Свържи се с нас

Новини

„Високото заплащане“ не е водещо при избора на бъдеща професия

Едва на шесто място от 12 фактора поставят „високото заплащане“ родителите на седмоклсниците при избора на бъдеща професия за техните деца.

Published

on

Едва на шесто място от 12 фактора поставят „високото заплащане“ родителите на седмоклсниците при избора на бъдеща професия за техните деца. Това показа проучване сред родители на седмокласници, направено от екипа на ЦПЛР „Кариерно ориентиране- Габрово“.

Запитани какво биха искали да дава на децата им тяхната бъдеща професия, родителите смело поставят на първо място това детето „да чувства удовлетворение от труда си“. Това са посочили 72,5% от анкетираните, информира Пенко Атанасов Директор на ЦПЛР „Кариерно ориентиране- Габрово“.

На второ място с равен резултат, посочени от 58% от родителите се нареждат „да вижда резултата от своя труд“ и „постоянно да подобрява своите умения“. Следва „сигурност“, дефинирана в анкетата като възможност лесно да намира и да се задържа на работа“, посочена от 55,8% от анкетираните родители.

Високото заплащане се нарежда едва на шесто място, посочено от 46,4% от анкетираните, веднага след „да получава нови знания“ с 55,1%.

„Нужно е да отбележим, че парите стават фактор, влияещ върху мотивацията за труд, когато не са додтатъчни, за да посрещнат нуждите на човека и тези на семейството му. В организационната психология заплащането на труда се причислява към групата на т.нар. „хигиенни фактори“. Това са фактори, при чието отсъствие или при недостатъчното им наличие човек значително влошава трудовото си изпълнение.

Но при наличието на съответния фактор в достатъчно количество и качество, това не води задължително до повишаване на производителността и качеството на изпълнение на съответния работник или служител. Нека да „преведем“ казаното до тук, във връзка със заплащането на труда…

Ако на един работник се дава трудово възнаграждение, което е по-ниско от полаганите от него усилия и не може да покрие ежедневните му нужди, както и тези на семейството, то рано или късно този работник ще започне да работи по-малко и по-некачествено.

Но, ако увеличим заплащането на един работник или служител, то не можем със сигурност да прогнозираме, че той ще започне да работи повече и по-добре. Мотивацията на персонала е сложна задача, тъй като всеки има различни нужди и се мотивира от различни фактори. Ето защо успешните мениджъри използват комбинирани методи, за да подобрят представянето на подчинените си“, коментира още Пенко Атанасов.

Анкетното проучване бе проведено в периода март – май 2021 г. паралелно с „Панорама на средното образование“, на която средните училища имаха възможност да представят своя План-прием в осми клас пред седмокласниците и техните родители.

В анкетирането се включиха 138 родители. Целта на анкетата бе да се проучи готовността на родителите да помогнат на своите деца в избора на образование при кандидатстването в осми клас, както и да установи от каква информация, помощ и подкрепа имат нужда самите те.

Близо половината родители и по-точно 46,2% работят нещо различно от това което са учили в средното или висшето училище.

Че работят по специалността си от средното образование споделят 9,8% от анкетираните. Всеки четвърти работи по специалността, придобита във висшето учебно заведение. Нещо близко до средното си образование работят 3% от анкетираните, а 15,9% нещо близко до специалността от висшето си образование.

Бързопроменящият се пазар на труда налага тенденция на смяна на професиите. По последни проучвания, младите работещи ще сменят средно 2,5 пъти професията си (не работното място) до момента, в който ще трябва да се пенсионират.

Това показва, че кариерното ориентиране е процес, който продължава през целия трудов живот на човека и ползването на услугите на кариерни консултанти вече е не само желателно, но и препоръчително.

Над 72% от анкетираните родители смятат, че работата на кариерните консултанти в училище е от полза за учениците и трябва да има такива дейности. Почти толкова родители- 70,2% декларират желанието си да участват в срещи с кариерните консултанти, за да научат повече за процеса на кандидатстване, както и за това с какво биха могли да помогнат на своите деца.

От каква информация имат нужда родителите? Повече за условията и реда на прием в 8-ми клас искат да научат 67,6% от родителите. Какво ще може да продължи да учи детето, завършвайки един или друг профил или специалност от професия искат да знаят 48,5% от анкетираните.

Следва нуждата от информация за предлаганите от средните училища профили 46,3% и специалности от професии 39,7%, както и за това какви учебни предмети ще изучава детето- 39%. Най-малко родителите се интересуват от битовите условия в училището.

Кои са хората, които биха могли да окажат помощ и подкрепа на децата в избора на образование според родителите? От отговорите на този въпрос става ясно, че 88,4% от родителите разпознават себе си като хора, които могат да помогнат на детето да избере къде и какво да учи след завършването на 7 клас.

На второ място с най-голямо доверие- 58% се ползват учителите, следвани от професионалистите, реализирани в избраната от детето професия- 43,5%. С доверието на 39,9% от родителите се ползват кариерните консултанти, извършващи дейности по кариерно ориентиране в училище.

Отговорите на този въпрос повтарят резултата от проучването, проведено през учебната 2020-21 г. сред учениците. Те също гласуваха най-голямо доверие на своите родители. Въпросът тук е, доколко ние- родителите осъзнаваме важността и отговорността на тази наша роля.

„От нас се изисква не само да подкрепяме, но и да водим децата към правилния избор. Да познаваме, на първо място, собствените си деца. Да имаме широк поглед върху пазара на труда и да познаваме света на професиите. Да им помагаме в търсенето на информация. И, не на последно място, да не се страхуваме да потърсим помощ.

Това не само, че не е срамно, но напротив, това е израз на висока емоционална интелигентност. Няма човек на планетата, който да разбира от всичко и по много“, споделя още Атанасов.

Екипът на ЦПЛР „Кариерно ориентиране- Габрово“ благодари на всички родители, участвали в анкетното проучване, чиито резултати ще бъдат достъпни на сайта на Центъра в началото на месец септември.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Стотици протестираха в Габрово срещу „зеления сертификат“

Published

on

Няколкостотин излязоха в Габрово на мирен протест срещу „зеления сертификат“ и по-строгите противоепидемични мерки, които са в сила от днес, 25 октомври. Стигна се до блокиране на възлови кръстовища в областния град, но протестната акция премина без ескалация на напрежението.

Първоначално протестиращи се събраха на площад „Възраждане“ около 18.00 часа. Оттам шествието се пренесе по улиците на града.

Противниците на „зеления сертификат“ и по-строгите мерки се отправиха по булевард „Априлов“ към търговския център, намиращ се в близост до градски площад, където щурмуваха търговския обект.

Движението по централната пътна артерия беше преустановено. Полиция отцепваше района на шествието и отклоняваше по обходни маршрути преминаващите автомобили, някои от които чрез своите клаксони подкрепяха и одобряваха действията на недоволните.

След търговския център протестиращите тръгнаха по улица „Райчо Каролев“ и стигнаха до сградата на Регионалната здравна инспекция в Габрово, в района на Горнокрайския мост, където освиркаха здравната служба и поискаха оставки. За кратко беше блокирано и кръстовището пред сграда на бившата Стоматология.

Протестиращите продължиха своето движение през пешеходната улица „Радецка“, минавайки покрай църквата „Успение Богородично“ и се отправиха към моста Игото, където спряха изцяло движението автомобили и не допуснаха преминаването им през кръстовището на Балкан.

Протестиращите се заканиха, че ще продължат със своите действия, докато не бъде отменен „зеленият сертификат“, а мерките да бъдат съобразени с реалностите в България. На протеста тази вечер в Габрово присъстваха предимно млади хора.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

„Време е като общност, заедно да изградим ясна визия как да развием целия наш потенциал в модерния свят“

Published

on

Иван Събев е кандидат за народен представител в 7 МИР – Габрово от „Изправи се БГ! Ние идваме!“. Доктор по счетоводство и преподавател в ТУ – Габрово.
– Роден е на 03.06.1990 г. в град Дряново, където продължава да живее и да се развива и в момента.
– Завършва средно образование в Национална Априловска гимназия, гр. Габрово, с профил „Немски език”. Продължава своето обучение в Стопанска академия „Д. А. Ценов“ – Свищов като бакалавър и магистър по „Счетоводство и контрол”.
– След успешно защитен дисертационен труд, през 2018 г. придобива докторска степен по „Счетоводство“.
– Към момента работи като главен асистент в Катедра „Мениджмънт” на ТУ – Габрово. Развива собствен бизнес в сферата на туризма и земеделието.
– Работи също като финансово-застрахователен консултант. От няколко години е търговски представител за региона на известна винарска изба.
– От май 2020 г. е общински съветник в Община Дряново, представляващ Движение 21.

„Време е като общност, заедно да изградим ясна визия как да развием целия наш потенциал в модерния свят.“

Какво провокира желанието Ви да се занимавате с политика и защо млад човек като Вас решава да се включи в битката за народни представители?
– Голяма част от моите роднини, близки и приятели често ми задават същия въпрос. Ще започна от по-далеч, ако позволите. Още от студентските си години бях активен и участвах често в инициативите на университета. Бях 4 години член на студентския съвет, от които 2 години зам.-председател и председател на комисия Социално-битови въпроси на учащите. Като докторант 3 години бях представител на академията в Експертни групи към Национална агенция за оценяване и акредитация (НАОА) на висшите училища в страната. Участвал съм като учредител и член на различни граждански сдружения и младежки структури. Още тогава се породи желанието да бъда активен и буден гражданин, който мисли, чувства и има отношение към водените политики в страната. За да се стигне до днес, когато ясно осъзнавам, че е необходима промяна, в която ние младите трябва да сме двигателя и водещата сила, защото сме независими, необременени и свободни (поне така се надявам)!

Аз съм млад човек, решил да остане и живее в България. Работя в сферата на образованието, но и развивам частен бизнес. Затова съм убеден, че политиката, както на национално, така и на местно ниво, трябва да се провежда от името и в интерес на гражданите. Добрата политика е призвана да защитава техните интереси, да създава добри условия и блага, а не да слугува на партийни интереси и да облагодетелства само отделни лица.

В този ред на мисли, кои са основните неща, които не одобрявате и искате да промените?
– За мое огромно съжаление те са много! Моделът на управление на страната е цялостно сбъркан! Тук идва и основният според мен проблем, за който искам да се боря, а именно образователната система. За съжаление през изминалите години никой не прие образователната реформа като водещ приоритет и не създаде цялостна стратегия за нейното развитие. Резултатът е видим…

Искам да постигнем икономическо развитие, водещо до благоденствие на гражданите, посредством свободно предприемачество и честна конкуренция. Стремежът ми е да бъде установена благоприятна среда за самостоятелно и независимо развитие на гражданите в сферата на икономиката. Но в същото време да има и високо ниво на отговорност от страна на държавата към обществото. Искам всички да имаме стремеж към свобода, справедливост и солидарност в обществото.

Като общински съветник в малък град, какъвто е Дряново, бихте ли споделили, в каква посока трябва да се работи за развитието на региона и областта?
– Това е наистина ключов въпрос. Проблемите на местно и регионално ниво са много, но бих акцентирал на два от тях. Те са ключови според мен за бъдещото ни развитие:

– Първата и най-болна тема, според мен, за област Габрово е какво да направим, за да задържим младите хора в региона. Виждаме, че много от тях напускат родното си място. За съжаление причините затова са много, както финансови, така и социални. Като млад човек ясно осъзнавам, че освен пари, младите искат и социален живот, искат буден град, предоставящ им възможност за развитие, град, в който си заслужава да инвестират и да останат да създават семейство. Народните представители трябва сериозно да се потрудят за да разрешат успешно този проблем. Според мен не се разбират всички причини, а повечето политици свеждат проблема само до „няма пари“.

– Втората посока на действие, е задължително свързана с икономическия напредък на областта. За да се развива областта, инициативните хора не искаме много … Достатъчно е осигуряване на благоприятна среда за самостоятелно и независимо развитие на малкия и среден бизнес, защита на потребителите и свободна стопанска инициатива. За тази цел имам следните предложения и препоръки:

  • Облекчаване на условията за започване и развиване на бизнес, намаляване на административните и регулаторните режими за малките и средните предприятия – все неща, които и Общината, но и държавата с нейните регионални структури са длъжни да предоставят.
  • Целенасочени действия за привличане на инвеститори, като за целта всички нива на управление трябва да предлагат както терени, така и знания и административна помощ.
  • Честни процедури за реален достъп до всички обществени поръчки.
  • Реално свързване на научно-техническия ресурс на региона с бизнеса.

Какво ви задържа в град Дряново?
– Не искам да звучи като клише, но аз наистина харесвам родния си град! Всъщност мисля, че не е клише да обичаш мястото, с което свързваш своето детство и младежки години. Гордея се с историята и с културното наследство на своя роден край.

Виждам, че има потенциал за развитие в няколко сфери, но за тази цел се изисква много работа. Добре ще е да има и усилия в една посока от страна на всички граждани, частните предприемачи, общинската управа и държавните структури. За мое огромно съжаление тук сме свидетели на разнобой. Няма обща визия, няма конкретна цел и съгласувани действия… Често не черпим опит от други успели общини, със сходни мащаби. Това е нещо, което искам да променя.

За да се запазим като регион, който желае икономическо и социално развитие, ще се наложат действия, но и компромиси!

Дряново е малко китно градче и тук имаме страхотни дадености като Дряновски манастир, пещерата, екопътеки, мостове, църкви, исторически местности, но най-вече имаме нашите страхотни хора … Време е като общност, заедно да изградим ясна визия как да развием целия наш потенциал в модерния свят!

Тук, в Дряново, аз развивам собствен бизнес и вярвам, че с желание и упоритост младите имат бъдеще и тук!

*Публикуваният материал е предоставен от пресцентъра на ИБГНИ, във връзка с изборите за 47 Народно събрание, съгласно сключен договор за рекламно – информационно обслужване. „ИБГНИ“е под номер 31 в интегралната бюлетина. Купуването и продаването на гласове е престъпление.*

Зареди още

Любопитно

Математици срещу букмейкъри – възможно ли е да бъде победена системата?

Published

on

Математиката определено е една неразривна част от спортните залагания, но как тя би могла да ни бъде от полза при отправянето на прогнози на футболни мачове? Това определено е въпрос за милиони, но ние от футболни прогнози.бг ще разкрием на достъпен език това, което се крие зад него.

На почти всички е ясно, че за да победим системата не можем да разчитаме само и единствено на късмета, което тук се явява контекстов синоним на добри прогнози. Рано или късно ще навлезем в така наречената „лоша серия“, която освен всичко останало би могла да повлияе доста и на психологическото ни и емоционално състояние и да ни тласне в грешната посока. Не, в никакъв случай – имаме нужда от нещо повече, но какво? Нуждаем се от правилна система, която да следваме, самодисциплина, която да прилагаме, както и щипка математика във всичко това, за да може да бъде пълноценна стратегията ни. Прекрасно е когато печелиш, но в пъти по-неприятно е усещането, когато си на загуба. За да предотвратим риска от негативния резултат и същевременно да увеличим възможността за успех ни е нужна и малко математическа помощ.

Учени, занимаващи се с разработването на алгоритми, които да победят системата, вече имат измислен подход, който би могъл да ни помогне да надиграем букмейкъра. Тези експерти са анализирали редица срещи, извличайки всевъзможни статистически данни от тях, на базата на чиято последователност, са се опитали да извлекат възможния развой на предстоящите мачове между конкретни отбори. Те са направили симулативен опит на своя модел, който е донесъл 3.5% печалба, докато със залози на интуитивен принцип крайният резултат е бил загуба от 3.32%. Обнадеждени от работата на създаденото от тях решение те залагат по 50 единици около 30 пъти седмично в продължение на 5 месеца. Резултатът е 8.5% печалба, което е един доста добър процент.

Ние също можем да правим като тях! Разбира се, това би отнело доста повече време, за анализи и проследяване на различни източници, но все пак предложението е предназначено за хора, които имат намерението сериозно да се занимават с футболни залагания. Една от платформите в уеб пространството, която ще предоставя напълно безплатно за вас подобна информация е футболни-прогнози.бг. Част от този проект са типстъри и футболни анализатори, които следят играта по множество вертикали и хоризонтали. Вземат предвид както действителни фактори като метеорологични условия, контузени и наказани играчи, стартови състави и други, така и базирани на вероятността. Тук например говорим за приблизителна цифра на възможни попадения, които бихме могли да очакваме на базата на среден брой отбелязани голове за дадения тим в последните няколко мача, среден брой отбелязани голове при срещите между тези два конкретни съперника през последните години и т.н.

Базирайки се на математика разбира се не можем да очакваме единствено и само печеливши прогнози, но целта и идеята ни е да сме успешни в дългосрочен план. Успеем ли да изградим на първо място самодисциплина и осланяме ли се на теорията на вероятностите като наш верен съюзник, то би трябвало да имаме периодично покачващ се баланс в нашата банка.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица