Свържи се с нас

Култура

Куклена среща „Рачо и Дешка“ – Габрово 2019

Международен фестивал „Куклена среща „Рачо и Дешка“ – Габрово 2019

Published

on

снимка: РА „Елмазови“

„Елмазови“ ООД спечели съфинансиране, в размер на 13 295 лева, и предстои да изпълни проект от първата сесия за съфинансиране по Програма Култура 2019.

Проектът преоткрива и популяризира местната културна специфика и идентичност като част от европейската и световна култура и културно наследство.

снимка: РА „Елмазови“

Ще се реализира в условия на активно културно сътрудничество на локално ниво, с подкрепата на обществен ресурс и с инициативата на представители на културното предприемачество от две съседни области – Габрово и Велико Търново.

Куклена среща „Рачо и Дешка“ има характер на събитие от национално значение и с международен характер поради участието на две чуждестранни трупи от Англия и Испания.

снимка: РА „Елмазови“

Създава предпоставки за обмен на творчески опит в областта на кукленото изкуство и съвместни изяви в сферата на културния мениджмънт. Развива продуктивни взаимоотношения между партньори и участници.

Ще има положителен ефект върху туристическия потенциал на общината, привличайки участници и зрители от други региони.

снимка: РА „Елмазови“

Проектът цели осъществяването на дейности, които експонират куклено-театралното изкуство като местна традиция и популяризира съвременните му постижения в национален мащаб, като показва примери на чуждестранното изкуство.

Възражда духовни традиции на общността от миналото. Разширява достъпа до съвременното изкуство и култура, като създава възможности за улична реализация на подходящи сценични форми.

снимка: РА „Елмазови“

Използва традиционни подходи, за да представи културното многообразие в страната и чужбина. Наред с това съдейства за подобряване образователното ниво на малките зрители, подбирайки спектакли, чиито теми и форми способстват за това.

Не на последно място инициативата стартира културни процеси, в посока изграждане на „културни мостове” между два близки и съпоставими културни, индустриални и географски региони.

В рамките на проекта „Международен куклен фестивал „Рачо и Дешка“- Габрово 2019 г.“ от 22 юни до 31 август ще бъдат реализирани 11 броя куклено-театрални детски спектакли на открито в Габрово, в близост до централната пешеходна улица – културно пространство пред бившето училище „Радион Умников“. Бъдете там всяка събота, точно в 17 часа.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Световни любовни дуети в Севлиево

Коцето Калки и съпругата му Мартина Табакова ще ни разчувстват с изпълнение на вечни хитове за любовта

Published

on

В месеца на любовта една изключителна двойка на сцената и в живота идва в Севлиево, за да зарадва почитателите на любовните балади.

На 20 февруари, четвъртък, от 19.00 часа в Дом на културата „Мара Белчева“ ще видим “Световни любовни дуети” на “Симфониета” – Видин, изпълнени от Коцето Калки и неговата съпруга Мартина Табакова.

Те ще пресъздадат някои от вечните любовни хитове на Селин Дион, Кайли Миноуг и Ник Кейв, Франк Синатра, а сред песните, които ще чуят севлиевци, са: „I want to spend my lifetime“, „Time of My Life“, „Where The Wild Roses Grow“, „Summer Nights“, „Къде отива любовта“ и още много други.

Диригент е Петър Димитров. Билети можете да намерите на касата на Дома на културата и на телефон 0675/32729.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Българчета в Северна Ирландия се закичват с мартеници от гайтан

Published

on

Българчета, живеещи със семействата си в Северна Ирландия, ще се закичат с мартеници от гайтан. Децата, които живеят със семействата си на островната държава, се включиха във видео урок, осъществен между училището им в град Арма и музей „Етър“.

снимка: РЕМО „Етър“

Екскурзоводът Елена Минковска разказа на децата как се произвежда гайтан, за какво се използва в миналото и какво е приложението му в съвременността. Малките българчета учиха за символиката на мартеницата и какво е значението на Баба Марта в родния фолклор.

снимка: РЕМО „Етър“

През лятото на 2019 година преподавателката от училището в град Арма Валентина Стефанова взема гайтан от Дюкяна в музей „Етър“ и го отнася в Северна Ирландия. През февруари там се провеждат специализирани ателиета, а благодарение на възможностите на интернет се осъществява и директна връзка със специалисти от българския музей на открито.

Това е третото виртуално посещение, което деца от българското училище в град Арма, Северна Ирландия, правят на музей „Етър“. Другите две са осъществени през есента и зимата на 2019 година.

снимка: РЕМО „Етър“

При първата среща с екипа на музея, малките българчета имат възможност да видят водните съоръжения, къщите и работещите майстори. За второто виртуално посещение е организирана работилница за украса на сурвакница.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Хорът на габровските момчета търси попълнения

Published

on

Камерен хор на момчетата обявява прослушване за хористи, на възраст между 6 и 12г.

Прослушвания ще се провеждат всеки понеделник от 17.30 до 18.30 часа в стая 409, в сградата на ОББ (входът от дясно).

В репертоара на хора са включени творби от класически и съвременни автори, като преобладават българските композитори.

снимка: photoplace.club

В последните 3 сезона, хорът има активна концертна дейност, съвместно с Ротари клуб-Габрово, Благотворително дружество Майчина грижа, Габровски камерен оркестър, ОУ Васил Левски и други.

За повече информация можете да позвъните на тел.: 0895884013 Румяна Гръблева – диригент.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица