Свържи се с нас

Култура

ХГ „Христо Цокев“ – Габрово със спомен за Минчо Минчев

Published

on

Художествената галерия „Христо Цокев” в Габрово продължава инициативата за 160-годишнината на Габрово – град и представя като акцент на месеца художници, свързали творческия и житейския си път с града. Този месец това е творбата „Нощ” (1995г.) на големия български художник Минчо Минчев.

Той е роден в Стара Загора. Завършва художествена гимназия в София, а през 1997 година – специалност „Живопис” във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, Велико Търново. Професионалният му живот е свързан с Габрово. От 1978 година се установява в града и започва да участва в общи художествени изложби, както и на колективните изяви на гилдиите в Габрово и Стара Загора.

През 1979 година е открита първата му самостоятелна изложба в Габрово. Следват още седем самостоятелни изложби в страната. През 1995 година Минчо Минчев приема участие в Световния фестивал на изкуствата в Кан Сюр-Мер, Франция.

снимка: ХГ „Христо Цокев“ – Габрово

Освен всичко това, художникът е бил директор на ХГ „Христо Цокев”. На 18-ти май той щеше да навърши 70 години, ако беше жив – спомня си съпругата му Амалия Минчева и разказва за него: „Минчо беше бохем – обичаше веселието и компаниите. Беше роден за художник и това беше живота му. Не се интересуваше от материалното и живееше в собствен свят. След промените, не беше подготвен психически и се разболя лошо. Болестта му дойде като шок, затвори се в ателието и може би тогава направи най – добрите си работи. Имаше чувство за справедливост и казваше какво мисли. От дистанцията на близо 20 години, откакто го няма, все си мисля, че за много неща е бил прав. В ателието разговаряхме на друго ниво, битовите проблеми изчезваха, оставаха творческите. Имаше конкуренция между нас и стремеж да запази автентичността си, собственото „аз”.

Художникът е ексцентричен и егоист в известен смисъл. Минчо живя и изгоря като художник!“ Художествена галерия „Христо Цокев” притежава 47 творби на Минчо Минчев. Сред тях са 23 картини, дарени от Амалия Минчева през 2012 година.

Абстрактна композиция на картината „Нощ” препраща към размисъл за мястото на човека във Вселената, самотността ни пред нея и към пътищата, които избираме в живота си.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Пет млади пианистки от МК „Весела“ ще свирят във Виена

Published

on

„Виена ни очаква” – под това мото премина концертът на децата от Музикален клуб „Весела” преди отпътуването за австрийската столица на лауреатите Невин Халил – 1 клас, Лорен Николова – 4 клас, Ай Хасегава – 8 клас, Полина Флориду – 9 клас и Адриана Кънева-10 клас. Те ще се представят „на живо” със своите музикални програми във финалите на Международния конкурс „Виенска класика”.

Възпитаничките на клавирния педагог Весела Пенева са сред отличените 65 деца, спечелили необходимия брой точки и получили покани за участие в заключителния тур във Виена, който предстои.

„Това е уникално постижение за нашия клуб“, сподели музикалният педагог Весела Пенева и продължи – „То ни прави безкрайно щастливи от постигнатия невероятен успех, а именно да бъдем забелязани и отличени измежду над 200 деца от 50 държави! Каква огромна чест е това за едни деца, които не се занимават с музика професионално, а свирят на пиано, просто защото им харесва! Във всяка възрастова група са поканени само по 10 участници. И моите момичета са между тях! това е изключително висока оценка, дадена ни от международното жури!“

„Скъпи Неви, Лори, Ай, Поли и Ади – в музикалната столица Виена, вие ще се докоснете до европейската музикална история, ще имате незабравими срещи с изкуството, ще свирите в хубави зали и ще се запознаете с деца-музиканти от различни националности! Вашата най-голяма победа е, че сте участници в една музикална олимпиада, която ще бъде прекрасен спомен за цял живот ! Олимпийския принцип гласи „Най-важно е участието..”, а аз бих добавила – и трудът, който влагаме! Вече съм напълно убедена, че всяко усилие рано или късно се възнаграждава ! Пожелавам ви да свирите с любов, мисъл и вдъхновение! Гордея се с вас, обичам ви и ви вярвам!“, добави още Весела Пенева.

Зареди още

Култура

В очакване на третата фестивална събота на Международния куклен фестивал

Published

on

Международният куклен фестивал „Рачо и Дешка“ продължава на 20 юли, събота, от 17.00 часа на площад „Възраждане“. За габровци и гости на града организаторите от Фондация „ОТ БГ“ са поканили Театър „Арт Ленд“, София и Държавен куклен театър Бургас.

„Гон, малката лисица“ е една трогателна приказка, която носи послание за лицето на невидимото добро. Представена е чрез интересна културна ценност на Япония, а именно – уличен театър „камишибай” или „театър в картини”, особено популярен през 30-те години на 20 век.

Актьорите, разказвачи на истории, обикалят с колело, на което има малка сценична кутия с поставена история в картини. Спектакълът представя интересна форма за общуване със съвременната публика.

Постановката и сценографията на „Гон, малката лисица“ са на Мария Банова. Ролите изпълнява Юлия Коларова. Постановката е на Театър „Арт Ленд“, София. Творческата работилничка, която започва в 17.50 часа, този път е за майсторене на изделия от хартия.

В 18.30 часа гостите от Бургас ще представят на публиката „Две пръчки и три съчки“. Не си мислете, че баба Хели е вехтошарка! В своята количка с три колелета тя събира какво ли не и го преобразява в герои, приказки и вълшебства, за да задоволи безкрайните прищевки на своята внучка Лили.

Крои, кове, лепи, сглобява, измисля и твори по пет приказки на ден без почивен ден. Тя е истински феномен! Авторът на текста на „Две пръчки и три съчки“ е Христина Василева. Нейни са и сценографията, и постановката. Музиката е на „Puppetspirit“ – Белгия. В ролята на баба Хели влиза актрисата Румяна Кралева.

Зареди още

Култура

Купа и диплом за Балетната школа при НЧ „Развитие – 1870“ от фестивал в Италия

Published

on

Грациите от Школата по класически и модерен балет при Народно читалище „Развитие-1870” покориха международната сцена на престижния фестивал „Acqua Azzurra“ в Лаго ди Гарда, Италия.

Форумът се проведе от 3 до 5 юли 2024 г. На официалното награждаване след гала-концерта директорът на фестивала Лука Марангони връчи купа и диплом на художествения ръководител Иванка Цанова. Награда – признание за старанието, труда и таланта децата, посветили се на изящното балетно изкуство.

В тридневния фестивал край най-голямото италианско езеро взеха участие 13 групи с изпълнители от Италия, Полша, България, представители на различните изкуства.

По програма балерините на Иванка Цанова се изявиха с 14 танца, солови вариации и групови изпълнения, на откриването на фестивала и в гала-концерта. С дебютното международно участие грациите достойно представиха читалищната школа, Севлиево и България.

Талантите от Балетната школа и художественият ръководител Иванка Цанова изказват благодарност на дарителите от „Хитачи Енерджи България” ЕООД, Сдружение на жените „Надежда 2001” и родителите-благодетели.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица