Свържи се с нас

Новини

Удължиха извънредната противоепидемична обстановка до края на август

Published

on

Във връзка с решението на Министерския съвет за удължаване на извънредната епидемична обстановка до 31 август, министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров издаде три заповеди, с които въвежда временни противоепидемични мерки на територията на страната.

Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване в България и членове на техните семейства, които пристигат от държава в червената зона и които представят при влизането си в страната само един от следните документи: валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация или за преболедуване (или аналогичен документ, съдържащ същите данни), или отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизане в страната PCR тест (удостоверено чрез валиден цифров COVID сертификат на ЕС за изследване или аналогичен документ), се поставят под 10-дневна карантина.

При предоставяне по електронна поща на документ, показващ отрицателен резултат от проведен до 24 часа от влизането в страната PCR тест, директорът на съответната регионална здравна инспекция може да отмени издаденото предписание за поставяне под карантина.

Това нарежда здравният министър със Заповед № РД-01-645/28.07.2021 г., която влиза в сила от 29 юли.

В същата заповед е разписано, че децата от 12 до 18 години, които пристигат на територията на страната от държава, попадаща в червена зона, се допускат при представяне на отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизане в България PCR тест, удостоверено чрез валиден цифров COVID сертификат на ЕС за изследване или аналогичен документ, съдържащ същите данни.

В случай че не представят такъв документ, те се поставят под 10-дневна карантина. За децата, които са български граждани или лица със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване в България, карантината може да бъде отменена от директора на съответната регионална здравна инспекция при предоставяне по електронна поща на документ, показващ отрицателен резултат от проведен до 24 часа от влизането в страната PCR тест.

Непроменени остават общите противоепидемични мерки, посочени в Заповед № РД-01-646/29.07.2021 г. и Заповед № РД-01-647/29.07.2021 г., които влизат в сила от 1 август.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Mеждинна пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Новини

Костадин Костадинов и Даниел Петров ще се срещнат с жители на Дряново

Published

on

Председателят на ПП „Възраждане“ Костадин Костадинов, заедно с народния представител от Габрово Даниел Петров, ще проведат отворена среща с жителите на Дряново.

Тя ще се състои на 23 април, вторник, от 18.00 часа в конферентната зала на Бутиков хотел ВСК „Кентавър“.

На срещата ще бъде обсъдена актуалната политическа обстановка, предстоящите избори.

Присъстващите ще имат възможността да споделят идеи и да задават въпроси на лидера на „Възраждане“ и габровския депутат.

Зареди още

Новини

Приеха годишния план за намаляване на риска от бедствия

Published

on

Областният съвет за намаляване на риска от бедствия заседава под председателството на областния управител Мария Башева.

Приет бе годишният план за 2024 г за изпълнение на Областната програма за намаляване на риска от бедствия 2022-2025г.

Съгласуван и приет бе и Областният план за защита при бедствия.

В заседанието участваха представители на 24 институции и териториални структури.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица