Свържи се с нас

Новини

Социалната мрежа заля с критика кметицата на Габрово

Published

on

Лавина от критики в габровските фейсбук групи заля кмета Таня Христова след втория за зимата паднал сняг. Социалната мрежа буквално прегря с остри коментари, обвинения, оценки, мнения, анализи, тълкувания, нападки, порицания и хуления по отношение на стопанина на Габрово, заради непочистените пътища и тротоари.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

Стотици коментари и десетки снимки на потребители във фейсбук онагледиха непочистените пътища в Габрово, описвайки своето разочарование от лошото зимно поддържане и почистване на инфраструктурата в града и малките населени места, повдигайки много въпроси. Ирония също не липсваше в мнението на хората.

Едни подлагат на съмнение официалната информация отпреди 3 месеца на Община Габрово, публикувана и на страниците на „Габрово Нюз“, че подготовката за зимата е добра и Общинското предприятие „Благоустрояване“ разполага с подготвена снегопочистваща техника, необходими количества инертни материали и противозамръзващи химикали. А други – залагат на наложилото се през последните години схващане, че „зимата пак ни изненада“, макар и да сме в месеца на Малък Сечко, и всички очакват да има сняг.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

Фейсбук – потребители заподозряха, че причината Габрово да не почистен е отсъствието на кмета Таня Христова от града, което веднага си е проличало, заради цялата организацията по почистване на снега, която е под всякаква критика.

Публикуваме една малка част от коментарите относно зимното поддържане и чистене на улици Габрово, появили се в социалните мрежи:

„И какво излиза, че като я няма Таня Христова, няма организация и цари безхаберие.“

„Ама тя зимата ВИНАГИ ви изненадва НЕПОДГОТВЕНИ“

„Едно време на това му казваме зима, а сега – бедствие“

„ПРИЯТЕЛИ.ПРЕДИ 2 ДНИ МЕ ГЛОБИХА 50 ЛВ ЧЕ СЪМ НАСТЪПИЛ ТРОТУАРА ДО ОББ,А ДНЕС КОЙ ЩЕ ГЛОБИ КМЕТИЦАТА ЧЕ НЯМА КОЙ ДА ПОЧИСТВА ПЪТИЩАТА.“

„Община Габрово не е за съд, а за разстрел! От една седмица знаят, че ще завали сняг! Един-единствен ден за цяла година! Щото тука не сме виждали сняг и не знаем за какво става въпрос, нали?! Шокирани сме!!! Колко птп-та станаха и колко жертви има?! И не – не са само „летните шофьори“! 21 век да не мине един снегорин на време, да нямат препарат за един ден снеговалеж! Да не могат линейките да отидат до болницата!“

„Да ни е жива и здрава кметичката догодина още да качи данъците…пак гласувайте за нея“

„Всяка година е едно и също! Все изненадани остават от снегопочистването! Явно нещо в това направление или там, както се казва куца.Тези хора не си ли научиха урока толкова години.Направете една поръчка и купете техника бе хора! Толкова ли е сложно?До къде я докарахме. Кметицата със награда за добра инфраструктура, а не може да я потдържа!“

„Как си я мислите тази работа????Хората от Общината. Улиците към МГ са непроходими. Как да си изпратя децата на училище- със шейни и наелони ли. А аз , как съм си дошла от нощна смяна- ми лазейки. Вземете се малко в ръце….Увеличете ги още тези данъци, малко сте ги увеличили, а аз ще ви лазя по пътя, пффффффффф“

„Че ще ни изненада как няма….нали е лято“

„Ало, общината, кой отговаря за снегопочистването на улиците? Това тука е училище? ОСТАВКИ ИСКАМ, ОСТАВКИ!“

„Какво закьса те вьпще не чистят в шест чеса видях една риначка на болтата уж беше пуснал греблото а след камиона същото играят си с нервите на хората“

„Днес в периода 17-18часа беше ужасно в града! От автогарата да онова място сигурно го изминах за половин час….Мислех,че като излезна от града ще е по- добре!Уви! Ужаса беше пълен! 30 г.съм шофьор такъв ужас не съм преживявала!!! Какво ще кажат управляващите?! Кога трябва да завали сняг ,за да сме подготвени??? И какво означава това- докато вали няма да се чисти,Ами то може да вали 3 дни….Аз в моя двор си чистя,независимо дали вали…Няма оправяне,каквото и да ми говорят,колко сме добре..“

„Не снега а машините немогат да смогнат,всичи около 10 машини от 20,30години нямат тунджа“

„Ще налапат сега едни парички ,че е имало сняг и то голям .Нямат сметка да чистят бе ,само да лапат“

„Един сняг да завали в Габрово за цяла зима и то било изненада“

„за карнавала обещаха, ще е оправено!“

„Те откраднали парите още август за снегопочистване“

„Чакаме кмета да обяви бедствено положение“

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Окръжната прокуратура проведе среща с ученици от НАГ

Published

on

Окръжната прокуратура в Габрово продължава участието си в образователната програма  „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ и през настоящата учебна 2022- 2023 г.

В края на миналата седмица беше проведена среща с ученици от ХІ-ти клас на Националната Априловска гимназия в Габрово в Актовата зала на учебното заведение. При беседата прокурорът от Окръжна прокуратура – Габрово Людмила Рачева и завеждащият Окръжен следствен отдел при Окръжна прокуратура – Габрово Атанас Йорданов разясниха структурата на Прокуратурата като институция и основните функции на прокурора.

Обсъдени бяха въпросите какво е престъпление и какво е наказание по Наказателния кодекс.

На учениците беше представен реален казус от практиката, чрез който да могат да придобият представа за първоначалните процесуално-следствени действия от страна на разследващите органи и прокурора при извършено престъпление.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Приеха Областната аптечна карта на Габрово

Published

on

Областната аптечна карта на Габрово бе приета по време на заседание на Междуведомствената комисия, председателствана от областния управител Кристина Сидорова.

Картата дава актуалното състояние на аптечната мрежа по видове дейности и идентифицира необходимостта от разкриването на нови аптеки, като определя и необходимия брой на магистър-фармацевтите в област Габрово.

Тя съдържа данни за демографската структура и потреблението на лекарствените продукти за домашно лечение от населението в областта, броя, видовете дейности и разпределението на откритите аптеки, както и броя на работещите магистър-фармацевти и помощник-фармацевти, които реално практикуват професията.

За територията на областта, съобразно критериите, определени от Министерство на здравеопазването, е дефинирана необходимост от общо 47 аптеки, една от които денонощна.

Към момента на територията на областта функционират следните аптеки разпределени по общини: Габрово – 28, Дряново – 3, Севлиево – 11, Трявна – 5 /вкл. в гр. Плачковци – 1/.

В Становището на комисията, разработила Областната аптечна карта, се отчита необходимостта от разкриване на 1 нова аптека в община Дряново и 1 аптека с денонощно обслужване в община Севлиево. Предвидена е също така реорганизация на дейността на някои аптеки.

Поне по 1 аптека в общините Дряново, Севлиево и Трявна трябва да бъде пререгистрирана като аптека за отпускане на лекарствени продукти, включително приготвяни по магистрална и фармакопейна рецептура, без изготвяне на лекарствени форми за очи и на разтвори за парентерално приложение.

Поне 1 аптека в община Трявна трябва да договори с НЗОК отпускане на лекарствени продукти, предписвани по Протокол от група IC, предназначени за поддържащо лечение на трансплантирани пациенти; за медицински изделия – превръзки за булозна епидермолиза; за сензори за продължително измерване на нивото на глюкозата и за интермитентни катетри.

Поне 1 аптека в община Дряново ще трябва да монтира автомат за лекарства (тип вендинг), предвид липсата на денонощна аптека. Необходимият минимален брой магистър-фармацевти и помощник-фармацевти, е значително по-голям от реалния.

При необходими 125 магистър-фармацевти, в момента работят 74, а помощник-фармацевтите са 45 при необходими 66. Предстои Областната аптечна карта да бъде представена в Министерство на здравеопазването до края на месец ноември 2022 г.

Въз основа на всички областни аптечни карти ще бъде разработена и Националната аптечна карта.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Трявна има готовност да посрещне зимата

Published

on

Община Трявна има готовност да посрещне предстоящия зимен сезон. Това сочат официалните доклади на структурите, ангажирани с осигуряването на нормални условия за работа и живот през зимата на хората на територията на Община Трявна, които бяха приети от областния управител на област Габрово тази година.

ДЗЗД „Зимно поддържане“ – Трявна е консорциумът, отговарящ за зимното поддържане на общинската пътна мрежа. Разполагат с 25 бр. оборудвана снегопочистваща техника и необходимото количество инертни материали. Създадена е и необходимата организация за поддръжка на републиканската пътна мрежа, преминаваща през територията на Община Трявна, с ОПУ – „Пътен кантон“ – Трявна.

Готовност за работа през зимата имат всички здравни и лечебни заведения на територията на Община Трявна, наличните транспортни фирми, както училищата и детските градини.

„Подготовката на Община Трявна за предстоящия зимен сезон започна още през месец октомври. С моя Заповед бяха възложени за изпълнение конкретни мероприятия със срокове и отговорници, като кметът на кметство Плачковци, кметските наместници по места, ръководителите на училища и детски градини в общината, управителят на „Дом за стари хора – гр. Трявна“, главен специалист „ЦСРИ“ и „Социално предприятие“ разработиха оперативни планове, в които са предвидени конкретни мерки за навременното снабдяване на населението с храна и стоки от първа необходимост, включително и производство на хляб и хлебни изделия“, коментира кметът Силвия Кръстева.

Община Трявна е в непрестанна връзка с ръководителите на Енерго – Про Мрежи АД Варна – МИР Трявна и „ВиК“ ООД – район Трявна, които също са оборудвали и привели в готовност своите аварийни екипи за изпълнение на неотложни аварийно-възстановителни работи в зимни условия. И тази година, приоритетно в Трявна и Плачковци ще бъдат почиствани от сняг зоните около болници, детски градини и училища, автогари, ЖП гари, хлебопекарни, социални заведения и пр.

При влошени метеорологични условия, ръководството на Община Трявна съвместно с органите на РУ на МВР – Трявна, има разработен план за въвеждане на варианти за временно ограничаване на движението и обходни маршрути по общинската пътна мрежа.

Не на последно място е извършено цялостно почистване от излишна храстова и дървесна растителност на 4,1 км зона на река Тревненска, както и на сухия и мокър откос на микроязовир „Трявна“.

Осигурена е необходимата подготовка и екипировка за работа при зимни условия на Планинска спасителна служба и Доброволно формирование „Трявна“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица