Свържи се с нас

Икономика

Проучване показа потребностите от работна сила на бизнеса в региона

Published

on

75 работодатели от област Габрово попълниха анкета за потребностите на работодателите от работна сила. Според тях в региона най-ценните умения са комуникационните и тези за самоконтрол и дисциплина – 66,4%.

63,2% от анкетираните посочват креативност, а сътрудничество/работа в екип – 61,7%. Медийната грамотност и критичното мислене са уменията, които попълнилите анкетата работодатели не считат за необходими за техния персонал.

Липсата на мотивация, достатъчна квалификация/образование на кандидатите и на желаещи за съответната длъжност са основните затруднения, които изпитват работодателите при намирането на работна сила.

Резултатите бяха презентирани по време на заседание на Постоянната комисия по заетост към Областния съвет за развитие, провело се под председателството на областния управител инж. Мария Башева. В него участваха заместник- кметът на Община Габрово Невена Минева, заместник- кметът на Дряново Николай Карагьозов, заместник- кметът на Община Трявна Марин Маринов, директори на институции и експерти.

Сред най-търсените продължават да бъдат специалистите с квалификация по професията „машинен оператор“.

През следващите 12 месеца от търсените специалисти с квалификации, изискващи правоспособност и/или висше образование най-много са специалистите софтуер. „Педагогика“ и „медицина“ остават сред водещите специалности от регулираните професии, по които след 3-5 години ще се търсят и наемат специалисти с висше образование“. Другите специалности са „информатика и компютърни науки“, „Комуникационна и компютърна техника“, „Администрация и управление“.

За специалистите със средно образование трите най-търсени професионални направления са: „машиностроене, металообработване и металургия“, „производствени технологии – текстил, облекло, обувки и кожи“ и „строителство“.

Проучването се проведе онлайн в периода 1 юни – 14 юли 2023 г. и имаше за цел да събере и анализира информация относно професиите, компетенциите, знанията и уменията на търсените от работодателите кадри, както през предстоящите 12 месеца, така и за следващите 3-5 години.

Информация за резултатите от проведените национални проучвания се публикуват на официалния сайт на Агенцията по заетостта, в рубриката „Проучване за потребностите от работна сила”.

Икономика

„Деари Фууд България „АД търси служители

Published

on

Деари Фууд България „АД търси да назначи служители. Фирмата е специализирана в производството на млека и млечни изделия, чиито продукти се произвеждат под собствени и чужди марки.

Компанията се нуждае от:

1.Оператор на високо технологична линия за производство на UHT мляко
ИЗИСКВАНЕ ЗА ДЛЪЖНОСТТА:
– Висше техническо образование .
– Прецизност при изпълнение на работните задължения .
– Инициативност и отговорност, умения за работа в екип.
– Млади ,амбициозни с желание за развитие.

„Деари Фууд България „АД ПРЕДЛАГА:
– Постоянен трудов договор.
– Атрактивно заплащане.
– Работа в динамично развиващ се екип с възможност за кариерно
израстване.

  2.Механик поддръжка на машини в млекопреработвателно предприятие
ИЗИСКВАНЕ ЗА ДЛЪЖНОСТТА:
-Средно или висше техническо образование .
-Прeцизост при изпълнение на работните задължения.
-Инициативност и отговорност.
-Умения за работа в екип.
-Опит на подобна позиция се счита за предимство.

„Деари Фууд България „АД ПРЕДЛАГА:
-Постоянен трудов договор.
-Атрактивно заплащане.
-Работа в динамично среда.
-Обучение.

Ако проявявате интерес към обявените позиции за работа, както и за допълнителна информация, можете да позвъните на телефон: +359 885 989 897.

Зареди още

Икономика

Как да увеличите производителността на вашия лаптоп?

Published

on

Производителността на лаптопа ви е от съществено значение, независимо дали го използвате за работа или за гейминг. В днешно време компютрите са ни все по-необходими и това налага да бъдат максимално ефективни.

Когато става въпрос за избор на бюджетен лаптоп, важно е да знаете какви характеристики да търсите. По-евтините и употребяваните преносими компютри също е възможно да бъдат ефективни, но трябва да се уверите, че избирате модел с достатъчно процесорна мощ, допълнително RAM и добра видеокарта. Тези спецификации ще ви осигурят висока производителност.

 1. Оптимизиране на операционната система
  Операционната система (ОС) е ключов елемент за производителността на устройството ви. Възможно е редовните обновления и изчистването на ненужни файлове и приложения значително да ускорят вашата система. Проверявайте за обновления редовно и избягвайте инсталирането на ненужни програми на компютъра.
 2. Ускоряване чрез допълнителна памет
  Добавянето на още RAM памет често е един от най-ефективните начини за ускоряване на бюджетния лаптоп. Всички модели трябва имат слотове за допълнителна памет, което позволява лесно ъпгрейдване.
 3. Актуализация на процесора и графичната карта
  Ако устройството позволява, може да се опитате да смените процесора или графичната карта за по-мощните бюджетни модели. Това често може да донесе значително подобрение в скоростта, особено при игри или графични приложения.
 4. Редовно почистване на лаптопа
  Прахът и мръсотията могат да причинят прегряване на компонентите на всеки лаптоп. Редовното почистване на вентилаторите и другите части може да предотврати този проблем и да удължи живота най-вече на бюджетните модели.
 5. Използване периферия
  Има случаи, когато бюджетният лаптоп просто няма достатъчно добри характеристики за определена задача. В такива моменти външни устройства като твърди дискове, графични станции или допълнителни монитори ще предоставят нужния ви ресурс.

Дори бюджетните лаптопи могат да бъдат производителни и ефективни с правилните оптимизации. От ключово значение е да се обръща внимание на основните компоненти като операционната система, процесора и паметта, както и да се поддържа устройството чисто и актуализирано. Вашият преносим компютър може да функционира бързо дори и при най-тежките задачи, ако се грижите добре за него.

Зареди още

Икономика

Присъединете се към екипа на „Косач Трепач“

Published

on

Специализираната габровска фирма „Косач Трепач“, водеща в професионалното озеленяване и поддръжка на дворове, градини, терени и зелени площи, търси служители, които да се присъединят към нашия екип.

Предлагаме следните предимства и възможности на нашите работници:

 • Трудов договор и осигуровки
 • Мотивиращо възнаграждение през обучителния период за въвеждане в работния процес
 • Стартова заплата, в размер на 1 700.00 лв/месец, с възможност за допълнително увеличение
 • Работен ден, с продължителност 8 часа
 • Допълнително финансово стимулиране за положен извънреден труд
 • Най-висок клас работно облекло
 • Възможност за кариерно развитие и обучение
 • Работа в млад и динамичен колектив

Допустими са и кандидати без опит, но с голямо желание за работа и развитие. Предимство имат кандидати, притежаващи предишен опит в сферата.

За допълнителна информация и насрочване на интервю, моля, свържете се с нас на телефон: +359 899 140 254.

Присъединете се към екипа на „Косач Трепач“ и бъдете част от успеха ни в създаването на красива и здрава зелена среда!

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица