Свържи се с нас

Новини

Бъди отговорен! Животът е с предимство!

Инициатива на Областната дирекция на МВР-Габрово, насочена към участниците в движението по пътищата!

Published

on

Областната дирекция на МВР – Габрово стартира инициатива, насочена към участниците в движението по пътищата!

Целта на информационната кампания „Бъди отговорен! Животът е с предимство!“ е да се насочи вниманието на водачи и пешеходци, участващи в движението по пътищата, към тяхното безопасно поведение и шофиране, както и за толерантност на пътя.

Вниманието на пешеходците е насочено към използване на тротоарите, преминаване през подлези и надлези. Сред препоръките към ходещите пеш е да се върви срещу колите и най-вляво по банкета, ако няма тротоар, да се преминава на само зелено и да се пресича на пешеходна пътека, оглеждайки и в двете посоки. Да се пресича улицата бързо, да не се гледа в телефона или таблета, когато се пресича, както и да се преминава с група хора или с възрастен, ако пешеходецът е несигурен.

Велосипедистите задължително да се оглежда и използват ръцете си, за да покажат дали ще тръгват, завиват, заобикалят или спират. Препоръчва се да карат колелото по тротоара, ако велосипедистът не е навършил 12 години. Колоездачите трябва да карат възможно най-вдясно на пътя, по посока на движението, ако имат навършени 12 години. Задължително е колелото да бъде в изправност с работещи спирачки, светлини, звънец и оборудвано със светлоотразители. Използването светлоотразителна жилетка е задължително, когато е тъмно, когато няма добра видимост и сте извън населено място. Ръцете трябва да са на кормилото, а краката – на педалите на колелото. Когато сте двама или повече колелото трябва да се кара пред или зад приятеля ви, а не до него. Ако има велоалея използвайте нея.

Шофьорите трябва да управляват автомобил само ако са правоспособни. Шофирайте само трезвени. Носете свидетелството си за управление на моторно превозно средство и документите на превозното средство, което управлявате. Управлявайте моторно превозно средство, което е регистрирано, преминало е годишен технически преглед, за което е сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност” на автомобилистите и има платена винетна такса (при управление извън населените места). Използвайте обезопасителен колан/ защитна каска. Приканвайте пътниците да използват обезопасителни колани/ защитни каски. Спазвайте Закона за движението по пътищата, не превишавайте скоростта и осигурявайте предимство на пешеходците. Съобразявайте поведението си с пътните и с атмосферните условия!

Към пътниците от полицията призовават: Пътувайте при правоспособен водач, който има свидетелство за управление на моторно превозно средство. Пътувайте при трезвен водач и поставяйте обезопасителен колан или защитна каска. Не пречете на шофьора, не го разсейвайте с поведението си – не говорите високо, не пускайте силно музиката. Сядайте на задната седалка, ако не сте навършили 12 години. Не подавайте главата, ръцете или краката си през прозореца или люка на колата. Качвайте се и слизайте отдясно, от страната на тротоара. Пазите околната среда и не изхвърляйте нищо през прозореца.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Икономика

Фирма „Теспом“ търси работник

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Любопитно

Мотосезонът в Габрово ще бъде открит тази събота, 13 април

Published

on

Тази събота, 13 април, в Габрово ще се проведе откриване на мотосезон 2024. Стартът ще бъде даден на площад „Възраждане“ в 09.30 часа, а след 13.00 часа ще започне демонстрационната мото обиколка на града.

Екипи на полицията ще съпроводят участниците по време на мото обиколката, която ще се проведе по определен маршрут.

Участниците в откриването ще потеглят от пл. „Възраждане“, ще преминат по бул. „Априлов“, в посока кръговото на Шиваров мост, откъдето ще продължат по бул. „Хемус“ до кръстовището с бул. „Столетов“.

Оттам след ляв завой по бул. „Столетов“ ще преминат по ул. „Капитан дядо Никола“, ул. „Йосиф Соколски“, ул. „Николаевска“, ул. „Априловска“, на която след завой надясно по ул. „Юрий Венелин“ ще се отправят към площад „Игото“, ул. „Брянска“, ул. „Христо Смирненски“, ул. „Търновсско шосе“ (бивша „Орловска“).

След това ще преминат по ул. „Индустриална“, ул. „Лазурна“ и оттам ще продължат на ляво по бул. „Могильов“ до кръстовището с бул. „Стефан Караджа“ и по бул. „Стефан Караджа“ към Севлиево.

Полицията призовава всички участници в движението да спазват правилата за движение, да бъдат внимателни и толерантни на пътя.

Зареди още

Новини

МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово участва на кариерен форум в Плевен

Published

on

Възможностите за реализация в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово представиха на кариерния форум „Професионално развитие в медицината 2024 г“. Събитието се проведе в Медицински университет Плевен, под патронажа на ректора проф. д-р Добромир Димитров.

Над 100 студенти преминаха през щанда на габровската областна болница. Те имаха възможността лично да разговарят с изпълнителния директор д-р Минко Михов, главната сестра Радка Колева и младите попълнения в екипа- д-р Стефан Тодоров и рентгеновия лаборант Събина Събева.

Обръщението на д-р Михов и краткото видео за болницата предизвикаха аплодисментите на преподаватели, студенти и на представителите на други лечебни заведения. Форумът събра екипа на болницата с познати лица като Рая Колева. Тя е студент по медицина в четвърти курс и две лета работи в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ като здравен асистент.

Подобна възможност предоставят броени лечебни заведения. А Рая вече е направила своя избор за лятото на 2024г.- да се завърне отново в Габрово. Ако си студент в специалностите „Медицина“ или „Здравни грижи“, ти също като Рая можеш да получиш своя шанс.

И макар кариерният форум да приключи, вратите на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ са отворени всеки ден за мотивирани младежи, които искат да се развиват в сферата на здравеопазването.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица