Зареди още

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица