Свържи се с нас

Крими

Борисов бързо забрави, че е бил генерал

Ангел Марин не е първият висш офицер, който попада във водовъртежа на политиката

Published

on

Бойко Борисов бързо забрави, че и той всъщност е генерал. СНИМКА: ИВАН СТОИМЕНОВ

Скандалът с връщането от вицепрезидента генерал-майор от резерва Ангел Марин на връчения му три дни преди това орден “Стара планина” – първа степен с мечове, не е единствен в последните 20 години. Той е показателен с факта, че премиерът Бойко Борисов само за един месец коренно си променя мнението (писмено документирано с неговия подпис) и от суперлативи към предложения за награждаване отива в другата крайност.

“Вицепрезидентът Ангел Марин не трябваше да получи орден “Стара планина”. Когато съм коментирал за кучето, знам, че това (пържолите – б.р.) е най-добрата награда за него, както за Марин е “Стара планина”. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти на влизане в парламента в петък 13 януари. По-рано същия ден правителствената пресслужба разпространи стенограма от последното заседание на кабинета “Борисов”, в която министър-председателят буквално се чуди: “Не знам с какво е заслужил Ангел Марин орден “Стара планина”, не мога да си го обясня с какво. По тази логика всички бивши премиери, вицепремиери и т. н. да бъдат наградени да носят орден “Стара планина.” Това си е

чиста подигравка с държавник и генерал

Още по-обидно звучи, когато е от генерал на генерал. Бойко Борисов много бързо забрави, че е бил генерал. Той обаче не е първият премиер и политик в най-новата ни история с подобно отношение към армейските генерали. В официалната биография на самия Ангел Марин е записано: “През 1998 година е уволнен от Българската армия поради несъгласие с начина на провеждане на реформата в армията”. И то дисциплинарно, без право на полагащите му се обезщетения. Материалната му загуба за изразяване на друго мнение е около 30 хиляди лева. Моралната – едва ли може да бъде оценена в парични знаци! 6 години преди това отново е бил на косъм от уволнение, защото си позволил да отиде на 9 май пред паметника на Съветската армия. Спасил го фактът, че празникът е международен. Негово е предложението през 1995 година формулата за реформа на армията да бъде “Има пари – има реформа; няма пари – няма реформа”. Като че ли звучи логично!
Не по-малко интересна е историята на един друг генерал, уволнен дисциплинарно по предложение на правителството с указ на президента.

Армейски генерал Любен Петров си тръгва не по-малко обиден от армията,

след като е бил на нейния връх – началник на Генералния щаб. И той като генерал Марин не навежда глава. Избран е за народен представител и председател на Комисията по национални сигурност. По негово време се правят първите най-сериозни промени на приетия в края на 1995 година Закон за отбраната и Въоръжените сили. Президентът Желю Желев подписва указа за дисциплинарното уволнение на 23 декември 1994 година. Служебният премиер Ренета Инджова пише в мотивите си, че генерал Петров е нарушил конституцията и законите на страната, като е участвал в предизборната кампания за 37-ото Народно събрание от листата на БСП. Генералът е на друго мнение. Той е подал много по-рано рапорта си за уволнение. Дори е започнала самата процедура.

Освен с всичко друго,

генерал Петров се разминава и с орден “Стара планина”

За високо държавно отличие го предложих лично аз, разказва преди 5-6 години покойният вече министър на отбраната Валентин Александров. Министерският съвет се съгласи с мен, продължава той, но президентът Желев даде заден ход. Неудобно било първо да го уволняват, а после да го награждават. Нищо, че е бил началник на Генералния щаб. Късметът очевидно е изневерил не един път на генерал Петров. Министър-председателят Любен Беров се съгласил да го уволни по нормалния ред, но в същия ден подал оставка и не успял да направи предложението до президента. След това идва служебното правителство и указът вече е за дисциплинарно уволнение.

Валентин Александров не криеше решенията си за уволнения на генерали като министър на отбраната в кабинета “Беров”. Армейски генерал Йордан Мутафчиев например сваля пагоните, след като са кръстосали с министъра саби за новия празник на Българската армия. Генералът, тогава шеф на Инспектората, настоявал за някой от дните на боевете на Шипка или при Сливница, а СДС – за 6 май Гергьовден. Самият Валентин Александров признава, че е предложил за уволнение тогавашният командващ Сухопътните войски генерал-лейтенант Люцкан Люцканов за съмнения, че събирал подписка срещу него. Разбира се, не винаги поводите за едно или друго решение съвпадат с причините за неговото вземане. Може би, така стои и въпросът с уволненията на генералите.

автор: Спирдон Спирдонов

АргументиБГ

Крими

Арестуваха 26-годишен заради пико и марихуана в Габрово

Published

on

В хода на специализирана полицейска операция, имаща за цел противодействие на престъпления, свързани с употребата и разпространението на наркотици, бе задържан криминално проявен мъж.

Акцията е проведена вчера на територията на Габрово, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. Криминалисти извършили проверка на 27-годишен местен жител, у когото намерили 26 грама марихуана и близо 3 грама метамфетамин.

При последвалото претърсване в жилището, обитавано от лицето, полицейските служители открили и иззели 38 грама марихуана и 3 грама метамфетамин. Мъжът бил задържан по реда на Закона за МВР за срок до 24 часа, като срещу него е образувано досъдебно производство по чл.354а ал.3 т.1 от Наказателния кодекс.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Контрольор в градския транспорт на Габрово пострада при инцидент

Published

on

52–годишна жена, контрольор в автобус от обществения транспорт на Габрово, пострада при инцидент, станал във вторник, около 16.50 часа, на ул.“Свищовска“.

Водачът на превозното средство, приближавайки пешеходна пътека, намалил скоростта с цел да пропусне преминаващи пешеходци, в резултат на което жената паднала напред и си ударила главата в таблото на рейса.

Пострадалата била транспортирана в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ с комоцио, без опасност за живота.

Пробите за алкохол и на двамата са отрицателни. Пътнотранспортното произшествие е било обслужено по административен ред.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Мащабна полицейска акция срещу престъпността в Габровско

Published

on

Акцията се проведе вчера, като част от превантивните мерки за противодействие на престъпността, гарантиране на обществения ред, осигуряване на полицейско присъствие в уязвимите райони и пътната безопасност, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

В полицейската операция участваха служители от Районните управления в Габрово, Севлиево, Дряново Трявна, секторите „Противодействие на криминалната престъпност“ и „Противодействие на икономическата престъпност“ в ОДМВР Габрово, Зонално жандармерийско управление Плевен, Регионална дирекция по горите, НАП Габрово.

Обект на проверка бяха различни направления – криминална, икономическа престъпност, както и спазване на Закона за движение по пътищата от водачи на моторни превозни средства.

Проверени са били общо 414 граждани, 320 автомобила, 32 лица с криминални прояви, 22 сборища на криминално проявени, 13 пункта за изкупуване на отпадъци от черни и цветни метали, 7 заложни къщи, 15 автоморги, автосервиза и депа, 18 питейни и увеселителни заведения и 27 търговски обекта. Издирено е 1 лице.

Съставени са били 11 протокола по чл. 64 и чл. 65 от ЗМВР. Съставени са 75 акта за установяване на административни нарушения. Разкрити са 9 престъпления. Образувани са 2 бързи и 3 досъдебни производства. Задържани са 6 лица.

Криминалисти от габровската полиция задържали мъж и жена за притежание на наркотици. В хода на извършено претърсване в жилището, обитавано от лицата, служителите са намерили и иззели 2,8 грама пико; 2,4 грама екстази; 8,3 грама амфетамин и над 17 грама марихуана.

Около 16.45 часа на ул. „П.Р. Славейков“ в Севлиево, полицейски екип спрял за проверка 43-годишен мъж. Установено, че той е придобил и държи в себе си близо 2 грама марихуана.

Близо час по-рано, в 15.30 часа в севлиевския ж.к. „Д-р Атанас Москов“ бил спрян за проверка 17-годишен местен жител. Установено било, че момчето придобило и държи в себе си над 3 грама амфетамин.

Полицейски екипи съвместно със служители на  РДГ – Габрово извършили проверки на адреси на територията на областта. В склад в Габрово били намерени 10 куб. метър дърва за огрев „, немаркирани с контролна горска марка.

В 13.40 часа в района на село Ловнидол бил спрян за полицейска проверка лек автомобил “Киа Рио“, управляван от 55-годишен габровец. Мъжът не представил шофьорска книжка, като при извършената справка било установено, че е неправоспособен и управлява автомобила в едногодишния срок от наказанието му по административен ред за същото деяние.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица