Свържи се с нас

Култура

Режисьорът на новия български филм „Три“ живее в дряновското село Ганчовец

Published

on

Кирил Станков с тениска на фестивала "Ракия магия"

В  понеделник Кирил Станков завъртя камерата на първия си пълнометражен филм „Три”. Лентата е дебют за Кирил като сценарист  и режисьор.  Роден в България през 1969 г., когато навършва 20 години Кирил  заминава за Израел. Там учи режисура в университета в Тел Авив и работи като програмист.  След завръщането си в родината основава собствена  софтуерна фирма и така до 2004 година, когато пътят го отвежда в Канада.  Две години по – късно   режисьорът търсач на различното се завръща окончателно в България  и се  уставява  в дряновското село Ганчовец, където вече две  години е основен организатор на фестивала „Ракия магия” и собственик на известна рок – кръчма. В Дряново и околността кръчмата „Wild horses”   е популярна с хубава кухня, приятна обстановка и нестандартни инцицтиви, като суши – вечер, пижамено парти, караоке вечер и др.

Кирил Станков в кръчмата си "Wild horses" - с. Ганчовец

Над  филма „Три” Киро работи вече пет години, а сценарият е преработван 13 пъти.  В главните роли са Касиел Ноа Ашер, Параскева Джукелова, Филип Аврамов, Стефан А. Щерев, Ицхак Финци, както и изгряващите звезди Яна Титова и Ованес Торосян. А дебют като филмов композитор прави Васко Кръпката.

Филмът проследява три жени около 40-те, които търсят себе си и мястото си в днешния живот. Пътувайки из България, те отново откриват истинското приятелство. Пътят им ги отвежда до морския бряг и Джулая.

Едно пътуване към морето се превръща в пътуване към изгубеното приятелство, към човешката доброта и достойнство. Красивите заливи ги сближават и преоткриват за тях надеждата, смелостта, мечтите и добротата.

Снимките ще продължат до 26 септември – в Нова Загора, Дюни, Слънчев бряг, по Северното Черноморие и в София. Оператор е Рали Ралчев, художник – Росица Бакева.

„Три“ е продукция на „Гала филм“ (Галина Тонева, Кирил Кирилов) в копродукция със „Софилм“ (Патрик Сандрен), с подкрепата на програмата „Медиа“ на Европейската комисия (чиито експерти го избират сред повече от 190 проекта от цяла Европа), Националния филмов център и БНТ, одобрила го за предварителна откупка.

Премиерата по кината е планирана за септември 2012 г. Разпространител е „А + синема“.

Култура

Нова цветна стена в кв.“Шести участък“

Published

on

Ново произведение на уличното изкуство в квартал „Шести участък“ украси фасадата на кооперацията на ул. „Опълченска“ № 45. Цветната стена е дело на габровеца Мирослав Живков (Джингиби) от дизайнерското студио „НоПойнт Ателие“ (NoPoint Atelier), информира Миглена Въгленова, гл. експерт „Публичност и визуализация“ в администрацията на кмета.

Творбата е вдъхновена от старинния облик на „Шести участък“, а графичните елементи са директни референции към архитектурата на квартала. Композицията е изпълнена в шест цвята и се отличава с абстрактност и колорит, които са запазена марка в стила на художника.

Това е втората артистична рисунка в „Шести участък“, чийто автор е Мирослав Живков. През лятото той преобрази старите метални щори в жилищната сграда на ул. „Николай Палаузов“ № 13.

За своите проекти Джингиби споделя: „Водещата ми идея е, че „Шести участък“ остава на мястото си, но се променя към един по-цветен и културно богат квартал!“. Творческата намеса е плод на сътрудничеството между Община Габрово и „НоПойнт Ателие“ и е част от дейностите по преобразяване на централния габровски квартал“.

Това не е първата подобна инициатива за „Шести участък“. През 2018 г. по идея на Фондация „Габрово – преди и сега“ в квартала бяха обновени няколко електрически табла. Всички те имат обща тематика в областта на литературата и изкуството в местен контекст, изрисувани са от габровски художници с помощта на дарители.

Мирослав Живков е артист и графичен дизайнер от Габрово. Завършва Национална художествена академия в София през 2016 г., а от 4 години живее и работи в родния си град. Отскоро развива и артрезиденция „NoPoint Atelier“, насочена към ситопечат, намираща се в близкото до Габрово село Баланите.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Мутафчията на музей „Етър“ е обявен за живо човешко съкровище

Published

on

Христо Маринов – майсторът мутафчия в музей „Етър“, е обявен за живо човешко съкровище. Кандидатурата му, издигната от културната институция в която работи, е одобрена за вписване в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство на Република България.

Тази година на областния етап бяха излъчени шестнадесет предложения. На свое заседание Националният съвет по нематериално културно наследство прие работата на Националната комисия за оценка на областните кандидатури и предложи на министъра на културата в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство на Република България да бъдат вписани шест кандидатури.

Церемонията по връчването на удостоверенията ще се проведе на 12 декември 2022 г. от 13:30 ч. в галерия „Средец“ в Министерство на културата.

На 13 декември от 11:00 часа в музей „Етър“ е обявено официалното откриване на ретроспективната изложба „Христо Маринов – майсторът творец“. Изложбата представя богатата палитрата от умения на Христо Маринов чрез изработени от него изделия. Вече 40 години той прилага автентичната технология в производството на мутафчийски изделия в музей „Етър”.

Придобитият майсторлък в редкия занаят мутафчийство го провокира да търси различни творчески предизвикателства. Той експериментира с тъкачни техники; усвоява боядисването, за да покаже, че пъстротата може да присъства и в козинявите изделия; изучава и практикува тъкане на колани „на кори“ и плетене на въжета.

През 2022 година, по предложение на музей „Етър“, майстор Христо Маринов стана кандидат на Област Габрово за вписване в Националната система „Живи човешки съкровища – България”, в сфера „Знания и умения, свързани с традиционните занаяти“. Министерство на културата публикува на сайта си информация за всички одобрени кандидатури.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Из “Тайната книга на богомилите” 4 в ХГ „Христо Цокев“

Published

on

През месец декември ХГ „Христо Цокев“ представя в рубриката „Акцент на месеца” творбата на Стоимен Стоилов Из „Тайната книга на богомилите” 4. Авторът е със значителен принос за българската графика и извежда специфична линия чрез творчеството си.

Стоимен Стоилов е роден на 18.09.1944 г. във Варна. Завършва ВИИИ „Николай Павлович” през 1972 г. със специалност графика и илюстрации. През 80-те години на 20-ти век е председател на варненската група на художниците. По традиция варненската графична школа е със сериозен статут и високо ниво. Носител е на Хердерова награда през 1991 г. Има редица самостоятелни изложби в София, Варна, Париж, Осло, Москва, Одеса, Ню Йорк. Експериментира и в областта на живописта.

Цветната графика Из „Тайната книга на богомилите” 4 носи характерния почерк на автора, като разглежда митологемата за богомилството и съдържа библейска символика. Отпечатъкът е изключително прецизен в технологично отношение, предвид, че са използвани няколко цвята.

Авторът умело се ползва от ефектите и качествата на литографията и показва авангарден подход към рисунката и композицията. Очевидната способност на Стоимен Стоилов да бъде изразителен и да изследва докрай темите, които разработва, личи в серията литографии Из „Тайната книга на богомилите”.

Представеният отпечатък датира от 1981 г. и е ценна част от фонд “Графика” на ХГ „Христо Цокев”. Каним всички ценители на графичното изкуство да се докоснат до произведението Из „Тайната книга на богомилите” 4 с автор Стоимен Стоилов през месец декември в ХГ „Христо Цокев”.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица