Свържи се с нас

Култура

Млад иконописец е новото попълнение в Музея на иконата

Published

on

Младият иконописец Ива Донкова е новото попълнение в Музей “Тревненска иконописна школа” или т.нар. Музей на иконата – единствен по рода си в България, който е посветен именно на най-старата възрожденска иконописна школа – Тревненската.

Ива е родом от Габрово, но още от малка любовта към зографското изкуство я свързва с възрожденска Трявна. Завършва Национална гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа”, специалност „Иконопис“ през 2017 год. и продължава образованието си в Православен богословски факултет със специалност „Църковни изкуства“ при Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий”.

Творческите ѝ насоки са в сферата на иконописта, живописта, рисунката и други, като стилово се очертава стремеж към реализъм. Носител на две престижни награди за творчески постижения в сферата на изкуството. Първото си отличие, младата иконописка печели през 2015 год, с икона на „Иисус Христос Вседържител” от национален конкурс „Импресия”.

Същата година прави и първата си самостоятелна изложба – картини на природна тематика в НГПИ “Тревненска школа“ – Трявна. Последната си награда, Ива печели тази година. Отличието е на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” и е връчено за творчески постижения с четири миниатюри – интерпретация на „Пересопницко евангелие”.

През годините участва в международно бианале на църковните изкуства – ИЗ „Рафаел Михайлов“, гр. Велико Търново с икона на „Св. св. Кирил и Методий” и икона на „Св. Архангел Гавраил” и в редица други национални изложби, една от които се провежда в Българския културен институт в Париж, Франция, под патронажа на посланик Ангел Чолаков.

Понастоящем 23-годишният творец работи в музей „Тревненска иконописна школа” като екскурзовод и иконописец от март тази година и е най-новото попълнение към музейния колектив, който наброява към момента 23-ма души.

Горда е, че може да се докосне и да бъде част от неповторимия дух, който витае в музея и който проследява развитието на най-старата възрожденска иконописна школа в България – Тревненската – тук са събрани повече от 160 оригинални икони, които илюстрират майсторството на няколко поколения иконописци от Витановската, Захариевската, Поп Димитър Кънчевата, Миневската, Венковската и Минчевската фамилии.

“Мястото и работата много веднага ми паснаха и се надявам още дълги години да остана в този единствен по рода си музей. Смея да твърдя, че това е най-интересната и вдъхновяваща работа, на която съм била. За мен е чест и привилегия и работата с посетители ми носи удовлетворение на душата”, споделя Донкова и допълва, че според нея музеят е особено емблематичен за града ни, който поставя началото на развитие на зографския занаят в страната, затова и казва, че който не е разгледал музея – не е видял в пълнота красотата на Трявна.

Младият иконописец работи в ателие от дома си или от музея и приема и изпълнява поръчки за икони и картини независимо от срока за изпълнение, сюжета, материалите и размера.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Награди за талантливите деца от „Габровче“

Published

on

На 11 и 12 март в Русе се проведе Петнадесетият Национален фолклорен конкурс за изпълнители на народна музика „Дунавски славеи“.

Инструменталисти и певици от цяла България бяха оценявани от компетентно жури. Възпитаниците на Детски фолклорен ансамбъл „Габровче“ към Община Габрово се завърнаха оттам с множество награди: от класа по народно пеене с ръководител Боряна Христова – Уна Бурек и Йоана Дечева с грамота „отлично представили се“.

Грамота „много добре представили се“ са получили Борислава Димитрова и Станислав Сапунов. От класа по гайда и кавал, с ръководител Цвятко Цвятков, са отличени с грамоти за много добро представяне учениците Филип Църов, Станимир Станчев, а с поощрителна награда е Анатоли Петров. От класа по тамбура, с ръководител Илина Дечева, бяха отличени Калоян Минчев – първо място, Константин Кръстев – второ място и Петър Иванов – с грамота за много добро представяне.

Второ място е присъдено и в раздел „камерни групи“ за триото Константин Кръстев (тамбура), Константин Хаждиев (гъдулка) и Виктор Пенчев (гъдулка).

Габровската публика ще има възможност да се наслади на изпълненията на отличените възпитаници в предстоящия концерт на ансамбъла за пролетния празник Цветница.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

„Дано играят добре“ за Световния ден на театъра

Published

on

На 27 март, когато театралите по целия свят честват Деня на театъра, от 19.00 часа в Драматичен театър „Рачо Стоянов“ ще се състои премиерата на най-новия спектакъл на режисьора Ана Батева.

„Дано играят добре“ е кратка зрителска молитва, дочута в театралната зала или фоайе преди началото на някое представление. Но зад това очакване зрителят дори не предполага бездната от обстоятелства, довели до „лош“ и скучен спектакъл, който се налага да изтърпи понеже вече си е купил билет.

На сцената ще видим моменти от различните репетиционни процеси, които с много хумор пресъздават типични ситуации по време на репетиции. За зрителите ще се осветят моменти и взаимоотношения, които се развиват зад кулисите и често оказват своето значение за резултата на спектакъла.

Спектакълът „Дано играят добре“ е по пиеса на съвременния немски драматург Луц Хюбнер, преведена от Зорница Гешева. А сценичната версия и режисурата са на Ана Батева.

Музиката за най-новото заглавие е написана от Стефан Здравески. Актьорите Таня Йоргова и Стоян Руменин влизат в ролите на режисьор и актриса. Луц Хюбнер е един от най-поставяните драматурзи на немска сцена. Toй пише текстове за театър от 1994 г. и е носител на няколко награди.

От 2004 г. работи съвместно със Зара Немиц. Пиесата „Грета“, по която е направен спектакъла „Дано играят добре“, е една от първите му пиеси. У нас тя се поставя за първи път. Ана Батева гледа постановка на пиесата в Скопие и решава да я постави у нас.

В спектакъла е включен и текстът „Пролог в театъра“ от „Фауст“ от Йохан Волфганг фон Гьоте. Втората премиера е на 28 март. А следващите дати, на които ще се играе спектакълът са 12 и 19 април.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Поетична среща с Роси Савова

Published

on

На 23 март от 17.00 часа в залата за срещи и събития на РБ „Априлов-Палаузов“ в Габрово ще гостува Роси Савова – поет, писател, редактор, която ще се срещне с четящите габровци и ще представи своята нова поетична книга, наречена „Плетеница от мигове“.

Литературната среща с Роси Савива и с нейното поетично творчество е посветена на Световния ден на поезията – 21 март, който екипът на библиотеката и нейните верни читатели отбелязват ежегодно. Роси Савова живее дълги години в Севлиево.

Работи като библиотекар, учител и журналист. Била е председател на литературен клуб в града. Пише от юношеските си години. Участва в много литературни конкурси за проза и поезия.

Носител е на общински, областни и национални награди и отличия, сребърен и бронзов медал за поезия от VІ-я и VІІ-я републикански фестивал на художествената самодейност.

През 2015 г. е лауреат на конкурс за новоиздадена книга – „Голямата книга на малкия град” на Съюза на свободните писатели в България. Стихове на Роси Савова са печатани и в чужбина: в превод на украински – във вестник „Заря” – в сайта на българската културна общност в Чикаго; в превод на френски – в списание „Ревю периодик” в Париж.

Савова има публикации в различни литературни алманаси и сборници – в алманах „Бразди” – Севлиево, „Под лъчите на слънцето” – Враца, „Нарисувай ми любов и вино” и др. Пише стихове, разкази, сатира, хайку, сензю, детски пиеси, детски стихове и приказки, текстове за песни. Днес Роси Савова живее и твори в град Козлодуй.

Под нейна режисура детското театрално студио „Приказен свят” към СУ „Христо Ботев” – Козлодуй е изиграло над 15 театрални представления в града и региона. Издадените поетични книги на авторката са: „Вълшебства” – 2008 г.; „Въглени за късна есен” – 2014 и новата й книга – „Плетеница от мигове”, която ще бъде представена в Габровската библиотека.

Съставител и отговорен редактор е на сборника „По следите на козлодуйските думи”, събрал произведения от 26-ма местни автори, който скоро излиза от печат. Занимава се с редакторска дейност и подпомага млади творци. Председател е на Конфедерацията на българските писатели – клон Козлодуй и на Литературен клуб „Нашето слово” към НЧ „Храм-паметник Христо Ботев – 1879” в град Козлодуй.

Заповядайте на 23 март в РБ „Априлов-Палаузов“ – Габрово за среща с поезията на Роси Савова по повод Световния ден на поезията – 21 март.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица