Свържи се с нас

Култура

Две журита ще присъждат награди в „Соло акт“ фест

Published

on

За първи път два журиращи състава ще присъждат наградите от Международния фестивал на монодрамата „Соло акт“ в Габрово. Габровският театър, който е организатор на събитието, е поканил петчленно професионално жури от експерти в областта на театъра и културата. Другото жури е алтернативно и в него влизат трима местни журналисти. Двата журиращи състава ще се допълват в преценката си за спектаклите и ще работят независимо един от друг.

„Соло акт“ започва на 2 април с официално откриване от 18.00 часа на сцената на Драматичен театър „Рачо Стоянов“. Начало ще даде спектакълът „Аз победих“ на режисьорката Ана Батева. В главната роля влиза Мартина Пенева. Постановката е по текста на Ярослава Пулинович. Обявеният в програмата моноспектакъл „Мечтата на Наташа“, също по пиеса на Пулинович, няма да се състои. Зрителите ще имат възможност да видят неговото продължение в представлението „Аз победих“. Историите в двете постановки са независими една от друга. Това, което ги свързва, е темата за възпитанието на децата. Фестивалът ще продължи до 7 април на четири сцени в града: габровския театър, Държавен куклен театър – Габрово, зала „Възраждане“ и спортна зала „Орловец“.

В състава на професионалното жури влизат театроведите Емилия Илиева и Людмила Оспадова, Алфидин Ахмедов – директор на Държавен куклен театър – Габрово, Иван Христов и Даница Янакиева.

Емилия Илиева е завършила театрознание в НАТФИЗ. Има опит в организирането на Международния театрален фестивал в Сибиу, Румъния. Била е сътрудник към фестивалните бюлетини на Международните театрални фестивали „Варненско лято“ и „Друмеви театрални празници. Нова българска драма“. Работила е като журналист за предаването „Без маски“ по радио „Алма матер“. Работила е в Младежки театър „Николай Бинев“ като младши експерт по маркетинг и реклама.

Людмила Оспадова е драматург и театровед от Николаевския драматичен театър от Украйна. Тя е част от групата жени-бежанци от Николаевския театър, намерили убежище в Габрово.

Алфидин Ахмедов е директор на Държавен куклен театър – Габрово от 2020 г. Завършил е актьорско майсторство за драматичен театър и магистратура по „Мениджмънт в сценичните изкуства“ в НАТФИЗ. Като актьор е работил в Сатиричния театър и в Младежкия театър. Ръководил е „Продажби и маркетинг“ в Музикално-драматичния театър във Велико Търново.

Иван Христов е един от създателите на литературния сайт „Тетрадката“. По образование е историк. Занимава се с поезия и е един от авторите на сайта „Тетрадката“. Даница Янакиева е общински съветник от Общински съвет – Габрово. Има любителски опит от театралните школи. Заместник-председател е на фондация „Габрово – преди и сега”.

Професионалното жури ще определи носителите на шест награди в пет категории. Наградите са: „Изкуството на актьора в моноспектакъла“ – присъжда се за мъжка и женска роля; „Изкуството на режисьора в моноспектакъла“; „Изкуството на художника в моноспектакъла“; „Изкуството на композитора в моноспектакъла“ и „Най-добър спектакъл“. Наградите ще бъдат статуетка с новия символ на фестивала – петел, и парична сума. Международният фестивал на монодрамата „Соло акт“ е вписан в Методиката на Министерство на културата за разпределяне на средствата от Закона за закрила и развитие на културата. Това означава, че наградените представители на държавни културни институти ще получат допълнителна парична сума за участието си във фестивала.

Алтернативното жури на журналистите ще връчи една награда – „Гласът на медиите“. Тяхната преценка ще е независима от избора на професионалното жури.

Публиката също няма да остане безучастна, а ще определи своя фаворит сред постановките чрез гласуване. Тяхната награда ще бъде „Гласът на публиката“. Всички участници във фестивала „Соло акт“ ще бъдат отличени с грамоти.

Цялата програма на събитието може да бъде видяна на интернет страницата на габровския драматичен театър.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Първа научна конференция „Епохи, личности, памет“

Published

on

През тази година Исторически музей – Дряново, Община Дряново и Исторически факултет на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” организират първото издание на националната научна конференция “Епохи, личности, памет”, която ще се проведе в Дряново на 29 и 30 септември. Научен ръководител на конференцията е проф. д-р Петко Ст. Петков.

Конференцията се посвещава на 150 години от рождението на Никола Мушанов и 130 години от рождението на Стойчо Мошанов. Примерните тематични полета на научните разработки в широко поставената от организаторите историческа рамка на заглавието са: Дряново и неговите личности; Проблеми на българската модернизация; България в света; Памет и културно-историческо наследство.

Предвижда се и издаване на сборник с докладите от конференцията.

Към поставените условия за участие в научния форум интерес проявиха 40 учени: университетски преподаватели, научни работници в БАН, специалисти в структурите на Държавен архив, Регионални и общински музеи.

Националната научна конференция ще се проведе в два последователни дни като докладите са тематично разделени и хронологично подредени в две секции: „Епохи и личности” и „Памет”.

В културната програма на участниците, в края на първия работен ден, е включено и посещение на Икономовата къща, в която е разположена експозиция „Възрожденско църковно изкуство в Дряново”.

„Големият интерес към така поставената от организаторите тема на научната конференция, разнообразието от заглавия със заявка за нов съществен принос по историческата ни осведоменост и осветляване живота, делото на личности, институции и събития, ни карат да сме оптимисти за успеха на новото начинание и да работим в посока Националната конференция „Епохи, личности, памет” в Дряново да стане традиционна за научните среди в България“, заяви Иван Христов, директор на Историческия музей в Дряново.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Владимир Карамазов гостува на Фотографски срещи Севлиево 2022

Published

on

Владимир Карамазов – актьорът, продуцент, фотограф и водещ на „Сървайвър”, е големият сюрприз на дебютните Фотографски срещи Севлиево 2022 – „Истории в кадър…”. Той ще е специален гост на събитието с домакин Народно читалище „Развитие-1870”, в чието творческо пространство ще бъдат експонирани авторските му снимки от шестото издание на конкурса за художествен анализ на фотография „Снимките говорят”.

Форум, част от официалната програма на 13-ти Европейски месец на фотографията, осъществен с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” и с инициатор – Фотографска академия „Янка Кюркчиева“.

Откриването ще бъде на 15 октомври, в 16.00 часа. 23 са фотографиите на Владимир Карамазов с текстове-анализи върху тях, които лично той ще представи в арт декорираното с дървени пана фоайе на втория етаж в читалище „Развитие”.

Най-добрите слова върху кадрите от постъпилите 100 анализа на 54 участника в тазгодишния конкурс „Снимките говорят” избра жури в състав: Здравка Евтимова – писател, журналист и преводач, Михаела Михайлова – филолог и редактор, професионален преводач, Теодора Духовникова – актриса с отношение към писменото слово, Владимир Карамазов, AFIAP – актьор с отношение към фотографията и Олимпия Николова-Даниел – куратор на галерия-книжарница „София Прес”.

Предизвикателство за пишещите хора, които развихриха въображението и умението си, карайки образите от кадрите на талантливия фотограф да проговорят с техните думи, да въздействат и разчувстват, създавайки симбиозата между фотообразите и словото.

Фотографията е част от живота на Карамазов още от детството и негова голяма страст. Днес той дели времето си между репетиции и пътувания, по време на които преследва най-добрия кадър. Негови фотографии са отличени в едни от най-престижните конкурси у нас и в чужбина.

Карамазов бе избран сред 10-те финалисти в категориите „Хора” и „Природа” в престижния конкурс на Smithsonian Magazine – конкуренция на National Geographic. Два негови кадъра бяха публикувани и в елитното списание Vogue. След откриването на изложбата Карамазов ще говори за фотография и разговоря искрено и лично с публиката на Фотографски срещи Севлиево 2022 – „Истории в кадър…”.

Автор: Десислава Димитрова,
организатор при НЧ „Развитие-1870“ – Севлиево

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Представят сборника „Къде ли не съм строил…“ в Историческия музей на Дряново

Published

on

Почти едно десетилетие съставителят на сборника „Къде ли не съм строил“, Николай Пенчев, е работил като уредник, а през 1985-86 г. и временно е изпълнявал длъжността директор на Исторически музей – Дряново. И въпреки, че след това напуска институцията, той остава пристрастен към изследване историята на Дряново и дряновския край.

Има множество публикации в местния печат и няколко участия в научни конференции като любима тема на неговите проучвания са строителите от Дряновско. Сега своите статии, и на други изследователи на строителните традиции тук, Николай Пенчев събра и издаде в сборник.

Освен публикуваните в периодичния печат и в други медии текстове, книгата му съдържа 130 страници с 10 различни приложения, където лесно и удобно могат да се открият интересни данни и направят справки за селищата от Дряновско, и имената на майстори, предприемачи, строителни инженери, техници, наименования на инструменти, термини от практиката.

„Къде ли не съм строил“ представлява интерес за всеки, който се интересува от историята на Дряново и дряновския край. Събитието ще се състои на 27 септември, вторник, от 17.30 ч. в Исторически музей – Дряново.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица