Свържи се с нас

Новини

Ивелина Петрова: Нека женската сила ни дава стимул да бъдем по-добри и смирени!

Published

on

снимка: Областната администрация – Габрово

С Ивелина Петрова, един от най – младите заместник – областни управители в страната, се срещаме точно на 8-ми март, Международния ден на жената. Как усеща тя празника, какво е да си жена в политиката – пречи или помага това и какви са идеите, които тя иска да реализира, разговаряме с г-ж Петрова.

– Какво е за Вас 8 – ми март, отричан от едни и обичан от други празник на жената и майката?

Осми март е един от най-хубавите празници. На този ден празнуват майките и жените. От година и половина този ден за мен е още по-специален, тъй като и аз станах майка. Така аз празнувам като майка, в същото време почитам и моята. Желая на всички дами да съхранят здравето си, за да имат сили занапред. Нека женската сила да им дава стимул да бъдат по – добри и смирени.

– Как ще поздравите майките днес?

Съвместно с Областния управител г-жа Иванка Баева организираме среща с приемни майки от област Габрово. Тези майки заслужават нашите адмирации. Затова и днес ще ги поздравим. Предвижда се да се срещнем с над 30 приемни майки от областта. Срещата ще се проведе в една от детските градини в Габрово и има за цел да почете труда и достойнството на тези жени. Защото, както знаем, отглеждането на дете е много трудна задача.

– Какво свършихте за тези две седмици от встъпването Ви в длъжност?

С г-жа Баева работим в диалог във всички направления. Имайки предвид предстоящите избори, основен приоритет в дейността на Областния управител е провеждането на честни и прозрачни парламентарни избори. В качеството ми на заместник – областен управител аз подпомагам дейността в тази посока. Вече имахме среща с ръководството и членове на РИК, в която инициирахме среща на тема: ,,Провеждане на прозрачни и честни демократични избори 2017 г.“. Притеснения относно изборите за момента нямаме. Не са констатирани нарушения.

Разбира се, освен с изборите се занимаваме и с много други дейности.  Моята работа към момента е ориентирана най-вече по посока на култура, образование и социални дейности. Вече се срещнах с експерт от РЕКИЦ и изпратих писмо, с покана за среща до всички читалища в областта. Целта ми е да се начертае бъдещата перспектива за развитие пред читалищното дело. За мен то е изключително важно и смятам, че трябва да се работи много по тази тема.

Освен това с г-жа Баева смятаме да реализираме кампания против наркотиците в някои от училищата. Образователните ни кампании имат за цел превенция и повишаване на знанията на подрастващото поколение. Друг аспект на дейността по отношение на образованието ще бъде лекция на тема “Правова държава”, която имам намерение да изнеса в някое от големите училища в Габрово. Все още не са уточнени дата и място, но мисля това да се случи след изборите, с оглед на натовареността преди тях.

Моята цел е да запозная учениците с държавата като единно цяло, в което всеки елемент има своята роля. В тази посока са размислите ми и относно развитието на областта. Искам колкото се може повече хора да се включват в масови инициативи. Сега например смятаме да реализираме базар с картини от домовете за хора с увреждания от областта. Тази идея се зароди след посещението ни в дома за стари хора с увреждания на 1-ви март. Хората там изработват изключителни произведения на изкуството. Смятам, че бихме могли да им помогнем. Надявам се да нямаме нормативни пречки в тази посока.

Дейността на настоящото ръководство на Областна администрация цели да представи инициативи, чрез които да се популяризира областта като средище на образователни, културни, социални и не на последно място спортни прояви. Дори преди няколко дни ни посети гросмайстор Веселин Топалов по покана на г-жа Баева.

– Какви са бъдещите Ви планове за развитие на Област Габрово?

Моите краткосрочни и дългосрочни цели са свързани с осигуряването на добри условия за връщането и реализацията на младежите в областта. Аз самата принадлежа към тях и смело мога да заявя, че това е моята кауза. Смятам, че съвместно с общините бихме могли да работим в тази посока.

– Какво е усещането на бъдеш жена в политиката? “Полата” повече помага или пречи?

Усещането е прекрасно. Безспорно е предизвикателство, пред което винаги съм искала да се изправя, тъй като моите интереси в областта на политиката датират още от юношеска възраст. Неслучайно съм защитила успешно бакалавърска и магистърска степен по политически науки. За мен политиката е призвание. Казвам го с цялата отговорност към това, което ми предстои.

Към днешна дата има достатъчно жени в политиката, за да е актуален толкова този въпрос. Те са прекалено много и дори няма нужда да давам примери. Жената в политиката не е прецедент, а нещо нормално.

Относно “полата” дали помага или пречи смятам, че тя е малка част от реалната политика. Всъщност “полата” е видимата част само до здрависването, след това се сяда на масата и разговорът се води като между мъже. Започнат ли важните преговори, няма значение дали е пола или панталон. Важни са качествата и уменията на двете страни.

“Полата” помага само, ако притежателката й има развита женска интуиция. Жените са по-интуитивни от мъжете, с по-развито чувство за усет. Интуицията помага да се погледне отвъд границите на очевидното. Преди време четох, че ако молитвата е твоето послание към Бога, интуицията е Божието послание към теб. Аз вярвам в това.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Вижте Карнавала през обектива на „Габрово Нюз“

Published

on

Зареди още

Любопитно

Програма за Деня на Карнавала в Габрово

Published

on

Зареди още

Новини

Таня Христова издигна знамето на Габрово за Празника на града (снимки)

Published

on

Кметът Таня Христова издигна знамето на Габрово за Празника на града. Днес, 17 май, нашият град навършва 164 години.

Точно в 10.00 часа, на площад „Възраждане“, под музикалния съпровод на Оркестър „Габрово“ и пред строя на Ученическия гвардейски отряд към ПТГ „Д-р Никола Василиади“, на пилоните пред сградата на Общината габровският кмет тържествено издигна знамето на града.

Ритуалът бе уважен от председателя на Общински съвет – Габрово Климент Кунев, областния управител на Габрово Мария Башева и заместника ѝ Иван Любомиров, зам.-кметовете на Габрово инж. Николай Меразчиев, Невена Минева и Мария Йозова, общински съветници, секретаря на Общината Полина Тихова, ръководители на културни институции, учебни заведения и граждани.

По традиция инициативите по случай Деня на Габрово продължават през целия ден. Празничната програма за Деня на Габрово започна в 9.30 ч. в Храма Успение на Св. Богородица”, където архиерейският наместник Руслан и габровски свещеници отслужиха Молебен за здраве и благополучие.

Церемонията по издигане знамето на града на площад „Възраждане“ бе последвана от инициативата  „Нарисувай Габрово“, в която се включиха ученици от габровските училища.

През целия ден в изложбената зала на Старо школо в МАИР Боженци ще се проведе изложба и ателие „Боженци – сградите разказват“, където посетителите ще могат да пишат с паче перо и мастило, а в Музея на хумора и сатирата се провеждат ателиета за изработване на карнавални маски на всеки кръгъл час.

Художествена галерия „Христо Цокев“ ще организира детско арт ателие на тема „Моят карнавал“, а в Детския отдел на РБ „Априлов-Палаузов“ се организира ателие за изработване на карнавални маски.

През деня, в 11.00, 14.00 и 18.00 часа, ще се проведат специализирани обиколки на театър ДТ „Рачо Стоянов“. Публиката ще има възможност да разгледа театъра, да се запознае с актьорите и да се качи на сцената.

И още, в близост до църквата „Успение Богородично“, ще се проведе традиционен благотворителен кулинарен базар, организиран от Женско благотворително дружество „Майчина грижа“, като събраните от него средства ще се използват за връчване на еднократна парична награда на зрелостници с отличен успех и в затруднено финансово положение.

В обедните часове градинката на Глинени гърнета ще бъде домакин на концерт от популярна и джазова музика, с участието на „ОРКЕСТЪР ГАБРОВО“.

Празничният за Габрово 17 май, ще продължи с церемонията „Дарования и постижения“, която ще се проведе в 16.00 часа в зала „Възраждане“.

След това, в 17.00 часа, Регионален исторически музей – Габрово и НЧ „Христо Ботев 1929 г.” – с. Донино ще организират Празник на щирника в Дечкова къща.

В 17.30 часа в Художествена галерия „Христо Цокев“ ще се открие изложба „Живопис, графика, скулптура“, посветена на празника на Габрово.

Празничната вечер ще продължи с концерт „The best of Vassil Petrov“, който ще започне в 19.00 часа на пл. „Възраждане“. В програмата ще участват Васил Петров (вокалист), Живко Петров (пиано), Радослав Славчев – Riverman (бас), и Димитър Семов (барабани).

В 19:30 часа Ротари клуб – Габрово ще организира благотворителен маскен бал в ресторанта на хотел „Мак“. Събраните средства ще подпомогнат детски културни и спортни дейности в града. По традиция карнавалните костюми са задължителни, като немаскираните плащат двойно, а маскираните – едва 100 лв.

Празничният ден ще завърши с концерт на група RDMK в 20.30 часа на пл. „Възраждане“.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица