Свържи се с нас

Култура

Показват в изложба Икони от фонда на Галерията

Published

on

снимка: ХГ "Христо Цокев"

снимка: ХГ „Христо Цокев“

Художествена галерия „Христо Цокев“ открива тази вечер, 26 април, от 17.30 часа изложбата „Икони“. Творбите, представени в експозицията, са от фонда на галерията и представят сцени, свързани с Великденски празници.

Чрез тази изложба се представя Тревненската иконописна школа, възникнала през XVIII и достигнала разцвет през XIX в. Тя е емблематичен пример за това как е оцеляла българщината.

Една от основните характеристики на тревненската школа и в същото време отличаваща я от Самоковска, Дебърска и др. е фактът, че тревненските майстори не са използвали шаблони. Те са били толкова сигурни в майсторлъка и уменията си, в себе си, че не са имали грам съмнение, че ще успеят да постигнат желания резултат. С това се обяснява и фактът, че досега не са открити две идентични икони или дърворезби.

Тревненските майстори са строги индивидуалисти, водени от желанието за неповторимост и стремеж да изразяват собствената си душевност. Безспорно доказателство за това е широкият ареал от икони, съхранен до днес.

Настоящата изложба проследява сцени от най-светлия християнски празник – Възкресение.

Своеобразен увод в темата е иконата „Матер Божия с Христос“ на габровския зограф Рачо Тихолов.
Експозицията е своеобразен разказ за библейските събития от Влизането на Исус Христос в Йерусалим. Този ден честваме в неделя преди Великден и познаваме като Връбница /Цветница/.

Минаваме през Разпятие Христово, представено от една великолепна икона на тревненския зограф Симеон Коюв /от рода на Папа Витан/, датирана от началото на ХIХ век.

Разпятието, освен религиозен смисъл, има и един чисто човешки аспект, който придава дълбоко хуманен и естествен характер на християнската вяра и това е майчина скръб. Сцена на скърбящата Матер Божия при вида на разпнатия ѝ син е малко позната, но допълва логически усещането на зрителя.

Силата на вярата е тема, придадена ни чрез разказа за Св. Тома, един от дванадесетте Христови ученици. Тома получил прозвището Неверни, заради неверието в Христовото Възкресение. В първата неделя след Пасха, според разказа на евангелистите, сам Бог се явява пред Тома с думите: „Понеже Ме видя, повярва ли? Блажени са тези, които без да видят, са повярвали“. Томина неделя, честваме през първата неделя след Великден. Представените четири икони по темата представляват един нагледен пример за развитието на Тревненската иконописна школа, чието развитие най-общо се разделя на два периода.

Възнесение Христово, Събора на светите отци и Петдесетница са библейски сюжети, вълнували българина през късното Възраждане и съвсем естествено е да намират място и в иконописта. Особен интерес тук представлява иконата „Сошествие на Св. Дух“ на Христо Цокев. Иконата е изписана в изляло академичен стил, характерен за автора и е от 1874г.

Логически експозицията свършва тук, но продължава времево и прехвърля зрителя в най-светлия български празник 24-ти май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Според църковния календар денят на Св. Св. Кирил и Методий, създали първообраза на българската писменост, глаголицата, се чества на 11 май.

Изложбата може да бъде видяна в Малка зала на ХГ „Христо Цокев“ от 26 април до края на месец юни.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

„Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ гостува в Икономовата къща

Published

on

Изложбата „Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ на Регионален исторически музей – Ловеч гостува в Историческия музей на Дряново. Тя проследява живота и идеите на Васил Левски, сътворените от него дела, както и резултатите от тях, заради които той изкачва своята Голгота, минава границите на безграничната вечност и отива в измеренията на величието и безсмъртието.

В илюстрациите са показани и седемте оригинални портрети на Васил Левски, негови портрети, рисувани от различни художници през годините, снимки на съратници и сподвижници и оценки, направени от тях.

Отразени са идеите, мислите и представите на Апостола на българската Свобода и неговото виждане за параметрите на държавно-политическото устройство на свободна България като „свята и чиста република“.

Изложбата е експонирана в Икономовата къща и ще бъде на разположение за разглеждане от днес до 20 февруари, включително. Икономовата къща е отворена за посещения от 08.00 до 12.00 и от 13.00 до 17.00 часа, а посещението на изложбата е с вход свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Общинският съвет отпусна средства за най-новата книга на Милка Пурел

Published

on

Общинският съвет отпусна близо 3 500 лева за отпечатване на най-новата книга на Милка Пурел „Какво даде Габрово на България и света“.

Изданието включва истории за живота на талантливи габровци от различни поколения, които прославят Габрово и допринасят за просперитета му.

Желанието на автора и носител на почетния знак на Габрово, е книгата да достигне до максимално много млади габровци.

Самото представяне ще се състои на 4 февруари от 16.00 часа в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Съветниците подкрепиха Годишната програма за развитие на читалищата

Published

on

Съставът на Общински съвет – Габрово подкрепи Годишната програма за развитие на читалищната дейност в община Габрово за 2023 година.

Тя е насочена към обединяване на усилията за по-нататъшно развитие и утвърждаване на читалищата като важни обществени институции, които отстояват ценностната система на обществото в рамките на съществуващото културно многообразие в процесите на всеобхватна глобализация.

Целта на програмата е да подпомогне годишното планиране, организирането и реализацията на комплекса от читалищни дейности, както и да съдейства за повишаване активността на читалищните ръководства за превръщането на читалищата в духовни центрове, работещи в полза на общността.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица