Свържи се с нас

Култура

Илия Габровски – неуморният изследовател на габровското минало

Published

on

По повод 160-та годишнина от обявяването на Габрово за град Държавен архив – Габрово подготвя публикации за личности, допринесли за развитието на града. Заслужено място сред тези личности за съхраняване и популяризирането на историята на нашия град има Илия Иванов Габровски.

снимка на Илия Габровски, 1979 г.

Роден е на 14 август 1904 г. в семейството на опълченеца Иван Николов Габровски. Получава първоначално образование в Падалското училище, а през 1924 г. завършва Априловската гимназия и започва работа като волнонаемен учител в с. Кара-агач, Пловдивско (дн. с. Брестник). Две години по-късно продължава образованието си в Шуменския педагогически институт и през 1928 г. е дипломиран учител по математика, физика, химия, естествена история, педагогика, немски език, хигиена с популярна медицина, ръчна работа и рисуване. Учителства в севлиевските села Бериево и Градница, от 1938 г. ” до пенсионирането си през 1953 г. преподава в габровската Първа прогимназия „Радион Умников. Освен на учителската професия, Илия Габровски отдава сили и енергия на другите си интереси – рисува, участва в театрални пиеси, свири на флейта, пише разкази, стихове и статии. Повече от половин век се посвещава всеотдайно на своята страст към изучаване историята на габровския регион и изтъкнатите личности на Габрово. Издирва наследниците на бележити габровци и води впечатляваща кореспонденция, за да събира материали и снимки за всички личности и събития, прославили родния си град. В резултат на краеведческата си дейност Илия Габровски има повече от 500 публикации в различни издания, издирва и събира местни легенди, предания, песни, поговорки и анекдоти. Публикациите си подписва с инициалите И. Г. и псевдонимите Житен клас, Мл. у-л (Млад учител), Теменужка Габровска, Млад турист, а от 1942 г. се подписва със собственото си име. Със събрани от него данни изготвя около 200 родословия на габровски родове – Априлови, Умникови, Бурмови, Големанови, Гръблеви и много други. Съставя и карти на пътя на четите на Цанко Дюстабанов, Капитан дядо Никола и др. Едно от най-значимите му дела е изготвената летопис на Габрово, съставена от 100 теми, подредени по азбучен ред, които обхващат различни аспекти от стопанския и културен живот на града. Отделна рубрика с очерци, наречена „Палмата на първенството”, той посвещава на онези видни личности, станали „първи” в своята област в Габрово и в България – лекари, политици, инженери и др. Габровски пише историите на селища, църкви, училища, сред които историите на селата Киевци, Недевци, Гачевци, Думници, на църквите в Габрово, на Девическия манастир и много други, рисува скици-възстановки на стари сгради и къщи, изследва имената на габровските улици и местности, и българските фамилни имена от турски произход.

снимка на Илия Габровски, 1980 г.

Още от детските си години Илия Габровски е отдаден на вегетарианството, живее природосъобразно и дава личен пример за ползата от здравословния начин на живот. Член е на туристическо дружество „Узана”, членува и в едноименния спортен клуб и в Българския червен кръст. След пенсионирането си продължава общественополезната си дейност, като дава предложения за преименуване на улици, сгради, учреждения и др., а през 1975 г. е сред най-големите радетели за издигането на паметник на Чардафон в града. Освен на издирвателската си работа, Габровски се отдава и на своето хоби – колекция от речници на основните говорими езици в света, сред които „Универсален речник по история и география”, издаден в Париж през 1908 г. и „Американски речник на английски език” от 1868 г., издаден в Масачузетс (САЩ). За своята 60-та годишнина (1964) е отличен с орден „Кирил и Методий” – I степен. Илия Габровски завършва житейския си път в родното Габрово на 8 ноември 1982 г. За своя принос като краевед и изследовател на историята на града е обявен посмъртно за Почетен гражданин на Габрово през 2002 г.

Почетна грамота от СБА – Габрово, 8 март 1974 г.

Държавен архив – Габрово съхранява документи от изключително богатата дейност на Илия Габровски във фонд № 1325. Той е един от най-използваните като източник на сведения за множество личности и събития от миналото на Габровския край и е най-обенмия фонд от личен произход в Габровския архив. Съдържанието на документалните материали е богато и разнообразно – дневници и бележници с автобиографични данни, лични документи и снимки, афиши и покани за различни събития, краеведски проучвания за местни и селищни названия в Габровско, кратки истории на габровски села, истории на църквите в Габрово, статии за събития и личности, разкази, легенди, стихотворения, анекдоти, песни, родословни схеми, летописи, карти, снимки и негативи, кореспонденция и др., както и издадените от неговите наследници „Легенди за Габровския край” (2002) и „Бележити хора и събития от Габровския край” (2003) и др.

Снимка с изглед от старо Габрово – площадът с часовниковата кула, б. д.

За многостранния житейски път на Илия Габровски, отдаден в полза на обществото, можем да добием най-точна представа от собствените му думи: „От целия си дългогодишен живот съм си изработил моя философия, която и до днес изпълнявам – „Раздавай само радост в света” и „Бъди беден, но честен”.

Автор: Даниела Цонева, главен експерт Държавен архив – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Награди за талантливите деца от „Габровче“

Published

on

На 11 и 12 март в Русе се проведе Петнадесетият Национален фолклорен конкурс за изпълнители на народна музика „Дунавски славеи“.

Инструменталисти и певици от цяла България бяха оценявани от компетентно жури. Възпитаниците на Детски фолклорен ансамбъл „Габровче“ към Община Габрово се завърнаха оттам с множество награди: от класа по народно пеене с ръководител Боряна Христова – Уна Бурек и Йоана Дечева с грамота „отлично представили се“.

Грамота „много добре представили се“ са получили Борислава Димитрова и Станислав Сапунов. От класа по гайда и кавал, с ръководител Цвятко Цвятков, са отличени с грамоти за много добро представяне учениците Филип Църов, Станимир Станчев, а с поощрителна награда е Анатоли Петров. От класа по тамбура, с ръководител Илина Дечева, бяха отличени Калоян Минчев – първо място, Константин Кръстев – второ място и Петър Иванов – с грамота за много добро представяне.

Второ място е присъдено и в раздел „камерни групи“ за триото Константин Кръстев (тамбура), Константин Хаждиев (гъдулка) и Виктор Пенчев (гъдулка).

Габровската публика ще има възможност да се наслади на изпълненията на отличените възпитаници в предстоящия концерт на ансамбъла за пролетния празник Цветница.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

„Дано играят добре“ за Световния ден на театъра

Published

on

На 27 март, когато театралите по целия свят честват Деня на театъра, от 19.00 часа в Драматичен театър „Рачо Стоянов“ ще се състои премиерата на най-новия спектакъл на режисьора Ана Батева.

„Дано играят добре“ е кратка зрителска молитва, дочута в театралната зала или фоайе преди началото на някое представление. Но зад това очакване зрителят дори не предполага бездната от обстоятелства, довели до „лош“ и скучен спектакъл, който се налага да изтърпи понеже вече си е купил билет.

На сцената ще видим моменти от различните репетиционни процеси, които с много хумор пресъздават типични ситуации по време на репетиции. За зрителите ще се осветят моменти и взаимоотношения, които се развиват зад кулисите и често оказват своето значение за резултата на спектакъла.

Спектакълът „Дано играят добре“ е по пиеса на съвременния немски драматург Луц Хюбнер, преведена от Зорница Гешева. А сценичната версия и режисурата са на Ана Батева.

Музиката за най-новото заглавие е написана от Стефан Здравески. Актьорите Таня Йоргова и Стоян Руменин влизат в ролите на режисьор и актриса. Луц Хюбнер е един от най-поставяните драматурзи на немска сцена. Toй пише текстове за театър от 1994 г. и е носител на няколко награди.

От 2004 г. работи съвместно със Зара Немиц. Пиесата „Грета“, по която е направен спектакъла „Дано играят добре“, е една от първите му пиеси. У нас тя се поставя за първи път. Ана Батева гледа постановка на пиесата в Скопие и решава да я постави у нас.

В спектакъла е включен и текстът „Пролог в театъра“ от „Фауст“ от Йохан Волфганг фон Гьоте. Втората премиера е на 28 март. А следващите дати, на които ще се играе спектакълът са 12 и 19 април.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Поетична среща с Роси Савова

Published

on

На 23 март от 17.00 часа в залата за срещи и събития на РБ „Априлов-Палаузов“ в Габрово ще гостува Роси Савова – поет, писател, редактор, която ще се срещне с четящите габровци и ще представи своята нова поетична книга, наречена „Плетеница от мигове“.

Литературната среща с Роси Савива и с нейното поетично творчество е посветена на Световния ден на поезията – 21 март, който екипът на библиотеката и нейните верни читатели отбелязват ежегодно. Роси Савова живее дълги години в Севлиево.

Работи като библиотекар, учител и журналист. Била е председател на литературен клуб в града. Пише от юношеските си години. Участва в много литературни конкурси за проза и поезия.

Носител е на общински, областни и национални награди и отличия, сребърен и бронзов медал за поезия от VІ-я и VІІ-я републикански фестивал на художествената самодейност.

През 2015 г. е лауреат на конкурс за новоиздадена книга – „Голямата книга на малкия град” на Съюза на свободните писатели в България. Стихове на Роси Савова са печатани и в чужбина: в превод на украински – във вестник „Заря” – в сайта на българската културна общност в Чикаго; в превод на френски – в списание „Ревю периодик” в Париж.

Савова има публикации в различни литературни алманаси и сборници – в алманах „Бразди” – Севлиево, „Под лъчите на слънцето” – Враца, „Нарисувай ми любов и вино” и др. Пише стихове, разкази, сатира, хайку, сензю, детски пиеси, детски стихове и приказки, текстове за песни. Днес Роси Савова живее и твори в град Козлодуй.

Под нейна режисура детското театрално студио „Приказен свят” към СУ „Христо Ботев” – Козлодуй е изиграло над 15 театрални представления в града и региона. Издадените поетични книги на авторката са: „Вълшебства” – 2008 г.; „Въглени за късна есен” – 2014 и новата й книга – „Плетеница от мигове”, която ще бъде представена в Габровската библиотека.

Съставител и отговорен редактор е на сборника „По следите на козлодуйските думи”, събрал произведения от 26-ма местни автори, който скоро излиза от печат. Занимава се с редакторска дейност и подпомага млади творци. Председател е на Конфедерацията на българските писатели – клон Козлодуй и на Литературен клуб „Нашето слово” към НЧ „Храм-паметник Христо Ботев – 1879” в град Козлодуй.

Заповядайте на 23 март в РБ „Априлов-Палаузов“ – Габрово за среща с поезията на Роси Савова по повод Световния ден на поезията – 21 март.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица