Свържи се с нас

Новини

Табаков: Тежките мафиотски зависимости в регионите, в това число и в Габрово, спъват икономическото развитие

Published

on

„Тежките мафиотски зависимости са една от причините хората да напускат малките населени места и да търсят своето препитание другаде. На 11-ти юли имаме уникален шанс да спрем хищническия феодален модел за разграбване на публичните средства, построен през последните 12 години от ГЕРБ“, заявява Георги Табаков, водач на листата за 7-ми МИР Габрово от „Изправи се! Мутри вън!“ с номер 8 в бюлетината.

„Габровци винаги са били много горди и смели хора. Те са носители на предприемаческия дух на България, а да си предприемач означава да поемаш риск. Риск поемат свободните и смелите хора – ето тази свобода трябва да върнем в Габрово.

Аз съм сигурен, че смелостта я има, въпреки страшно многото зависимости. За тези зависимости хората ми разказват вече цял месец, но по начин, по който показва, че все още има страх. Шепнейки, поглеждат през рамо машинално да не ги види някой, когато говорят тези страшни неща. Стопанският елит се снишава, озъртат се накъде ще духне вятърът, а една част от него се страхува да не бъдат разкрити далаверите, в които са влезли заедно с ГЕРБ. Те разбират много добре, че са се превърнали в икономически бухалки на режима, в присъдружни организации на Борисов“, казва още Георги Табаков.

„Огромното срастване на икономическа и политическа власт в политологията, а и в живота, се нарича „мафия“. Феодалният модел, в който мафиотско-роднинските връзки разпределят обществения ресурс затваря икономиката за чужди инвеститори. Големите международни компании не стъпват там, където има кражби и шуробаджанащина, съответно не отварят и нови работни места. Един от резултатите от 12-годишното управление на ГЕРБ е, че България по света се възприема като треторазрядна бананова република.“, заявява водачът на листата от „Изправи се! Мутри вън!“.

Табаков още подчертава, че за справянето с тежките мафиотски зависимости е необходима силна политическа воля за премахване на модела на ГЕРБ от всички обществени нива и структури: „За съжаление, в Габрово наблюдаваме вяла кампания от останалите политически сили. Виждам, че към момента в Габрово ние от „Изправи се! Мутри вън!“ сме единствената политическа формация, която ясно и категорично застава срещу модела на ГЕРБ, без да се страхува от свързаности и зависимости“.

Цялата кампания на „Изправи се! Мутри вън!“ можете да следите във Фейсбук групата „Изправи се! Мутри вън! – ГАБРОВО” на посочения линк: https://www.facebook.com/groups/201973235111384

*Публикуваният материал е предоставен от пресцентъра на „Изправи се! Мутри вън!, във връзка с парламентарни избори 2021, съгласно сключен договор за рекламно – информационно обслужване. „Изправи се! Мутри вън!“ е под номер 8 в интегралната бюлетина. Купуването и продаването на гласове е престъпление.*

Новини

Големите ученици остават засега на онлайн обучение

Published

on

Учениците от 5 до 12 клас продължават с онлайн обучението от вкъщи на територията на цялата област. Това заяви началникът на Регионалното управление на образованието – Георги Маринов и подчерта, че учащите не могат да се върнат в клас, тъй като заболеваемостта от КОВИД-19 в област Габрово все още поддържа високи нива на разпространение.

Според последната издадена Заповед от Министерството на здравеопазването присъственото обучение трябва да се преустанови във всички общини, където заболеваемостта е над 500 на 100 000 души население за 14-дневен период от време и на този етап, то, не може да възобнови за големите ученици в четирите общини – Трявна, Габрово, Севлиево и Дряново, допълват още от РУО-Габрово.

Когато заболеваемостта в областта намалее между 250 и 500 на 100 000 души население, тогава ще е възможно и прилагането на последната издадена съвместна Заповед между Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието и науката, която се отнася за учениците между V и XII клас.

Те ще могат да се върнат в клас без да бъдат тествани, но при условие, че 50% от паралелката има “зелен сертификат” за ваксиниране, преболедуване или наличие на антитела. Очаква се от понеделник – 29 ноември на местата, където заболеваемостта е под 500 на 100 000 души население, учебният процес да бъде възобновен за по-големите ученици в училищата, които изпълняват новите изисквания за тяхното обучение.

Новите правила разрешават на частните училища сами да купуват тестове, за да възстановят присъствения учебен процес, без да чакат доставка от държавата. Тестовете трябва да отговарят на изискванията на Министерството на здравеопазването, които важат и за купуваните от държавата. Това не отменя ангажимента на Министерството на образованието и науката да предостави на частните училища безплатни тестове, когато бъдат осигурени от МЗ.

След като голяма част от малките ученици от I до IV клас бяха върнати в клас при определени условия и осигуряване на безопасна среда на обучение, МОН предложи посочените две промени, за да ускори процесът на връщане на всички ученици, въпреки недостатъчните количества тестове, получени досега.

По последни данни на Министерството на здравеопазването ваксинираните учащи в страната са под 7 % (6,84%), а преболедувалите от V до XII клас са малко над 19 000.

Новата Заповед на Министрите на здравеопазването и на образованието и науката може да видите ТУК.

Актуализираните Насоки за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата можете да видите ТУК.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Ремонтираха операционната зала на АГ-отделението на болницата в Севлиево

Published

on

Основно ремонтирана и преоборудвана е операционната зала в Акушеро-гинекологичното отделение на севлиевската болница МБАЛ „Д-р Стойчо Христов“.

Ремонтът е основен и включваше полагане на мазилки, отговарящи на изискванията за превенция на пост-оперативни инфекции, боядисване, изграждане на отопление, климатизация и преоборудване.

„Ремонтът е осъществен с подкрепата на „Идеал Стандарт – Видима” и е част от дългогодишната им грижа за Акушеро-гинекологичното отделение, благодарение на което до момента бяха закупени нов, висок клас родилни легла, модерен интензивен инкубатор, дигитален портативен ехограф с 4D изображение.

Бяха ремонтирани и оборудвани родилна зала, родилно отделение и детска стая; бани и тоалетни, беше положено специално антибактериално подово покритие и др.“, припомни управителят на болницата д-р Пламен Цеков.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Нова достъпна среда за хората с увреждания в Старото школо в Трявна

Published

on

Музейният обект “Старото школо” към Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство в Трявна вече е с нова съвременно изградена достъпна среда за хората с увреждания.

Проектът, финансиран от Агенцията за хора с увреждания, е на стойност 42 400 лв. и се реализира съвместно с Община Трявна и архитект Константин Брънеков.

Дейностите по проекта продължиха пет месеца и включваха закупуване на подходяща система за изкачване на стълби, както и доставка и монтаж на нова стълбищна платформа.

Новата достъпна среда дело ще улесни и ще помогне на всички хора със затруднени двигателни способности, които вече ще имат възможност да разгледат отблизо и да се докоснат до експозициите на втория етаж на музея.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица