Свържи се с нас

Култура

Графика на Илия Пашов е акцент в Галерията

Published

on

По случай акцент на месец ноември, екипът на ХГ „Христо Цокев” има удоволствието да ви представи графичната творба „Майка I” на известния габровски художник – Илия Пашов.

Илия Рачев Пашов е роден в Габрово през 1938 година. Завършва Художествената академия в София през 1968 година, специалност иллюстрация при награденият за народен художник проф. Веселин Стайков и проф. Петър Чуклев.

Връща се в Габрово и от 1970 година започва да работи в Драматичния театър като художник изпълнител. По-късно, от 1984 година, започва работа в София, в издателството на списание „Български профсъюзи“, където остава до закриването му през 1989 г. Продължава като литограф в Графичната база към Съюза на българските художници. Илюстрирал е книгите „Юнак със златна риза“ на Асен Разцветников, „Един бял лист“ на Иван Радоев, „Неандерталецо, мой“ на Янко Станоев, „Всичко е“ на Михаил Филипов, „Градините на сърцето“ на Иванка Павлова, „Писма“ на Катерина Илинчева и др.

От 1970 г. участва в организираните от СБХ национални, международни и специализирани изложби, има множество лични участия в международни биеналета на графиката. Членува в СБХ от 1976 г.

През 1975г. получава Първа награда от ОХИ – Габрово. През 1983 г. е удостоен с орден „1300 г. България“.

Прави две самостоятелни изложби в Швеция: През 1991 – галерия Paepkegarden, STROMSTAD – където получава и отличие за пейзаж с архитектурен мотив. Пак там, в „Галерия 88“, открива и втора изложба, едновременно с първата. Работите му се радват на голям интерес от страна на шведската публика.

През 1993 г. специализира в София литография при Джейф Спиймл – известен професионалист, гост от института в гр. Тамаринд – САЩ. През 1998 г. организира своя литографска изложба във Варшава.

Илия Пашов често черпи вдъхновението си от поезията. Стиховете отключват въображението му и обикновено основното чувство намира графичния си образ в една ефирна рисунка или образен детайл, изникнал в определен момент пред погледа на поета.

В своето ранно творчество художникът работи по големи общочовешки категории – любов, красота, майчинство. Творбите му изпълнени с богата лиричност и нежност, представляват размисъл за нашето съществуване, за връзките между миналото и бъдещето. В по-късните му работи се развиват няколко големи теми с философско значение, обединени в цикли: автобиографичната тема, човекът и светът, човекът и смъртта, визията за отвъдното и т.н.

Най-характерен е цикълът му „Промени“ (човекът и светът), който се състои от около десет литографии с различна тематика. По-точно – с преливащи се и сплитащи се мотиви, сред които са възрастта и стареенето на човека, характера и неговото отражение върху лицето на човека.

Мяркат се и образи на известни личности – Чърчил, Никсън и др., които са променили света и нещо у всеки съвременен човек, както и у самия художник. Работите му от цикъла „Промени“ от 2001, 2004, 2007 г. са участвали в биеналетата на графиката във Варна и в триеналетата на графиката в София. Творбите му са собственост на художествени галерии – София, Габрово, Велико Търново, Плевен, Добрич и др., а също и частно притежание на колекционери в Италия, Франция, Англия, САЩ, Швеция, Япония и др.

Автор: Станислав Гончаров – уредник в ХГ „Христо Цокев” Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Илко Илиев представя новата си книга „Шантави истории“

Published

on

Регионалната библиотека „Априлов – Палаузов“ организира среща – разговор с Илко Илиев. Известният габровски джаз – музикант, композитор, аранжор и публицист ще представи новата си книга „Шантави истории или Разкази за момчето, което не спираше да се учудва“ на 15 декември от 17:45 ч в Читалня „Д-р Петър Цончев“.

Илко Илиев е роден на 21.07.1945 г. в гр. Горна Оряховица. Завършва Естраден отдел на БДК – София (днес Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“) със специалност саксофон и кларинет.

Започва професионалната си музикална кариера в Габрово в състава на Духовия оркестър към читалище „Априлов-Палаузов“ през 1967 г. От януари 1968 г. постъпва в състава на Естрадния оркестър към Окръжния съвет за изкуство и култура. Част е от състава и проявите на Естраден оркестър към Общински съвет за култура – Габрово, „Биг бенд Габрово“, „Оркестър Габрово“, „Диксиленд Габрово“ и „Суинг дикси бенд Габрово“. През 1968 г. участва в съпътстващата музикална програма на ІX-ия Световен младежки фестивал в София. Като изпълнител и аранжор участва в Прегледите на джазовите оркестри в България (1977-1984 г.) и в джаз-фестивалите в Дрезден (ГДР) през 1981 и 1984 г., Прага (Чехословакия) през 1985 г. и Париж (Франция) през 1986 г. Вписан е в европейското родословно дърво на джаза („The European JAZZ Community“), отпечатано от немското издателство „Peter von Bartkowski Edition“ (1999 г.), заедно с имената на още няколко габровски музиканти – Манол Цоков, Илия Раев, Николай Антонов и Петко Приводанов. След 1990 г. е създател на няколко нещатни джазови оркестри в Габрово – „Биг смайлс бенд“, „Б 15+“, „Джаз класик бенд“. През 80-те години записва свои песни и аранжименти в БНР и „Балкантон“. Автор на музика за куклените театри във Варна и Габрово (1987-1990 г.), както и на два аудио компактдиска с авторски композиции и аранжименти – „Очакване” (2002) и „By Ilko“ (2004). Автор е на книгите: „Справочник на английската терминология в популярната, танцова и джазова музика” (1996) и „Тъга по слънчева вода” (2005 г., публицистика), „Габрово. Джаз и още нещо“ (2021).

През 1998 г. Илко Илиев написва „Българска сюита за струнен оркестър и кларинет”, Премиерата на „Фантазия за пиано и струнни инструменти” през 2011 г. е част от тържествения концерт по повод 150-годишнината от основаването на габровската библиотека „Априлов – Палаузов”.

През май 2014 г. Илко Илиев получава Почетния знак на Община Габрово за активна и разностранна творческа дейност в областта на музиката и за принос в утвърждаване авторитета на габровската музикална култура.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Веселина Кожухарова представи новия си роман „Въглени“

Published

on

В музей „Старото школо“ в Трявна бе представен най-новият роман на Веселина Кожухарова „Въглени“, посветен на китния ни възрожденски град. Културното събитие е част от тазгодишната Коледно-новогодишната програма на Община Трявна и се осъществи със съдействието, както на местната власт, така и на Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство – Трявна и Читалище „Иван Вазов“ – с. Първомайци.

Представянето на книгата събра близки и познати на авторката, както и почитатели на словото, които изпълниха залата на музея. Сред официалните гости бе зам.-кметът на Трявна Марин Маринов, общински съветници, директорът и екипът на СМРЗИ-Трявна, просветни деятели и др.

Всички те бяха поздравени с музикалните изпълнения на децата от класа по народно пеене и инструменти към НЧ „Пенчо Славейков 1871“ – Трявна с ръководител Николина Кирилова.

Книгата „Въглени“ бе представена пред аудиторията с рецензия на Иван Антонов – член на Съюза на българските писатели у нас и председател на Сдружение „Сцена на духовността“-гр. Плевен, която бе изчетена от Стефан Митев. А защо последния ѝ роман е свързан с Трявна, Веселина Кожухарова посочи художествения занаят казаслък и неговото практикуване почти само в тревненско.

За написването на книгата, писателката искрено благодари на журналистката Галина Иванова и приноса й с информация от публицистичните й материали в нейния авторски блог „Тревненски БУдил“. Срещата-разговор премина с изчитане на откъси от книгата „Въглени“, както и от другите две авторски такива – „Погледни през рамо“ и „Между звездите и зората“ на Веселина Кожухарова.

Авторката бе поздравена от зам.-кмета, както и от директора на СМРЗИ-Трявна с красиви букети и пожелания за още много нови вдъхновящи книги.

Веселина Кожухарова е родена и живее в Горна Оряховица.

Практикува като учител по музика и ръководи детски вокални състави с участия и отличия в национални конкурси. Пише стихове и проза. До момента е издала „Жених за царкинята“; „Погледни през рамо“; „Между звездите и зората“ и „Въглени“. Най-новият й роман се очаква да излезе от печат през пролетта на 2023 година.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Нова цветна стена в кв.“Шести участък“

Published

on

Ново произведение на уличното изкуство в квартал „Шести участък“ украси фасадата на кооперацията на ул. „Опълченска“ № 45. Цветната стена е дело на габровеца Мирослав Живков (Джингиби) от дизайнерското студио „НоПойнт Ателие“ (NoPoint Atelier), информира Миглена Въгленова, гл. експерт „Публичност и визуализация“ в администрацията на кмета.

Творбата е вдъхновена от старинния облик на „Шести участък“, а графичните елементи са директни референции към архитектурата на квартала. Композицията е изпълнена в шест цвята и се отличава с абстрактност и колорит, които са запазена марка в стила на художника.

Това е втората артистична рисунка в „Шести участък“, чийто автор е Мирослав Живков. През лятото той преобрази старите метални щори в жилищната сграда на ул. „Николай Палаузов“ № 13.

За своите проекти Джингиби споделя: „Водещата ми идея е, че „Шести участък“ остава на мястото си, но се променя към един по-цветен и културно богат квартал!“. Творческата намеса е плод на сътрудничеството между Община Габрово и „НоПойнт Ателие“ и е част от дейностите по преобразяване на централния габровски квартал“.

Това не е първата подобна инициатива за „Шести участък“. През 2018 г. по идея на Фондация „Габрово – преди и сега“ в квартала бяха обновени няколко електрически табла. Всички те имат обща тематика в областта на литературата и изкуството в местен контекст, изрисувани са от габровски художници с помощта на дарители.

Мирослав Живков е артист и графичен дизайнер от Габрово. Завършва Национална художествена академия в София през 2016 г., а от 4 години живее и работи в родния си град. Отскоро развива и артрезиденция „NoPoint Atelier“, насочена към ситопечат, намираща се в близкото до Габрово село Баланите.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица