Свържи се с нас

Култура

Показват в изложба Икони от фонда на Галерията

Published

on

снимка: ХГ "Христо Цокев"

снимка: ХГ „Христо Цокев“

Художествена галерия „Христо Цокев“ открива тази вечер, 26 април, от 17.30 часа изложбата „Икони“. Творбите, представени в експозицията, са от фонда на галерията и представят сцени, свързани с Великденски празници.

Чрез тази изложба се представя Тревненската иконописна школа, възникнала през XVIII и достигнала разцвет през XIX в. Тя е емблематичен пример за това как е оцеляла българщината.

Една от основните характеристики на тревненската школа и в същото време отличаваща я от Самоковска, Дебърска и др. е фактът, че тревненските майстори не са използвали шаблони. Те са били толкова сигурни в майсторлъка и уменията си, в себе си, че не са имали грам съмнение, че ще успеят да постигнат желания резултат. С това се обяснява и фактът, че досега не са открити две идентични икони или дърворезби.

Тревненските майстори са строги индивидуалисти, водени от желанието за неповторимост и стремеж да изразяват собствената си душевност. Безспорно доказателство за това е широкият ареал от икони, съхранен до днес.

Настоящата изложба проследява сцени от най-светлия християнски празник – Възкресение.

Своеобразен увод в темата е иконата „Матер Божия с Христос“ на габровския зограф Рачо Тихолов.
Експозицията е своеобразен разказ за библейските събития от Влизането на Исус Христос в Йерусалим. Този ден честваме в неделя преди Великден и познаваме като Връбница /Цветница/.

Минаваме през Разпятие Христово, представено от една великолепна икона на тревненския зограф Симеон Коюв /от рода на Папа Витан/, датирана от началото на ХIХ век.

Разпятието, освен религиозен смисъл, има и един чисто човешки аспект, който придава дълбоко хуманен и естествен характер на християнската вяра и това е майчина скръб. Сцена на скърбящата Матер Божия при вида на разпнатия ѝ син е малко позната, но допълва логически усещането на зрителя.

Силата на вярата е тема, придадена ни чрез разказа за Св. Тома, един от дванадесетте Христови ученици. Тома получил прозвището Неверни, заради неверието в Христовото Възкресение. В първата неделя след Пасха, според разказа на евангелистите, сам Бог се явява пред Тома с думите: „Понеже Ме видя, повярва ли? Блажени са тези, които без да видят, са повярвали“. Томина неделя, честваме през първата неделя след Великден. Представените четири икони по темата представляват един нагледен пример за развитието на Тревненската иконописна школа, чието развитие най-общо се разделя на два периода.

Възнесение Христово, Събора на светите отци и Петдесетница са библейски сюжети, вълнували българина през късното Възраждане и съвсем естествено е да намират място и в иконописта. Особен интерес тук представлява иконата „Сошествие на Св. Дух“ на Христо Цокев. Иконата е изписана в изляло академичен стил, характерен за автора и е от 1874г.

Логически експозицията свършва тук, но продължава времево и прехвърля зрителя в най-светлия български празник 24-ти май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Според църковния календар денят на Св. Св. Кирил и Методий, създали първообраза на българската писменост, глаголицата, се чества на 11 май.

Изложбата може да бъде видяна в Малка зала на ХГ „Христо Цокев“ от 26 април до края на месец юни.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Съвместен концерт на Оркестър Габрово и Духов оркестър – Стара загора

Published

on

На 22 октомври, четвъртък, от 17.30 часа на площад „Възраждане“ ще се състои съвместният концерт на Оркестър Габрово и Духов оркестър – Стара Загора.

Община Габрово отправи покана към музикантите от Стара Загора след техния 50 годишен юбилей, отбелязан наскоро, на който специален гост бе габровският оркестър.

Приятелството между двете формации датира отдавна. Старозагорци са били чест гост на биг-бенд парада, който традиционно се провежда в Габрово по време на майските празници на града и са познати на местната публика.

Съвместният им концерт с Оркестър Габрово обещава много настроение с изпълнения на поп и джаз, популярна музика от 20 век и съвременни композиции.

Не пропускайте възможността да се насладите на добрата музика, подарявайки си един различен есенен час под открито небе. Входът е свободен!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

„Народните будители и аз” направи ценно дарение на НМО

Published

on

В навечерието на 1 ноември Националният музей на образованието получи фото и видео материали от десетте издания на националния проект „Народните будители и аз”. Дарението, направено от Ротари клуб „Пловдив – Пълдин”, съдържа пълна информация за старта, провеждането и отчитането на инициативата, записана на единадесет DVD и CD; 4 албума с по 100 снимки; луксозен албум от финала на последното издание и пълната документация на настоящия единадесети проект.

„Народните будители и Аз” се провежда под патронажа на президента на Република България и има за цел да представи на младите хора имената и дейността на българските възрожденци и личности, които са оставили отпечатък в създаването, израстването и просперитета на България.


Николай Аджеларов, издател от Пловдив, предава дарението на директора на НМО Любка Тинчева.

В десетте издания на проекта от 2010 година досега в колективните и индивидуални състезания са участвали над 76 000 ученици от 14 области – Пловдив, Пазарджик, София, Варна, Разград, Сливен, Бургас, Благоевград, Стара Загора, Ловеч, Русе, Плевен, Силистра, Габрово. Според доц. Кирчо Атанасов, автор и ръководител на „Народните будители и Аз”, решението всички материали да се дарят на Националния музей на образованието е, защото „музеят е свято, важно и хубаво място, той отразява онова, което плеяда учители и просветители са направили за младите хора”.

За музея, който в партньорство с Регионално управление на образованието – Габрово за трети път ще обяви националния ученически конкурс ,,Времена и будители”, дарението е изключително ценно като информация, идеи и материали за организиране и популяризиране на събития, свързани с общонародния празник 1 ноември.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Обявиха резултатите от конкурса за туристическо лого на Трявна (снимки)

Published

on

I място: №17 – Лила Колева
II място: №8 – „Прим Дизайн“ ООД
III място: №23 – Илиян Начев

Постъпилите за участие в конкурса проекти за туристическо лого са 26. Те бяха оценявани от жури в състав: Председател: Марин Маринов – зам.-кмет на Община Трявна и членове: Адв. Галин Ненов – юрист при Община Трявна; Даниела Дабкова – уредник в Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство Трявна; Арх. Константин Брънеков – общински съветник в Общински съвет Трявна; д-р Добрин Атанасов – преподавател в НГПИ „Тревненска школа“.

Припомняме, че след своето заседание, журито излезе с официално предложение към кмета на Община Трявна да се проведе и онлайн гласуване.

За целта допуснатите до класиране в конкурса общо 23 предложения за лого бяха публикувани в официалната страница на Община Трявна във Фейсбук и гласуването продължи от 7-ми до 13-ти октомври.

Бе взето решение събралият най-много гласове проект да получи 3 точки, този на второ място по брой гласове – 2 точки и трето място – 1 точка. Предварително всеки член от журито беше оценил своите трима фаворити с от 1 до 3 точки.

Така след заседанието на журито проектите с №17 и №8 бяха оценени с равен брой точки – по 12, а №23 – с 6 точки.

В онлайн гласуването най-много гласове събра лого №20 с автор Габриела Николова – 1117 гласа:

На второ място е №7 с автор Иваничка Петрова – 904 гласа:

и на трето място – №14 с автор Антония Томова – 750 гласа:

Класираните на първо, второ и трето място в онлайн гласуването получиха съответно по 3, 2 и 1 точки.

Въпреки това, резултатите от онлайн гласуването повлияха в класирането и определиха първото място да бъде за лого №17 с 512 гласа, а лого №8 остана на второ място с 445 гласа.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица