Свържи се с нас

Новини

Бъди отговорен! Животът е с предимство!

Инициатива на Областната дирекция на МВР-Габрово, насочена към участниците в движението по пътищата!

Published

on

Областната дирекция на МВР – Габрово стартира инициатива, насочена към участниците в движението по пътищата!

Целта на информационната кампания „Бъди отговорен! Животът е с предимство!“ е да се насочи вниманието на водачи и пешеходци, участващи в движението по пътищата, към тяхното безопасно поведение и шофиране, както и за толерантност на пътя.

Вниманието на пешеходците е насочено към използване на тротоарите, преминаване през подлези и надлези. Сред препоръките към ходещите пеш е да се върви срещу колите и най-вляво по банкета, ако няма тротоар, да се преминава на само зелено и да се пресича на пешеходна пътека, оглеждайки и в двете посоки. Да се пресича улицата бързо, да не се гледа в телефона или таблета, когато се пресича, както и да се преминава с група хора или с възрастен, ако пешеходецът е несигурен.

Велосипедистите задължително да се оглежда и използват ръцете си, за да покажат дали ще тръгват, завиват, заобикалят или спират. Препоръчва се да карат колелото по тротоара, ако велосипедистът не е навършил 12 години. Колоездачите трябва да карат възможно най-вдясно на пътя, по посока на движението, ако имат навършени 12 години. Задължително е колелото да бъде в изправност с работещи спирачки, светлини, звънец и оборудвано със светлоотразители. Използването светлоотразителна жилетка е задължително, когато е тъмно, когато няма добра видимост и сте извън населено място. Ръцете трябва да са на кормилото, а краката – на педалите на колелото. Когато сте двама или повече колелото трябва да се кара пред или зад приятеля ви, а не до него. Ако има велоалея използвайте нея.

Шофьорите трябва да управляват автомобил само ако са правоспособни. Шофирайте само трезвени. Носете свидетелството си за управление на моторно превозно средство и документите на превозното средство, което управлявате. Управлявайте моторно превозно средство, което е регистрирано, преминало е годишен технически преглед, за което е сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност” на автомобилистите и има платена винетна такса (при управление извън населените места). Използвайте обезопасителен колан/ защитна каска. Приканвайте пътниците да използват обезопасителни колани/ защитни каски. Спазвайте Закона за движението по пътищата, не превишавайте скоростта и осигурявайте предимство на пешеходците. Съобразявайте поведението си с пътните и с атмосферните условия!

Към пътниците от полицията призовават: Пътувайте при правоспособен водач, който има свидетелство за управление на моторно превозно средство. Пътувайте при трезвен водач и поставяйте обезопасителен колан или защитна каска. Не пречете на шофьора, не го разсейвайте с поведението си – не говорите високо, не пускайте силно музиката. Сядайте на задната седалка, ако не сте навършили 12 години. Не подавайте главата, ръцете или краката си през прозореца или люка на колата. Качвайте се и слизайте отдясно, от страната на тротоара. Пазите околната среда и не изхвърляйте нищо през прозореца.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Почистиха градинката пред болницата в Трявна

Published

on

Днес, 22 октомври, служители на Община Трявна изчистиха градинката пред централния вход на МБАЛ “Д-р Теодоси Витанов” в града.

Събрани бяха изхвърлените битови отпадъци на една от циментовите площадки до сградата на болницата – хартиени и картонени отпадъци, предпазни маски за лице, полиетиленови торбички, фасове от цигари.

Общинските служители изметоха още тротоарните пътеки и стъпалата, водещи към централния вход на лечебното заведение, от паднали есенни листа и насъбрала се шума.

Община Трявна продължава да се грижи за чистия и приветлив вид на туристическия град, и да насърчава обществената отговорност за регламентирано и разделно събиране на отпадъци.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Онлайн форум дава гласност на младите хора в областта

Published

on

Националният младежки форум съвместно с Форумът за глокална промяна и сдружение ИМКА-Габрово организират онлайн среща “Промяната започва с теб в Габрово.” Събитието ще се проведе на 24 октомври, неделя от 10.00 ч. и в него могат да се включат всички желаещи, които са на възраст между 15 и 35 години.

Предвидената програма е част от проекта “25-те процента” и “Конференцията за бъдещето на Европа”, които се реализират в партньорство с Европейски младежки форум и финансовата подкрепа на Европейски парламент.

Целта на онлайн срещата е да чуе младежкото мнение и идеи относно развитието на Европа и населените места в областта – Габрово, Трявна, Дряново и Севлиево. В този аспект ще има обособени два тематични панела – Промяната в Европа и Промяната на местно ниво.

В първия младежите ще се запознаят отблизо със значението на социалната промяна, след което ще предложат своето виждане за промяната в Европа. Събраните идеи на по-късен етап ще бъдат представени пред националните и европейски институции с цел политиците да придобият по-добра представа каква промяна желаят да видят младите хора и как тя да бъде постигната.

Участниците ще поставят и проблеми, които виждат в родното си място и ще дадат идеи за разрешаването им. Съответно те ще бъдат презентирани, във втория панел, пред поканените представители на общинската/областна администрация.

Двете страни ще влязат в пряк диалог как предложенията да бъдат осъществени, а младите – включени в този процес. Всички желаещи, които искат да се включат в събитието, трябва да направят първо регистрация в тази форма.

Ето и линк към събитието във фейсбук страницата на “Промяната започва с теб в Габрово.” – https://www.facebook.com/events. На страницата в социалната мрежа ще откриете линка към срещата в ZOOM.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Информационна кампания за възможностите за еврофинансиране в Трявна

Published

on

На 28 октомври, четвъртък, Областният информационен център и Националната служба за съвети в земеделието ще проведат кампания за възможностите по оперативните програми на Европейския съюз.

Със съдействието на Община Трявна, двата екипа ще разположат своя информационен щанд в парка пред сградата на Районния съд в Трявна. Събитието ще се проведе от 11.00 ч. до 13.00 ч.

“Ще извършваме индивидуални консултации на всички желаещи и заинтересовани граждани на Трявна във връзка с текущите и бъдещи възможности за финансиране със средства от Европейския съюз“, обясни управителят на ОИЦ – Габрово Маринела Събева.

Информационната кампания на открито ще се проведе съобразно наложените противоепидемични мерки със Заповед на Министъра на здравеопазването, влезли в сила от 21 октомври т.г.

Задължително е носенето на предпазна маска за лице и спазване на физическа дистанция от 1.5 м. На щанда ще бъдат разположени и предоставяни дезинфектанти за ръце и маски за лице и раздаваните рекламни материали ще бъдат в индивидуални пакети.

В допълнение, екипът на ОИЦ-Габрово информира, че е ваксиниран и при проверка от съответните органи може да представи “зелен сертификат”.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица