Свържи се с нас

Любопитно

Ученици от СУ „Петко Р.Славейков“ на посещение при кмета Силвия Кръстева

Published

on

Днес, 30 март, на посещение при кмета на община Трявна бяха единайсетокласниците от Средно училище “Петко Р. Славейков” в града. Срещата им със Силвия Кръстева бе във връзка с един от учебните предмети, който в момента младежите изучават – “Гражданско образование”, а инициатор на събитието бе техния преподавател Калоян Узунов.

Кметът на Община Трявна с радост и усмивка прие младите хора в своя кабинет и изрази надежда един ден някой от тях да застане начело на възрожденския град. „Гражданското образование дава знание за държавното устройство, политиката, законите, правата на гражданите и по план имахме посещение на институция. Изключително много благодарим на г-жа Кръстева за гостоприемството и затова, че успяхте да ни приемете, въпреки така натовареното ежедневие, което имате. Много ще се радваме да чуем какви проекти общината реализира, защото последната тяхна оценка беше свързана именно с писането на проекти!”, сподели в началото на срещата г-н Калоян Узунов.

Кметът на Община Трявна запозна отблизо младежите с голяма част от проектите, които общината е успяла да реализира досега, както и с тези, по които работи в момента. От първо лице учениците успяха да разберат, че сферите на изпълнителната власт са изключително много и дейностите, свързани с живота, устройството и развитието на населените места изискват познания, време, отдаденост и професионализъм. На първо място, значителна роля оказва и законодателната власт, а именно Общински съвет-Трявна и 17-те общински съветници, с които кмет и администрация също работят, допълни още г-жа Кръстева.

“Последните две години за всички нас бе изключително трудно – неочакваната ситуация с КОВИД-19 и развилата се световна пандемия, липсата на редовно правителство и управление на страната ни в продължение на почти година, сега продължаващата война и всичко това се отразява страшно много във всеки един аспект. Въпреки това, искам да Ви споделя, че полагаме изключително много усилия! Трудим се много, спечелили сме финансиране по различни проекти и работим по още изключително много такива. Това са средства, които допълнително постъпват по бюджета на Община Трявна !” заяви кметът на Община Трявна.

Бяха обсъдени голяма част от проектите на Общината, включително рекултивация на старото сметище за битови отпадъци в града, изграждането на канализационния колектор, който ще допринесе за намаляване на отпадъчните води в р. Тревненска, новооформения парк на Божковска поляна и дейностите по изграждане на предстояща велоалея в района, подмяна на уличното осветление, което предстои, както и реализираните и предстоящи ремонти на улици в града и др.

“Имаме изключително много проекти и идеи, по които работим. Както с основния бюджет, включващ и капиталовата програма, така и с отпуснати допълнителни средства. Имаме финансиране и за подобряване на инфраструктура на шест допълнителни улици, изградихме няколко детски площадки и кътове за отдих, предстои подмяна на котела в ДГ “Калина”, имаме проект за местността Кръста, както и за реновиране на Туристическия информационен център със създаване на ново мобилно туристическо приложение и 4D интерактивна стая в Етнографския комплекс в Трявна”, сподели още г-жа Кръстева и подчерта, че отговорността за реализирането на всички тези проекти и идеи е голяма, но целта оправдава усилията и екипът ѝ ще продължава да работи в интерес на гражданите на Община Трявна.

“Освен всичко останало, искам да Ви споделя, че този пост и отговорността, която носиш наистина ти вземат много! Както всяко друго нещо в този живот и тук има доста положителни страни, но има и доста негативни! Но аз съм човек, който иска да остави нещо след себе си, както всеки един кмет и винаги съм се водела от това! Радвам се, че съм първата жена кмет на Община Трявна, но искам да знаете, че това не ме прави по-различна от Вас и аз вечер се прибирам вкъщи и започвам с домашните си задължения без костюми и официални облекла!” сподели, шегувайки се Силвия Кръстева.

В края на срещата част от учениците споделиха своите идеи за проекти, които местното ръководство може да използва във връзка с развитието на туризма в Трявна и Плачковци, като провеждането на фестивал, съхраняващ фолклорните традиции и обичаи, например, както и създаването на зимни и планински атракции.

Силвия Кръстева благодари на единайсетокласниците за тяхното посещение и ги изпрати с добрия съвет никога да не се отказват и да учат, защото образованието отваря врати!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Любопитно

Дни на планинското колоездене в Габрово (Програма)

Published

on

На 15 и 16 октомври ще се проведат първите Дни на планинското колоездене в Габрово. Събитието се организира от Клуб по планинарство и екстремни спортове „Хемус Адвенчър“ с подкрепата на Община Габрово.

Идеята на инициативата е да насочи вниманието към невероятния потенциал на района за развитие на спорта планинско колоездене и превръщането му в популярна байк дестинация.

Събитието ще събере хора от местната колоездачна общност с представители на някои от най-активните колоездачни клубове в България. Програмата ще даде шанс на широк кръг от участници с различни умения да се запознаят с възможностите за планинско колоездене около Габрово, да придобият ценен опит, карайки с по-опитни водачи и инструктори, и дори да се докоснат за пръв път до карането на колело по естествени терени.

Първият ден се фокусира върху споделянето на практически опит в рамките на среща дискусия, на тема „Габрово като байк дестинация. Добри практики в развитието на планинското колоездене в България“. За тази цел са поканени някои от най-активните планински колоездачи и веловодачи в България.

В деня преди форума, организаторите, заедно с гостуващите експерти, ще проведат велопоход в затворен кръг с цел оглед, събиране на практическа информация и експертна оценка на потенциала на района.

По време на срещата ще бъдат представени резултатите от обиколката, заедно с възможностите, предизвикателствата и визията за развитие на Габрово като байк дестинация. Акцент е представянето на инициативата за създаване на цялостна мрежа от трасета в региона и превръщането на Габрово в перспективен байк център.

Гостите ще споделят какво се случва в техните райони, с какви предизвикателства се сблъскват, до какви решения са стигнали и добрите практики от локациите, в които активно развиват този спорт.

Срещата е отворена за всички заинтересовани страни и граждани по темата, в това число представители на колоездачни клубове, местната власт и администрация, държавни институции и бизнеса.

Идеята е да се осъществи свободна дискусия с всички, имащи отношение към практикуването на планинското колоездене навън в планината. Организаторите канят всички с мнение по темата да се включат в срещата, за да споделят опит, идеи и конкретни предложения.

Вторият ден е посветен на споделеното каране в местния Балкан. В неделните велопоходи може да се включи всеки желаещ, независимо от уменията и опита си в планинското колоездене. Организаторите предлагат 5 различни маршрути, подбрани така, че да покажат характерните особености и специфика на региона, всеки носещ своята красота и емоции. Водачи ще бъдат както местни колоездачи, така и всички поканени гости.

Всеки желаещ може да се включи безплатно за един велопоход в рамките на деня, като за това е необходимо да се запознае с условията за участие и да се регистрира предварително.

Подробности за всеки маршрут и как да се включите, можете да намерите в дискусията на фейсбук събитието.

ПРОГРАМА

15 октомври (събота)
Ден 1 / Форум
16:00 – 20:00 – Отворена среща дискусия на тема: „Габрово като байк дестинация. Добри практики в развитието на планинското колоездене в България“.
Място: Зала „Възраждане“

Главни действащи лица – едни от най-дейните в България планински колоездачи и веловодачи.

16 октомври (неделя)
Ден 2 / Велопоходи

Споделени велопреходи по 5 различни маршрути. Водачи ще бъдат както местни колоездачи, така и всички поканени гости. Подробности за всеки маршрут и условията за участие, можете да намерите в дискусията на фейсбук събитието.
08:00 – Събиране на площад „Възраждане“. Проверка на екипировка, застраховки, декларации и разпределение по групи.
08:30 – Старт на прехода.
17:00 – Закриване на събитието.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Тази събота и неделя е дрон състезанието край Габрово

Published

on

Тази събота и неделя, 8 и 9 октомври, край Габрово ще се проведе последното на открито за летния сезон състезание с дронове.

Домакин на събитието е летището в село Драгановци. Към момента над 20 състезатели са потвърдили своето участие, а спектакълът и майсторските умения, които притежават и ще демонстрират, обещават гарантирано зрелище.

Трасето вече е подготвено и очаква всички участници в надпреварата, както и зрителите на състезанието, които имат възможността напълно безплатно да се насладят на двата дни.

Стартът ще бъде даден в събота, 8 октомври, в 09.00 часа. Може да проследите състезанието както на живо, така и онлайн, което ще се предава livestream на живо.

За записвания: https://www.multigp.com/races/view/?race=24291

Състезанието се проведа с подкрепата и съдействието на DHL, MSBuild, РИЦ Габрово, Alpin, RSeat, AltairFPV Team, Project Service и медийното партньорство на Новинарски портал за Габрово и региона „Габрово Нюз“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

ПТГ „Д-р Никола Василиади“ спечели турнир по волейбол

Published

on

Професионалната техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ спечели турнир по волейбол, в чест на 60-годишнината на ПГИ „Рачо Стоянов“ – Дряново. Междуучилищното състезание се проведе вчера, 5 октомври, в дряновската спортна зала.

В надпреварата участваха четири професионални гимназии, като освен шампионите и домакините, играха и отборите на ПГ „Марин Попов“ – Севлиево и Професионална гимназия по лека промишленост и икономика „Атанас Буров“ – Горна Оряховица.

„Василиадевци“ бяха безапелационни, надигравайки своите опоненти, без дори да загубят гейм в трите мача.

Участието в турнира бе част от дейностите на спортен клуб по волейбол на ПТГ „Д-р Никола Василиади“, създаден по Национална програма „Заедно в изкуствата и спорта“, с треньор Иван Башев. Училищната общност пожелава на момчетата още много успехи и победи на спортната площадка.

За отбелязване на 127 – годишнината на гимназията, ПТГ „Д-р Н. Василиади“ ще организира междуучилищни турнири с всички спортни клубове по Национална програма „Заедно в изкуствата и в спорта“.

Финалните срещи ще се проведат в спортна зала „Орловец“ на 16 декември, в навечерието на празника на училището и ще бъдат достоен завършек на отбелязването на 200- годишнината от рождението на патрона д-р Никола Василиади.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица