Свържи се с нас

Култура

Коледна изложба базар в Галерия „Видима“

Коледна изложба базар „Икони – изкуство и традиции” бе открита в галерия „Видима” – Севлиево

Published

on


Коледна изложба базар „Икони – изкуство и традиции” бе открита в галерия „Видима” – Севлиево. Представянето й съвпадна с 21-та годишнина на галерията. Свои творби подредиха шестима автори.

Пламен Малинов над 22 години работи като майстор иконописец в музей „Етър” и има основно участие в изографисването на четири параклиса в региона.


Родената в Севлиево Искра Кръстева завършва иконография във Великотърновския университет и е сред малкото местни творци, работещи професионално в своята област.

Стела Василева от Троян участва в реставрацията и изписването на множество храмове. През 2017 година тя стана носител на престижната награда „Сребърна хлопка”, която се дава на победителя в Майсторката надпревара – събитие от Международния панаир на традиционните занаяти в „Етър”-а.

Евгени Недев от Габрово е познат на публиката със своята живопис и градски пейзажи от Париж.


Гергана Рахнева от Русе живее и твори в Китай. Там работи в сферата на графиката и приложните изкуства, но използва много от похватите на иконописта.

Най-младият участник в изложбата е родената също в Русе Алина Пенчева. 19-годишната художничка печели първо място в Младежката секция от Майсторската надпревара по иконопис в „Етър”-а през 2017 г.

Изложбата базар „Икони – изкуство и традиции” гостува на галерия „Видима” – Севлиево в продължение на един месец.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

„Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ гостува в Икономовата къща

Published

on

Изложбата „Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ на Регионален исторически музей – Ловеч гостува в Историческия музей на Дряново. Тя проследява живота и идеите на Васил Левски, сътворените от него дела, както и резултатите от тях, заради които той изкачва своята Голгота, минава границите на безграничната вечност и отива в измеренията на величието и безсмъртието.

В илюстрациите са показани и седемте оригинални портрети на Васил Левски, негови портрети, рисувани от различни художници през годините, снимки на съратници и сподвижници и оценки, направени от тях.

Отразени са идеите, мислите и представите на Апостола на българската Свобода и неговото виждане за параметрите на държавно-политическото устройство на свободна България като „свята и чиста република“.

Изложбата е експонирана в Икономовата къща и ще бъде на разположение за разглеждане от днес до 20 февруари, включително. Икономовата къща е отворена за посещения от 08.00 до 12.00 и от 13.00 до 17.00 часа, а посещението на изложбата е с вход свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Общинският съвет отпусна средства за най-новата книга на Милка Пурел

Published

on

Общинският съвет отпусна близо 3 500 лева за отпечатване на най-новата книга на Милка Пурел „Какво даде Габрово на България и света“.

Изданието включва истории за живота на талантливи габровци от различни поколения, които прославят Габрово и допринасят за просперитета му.

Желанието на автора и носител на почетния знак на Габрово, е книгата да достигне до максимално много млади габровци.

Самото представяне ще се състои на 4 февруари от 16.00 часа в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Съветниците подкрепиха Годишната програма за развитие на читалищата

Published

on

Съставът на Общински съвет – Габрово подкрепи Годишната програма за развитие на читалищната дейност в община Габрово за 2023 година.

Тя е насочена към обединяване на усилията за по-нататъшно развитие и утвърждаване на читалищата като важни обществени институции, които отстояват ценностната система на обществото в рамките на съществуващото културно многообразие в процесите на всеобхватна глобализация.

Целта на програмата е да подпомогне годишното планиране, организирането и реализацията на комплекса от читалищни дейности, както и да съдейства за повишаване активността на читалищните ръководства за превръщането на читалищата в духовни центрове, работещи в полза на общността.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица