Свържи се с нас

Култура

Докоснете се до Българското Възраждане с виртуална разходка в ЕМО „Етър“

Как чрез една виртуална разходка в ЕМО „Етър” можеш да почувстваш духа на Българското Възраждане

Published

on

снимка: ЕМО „Етър“

Много посетители са споделяли, че копнеят да видят отново и отново Етнографския музей на открито „Етър”. За хората от габровския край е лесно. Решат ли могат да отидат когато поискат, за да внесат разнообразие в еднообразните събития от ежедневието си.

Музеят предлага дори абонаментни карти на много ниски цени, които няма как известните със своята пестеливост местни жители да не оценят.

На копнежа на хората от по-далечни места на страната и на живеещите в чужбина да посещават често ЕМО „Етър” е по-трудно да се откликне. Дори във времето на тоталната глобализация, разстоянията са си разстояния.

Глобализацията, обаче, ни донесе интернет и чрез него бързо се решават много трудни задачи. Каквато например е желанието на екипа на ЕМО „Етър” да сбъдне копнежите на хората, които искат да се връщат в това необикновено кътче, съхраняващо паметта за Българското Възраждане.

Гайтанджийска одая © Етнографския музей на открито „Етър”

Дори човек да е на другия край на света, може да влезе в музея, да види прочутата Чаршия и единствените у нас действащи водни съоръжения, да усети етърската атмосфера.

Това вече се случва, благодарение на възможността за виртуална разходка. Само че, вместо да прекрачите портата на ЕМО „Етър” трябва да влезете на официалния сайт на музея, от чиято първа страница да преминете направо към посещение на отделните обекти, чрез възможността за виртуална разходка. Тя дава възможност за достъп до кътчета в музея, които често остават скрити дори за най-наблюдателните туристи.

И така, нека виртуалната ни разходка започне сега.

Тепавица (в ляво имаме възможност да изберем музеен обект, а навигацията за управление на панорамата (приближаване, отдалечаване и др.) се намира в долната част) © Етнографския музей на открито „Етър”

Навигация за управление на Виртуалната разходка

Влизаме в прочутата Тепавица. Движещото се изображение ни позволява да огледаме всяко кътче от съоръжението. Тук в миналото се обработвал, за да се „уплътни” вече изтъкания вълнен плат.
След това се озоваваме във Воденицата караджейка, чиято врата е гостоприемно отворена.

Изображението позволява човек сам да избере посоката (движейки курсора на мишката) и да види дори дървените греди по тавана.

Воденица караджейка © Етнографския музей на открито „Етър”

Панорамният изглед на обектите около Часовниковата кула провокира всеки виртуален посетител да се задържи по-дълго. Вероятно заради изнесените навън шарени черги, а може би заради шанса да видиш детайли от мястото, които при реалното посещение са ти се изплъзнали.

С градски разкош ни посрещат пищните за българските условия одаи на Саковата къща. Завесите с богати драперии, сервизите, които днес почти не могат да бъдат открити в домовете ни, газената лампа, софата (диванът), печката на дърва – всички те са като произведения на изкуството, създадени както за битова употреба, така и за украса на дома. А в спалнята спокойно може да легне девойката с чувствително тяло от приказката „Принцесата и граховото зърно” на Андерсен. Не едно зърно, цял пакет грах да изсипят – няма да го усети, толкова пухкави са постелите. Но да не спираме в спалнята на Саковата къща.

Спалнята в Сакова къща © Етнографския музей на открито „Етър”

Още много неща има да видим, така че нека виртуалната ни разходка продължи.

Нощен поглед от Табаханата. Обширен чардак, на който да седнеш, да съзерцаваш звездите и да прехвърляш най-истинските си детски спомени, останали в теб от завладяващите истории на твоите дядо и баба. Ако ти е станало хладно или очите ти са натежали от сълзите на спомена, нека от чардака на Табаханата влезем в стаята с огнището. Скромна е, не е широка. В нея няма нищо излишно. А отвсякъде те обгръщат сигурност и уют. Тези усещания няма да те напуснат, когато бавно слезеш по дървените стълби от втория етаж на Табаханата, преминеш по Чаршията и се качиш в Къщата от село Тумбалово или в Къщата от село Гачевци.

Къща с работилница за музикални инструменти (село Тумбалово), II етаж © Етнографския музей на открито „Етър”

Двигателни механизни на чаркове © Етнографския музей на открито „Етър”

Виртуалната разходка ни води към действащата църква в музея, към чарковете и Воденицата долапкиня.

Забравихте ли света около себе си? Нищо чудно, че е така, защото заедно се потопихме в епохата на българското Възраждане. Ето така са живели нашите предци в Централна Стара планина тогава.
Сякаш човек се събужда от сън, когато виртуалната разходка свърши. Но нека мислим положително! Хубавото е, че виртуалната разходка на официалния уеб сайт на ЕМО „Етър” ни дава възможност да съпреживеем, когато и където можем.

До момента, в който ни се отдаде отново да посетим музея, за да си подарим едно преживяване в реалността.

Очаквайте скоро новият уеб сайт на Етнографски музей на открито „Етър”.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Мартенски театрален калейдоскоп в ДКТ – Габрово

Published

on

Един различен март ще ни предложи тази година Държавен куклен театър – Габрово. Театрален калейдоскоп, иницииран по повод световния месец на кукления театър, ще предложи на публиката за първи път три гостуващи спектакъла и още четири на местната трупа в третия месец от годината, в който традиционно на 21-ви се отбелязва Международният ден на театъра.

На 7 март може да гледате „Ян Бибиян“ на режисьора Дарко Ковачовски, със сценография на Надя Василева и музика на Георги Гарчов. Началото е 11.00 часа, мястото – салона на театъра.

Следващата дата е 9 март. На сцената излиза „Снежанка“ на режисьора Теменужка Коларова, сценография – Наталия Гочева и музика на Георги Гарчов, от 18.00 часа.

Първата гостуваща постановка е насрочена за 14 март. Нейното заглавие е „Супер д-р Димитров“ – представление на ДКТ Търговище. Режисьори са Мая и Митко Димитрови, сценографията е Валентина Германова, а музиката е Петко Манчев. Две представления в 11.00 и 12.30 часа в салона на театъра ще посрещнат всички желаещи за среща с кукленото изкуство.

На 17 март ще гостува ДКТ Плевен с постановката „Безценното камъче“. Режисьор е Ива Николова, сценографията е Юлия Лачева, музика: Владимир Джамбазов. Представленията отново са две – в 17.30 и 18.30 часа.

На 21 март следва „Мечо Пух“ на режисьора Съби Събев, сценография на Томиана Томова и музика Георги Гарчов. Началото е в 11.00 часа, в салона на театъра.

Програмата продължава с още гости, на 28 март може да гледате „Историите на мистър Хепи“ – представление на ДКТ Шумен, режисьор: Съби Събев, сценография: Галина Абаджимаринова, музика: Красен Иванов, а часовете са 11.00 и 12.30.

Месецът ще завърши така, както започна, с „Ян Бибиян“ в 18.00 часа на 31 март – сряда. Екипът на Държавен куклен театър ви очаква с нетърпение и ви обещава още много изненади в следващите месеци на юбилейната 2021 година!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Шестте лица на любовта

Published

on

Най-новото представление на Габровския драматичен театър предизвика интереса на публиката напълно заслужено. Премиерата на „Любовни истории“ се състоя на 28 февруари, а втората премиерна дата е насрочена за 4 март, от 19.00 часа на голяма сцена.

Създаден по едноименната пиеса на Иво Сиромахов, спектакълът е комедия от шест малки истории. В тях на преден план изпъкват любовта, разбирателството между двойките или липсата на такова и националните особености на шест народности. Режисьор и актьор в постановката е Златомир Молдовански, който получава академично актьорско образование в САЩ. Той има зад гърба си завиден опит от работата си в театри в Ню Йорк, Колорадо, Чикаго, Онтарио, Флорида и Мичиган. Основава и ръководи театър „Розова Долина“ в Чикаго (Rose Valley Theatre Group).

Различната школа и прагматичният американски поглед му помагат да изведе темата за любовта като отражение на различни социални отношения. Чрез похватите на комедията и гротеската, като във фотоувеличение изпъкват личностни черти, проблематични взаимоотношения, обществени възприятия и нагласи. Героите са различни в любовта и идентични в нещастието си. Това, което ги разделя и изправя пред непреодолими колизийни ситуации, е и това, което ги събира, пречистени, разпознали себе си в любовта.

Противоречията им служат като моментна снимка за състоянието на обществото – какво ни вълнува и какво считаме за важно в живота, къде преувеличаваме и какво отричаме. Зрителите се срещат с италианска, американска, френска, руска, арменска и българска двойка. Освен с тях, се сблъскват и с харакетрните им национални особености, комично хиперболизирани. Това, което ни разсмива у другия, неговата различност или общоприета наложена типичност, ни помага да разберем себе си и собствените ни страхове, стремежи и емоции.

Свежо поднесените образи са изиграни от младите актьори от габровската трупа Поля Йорданова, Таня Йоргова, Найден Банчевски и Анатолий Ставрев. Към тях се присъединява и Златомир Молдовански като гост-актьор. Майсторската им игра, енергия и неподправена отдаденост на актьорската професия правят превъплъщенията им истинни и близки до зрителя.

Няма да се сблъскате с излишно преиграване, нито с опити за поучаване какви сме и какви искаме да бъдем. Ще гледате театър, в който случващото се на сцената е част от самия живот – пъстро, комично, остроумно и забавно.

В постановъчния екип влизат помощник-режисьорите Гинка Дичева и Валери Радев, Сам Клап – звуков дизайнер, Джулия Тони Стоянова – художник и автор на мултимедията, Гергана Змийчарова – автор на плаката. Специално участие има и оперната певица Гергана Николаева като музикален педагог. Под нейното майсторско ръководство актьорите Поля Йорданова и Анатолий Ставрев изненадват публиката с вокални заложби, ключови за една от историите. Фотограф на спектакъла е Росина Пенчева.

Спектакълът „Любовни истории“ е осъществен в партньорство между ДТ „Рачо Стоянов“ и театър „Розова Долина“ в Чикаго (Rose Valley Theatre Group).

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

„Така извоювахме свободата“

На 3 март в музей „Етър“.

Published

on

Револверът от прочутата снимка на Райна Княгиня и жезълът на граф Игнатиев предизвикаха интереса на посетителите в музей „Етър“ на 3 март.

Само в деня, обявен за национален празник на България се представят предмети, свързани със свободата.

Оръжието на Райна Княгиня е предоставено от Историческия музей в Панагюрище, а жезълът от Националния исторически музей.

Тяхното гостуване в „Етър“ на 3 март е свързано с традиционната вече инициатива „Така извоювахме свободата…“.

На 3 март в музей „Етър“ Даниел Стоянов, представител на Национално дружество „Традиция“, привлече погледите на туристите по чаршията.

Младежът, който дълго живее в Испания, започва да се интересува от родната история и осъзнава колко важно е това знание за личностното му изграждане.

Даниел активно подпомага инициативата за изграждане на паметник на революционера Христо Патрев, вдигнал въстание на 2 километра от мястото, където по-късно е изграден музей „Етър“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица