Свържи се с нас

Новини

Иво Христов: Президентът Радев е безалтернативен

Published

on

„Инициативният комитет ще издигне кандидатурата на президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова. В него има над сто общественици, хора от местната власт, артисти, учители, спортисти – все хора с личен авторитет, заработен през годините. Съжалявам, че комитетът може да се ограничи само до толкова – и мерките срещу коронавируса, и законът не позволяват да се разрасне до безкрай. Имаше хиляди желаещи да подкрепят президента Радев. От негово име и от името на всички нас, съмишлениците, искам да им благодаря.“

Това заяви в ефира на предаването „Денят започва с Георги Любенов“ Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент и бивш началник на кабинета на президента Румен Радев.

По думите му, българският народ издига кандидатурата на Радев и Йотова, както личи от самата форма на издигането им – инициативен комитет с широко ветрило от хора. Евродепутатът припомни, че много от партиите вече са заявили своята подкрепа: „БСП има решение от лятото за подкрепа на президента Радев и вицепрезидента Йотова; Слави Трифонов го обяви лично в ефир; Кирил Петков и Асен Василев също заявиха подкрепа; множество извънпарламентарни партии също го сториха. Подкрепата е широка.“

Иво Христов каза още: „ДПС имат всички основания да се борят срещу президента Радев, тъй като той постави неудобни за ДПС и за олигархията въпроси; за ГЕРБ, за цялата тази клиентела, която живее от досегашния корупционен властови модел. Няма никакво очакване ДПС да ревизира поведението си спрямо президента Радев.“

„Президентът Радев е безалтернативен като фигура и като средоточие на надеждите на хората; той заложи един работещ модел на сътрудничество между наглед непримирими идеологически опоненти отляво и отдясно, който сега работи в служебното правителство. Този факт съвсем не гарантира преизбирането му. Всичко зависи от това дали всеки един от нас ще осъзнае залога и ще отиде да гласува в деня на изборите“, категоричен е Христов.

„На изборите през лятото, когато претовареният, преобременен от скандали ГЕРБ изглеждаше напълно обречен, хората отидоха на море, тъй като това им е по-важно през юли, и затънахме в нов цикъл на безвремие. Затова, на 14 ноември да отделим половин час и да гласуваме, ако не искаме да гласуваме още един път след седмица, което ще бъде напълно безсмислено“, призова евродепутатът.

„Румен Радев бе припознат от десницата, а не той припозна десницата, тъй като води битки, които са общ знаменател за цялата демократична общност“, категоричен бе Христов. Евродепутатът даде за пример битката за реформа в съдебната система и припомни, че президентът върна първата номинация на главния прокурор Иван Гешев и подписа едва когато Конституцията не му оставяше други възможности.

„Той върна и кандидатурата на сегашния консул Пламен Георгиев. Президентът Радев се държа принципно през цялото време; той слезе на площада, когато хората протестираха. Нормално е всички, които милеят за законността в България, да го припознаят“, каза още той. Христов коментира още: „Има една опорна точка в пропагандата на ГЕРБ, която внушава, че президентът е завил вдясно.“

Евродепутатът припомни, че Румен Радев наложи вето и осуети отмяната на следприватизационния контрол, което, по думите му, е „ключов либерален блян“.

„Чрез служебното правителство президентът осигури съответните добавки за пенсионерите. Това не е либерална, а класическа лява, кейнсианска мярка, стимулираща потреблението. Президентът наложи вето върху първия вариант на Закона за концесиите. Концесионирането също е инструмент на либералната политика. Така че той е устойчиво закотвен вляво от центъра, което не значи, че не е в диалог с десницата и че няма общи битки за водене и с демократичната десница.“ Като „стратегия на огледалото“ (оглеждаш се, възмущаваш се от това, което сам си направил, и го приписваш на друг) Христов определи твърденията на Бойко Борисов, че в лицето на Радев се е появил диктатор.

„12 години имахме премиер, който раздаваше бюджета от първо лице, единствено число, и който не слизаше от медиите (имаше директни включвания в ефир, които показваха как шофира джипа си, телевизионните канали прекъсваха програмите си, за да излъчат неговите умозрения, докато шофира). След всичките тези години, в които той събираше службите и силовите органи при себе си всяка седмица; в които дори се самопокани на заседание на ВСС и обменяше SMS-и с един от членовете му – след всичко това, същият този човек твърди, че след него се е появил диктатор. Това е нелепо“, каза още Христов.

„Има странен обрат в пропагандата на опонентите, които преди пет години внушаваха, че президентът Радев е назначен от Москва. Ако президентът беше назначен от Москва, щеше ли да опонира на самия Путин на форума в Санкт Петербург, когато руският държавен глава се съгласи с неговите аргументи? Щеше ли да даде достоен отговор на руския патриарх, който си позволи недостоен тон тук, в София? Ако Румен Радев беше „американски човек“, както се твърди сега, щеше ли да възрази срещу многомилиардната и неизгодна за България сделка за закупуване на нови изтребители, която е основна за двустранните отношения? Щеше ли да заеме твърда позиция по отношение на Северна Македония, чието приобщаване към ЕС е приоритет за Вашингтон?“.

„Със способността си да казва „не“ президентът се движи тъкмо в онзи тесен коридор между интересите на Великите сили“, смята Христов. По думите му, това е много сложен пилотаж, който Румен Радев успява да прави със свойственото за него изкуство на висшия пилотаж. „Дефиницията на Шарл дьо Гол за политик е „човек, който умее да казва „не“. Борисов парадираше със своите фамилиарни отношения със западните лидери. Те го прегръщаха, за да гласува „за“ на Европейските съвети. Сега сме в много по-неблагодарна позиция. Президентът се старае да отстоява националните интереси; това е трудно, но го прави“, каза още Иво Христов. „Продължаваме промяната“ със сигурност не е продукт на Румен Радев“, категоричен бе евродепутатът.

„Кирил Петков и Асен Василев получиха видимост, признание и авторитет благодарение на това, че бяха част от служебното правителство. Но отвъд определен момент, в който те решиха да изпробват силите си самостоятелно. Мисля, че те се опитват да сърфират на вълната на авторитета на целия служебен кабинет, а той не се дължи само на техните действия. Да не забравяме министър Рашков, който ограничи до минимум купения вот на последните избори след години на манипулации. Да не забравяме и министър Стоилов, който поиска оставката на главния прокурор и върна авторитета на поста министър на правосъдието. Да не забравяме министър Донев, който работи тихо, но постигна много в социалната сфера.“

Според Иво Христов България е забавила Плана си за възстановяване дотолкова, че да го подобри: „Той беше в насипно състояние, а сега има много по-компактен и целенасочен вид. Смятам, че Брюксел се опита да шантажира България да отстъпи от твърдата си позиция по отношение на Северна Македония, срещу което да даде картбланш на нейния план за възстановяване. Битката е пренесена на наш терен, отказът се представя като изискване да затворим своите ТЕЦ-ове. Неотстъпчивостта на Брюксел, за която говори министър Пеканов, е мотивирана от това желание.“

Евродепутатът смята, че разочарованието от „Има такъв народ“ е видимо и ще се пренесе в урните: „Хората гласуваха за екранния образ на бунтаря, но получиха една объркана парламентарна група без ясни авторитети, която два пъти не успя да формира правителство и да влезе в диалог с останалите партии.“

„Не мисля, че в следващия парламент бързо ще се формира устойчиво мнозинство. И да се формира, то ще бъде разклатено още при самото си създаване. Надявам, че бъдещата коалиция ще бъде сформирана около партиите на промяната, както и че ще отпадне всякакво двусмислие относно поведението на БСП, чиито членове са хора, които ратуват за промяна; които бяха по площадите, които срещам в цялата страна. Търсенето на коалиция с ГЕРБ е нецелесъобразно и ще върне България една година назад“, категоричен бе Христов.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Двама починали и 78 заразени с коронавирус за ден

Published

on

86-годишна жена от Габрово и 58-годишен мъж от Севлиево са починали, а 78 са новите потвърдени случаи на КОВИД-19 на територията на област Габрово за вчерашния 27 октомври. Тази информация съобщиха днес от Регионалната здравна инспекция в Габрово.

За последните 24 часа общо 11 пациенти са били хоспитализирани в лечебните заведения за болнична помощ, а останалите 67 положителни провеждат домашно лечение.

По отношение на разпределението по новите 78 заразени с коронавирус в четирите общини на област Габрово, от информация на РЗИ става ясно, че най-много са установените отново в Габрово, общо 52 души.

Петнадесет са положителните в Севлиево, десет в Трявна и един в Дряново.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

До 11 ноември ще завърши ремонтът на близо 22 км от Прохода на Републиката

Published

on

До 11 ноември ще завърши ремонтът на близо 22 км от Прохода на Републиката – път II-55, в участъка Килифарево – Предела в област Велико Търново. Изпълнени са 75% от планираните дейности, които стартираха в началото на октомври, и се предвижда при сухо време в следващите две седмици да приключат, информираха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“.

Поради интензивните валежи и лошите метеорологични условия в периода 8-17 октомври ремонтните работи не се извършваха и това налага удължаване на срока до 11 ноември. Дотогава ще бъде ограничено движението на всички моторни превозни средства през Прохода на Републиката.

Леките автомобили ще преминават през прохода „Шипка“, а тежкотоварните автомобили са по път II-73 Шумен – Карнобат /проход „Ришки“/ и път II-48 Омуртаг – Котел /проход „Котленски“/. В момента се работи по възстановяване на асфалтовата настилка на второкласното трасе, обрушват се и се обмрежват скатовете.

Продължава укрепването на откосите и почистването на крайпътната растителност. След приключване на дейностите участъкът ще е с подобрено отводняване, нова хоризонтална маркировка, ограничителни системи /мантинели/ и др.

Целта на предприетите дейности е трайно повишаване безопасността на движение и подготовка за предстоящия зимен сезон, тъй като Проходът на Републиката е основна пътна връзка за интензивния тежкотоварен трафик между Северна и Южна България, както и за пътуващите от ГКПП „Дунав мост 1“ през Стара планина към ГКПП „Капитан Андреево“ и ГКПП „Маказа“.

Стойността на ремонтните дейности е 2,1 млн. лв. с ДДС. Строително-монтажните работи се изпълняват от пътноподдържащата фирма „Пътни строежи-Велико Търново“ АД, с която АПИ има договор по ЗОП за текущ ремонт и поддържане на републиканските пътища в област Велико Търново.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

22 посетители бяха консултирани в Трявна по въпросите за еврофинансиране

Published

on

22-ма посетители, днес, бяха консултирани относно възможностите за еврофинансиране в информационната приемна, която бе изнесена в парка пред Районен съд – Трявна. Тази година Областният информационен център в Габрово провежда кампанията съвместно с териториалния областен офис на Националната служба за съвети в земеделието в Габрово (ТОО – Габрово на НССЗ).

“Чрез такива изнесени приемни, успяваме да достигнем със сигурност до повече хора. Съвместно с представителите на Националната служба за съвети в земеделието, успяхме да се запознаем с още земеделски производители от тревненския регион и да ги информираме по проекти, които не са тясно свързани с тяхната дейност”, коментира Пенчо Койчев, експерт “Комуникация, информация и логистика” към Областен информационен център – Габрово.

На всички посетители бяха разяснени подробности около процедурата, която е насочена към неправителствените организации, а именно “Повишаване на гражданското участие в процесите на изпълнение и мониторинг на политики и законодателство” по Оперативна програма „Добро управление“ 2014-2020 г.

Основните цели тук, са изграждане на устойчиво партньорско управление с гражданите и бизнеса, както и открито и отговорно управление. Крайният срок за подаване на проектните предложение е до 17.00 ч. на 17.01.2022 год.

Максималният размер на безвъзмездната финансова помощ за отделните проекти е 60 000 лв., като по тази процедура не се изисква съфинансиране от страна на кандидата. От териториалния областен офис на Националната служба за съвети в земеделието в Габрово консултираха земеделските производители относно кандидатстването по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014 – 2020 год.

Не липсваха и млади фермери, пред които се откри възможността за еврофинансиране по подмярка 6.1 “Стартова помощ за млади земеделски стопани”. А именно: кандидатстване с проекти, подадени от кандидати, които имат завършено средно или висше образование в областта на селското стопанство; проекти, осигуряващи устойчиво развитие на земеделското стопанство; проекти за дейности, които се изпълняват в чувствителни сектори; проекти свързани с производството на биологично сертифицирани селскостопански продукти; проекти, които допринасят за устойчиво и цифрово икономическо възстановяване и проекти, създаващи устойчива заетост.

Очакваният прием е през ноември 2021 год., а общият размер на финансовата помощ за един кандидат е не повече от 25 000 евро. Разяснена беше и подмярка 6.3 – „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“.

Изнесената приемна посетиха и експертите от Стопанската дирекция по устойчиво развитие към Община Трявна, които също получиха информационни материали от Областният информационен център-Габрово и териториалният областен център на Националната служба за съвети в земеделието в Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица