Свържи се с нас

Култура

За четвърти пореден път АЕК „Етър” представя „Сватбата-единство и многообразие” – възстановки на сватбена обредност.

Published

on

За четвърти пореден път АЕК „Етър” представя „Сватбата-единство и многообразие” – възстановки на сватбена обредност.

С обявяването на 2008 година за европейска година на междукултурен диалог, специалистите от Архитектурно-етнографски комплекс „Етър” – Габрово решиха да реализират една своя отколешна идея – да представят етническото и етнографско многообразие в българските земи, чрез богатството на фолклора, с представяне на отделни моменти от сватбената обредност, на фона на единствения музей под открито небе в България.

Семейните празници са почитани от всички етноси в България. Уважението към културата на „другия”, дават възможност за сближаване и опознаване, а няма по-голяма сила от диалога, установен от традициите.

В досегашните три издания на проекта взеха участие 19 формации (над 445 души) от областите: Варна, Бургас, Габрово, Разград, Пловдив, Добрич, Пазарджик, Силистра, Враца. Представиха се моменти от сватбената обредност характерна за каракачани, гърци, турци, гагаузи, цигани, българи-мюсюлмани, руснаци-старообредници, наследниците на банатските българи и др. Гостите на музея видяха специфичните особености в ритуалите характерни за етнографските групи балканджии, добруджанци, капанци, тракийци и др.

Наситени с много музика и танци, придружени със съответния обреден реквизит и костюми, те ще покажат, че обичаите и традициите могат само да събират и обединяват всички общности в България. Защото историята на един народ се гради не върху взаимодействието между отделните общности, етноси или националности, а във взаимодействието между техните култури.

Програмата започва днес /27 август/ в 11 и30 часа с показване на обичая „Коване на сватове“  изпълнен от група за автентичен фолклор „Хърцой” ,с. Кацелово, община Две могили. Всички посетили днес Етър ще могат да видят още „Повратки“ показан от група за изворен фолклор при НЧ „ В. Левски”, с. Горна Росица, община Севлиево, „Хвърляне на червено було след сватба“ на група за автентичен фолклор при НЧ „Калиакра 1955”, с. Могилище, община Каварна , Плетене на булка и чупене на кравай на кладенеца – група за автентичен фолклор при НЧ „Светлина 1942”, с. Белгун , община Каварна.
В неделния ден програмата започва отново в 11 и 30часа и включва „Посрещане на булката в дома на младоженеца „- армънска фолклорна група „Fantana” (Извор), с. Дорково и гр.Велинград, „Водене на булката за вода“ на група за автентичен фолклор при НЧ „Поука -1920”,с. Леденик, община Велико Търново , „Прощалната вечер на булката“ -на група за татарски фолклорни танци “Суйгу” (Обич), гр. Ветово, Сватбарско жито – група за автентичен фолклор при НЧ „Светлина”, с. Шипково, община Троян

Култура

НМО – Габрово откри изложба в министерство на образованието

Published

on

Изложбата „Елате да живеем за нашите деца“ на Национален музей на образованието гостува в Министерството на образованието и науката. Мобилната изложба е подредена във фоайе „Ротонда“ на министерството.

Чрез богат снимков и документален материал от фонда на НМО изложбата представя в 24 табла исторически преглед на развитието на предучилищното образование в България от Възраждането до днес като част от цялостното развитие на образователната система.

Изложбата е посветена на 140 години от създаването на първата детска градина в България, открита от Никола Живков в Свищов, и 145 години от първото ръководство за предучилищно възпитание „Детинска мъдрост“.

Снимковият материал обхваща периода от първите публикации по темата от времето на Възраждането и проследява пътя на развитие до днес. В изложбата са показани оригинални материали и пособия от фонда на музея, които са използвани в работата с деца в детските градини.

Музейният разказ дава информация за световните педагози Фридрих Фрьобел, Уилям Килпатрик, Овид Декроли, Мария Монтесори и техните постижения за усъвършенстването на детските предучилищни заведения. Важна роля за предучилищното възпитание у нас оказват видни български дейци като Драган Цанков, Никола Живков, проф. Шишманов, Пенка Касабова и други.

Изложбата бе официално открита на 22 ноември от заместник- министъра на образованието и науката Мария Гайдарова, която каза: „Ние трябва да познаваме тази история, защото тя е извор на вдъхновение, гордост и мъдрост“, Зам.-министър Гайдарова подчерта ключовата роля на предучилищното образование в създаването на умения от най-ранна детска възраст, с които децата да растат спокойни, уверени и щастливи.

Тя благодари на екипа на музея в Габрово и посочи, че от неговото наследство ще черпят знания и опит бъдещите образователни дейци. На присъстващите в ротондата бе показана и презентация за историята на предучилищното образование в България, създадена с материали от фонда на НМО.

Изложбата ще гостува в МОН до 20 декември т.г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Представят в ДХС луксозния фотоалбум „Строи се монумент“

Published

on

По случай 41-вата годишнина от откриване на Дом-паметника на връх Бузлуджа, която бе на 23 август, излезе на бял свят фотоалбумът „Строи се монумент”, съобщиха от Община Габрово.

Луксозното издание, което разказва за начина, труда и строителните неволи на хората, изградили този мащабен и единствен за времето си монумент, ще бъде представено на 24 ноември от 18.00 часа в Музея на хумора и сатирата в Габрово.

Книгата съдържа 363 фотоса, заснети от тримата щатни фотографи на обекта – Артин Азинян, Петър Бакалов и Бедрос Азинян и обхваща периода от началото на строителството му, поставено през 1974 година, до затварянето му през 1989 година.

Фотоалбумът издава казанлъшкият фотограф-художник Бедрос Азинян, който ще представи книгата в Габрово.

На 23 януари 1974 г. архитект Георги Стоилов и инженерите започват подготовката на строителната площадка. Планинският връх Бузлуджа е свален с 9 метра (от 1 441 м до 1 432 м) като са изкопани 15 000 кубически метра скала за основата на паметника. В процеса са използвани общо 70 000 тона бетон, 3000 тона армирана стомана и 40 тона позлатено стъкло.

Построяването на Бузлуджа е финансирано с публични дарения с намерението да се превърне в общонационална кауза. Поради трудното място, тежките метерологични условия особено през зимата и конструктивната сложност, проектът е отнел повече от седем години (Януари 1974 – Август 1981).

По време на осемгодишното използване на паметника, той е бил посетен от над 2 милиона души. Имало е строг график за всеки ден през работното време: от 9 до 12 и от 13 до 16 часа, с изключение на понеделник и вторник, когато сградата е била затворена. Не се е изисквало входна такса, а предварително писмено известие и регистрация.

Приемът е бил на всеки пълен час. В сградата групите задължително оставали заедно и извървявали фиксиран маршрут с екскурзовод. Основна забележителност е било шоуто “Звук и светлина” в основната зала на паметника. Беседите на екскурзоводите са представяли и интерпретирали както изображенията на мозайките, така и актуални теми.

Високият 70 метра пилон не е бил отворен за посетители, а достъпен само за техническо обслужване.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Нови награди за изпълнители на ДФА „Габровче“

Published

on

Отново награди от престижни музикални конкурси завоюваха изпълнители от ДФА „Габровче“, с главен художествен ръководител Лъчезар Захариев. Седем певици от ансамбъла участваха в Единадесетото издание на Националния конкурс „Пиленце пее“ 2022, в който над 500 певци, танцьори, инструменталисти от страната си дадоха среща, за да покажат най – доброто от българския фолклор.

Жури, в състава на което влизат изтъкнати, популярни, доказали своите качества и уважавани личности, утвърдени специалисти във фолклорната музикална и танцова сфера, както в България, така и по света присъди Златен медал за народно пеене на Борислава Димитрова и Сребърен медал за Десислава Чакърова. Диплом за поощрение получи още един от габровските изпълнители – Деница Проданова.

Националният музикален и танцов конкурс ”Пиленце пее” 2022 се посвещава на 10 годишнината от създаването на Народно Читалище „Надка Караджова 2012”, гр. София и 85 годишнината от рождението на великата певица на България Надка Караджова.

Включено е в Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби от Министерството на културата на Република България. Конкурсът има за цел да съхранява, опознава, обича и разпространява българския фолклор, да открива и популяризира деца и младежи – талантливи изпълнители в музикалното и танцово изкуство. Грамота Трета награда получи Калоян Минчев, който взе участие в Националния фолклорен конкурс за изпълнители на тамбура „Руско Стефанов“.

Над 50 изпълнители взеха участие в конкурса- индивидуални, камерни формации, камерни групи, тамбурашки оркестри, разпределени в категории и възрастови групи. Изпълненията им бяха оценявани от жури в състав: председател – професор доктор Костадин Бураджиев и членове: Цветан Радков- музикален педагог и Сава Тихолов – началник отдел „Култура” в община Балчик.

Автор: Цветомира Иванова,
Община Габрово

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица