Свържи се с нас

Новини

Възстановка на събитията от 1877-78 година в село Баевци

Published

on

Яростният изразител на народа Захари Стоянов беше казал, че днешната наша свобода има безкрайно число мъченици – герои, българи, които са оставили костите си из далечните азиатски затвори и по нашите земи. Умрели са от бой и мъки по пътищата в тежки синджири, предали са душа по бесилата, изложени на поругания и осквернения, посягали са сами на живота си.

Изпълнени с предчувствие за свобода, с пориви за свобода, които нямат предел. Техният социален живот е минавал през ежедневното желание и стремеж за светли дни, стремеж човекът да се почувства свободен. Те са имали своето предчувствие за историческата победа на човечеството. У тях желанието за борба, за да извоюват жадуваната свобода, се е превръщало в ураган.

Независимо от битието си, мъжете са дръзнали да защитят своето достойнство и това на жените, децата и майките. Те са искали всяка неправда да бъде овъзмездена със съответстващо наказание. Личностите, които са последвали пътят, избран от ръководителите на Българското опълчение, са вярвали във възможната свобода.

Тези мъже са въплътили в себе си мечти, имали са воля за действие. Техните качества са почитани през годините от наследниците на някогашната Топлешка община, от която произлиза Кметство Зелено дърво.

Предаваните на смърт борци за правда продължават да бъдат в паметта на днешните наши съграждани и на всички онези хора, които са свързани с деди, участвали за тази правда.

Днес е необходимо с онази благородна ярост на участниците за справедливост да защитаваме героите на националната ни революция, защото за много от нас, те са в ума и сърцето ни, но е необходимо това да се случи в ума и сърцата на младите поколения.

За да не бъде оставен в забвение труда на някогашните мъже, дръзнали да се борят за правда и свобода и били по тези места, с помощта на участници от Национален съюз „Единение“ и основните организатори: Борислав Драгиев, Христо Лалев Митев, Даниел Станчев, Цаньо Илиев, над село Баевци, в поляната на баевчанина Стефан Йотев, пресъздадоха част от събитията, датирани в дневника на Фьодор Михайлович де Прерадович – командир на Първа бригада на Българското опълчение.

В основата на паметта българска винаги стои личността на родолюбиви българи. Такива са хората , които видяхме от НС „Единение“ , начело с полковник от резерва Георги Маринов, секретаря на Съюза – Любомир Ласков, доц. Валя Николова, част от Управителния съвет и всички участници от „Единение“.

На Баевци, където в далечните 1877-78 години млади мъже със своето себеотрицание и своя идеализъм, са дръзнали да сепнат съвременниците си потънали в еснафство, търгашество и подлизурство.

Днес е необходимо да знаем и помним човешките преживявания на войниците – съсипвани физически и морално, но неотказвайки се от своята цел – свободата. Робството има много лица: национално, икономическо и духовно. Българинът, попадайки само на едно от тях, би трябвало отдавна да е погинал.

Но българинът е як, като планините, като Балканът и все още устоява. Устоява, защото все още я има паметта народна и трябва да я укрепим за идващите поколения. Те ще бъдат далече от времето и жизнените повели на онази епоха, но от всички нас зависи да успеят да почувстват атмосферата, настроенията на хората, аромата на времето от 1877-1878 година.

Необхватна е трагедията на народа, ужаса и потреса на разгрома – в изпепелените села, в скитанията на войниците из Балкана, в кошмарния път на войната. И все пак над всичко стои героизмът.

И днес, когато увеличихме притежанията си, но намалихме ценностите си, когато говорим твърде грозновато и обичаме твърде рядко, а мразим твърде често, се чудим и питаме за тази Свобода ли са се борили тези, които почитаме на исторически дати и събития!?! Едва ли! ТЕ СА БИЛИ МЪЖЕ НА ЧЕСТТА!

Съпричастността на участниците от НС „Единение“, дошли от различни краища на Родината ни, дава тласък на желанието ни да вършим дела, които ще ни съхранят като народ – с чувства на достойни наследници на славната земя, каквато е Долината на реките Паничарка и Борущица, каквито са Зеленодръвските възвишения. Наследници на достойни хора, приютили в далечните 1877- 1878 години руските войски, начело с генерал Скобелев, наричан още Белия генерал и Българското опълчение.

Автор: Тодорка Мирчева,
кметски наместник на Кметство Зелено дърво.

Новини

Стартира кампания в детските градини за безопасност на движението

Published

on

Областната комисия по безопасност на движението по пътищата стартира кампания в детските градини. Театрална постановка, викторина, състезания и игри на тема пътна безопасност зарадваха малчуганите от ДГ „Явор“. Събитието се проведе в двора на детското заведение, който бе изпъстрен с декори, знаци, пешеходни пътеки и конуси.

Организатор бе Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП) със съдействието на ОДМВР- Габрово, Държавен куклен театър- Габрово и РУО- Габрово. Това бе първата от поредица срещи в детските градини на тема пътна безопасност, а поводите са Деня без жертви на пътя- 20 септември и Дните на безопасността на пътя, които се провеждат между 16 и 22 септември, с мото: „Остани жив! Пази живота!“

Над 80 деца от 4 групи се включиха в разнообразната програма, като всички получиха подаръци от ОКБДП- светлооразителни мечета, връчени лично от заместник областния управител Даниела Маринова.

Маринова подчерта, че знанията за пътната безопасност трябва да се формират още в ранна възраст. „ Децата учат през преживявания, затова те ще имат възможност да гледат образователна постановка с викторина и да участват в игри, организирани от екипа на ДГ „Явор“. Целта е да задържим вниманието на малчуганите върху тази важна за цялото ни общество тема. Надявам се малки и големи да се забавляваме, докато обогатяваме знанията си.“, каза още заместник областният управител.

Екипът на Държавен куклен театър- Габрово представи интерактивната постановка „Приключения в парка“- съвременна история за правилата и безопасността за движение по пътя и телефон 112.

Съвместно с главния главния герой- полицай, който регулира преминаването през кръстовищата, децата се учиха да разпознават пътните знаци, предназначението на светофара и неговите цветове, както и правилата за движение. В представлението умело бе вплетена и викторина, а най-любознателните получиха награди от ОКБДП.

Театралите зарадваха малките зрители и с подаръци- топки, с които да играят в просторния двор на любимата детска градина. В оспорвана надпревара с тротинетки и колелета се впуснаха около 20 деца от предучилищните групи. Те демонстрираха майсторско управление и познания за правилата за движение, а за уменията си получиха грамоти и награди.

Малчуганите се срещнаха още с Деян Дойнов- старши експерт в РУО- Габрово, и с инсп. Христофор Божинов, който подари стоп палка и три светлоотразителни раници на директора на ДГ „Явор“ Вера Тихова.  

В края на срещата децата дариха гостите с рисунки.

Зареди още

Новини

Дряново се нуждае от изграждане на пречиствателна станция за отпадни води

Published

on

Основни инфраструктурни обекти, приоритети за работа, проблеми, за които Областна администрация може да съдейства. Това бе темата на срещата между кмета на община Дряново Трифон Панчев, областния управител Мария Башева и заместник областния управител Даниела Маринова.

Като важен въпрос Трифон Панчев постави нуждата от изграждане на пречиствателна станция за отпадни води (ПСОВ) и подчерта, че Дряново е единствената община в областта, която все още не разполага с подобно съоръжение.

Казусът е обсъден и с управителя на „ВиК“ ООД-гр. Габрово – инж. Василев.

Изграждането на две подпорни стени в Дряново е следващият наложителен проблем за решаване.

Панчев информира, че едното съоръжение е финансирано на 50%, като ще се търсят средства за завършването му.

Зареди още

Новини

И новият областен в търсене на решение за проблемното кръстовище край Враниловци

Published

on

Областният управител Мария Башева изпрати писмо до министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков и до председателя на управителния съвет на Агенция„ Пътна инфраструктура“ (АПИ), във връзка с невралгичния участък при разклона за Враниловци.

В него се настоява за проектиране и изграждане на трета лента при кръстовището.

„Въпреки предприетите временни мерки с поставянето на светлоотразителни кабари по шосето, броят на възникналите пътно-транспортни произшествия не намалява. Това обстоятелство за пореден път потвърждава необходимостта от изграждането на допълнителна лента за завиване на ляво по посока на село Враниловци, както и в краткосрочен план да се предприемат мерки за монтиране на гъвкави ограничители.“

В писмото още се настоява „да разпоредите проектиране и изграждане на трета лента в този участък, която би била единствената работеща мярка за осигуряване на безпрепятствено завиване в това критично място. В допълнение Ви информирам за назряло голямо обществено недоволство във връзка с постоянните катастрофи там и искане за решаване на проблема.“

Мария Башева проведе и среща с директора на Областното пътно управление инж. Деян Георгиев, като настоя за допълнителни действия на критичния участък на кръстовището на Враниловци.

Директорът на ОПУ информира, че процесът е дълъг и сложен, свързан с отчуждаване на земя и изместване на инженерни мрежи – електропроводи, оптични кабели, също с необходимостта от спазване на изискванията за устойчивост на проекта, които продължават още 2 години.

Припомняме, че началото беше сложено още през май месец 2022 година, когато са проведени редица срещи, извършено бе преброяване на превозните средства, преминаващи през кръстовището, с цел да бъде доказана необходимостта от реконструкция и въвеждане на трета лента за ляво завиващи.

Обобщените данни от преброяването и предложенията са изпратени в АПИ, но на този етап няма развитие. Дотогава ще бъдат предприети нови допълнителни мерки чрез поставяне на делинеатори /гъвкави ограничители/ и маркировка.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица