Култура, Новини|16.04.2019 15:43

Куклена среща „Рачо и Дешка“ – Габрово 2019

снимка: РА „Елмазови“

„Елмазови“ ООД спечели съфинансиране, в размер на 13 295 лева, и предстои да изпълни проект от първата сесия за съфинансиране по Програма Култура 2019.

Проектът преоткрива и популяризира местната културна специфика и идентичност като част от европейската и световна култура и културно наследство.

снимка: РА „Елмазови“

Ще се реализира в условия на активно културно сътрудничество на локално ниво, с подкрепата на обществен ресурс и с инициативата на представители на културното предприемачество от две съседни области – Габрово и Велико Търново.

Куклена среща „Рачо и Дешка“ има характер на събитие от национално значение и с международен характер поради участието на две чуждестранни трупи от Англия и Испания.

снимка: РА „Елмазови“

Създава предпоставки за обмен на творчески опит в областта на кукленото изкуство и съвместни изяви в сферата на културния мениджмънт. Развива продуктивни взаимоотношения между партньори и участници.

Ще има положителен ефект върху туристическия потенциал на общината, привличайки участници и зрители от други региони.

снимка: РА „Елмазови“

Проектът цели осъществяването на дейности, които експонират куклено-театралното изкуство като местна традиция и популяризира съвременните му постижения в национален мащаб, като показва примери на чуждестранното изкуство.

Възражда духовни традиции на общността от миналото. Разширява достъпа до съвременното изкуство и култура, като създава възможности за улична реализация на подходящи сценични форми.

снимка: РА „Елмазови“

Използва традиционни подходи, за да представи културното многообразие в страната и чужбина. Наред с това съдейства за подобряване образователното ниво на малките зрители, подбирайки спектакли, чиито теми и форми способстват за това.

Не на последно място инициативата стартира културни процеси, в посока изграждане на „културни мостове” между два близки и съпоставими културни, индустриални и географски региони.

В рамките на проекта „Международен куклен фестивал „Рачо и Дешка“- Габрово 2019 г.“ от 22 юни до 31 август ще бъдат реализирани 11 броя куклено-театрални детски спектакли на открито в Габрово, в близост до централната пешеходна улица – културно пространство пред бившето училище „Радион Умников“. Бъдете там всяка събота, точно в 17 часа.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Напиши коментар