Свържи се с нас

Новини

Ивелина Петрова: Нека женската сила ни дава стимул да бъдем по-добри и смирени!

Published

on

снимка: Областната администрация – Габрово

С Ивелина Петрова, един от най – младите заместник – областни управители в страната, се срещаме точно на 8-ми март, Международния ден на жената. Как усеща тя празника, какво е да си жена в политиката – пречи или помага това и какви са идеите, които тя иска да реализира, разговаряме с г-ж Петрова.

– Какво е за Вас 8 – ми март, отричан от едни и обичан от други празник на жената и майката?

Осми март е един от най-хубавите празници. На този ден празнуват майките и жените. От година и половина този ден за мен е още по-специален, тъй като и аз станах майка. Така аз празнувам като майка, в същото време почитам и моята. Желая на всички дами да съхранят здравето си, за да имат сили занапред. Нека женската сила да им дава стимул да бъдат по – добри и смирени.

– Как ще поздравите майките днес?

Съвместно с Областния управител г-жа Иванка Баева организираме среща с приемни майки от област Габрово. Тези майки заслужават нашите адмирации. Затова и днес ще ги поздравим. Предвижда се да се срещнем с над 30 приемни майки от областта. Срещата ще се проведе в една от детските градини в Габрово и има за цел да почете труда и достойнството на тези жени. Защото, както знаем, отглеждането на дете е много трудна задача.

– Какво свършихте за тези две седмици от встъпването Ви в длъжност?

С г-жа Баева работим в диалог във всички направления. Имайки предвид предстоящите избори, основен приоритет в дейността на Областния управител е провеждането на честни и прозрачни парламентарни избори. В качеството ми на заместник – областен управител аз подпомагам дейността в тази посока. Вече имахме среща с ръководството и членове на РИК, в която инициирахме среща на тема: ,,Провеждане на прозрачни и честни демократични избори 2017 г.“. Притеснения относно изборите за момента нямаме. Не са констатирани нарушения.

Разбира се, освен с изборите се занимаваме и с много други дейности.  Моята работа към момента е ориентирана най-вече по посока на култура, образование и социални дейности. Вече се срещнах с експерт от РЕКИЦ и изпратих писмо, с покана за среща до всички читалища в областта. Целта ми е да се начертае бъдещата перспектива за развитие пред читалищното дело. За мен то е изключително важно и смятам, че трябва да се работи много по тази тема.

Освен това с г-жа Баева смятаме да реализираме кампания против наркотиците в някои от училищата. Образователните ни кампании имат за цел превенция и повишаване на знанията на подрастващото поколение. Друг аспект на дейността по отношение на образованието ще бъде лекция на тема “Правова държава”, която имам намерение да изнеса в някое от големите училища в Габрово. Все още не са уточнени дата и място, но мисля това да се случи след изборите, с оглед на натовареността преди тях.

Моята цел е да запозная учениците с държавата като единно цяло, в което всеки елемент има своята роля. В тази посока са размислите ми и относно развитието на областта. Искам колкото се може повече хора да се включват в масови инициативи. Сега например смятаме да реализираме базар с картини от домовете за хора с увреждания от областта. Тази идея се зароди след посещението ни в дома за стари хора с увреждания на 1-ви март. Хората там изработват изключителни произведения на изкуството. Смятам, че бихме могли да им помогнем. Надявам се да нямаме нормативни пречки в тази посока.

Дейността на настоящото ръководство на Областна администрация цели да представи инициативи, чрез които да се популяризира областта като средище на образователни, културни, социални и не на последно място спортни прояви. Дори преди няколко дни ни посети гросмайстор Веселин Топалов по покана на г-жа Баева.

– Какви са бъдещите Ви планове за развитие на Област Габрово?

Моите краткосрочни и дългосрочни цели са свързани с осигуряването на добри условия за връщането и реализацията на младежите в областта. Аз самата принадлежа към тях и смело мога да заявя, че това е моята кауза. Смятам, че съвместно с общините бихме могли да работим в тази посока.

– Какво е усещането на бъдеш жена в политиката? “Полата” повече помага или пречи?

Усещането е прекрасно. Безспорно е предизвикателство, пред което винаги съм искала да се изправя, тъй като моите интереси в областта на политиката датират още от юношеска възраст. Неслучайно съм защитила успешно бакалавърска и магистърска степен по политически науки. За мен политиката е призвание. Казвам го с цялата отговорност към това, което ми предстои.

Към днешна дата има достатъчно жени в политиката, за да е актуален толкова този въпрос. Те са прекалено много и дори няма нужда да давам примери. Жената в политиката не е прецедент, а нещо нормално.

Относно “полата” дали помага или пречи смятам, че тя е малка част от реалната политика. Всъщност “полата” е видимата част само до здрависването, след това се сяда на масата и разговорът се води като между мъже. Започнат ли важните преговори, няма значение дали е пола или панталон. Важни са качествата и уменията на двете страни.

“Полата” помага само, ако притежателката й има развита женска интуиция. Жените са по-интуитивни от мъжете, с по-развито чувство за усет. Интуицията помага да се погледне отвъд границите на очевидното. Преди време четох, че ако молитвата е твоето послание към Бога, интуицията е Божието послание към теб. Аз вярвам в това.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Община Трявна и „Четири лапи“ представиха проекта им за борба с популация на бездомни животни

Published

on

Първата информационна среща от проекта „Обществена ангажираност“, който се осъществява съвместно между Община Трявна и Фондация „Четири лапи“, се проведе в началото на тази седмица в сградата на общинска администрация в града. Събитието събра представители на местната власт; международната организация за защита на животните; образователни и културни институции; контролни органи, ветеринарни лекари, журналисти и др.

Официален старт на проекта даде кметът на община Трявна Силвия Кръстева, която приветства всички гости и благодари на организацията за съвместната работа. „Заедно с Фондация „Четири лапи“ подписахме договор за сътрудничество и ще Ви представим техните добри практики за това какво трябва да правим за животните на територията на нашата община. Изказвам благодарност към организацията и се радвам, че ще си сътрудничим и в полза на гражданите. Благодаря и на всички представители на институции, които дойдоха, за да положим началото на една добра практика.“ сподели в началото на срещата г-жа Силвия Кръстева.

По покана на местната власт експерти от Фондация „Четири лапи“ – координаторите по Обществена ангажираност г-жа Яна Спасова и г-жа Мария Ганчева и водачите на кучета-терапевти г-жа Антония Рикова и г-жа Петя Радкова представиха проекта и добрите практики на организацията за намаляване на безстопанствените животни и подобряването на отношението към тях.

„Наличието на безстопанствените животни е проблем, който води до големи разногласия между хората. Ние се стараем не само да намалим популацията на бездомните кучета, чисто физически, чрез кастрация. Искаме да променим нагласите към тях. Когато има правилните нагласи към животните, ние им причиняваме по-малко страдания, грижим се за тях по-адекватно и в крайния вариант на тази грижа ние искаме да осиновим бездомно животно, вместо да си закупим породисто такова.“ коментира пред аудиторията г-жа Мария Ганчева.

Сериозността на проблема с популацията на бездомните животни засегна и зам.-кметът на община Трявна Марин Маринов.

„Проектът ще е с продължителност 2 години. Ние потърсихме Фондация „Четири лапи“ именно, за да продължим да работим в насока разрешаване проблема с безстопанствените кучета. Както знаете, ние си партнираме и с приюта „Street Hearts“ в с. Глушка от началото на 2020 год. – едно доста успешно партньорство, което продължава и до днес. За съжаление, проблемът с безстопанствените кучета в очите на гражданите е по този начин: имаме безстопанствено животно и той се решава, като го няма. Но проблемът е много по-дълбок. Тези безстопанствени се озовават на улицата, след като са изгонени от някой дом. Трябва да научим хората, че трябва да бъдат малко по-отговорни към това нещо и да не се стига до една неовладяна популация на безстопанствени животни.“ подчерта зам.-кметът на община Трявна.

В продължение на два часа участниците дискутираха основните предпоставки за наличието на безстопанствени кучета по улиците, конкретните предизвикателства в Община Трявна и начините, по които те могат да се преодолеят, за да доведат до намаляване на популацията на бездомните животни. В основата си „Обществена ангажираност“ е подход за сътрудничество между заинтересованите страни за намиране на най-ефективните и взаимноизгодни решения на даден проблем.

„Методът от опита, който имаме от други държави и общини е, че това е обект на обща работа на всички заинтересовани страни. Надяваме се до края на този двугодишен период на нашата работа да имаме план за устойчиво намаляване на популацията на бездомните кучета и котки, евентуално, който да бъде с конкретни действия, които Вие да можете след това да следвате.“ допълни още г-жа Яна Спасова – координатор по проекта „Обществена ангажираност“.

По време на информационната среща бе постигнато съгласие, че безстопанствените кучета са резултат от възприятията и действията на хората. Присъстващите се обединиха около идеята, че трябва да се предприемат конкретни и широкоспектърни действия по линия на образоване и подобряване на информираността на децата, стопаните на домашни кучета и кампании за масова кастрация на безстопанствените животни.

Фондация „Четири лапи“ се ангажира да планира кастрационна кампания с мобилната си клиника през есента на 2023 год., по време на която бездомни животни ще бъдат кастрирани, ваксинирани, обезпаразитявани, маркирани, регистрирани и върнати по местообитанията си.

В резултат от желанието на присъстващите за работа по темата с децата и младежите от общността, екипът откликна с представяне пред заинтересованите на успешния си двустъпковия модел (теоретичен и практически) на занимания с ученици.

Следва съставяне на график за работа със заинтересованите училища и детски градини на територията на общината. Като част от проекта по „Обществена ангажираност“ се планират и други съвместни инициативи, срещи и кампании, насочени към гражданите и животните. Следете информационните ни канали за повече информация.

Зареди още

Крими

Арестуваха 26-годишен заради пико и марихуана в Габрово

Published

on

В хода на специализирана полицейска операция, имаща за цел противодействие на престъпления, свързани с употребата и разпространението на наркотици, бе задържан криминално проявен мъж.

Акцията е проведена вчера на територията на Габрово, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. Криминалисти извършили проверка на 27-годишен местен жител, у когото намерили 26 грама марихуана и близо 3 грама метамфетамин.

При последвалото претърсване в жилището, обитавано от лицето, полицейските служители открили и иззели 38 грама марихуана и 3 грама метамфетамин. Мъжът бил задържан по реда на Закона за МВР за срок до 24 часа, като срещу него е образувано досъдебно производство по чл.354а ал.3 т.1 от Наказателния кодекс.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Зимни забавления по габровски в миналото

Published

on

Зимата вече е тук, а с нея идват и забавленията и спортуването в снега. В днешния снежен януарски ден Държавен архив – Габрово обърне поглед назад, показвайки как и къде габровските деца са се радвали на бялата премяна със ски и шейни.

Точно по габровски за целта не е било необходимо да се ходи или пътува надалеч. Снимките показват деца с шейни пред някогашния Народен дом в Габрово към пързалките на Бакойския баир, както и млади скиори пак на Бакойския баир.

Снимките се съхраняват във ф. 1266 „Редакция на вестник „Балканско знаме“ – Габрово“ в Държавен архив – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица