Свържи се с нас

Култура

Фолклорните и съвременни мотиви в абстрактното изкуство на Илия Желев

Published

on

През месец юни Художествена галерия „Христо Цокев” има удоволствието да ви представи за акцент на месеца живописната творба на Илия Желев „Градина”.

Илия Желев е един от водещите съвремени български художници, който е добре познат не само в рамките на страната, а и за публиката в Западна Европа – Германия, Австрия и Щвейцария. Художникът е роден на 20 юли 1961 година в Пловдив. Завършва Художествена гимназия в Смолян и специалност „Живопис“ във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий” през 1987 година.

След университета Илия Желев започна да преподава естетика в Национална гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа” и е бил приет в Групата на габровските художници (СБХ). С другите габровски художници той започна да участва в изложби не само в Габрово, а и в страната. Така, например, през април месец 1994 година се състои съвместна изложба на Илия Желев, Николай Цветанов, Станислав Иванов в столичната галерия „Райко Алексиев“.

През този период , Илия Желев започва да обединява в творчеството си идеите на минимализма и абстракционизма в европейското изкуство с традициите на българския фолклор и история. В интервюто, дадено за „100 Вести” (№67) от 14 юни 1993 година, художникът разяснява: ”… За поколението, с което аз завърших университета във В. Търново през 1987 г., най-важното беше да се противопоставим на соцреализма…Съчетаването на минимализъм с фолкабстракция беше най-прекият път да се отървем от традиционните форми. Този начин на рисуване даде облик на най-младите художници”.

Още в началото на 1990-те години Илия Желев започва да изгражда своя път в съвременното западноевропейско художествено пространство чрез участия в персонални изложби и фестивали на изкуствата в Германия, а по-късно – в Щвейцария, Австрия, Франция, Испания, Люксембург.

От 2008 година започва да участва в изложби и арт панаири в Турция. Присътствието на Илия Желев в началото на 1990-те години в западноевропейското художествено пространство позволи, до определена степен, да се преоткрие пътят за българското съвременно изкуство в общоевропейския културен контекст.

Абстрактната живописна композиция „Градина” е била създадена през 1993 година и се отнася към ранния творчески период на художника. В нея можем да видим класическия за автора сюжет с връзката между фолклорните мотиви от традицията на българския тексил с рисунки, наподобяващи древните пещерни изображения и свързването им чрез абстрактния маниер на изпълнението.

Художникът изобразява своеобразна градина на спомените, където сюжети от миналото са сплетени в един прекрасен и шарен живописен килим. Боите се напластяват едни върху други, създавайки интересно и почти магическо усещане за дълбочина.

В по-късното си творчество Илия Желев започва да работи и с други сюжети. Интересни са неговите картини, където той изследва живата тъкан на големия град Ню Йорк и образите на съвременната световна поп-култура. Важно е, че художникът запазва своя стил. Шарените квадратчета от българската фолклорна традиция са наподобили пикселите на съвременния дигитален свят, в които както и преди вековете е закодирана важна информация за човешката култура.

Днес творбите на Илия Желев са във фондовете на едни от най-големите галерии не само в България, но и в Западна Европа, както и в частни колекции по света. През месец юни ХГ „Христо Цокев” предоставя възможността габровци да се докоснат до един образец от ранното творчество на Илия Желев. Заповядайте!

Автор на текста: Станислав Гончаров.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

В очакване на третата фестивална събота на Международния куклен фестивал

Published

on

Международният куклен фестивал „Рачо и Дешка“ продължава на 20 юли, събота, от 17.00 часа на площад „Възраждане“. За габровци и гости на града организаторите от Фондация „ОТ БГ“ са поканили Театър „Арт Ленд“, София и Държавен куклен театър Бургас.

„Гон, малката лисица“ е една трогателна приказка, която носи послание за лицето на невидимото добро. Представена е чрез интересна културна ценност на Япония, а именно – уличен театър „камишибай” или „театър в картини”, особено популярен през 30-те години на 20 век.

Актьорите, разказвачи на истории, обикалят с колело, на което има малка сценична кутия с поставена история в картини. Спектакълът представя интересна форма за общуване със съвременната публика.

Постановката и сценографията на „Гон, малката лисица“ са на Мария Банова. Ролите изпълнява Юлия Коларова. Постановката е на Театър „Арт Ленд“, София. Творческата работилничка, която започва в 17.50 часа, този път е за майсторене на изделия от хартия.

В 18.30 часа гостите от Бургас ще представят на публиката „Две пръчки и три съчки“. Не си мислете, че баба Хели е вехтошарка! В своята количка с три колелета тя събира какво ли не и го преобразява в герои, приказки и вълшебства, за да задоволи безкрайните прищевки на своята внучка Лили.

Крои, кове, лепи, сглобява, измисля и твори по пет приказки на ден без почивен ден. Тя е истински феномен! Авторът на текста на „Две пръчки и три съчки“ е Христина Василева. Нейни са и сценографията, и постановката. Музиката е на „Puppetspirit“ – Белгия. В ролята на баба Хели влиза актрисата Румяна Кралева.

Зареди още

Култура

Купа и диплом за Балетната школа при НЧ „Развитие – 1870“ от фестивал в Италия

Published

on

Грациите от Школата по класически и модерен балет при Народно читалище „Развитие-1870” покориха международната сцена на престижния фестивал „Acqua Azzurra“ в Лаго ди Гарда, Италия.

Форумът се проведе от 3 до 5 юли 2024 г. На официалното награждаване след гала-концерта директорът на фестивала Лука Марангони връчи купа и диплом на художествения ръководител Иванка Цанова. Награда – признание за старанието, труда и таланта децата, посветили се на изящното балетно изкуство.

В тридневния фестивал край най-голямото италианско езеро взеха участие 13 групи с изпълнители от Италия, Полша, България, представители на различните изкуства.

По програма балерините на Иванка Цанова се изявиха с 14 танца, солови вариации и групови изпълнения, на откриването на фестивала и в гала-концерта. С дебютното международно участие грациите достойно представиха читалищната школа, Севлиево и България.

Талантите от Балетната школа и художественият ръководител Иванка Цанова изказват благодарност на дарителите от „Хитачи Енерджи България” ЕООД, Сдружение на жените „Надежда 2001” и родителите-благодетели.

Зареди още

Култура

Четири нови издания на НЦ „Музейно училище“ излязоха от печат

Published

on

Излязоха от печат четири нови издания на Национален център „Музейно училище”. Те са част от дейностите на Национален музей на образованието, заложени в проект по Националната програма на МОН „България – образователни маршрути” 2023/2024 г. (модул „Културните и научните институции като образователна среда”).

Идеята на Центъра е с изданията да се акцентира върху 200- годишнината от появата на „Буквар с различни поучения“ на д-р Петър Берон, 230-годишнината от рождението на изтъкнатия педагог Неофит Рилски и 235-годишнината от рождението на Васил Априлов – благодетел на първото новобългарско светско училище – Габровското.

Музейните тетрадки „Старото школо разказва“ (трето допълнено издание) и „Рибното букварче стана ми другарче” са за ученици от III – VII клас. Те съдържат теоретична част, упражнения, тестове, игрословици и кръстословици. Могат да бъдат използвани от учителите като помагала в учебния процес и от учениците за самоподготовка и надграждане на знанията извън училищната среда.

Илюстрациите в тях са на оригинали и културни ценности от фонда на НМО. Решенията на задачите в тетрадките са публикувани на сайта на НЦ „Музейно училище” – nmo-shkolo.com Илюстрованите музейни брошури „Неофит Рилски” и „Васил Априлов” са предназначени за ученици от всички степени на училищното образование.

С тазгодишните, изданията на Национален център „Музейно училище” са вече петнадесет на брой. Освен на ученици, които участват в уроци по национални програми на МОН, при възможност те ще бъдат предоставени и на българските училища в чужбина. Целта е да се стимулира интереса на учениците към българската идентичност, култура, традиции и литературно наследство.

НЦ „Музейно училище” е инициатива на Националния музей на образованието и Регионалното управление на образованието – Габрово и за шеста поредна година подпомага диалога Музей – Училище за по- ефективното използване на националното културно наследство в образователния процес.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица