Свържи се с нас

Крими

Борисов бързо забрави, че е бил генерал

Ангел Марин не е първият висш офицер, който попада във водовъртежа на политиката

Published

on

Бойко Борисов бързо забрави, че и той всъщност е генерал. СНИМКА: ИВАН СТОИМЕНОВ

Скандалът с връщането от вицепрезидента генерал-майор от резерва Ангел Марин на връчения му три дни преди това орден “Стара планина” – първа степен с мечове, не е единствен в последните 20 години. Той е показателен с факта, че премиерът Бойко Борисов само за един месец коренно си променя мнението (писмено документирано с неговия подпис) и от суперлативи към предложения за награждаване отива в другата крайност.

“Вицепрезидентът Ангел Марин не трябваше да получи орден “Стара планина”. Когато съм коментирал за кучето, знам, че това (пържолите – б.р.) е най-добрата награда за него, както за Марин е “Стара планина”. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти на влизане в парламента в петък 13 януари. По-рано същия ден правителствената пресслужба разпространи стенограма от последното заседание на кабинета “Борисов”, в която министър-председателят буквално се чуди: “Не знам с какво е заслужил Ангел Марин орден “Стара планина”, не мога да си го обясня с какво. По тази логика всички бивши премиери, вицепремиери и т. н. да бъдат наградени да носят орден “Стара планина.” Това си е

чиста подигравка с държавник и генерал

Още по-обидно звучи, когато е от генерал на генерал. Бойко Борисов много бързо забрави, че е бил генерал. Той обаче не е първият премиер и политик в най-новата ни история с подобно отношение към армейските генерали. В официалната биография на самия Ангел Марин е записано: “През 1998 година е уволнен от Българската армия поради несъгласие с начина на провеждане на реформата в армията”. И то дисциплинарно, без право на полагащите му се обезщетения. Материалната му загуба за изразяване на друго мнение е около 30 хиляди лева. Моралната – едва ли може да бъде оценена в парични знаци! 6 години преди това отново е бил на косъм от уволнение, защото си позволил да отиде на 9 май пред паметника на Съветската армия. Спасил го фактът, че празникът е международен. Негово е предложението през 1995 година формулата за реформа на армията да бъде “Има пари – има реформа; няма пари – няма реформа”. Като че ли звучи логично!
Не по-малко интересна е историята на един друг генерал, уволнен дисциплинарно по предложение на правителството с указ на президента.

Армейски генерал Любен Петров си тръгва не по-малко обиден от армията,

след като е бил на нейния връх – началник на Генералния щаб. И той като генерал Марин не навежда глава. Избран е за народен представител и председател на Комисията по национални сигурност. По негово време се правят първите най-сериозни промени на приетия в края на 1995 година Закон за отбраната и Въоръжените сили. Президентът Желю Желев подписва указа за дисциплинарното уволнение на 23 декември 1994 година. Служебният премиер Ренета Инджова пише в мотивите си, че генерал Петров е нарушил конституцията и законите на страната, като е участвал в предизборната кампания за 37-ото Народно събрание от листата на БСП. Генералът е на друго мнение. Той е подал много по-рано рапорта си за уволнение. Дори е започнала самата процедура.

Освен с всичко друго,

генерал Петров се разминава и с орден “Стара планина”

За високо държавно отличие го предложих лично аз, разказва преди 5-6 години покойният вече министър на отбраната Валентин Александров. Министерският съвет се съгласи с мен, продължава той, но президентът Желев даде заден ход. Неудобно било първо да го уволняват, а после да го награждават. Нищо, че е бил началник на Генералния щаб. Късметът очевидно е изневерил не един път на генерал Петров. Министър-председателят Любен Беров се съгласил да го уволни по нормалния ред, но в същия ден подал оставка и не успял да направи предложението до президента. След това идва служебното правителство и указът вече е за дисциплинарно уволнение.

Валентин Александров не криеше решенията си за уволнения на генерали като министър на отбраната в кабинета “Беров”. Армейски генерал Йордан Мутафчиев например сваля пагоните, след като са кръстосали с министъра саби за новия празник на Българската армия. Генералът, тогава шеф на Инспектората, настоявал за някой от дните на боевете на Шипка или при Сливница, а СДС – за 6 май Гергьовден. Самият Валентин Александров признава, че е предложил за уволнение тогавашният командващ Сухопътните войски генерал-лейтенант Люцкан Люцканов за съмнения, че събирал подписка срещу него. Разбира се, не винаги поводите за едно или друго решение съвпадат с причините за неговото вземане. Може би, така стои и въпросът с уволненията на генералите.

автор: Спирдон Спирдонов

АргументиБГ

Крими

Полицията с препоръки към пешеходците през есенно-зимния сезон

Published

on

СТАНЕТЕ ВИДИМИ ЗА ОСТАНАЛИТЕ УЧАСТНИЦИ В ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТА!

За своята лична безопасност се снабдете с връхни дрехи с вградени светлоотразителни елементи или използвайте светлоотразителна жилетка. Така отдалече ще бъдете видими за всички на пътя. Може да закрепите светлоотразителни елементи на връхната си дреха или на ръчния багаж.

Помнете, че когато сте с тъмни дрехи, сте трудно забележими и рискът от настъпването на пътен инцидент е много по-голям.

ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО Е ДА СТЕ ВИДИМИ ОТДАЛЕЧЕ, КАТО СЕ ОБОЗНАЧИТЕ СЪС СВЕТЛООТРАЗИТЕЛЕН ЕЛЕМЕНТ, ЗАКРЕПЕН ЗА ВРЪХНАТА ДРЕХА ИЛИ РЪЧНИЯ БАГАЖ.

НЕ БЪРЗАЙТЕ ДА ПРЕСИЧАТЕ!

По пътищата има множество неосветени маршрути. ако ви предстои да пресечете пътя на неосветен участък и забележите приближаващ автомобил, изчакайте го да премине и едва тогава пресечете безопасно.

            Помнете, че водачът на автомобила ще ви забележи значително по-късно, когато вече не може да ви предпази дори да спре!

ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО Е ДА ПРЕСИЧАТЕ НА ОСВЕТЕНИ УЧАСТЪЦИ ОТ ПЪТЯ, НО ДОРИ И ТОГАВА БЪДЕТЕ ВНИМАТЕЛНИ И НЕ БЪРЗАЙТЕ ДА ПРЕСЕЧЕТЕ ПЛАТНОТО!

БЪДЕТЕ ПРЕДПАЗЛИВИ НА ХЛЪЗГАВА НАСТИЛКА!

Не започвайте пресичане на заледено или заснежено пътно платно дори да ви се струва, че приближаващият автомобил е твърде далече.

Помнете, че движението през заледен и заснежен участък е значително по-бавно, а в стремежа си да преминете бързо преди автомобила, може да се подхлъзнете и да попаднете под гумите му.

Същевременно реалният спирачен път на превозното средство е значително удължен. При съчетание с намалена от снеговалеж или мъгла видимост шофьорът ще ви забележи непосредствено пред автомобила си, когато няма да може да ви предпази.

ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО Е ДА СТЕ ВНИМАТЕЛНИ ПРИ ДВИЖЕНИЕ ПО ХЛЪЗГАВА НАСТИЛКА!

ПРОЯВЕТЕ ТЪРПЕНИЕ НА СПИРКИТЕ НА МАСОВИЯ ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ!

Когато заедно с много други хора чакате на спирката, не подхождайте към автобуса още преди да е спрял. През зимните месеци площта за чакане често е заледена. Блъскайки се с останалите, може да се подхлъзнете и да попаднете под колелата на спиращото превозно средство.

Не се опитвайте да догоните потеглящия автобус. Опасността от подхлъзване и падане е голяма.

Помнете, че в тъмното водачът на превозното средство трудно може да забележи на огледалото за обратно виждане опита ви за качване в последния момент. При слизане не бързайте веднага да пресечете пред автобуса. Съществува голяма опасност да не бъдете забелязан/а от водача на автомобил, който в този момент заобикаля спрялото превозно средство. Огледайте се за пешеходна пътека или друго място за правилно пресичане при добра видимост в двете посоки.

ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО Е ДА СТЕ ТЪРПЕЛИВИ НА СПИРКИТЕ НА МАСОВИЯ ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ!

ОСИГУРЕТЕ СИ ДОБЪР ОБЗОР И ВЪЗПРИЕМАНЕ НА ШУМА ПРИ ВАЛЕЖ!

Дебелите връхни дрехи, вдигнатите яки, шаловете и шапките, а в допълнение и слушалките на ушите ви правят по-бавни, трудно подвижни и по-слабо възприемащи заобикалящия ви свят като пешеходци. Това ограничава възможностите ви да наблюдавате и възприемате обстановката по пътя или улицата.

Помнете, че ушанката, шапката, шалът и слушалките пречат да чуете шума на двигателя на приближаващ автомобил. Звукът допълнително се поглъща при валеж, особено при обилен сняг. Бъдете нащрек и си осигурете максимално добро възприемане на шумовете от превозните средства.

ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО Е САМИ ДА СИ СЪЗДАДЕТЕ УСЛОВИЯ ЗА НАБЛЮДЕНИЕ НА ПЪТНАТА ОБСТАНОВКА И ВЪЗПРИЕМАНЕ НА ШУМА ПРИ ВАЛЕЖ!

ПАЗЕТЕ СЕ ОТ ЗАСТИГАЩИ ВИ АВТОМОБИЛИ!

Когато се движите пеша извън населените места, не забравяйте, че трябва да сте плътно вляво на платното срещу автомобилния поток, а при наличие на банкет – по него. Така ще може навреме да видите приближаващия автомобил и да вземете предпазни мерки.

Помнете, че водачът на приближаващия автомобил ще ви забележи много по-късно и няма да може да ви предпази дори да спре особено ако срещу него светят фаровете на друго превозно средство! Погрешно е да мислите, че шофьорът ще ви види и ще ви заобиколи.

ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО Е ДА СЕ ПАЗИТЕ САМИ ОТ ЗАСТИГАЩИ ВИ АВТОМОБИЛИ, А ПРИ ПОЯВА В ДАЛЕЧИНАТА НА ФАРОВЕ В ЕДНА ОТ ДВЕТЕ ПОСОКИ – НЕЗАБАВНО ДА ИЗЛЕЗНЕТЕ ОТ ПЛАТНОТО ДО ОТМИНАВАНЕТО НА АВТОМОБИЛА!

ПАЗЕТЕ СЕ ПРИ НАМАЛЕНА ВИДИМОСТ!

Движещите се пеша при намалена видимост, особено при обилен снеговалеж, са още по-трудно забележими за шофьорите – и поради снежната пелена пред фаровете, и поради побелелите им връхни дрехи. В такава ситуация, за да не стане злополука, е много важно пешеходците да напуснат платното за движение или изчистената ивица от него до отминаването на приближаващ отпред или отзад автомобил. Подобна е ситуацията и при гъста мъгла.

Помнете, че водачите на приближаващите автомобили ви виждат много по-късно, отколкото предполагате.

ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО Е ДА СТЕ ИЗВЪН ПЛАТНОТО ДО ОТМИНАВАНЕ НА АВТОМОБИЛА!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

В ход е акция „пешеходец“

Published

on

В ход е специализирана полицейска операция по безопасност на движението, с акцент осигуряване безопасността на пешеходците, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

В периода 15-18 октомври на територията на област Габрово са извършени проверки на 305 автомобили и 354 лица.

Общо санкционираните нарушения, извършени от пешеходци са 12. За неосигуряване предимство на пешеходец е санкциониран 1 водач на МПС.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Закопчаха младеж след нападение с хладно оръжие

Published

on

16-годишен младеж от Мизия е бил задържан за срок до 24 часа за причинена телесна повреда.

На 16 октомври, около 22.00 часа, на ул. „Хризантема“ неизвестен извършител предизвикал скандал и използвайки острие е нанесъл порезна рана в областта на гърдите на 17-годишен габровец.

Пострадалото момче е било прегледано от екип на спешна помощ и освободено за домашно лечение.

В резултат на предприетите незабавни действия е задържан извършителят на деянието.

По случая е заведена преписка за извършено престъпление по чл. 131 ал.1 т.12 от Наказателния кодекс.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица