Свържи се с нас

Новини

Иво Христов в ЕП: Да не въвеждаме непосилни за българските рибари регулации

Малки лодки, с малък улов и стари рибари не могат да се товарят с регулации като големите риболовни флоти в Европа, смята евродепутатът.

Published

on

„Регламентът за контрол на рибарството трябва да отчете, че българският флот в огромната си част е маломерен и не бива да се създават условия, непосилни за изпълнение – това би застрашило поминъка на българските рибари.“

Тази позиция изрази Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП, по време на заседание на Комисията по рибно стопанство (PECH). Българският евродепутат е неин член и докладчик по темата „Предизвикателства и възможности за риболовния сектор в Черно море“.

По инициатива на парламента през 2018 г. Европейската комисия отправи своите предложения за промени в системата за контрол на сектора. Те целят: хармонизиране на регулациите, касаещи рибарството, опростяване на законодателството и премахване на ненужната административна тежест, по-добри възможности за обмен на информация относно обема на улова и равноправно третиране на участниците в сектора. В предишния си мандат ЕП не постигна съгласие по това досие, вследствие на което в Брюксел сега протичат дебати относно точните параметри на реформата.

По думите на Иво Христов трябва да се подходи много внимателно, за да не се стигне до утежняване на ситуацията в сектора на рибарството. Евродепутатът обърна внимание на факта, че има морета, като Черно море, където ресурсите се споделят с държави, които не са членки на ЕС. В тях регулациите и ограниченията на ЕС не се прилагат. Затова, според него, трябва да се помисли за прилагане на дерогации за такива морски басейни.

„В България около 95% от рибарския флот се състои от кораби с дължина под 12 метра. Значителна част от тях ловят изключително ограничени количества риба, често едва 40-50 килограма годишно. Профилът на рибарите е сходен на този на заетите в областта на селското стопанство – основно възрастни хора. Това е важно, защото въвеждането на нови технологии и правила се оказва често непосилно. Въпреки че изглежда интересно да се въведе универсален дигитален формуляр, например, ние не можем да изключим членове на общността, като премахнем изцяло традиционните риболовни дневници на хартия“, смята Иво Христов. „Когато става въпрос за плавателни съдове, по-големи от 12 метра, съм съгласен с препоръката да се въведе по-усъвършенствана система за отчитане, която да включва и възможност за дигитално отчитане.“

Според Иво Христов, ако бъдат вменени задължения за отчитане и за любителския риболов, то те трябва да се ограничат до видовете, за които съществува риск от свръхулов вследствие на любителския риболов. По закон е забранен любителският риболов на квотиран вид риба. Общият допустим улов (ОДУ) или възможностите за риболов представляват ограничения на улова, които се определят за повечето запаси със стопанско значение. ОДУ се разпределя между страните от Съюза под формата на национални квоти.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Бързи антигенни тестове ще се правят и в КОВИД-кабинета

Published

on

След разкриването на КОВИД-кабинет в Първа база на Диагностично – консултативен център – Габрово, освен преглед и консултация, пациентите ще имат възможността да бъдат тествани и с бързи антигенни тестове.

В тази връзка, Община Габрово ще закупи 500 антигенни комбинирани бързи тестове Covid-19 и грип А+В, част от които ще бъдат предоставени на ДКЦ – I, а останалите ще се използват за тестване на бездомните лица, настанени временно в общинско помещение.

Решението беше взето вчера, 26 ноември, след проведеното редовно заседание на Общински съвет – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Детската млечна кухня в Габрово продължава да работи

Published

on

Детската млечна кухня в Габрово ще продължи работата си с нормалната си ежедневна организация и в периода на действие на допълнителните противоепидемични мерки, който бяха наложени със заповед на министъра на образованието.

Тя предлага обедно меню за деца в три възрастови групи- малки /от 10 м. до 1 г./, преходни /от 1 г. до 1,5 г./ и големи /1,5 г.до 3 г./.

Менюто на млечната кухня в Габрово можете да следите оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Неделина Райчева: Научих се на работа в екип!

Published

on

Проект 2019-1-BG01-KA102-061565 „Млади предприемачи в областта на туризма“

Впечатления от производствената си практика в Лайпциг, Германия, споделят ученици от единадесети и дванадесети клас на Професионална гимназия по туризъм „Пенчо Семов“, в която се обучват ученици от Габрово, Севлиево, Трявна и Габрово.

Зададохме им едни и същи въпроси, за да анализираме престоя в Германия, и подобрим бъдещите производствени пактики в чужбина. Ето какво отговори на три от въпросите в анкетата Неделина Райчева, ученичка от 11, „а“ клас, специалност „Производство на хлебни и сладкарски изделия“.

– Кое е най-важното нещо, което научи в Лайпциг, Германия?
– Научих, че в днешно време не е необходимо да имаш голям опит, важното е да имаш желание да се учиш и знания, които да превръщаш в умения с опитен професионалист до теб. Хората в Германия бяха отзивчиви и толерантни, и ни показаха какво означава да се работи в екип в една натоварена кухня – аз работих в кухнята в базата на Виталис, организацията, която ни осигури работните места.

– Имаше ли ментор и помагаше ли ти той?
– Тя ми показа как да се усмихвам дори когато режа лук. Всъщност, разбирам, че и други съученици са го забелязали – в Германия работят с настроение и усмивка дори и в напрегнати ситуации.

– Какво би казала на съучениците си за практиката в Германия?
– Беше невероятно преживяване. Всеки, който има възможността да участва в подобен проект, трябва да го направи!

Подкрепата на Европейската комисия за изготвянето на настоящата публикация не представлява одобрение на съдържанието, което отразява гледните точки само на авторите и не може да се търси отговорност от Комисията за всяка употреба, която може да бъде използвана за информацията, съдържаща се в нея.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица