Свържи се с нас

Крими

Борисов бързо забрави, че е бил генерал

Ангел Марин не е първият висш офицер, който попада във водовъртежа на политиката

Published

on

Бойко Борисов бързо забрави, че и той всъщност е генерал. СНИМКА: ИВАН СТОИМЕНОВ

Скандалът с връщането от вицепрезидента генерал-майор от резерва Ангел Марин на връчения му три дни преди това орден “Стара планина” – първа степен с мечове, не е единствен в последните 20 години. Той е показателен с факта, че премиерът Бойко Борисов само за един месец коренно си променя мнението (писмено документирано с неговия подпис) и от суперлативи към предложения за награждаване отива в другата крайност.

“Вицепрезидентът Ангел Марин не трябваше да получи орден “Стара планина”. Когато съм коментирал за кучето, знам, че това (пържолите – б.р.) е най-добрата награда за него, както за Марин е “Стара планина”. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти на влизане в парламента в петък 13 януари. По-рано същия ден правителствената пресслужба разпространи стенограма от последното заседание на кабинета “Борисов”, в която министър-председателят буквално се чуди: “Не знам с какво е заслужил Ангел Марин орден “Стара планина”, не мога да си го обясня с какво. По тази логика всички бивши премиери, вицепремиери и т. н. да бъдат наградени да носят орден “Стара планина.” Това си е

чиста подигравка с държавник и генерал

Още по-обидно звучи, когато е от генерал на генерал. Бойко Борисов много бързо забрави, че е бил генерал. Той обаче не е първият премиер и политик в най-новата ни история с подобно отношение към армейските генерали. В официалната биография на самия Ангел Марин е записано: “През 1998 година е уволнен от Българската армия поради несъгласие с начина на провеждане на реформата в армията”. И то дисциплинарно, без право на полагащите му се обезщетения. Материалната му загуба за изразяване на друго мнение е около 30 хиляди лева. Моралната – едва ли може да бъде оценена в парични знаци! 6 години преди това отново е бил на косъм от уволнение, защото си позволил да отиде на 9 май пред паметника на Съветската армия. Спасил го фактът, че празникът е международен. Негово е предложението през 1995 година формулата за реформа на армията да бъде “Има пари – има реформа; няма пари – няма реформа”. Като че ли звучи логично!
Не по-малко интересна е историята на един друг генерал, уволнен дисциплинарно по предложение на правителството с указ на президента.

Армейски генерал Любен Петров си тръгва не по-малко обиден от армията,

след като е бил на нейния връх – началник на Генералния щаб. И той като генерал Марин не навежда глава. Избран е за народен представител и председател на Комисията по национални сигурност. По негово време се правят първите най-сериозни промени на приетия в края на 1995 година Закон за отбраната и Въоръжените сили. Президентът Желю Желев подписва указа за дисциплинарното уволнение на 23 декември 1994 година. Служебният премиер Ренета Инджова пише в мотивите си, че генерал Петров е нарушил конституцията и законите на страната, като е участвал в предизборната кампания за 37-ото Народно събрание от листата на БСП. Генералът е на друго мнение. Той е подал много по-рано рапорта си за уволнение. Дори е започнала самата процедура.

Освен с всичко друго,

генерал Петров се разминава и с орден “Стара планина”

За високо държавно отличие го предложих лично аз, разказва преди 5-6 години покойният вече министър на отбраната Валентин Александров. Министерският съвет се съгласи с мен, продължава той, но президентът Желев даде заден ход. Неудобно било първо да го уволняват, а после да го награждават. Нищо, че е бил началник на Генералния щаб. Късметът очевидно е изневерил не един път на генерал Петров. Министър-председателят Любен Беров се съгласил да го уволни по нормалния ред, но в същия ден подал оставка и не успял да направи предложението до президента. След това идва служебното правителство и указът вече е за дисциплинарно уволнение.

Валентин Александров не криеше решенията си за уволнения на генерали като министър на отбраната в кабинета “Беров”. Армейски генерал Йордан Мутафчиев например сваля пагоните, след като са кръстосали с министъра саби за новия празник на Българската армия. Генералът, тогава шеф на Инспектората, настоявал за някой от дните на боевете на Шипка или при Сливница, а СДС – за 6 май Гергьовден. Самият Валентин Александров признава, че е предложил за уволнение тогавашният командващ Сухопътните войски генерал-лейтенант Люцкан Люцканов за съмнения, че събирал подписка срещу него. Разбира се, не винаги поводите за едно или друго решение съвпадат с причините за неговото вземане. Може би, така стои и въпросът с уволненията на генералите.

автор: Спирдон Спирдонов

АргументиБГ

Крими

Спряха пиян габровец без книжка на ранина при проверка в Дряново

Published

on

38-годишен габровец, с отнета за употребата на алкохол шофьорска книжка, бе засечен отново в нетрезво състояние зад волана. Срещу него е заведено бързо полицейско производство.

Пияният водач бил отбил за проверка в неделя, 14 април, 10 минути преди 08.00 часа в Дряново. Тогава екип на полицията, патрулиращ в града на Майстор Колю Фичето, проверил шофьора на лек автомобил „Пежо 206“.

Водачът бил тестван за алкохол, тъй като видимо изглеждал употребил. Техническото средство отчело 1.05 промила в количеството издишан въздух.

При извършената справка в информационните масиви на МВР проверяващите полицаи установили, че мъжът управлявала автомобила след влязла в сила присъда за управление на МПС след употреба на алкохол.

Зареди още

Крими

Арестуваха двама непълнолетни заради марихуана, сред тях британец

Published

on

Двама непълнолетни бяха задържани при полицейска акция по линия „Наркотици“, проведена през вчерашния ден, съобщават от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Служители на сектор „Криминална полиция“ при РУ Габрово спрели за проверка 16-годишно момче, гражданин на Великобритания, известно на МВР.

Установено било, че придобило и държи в себе си суха зелена листна маса с тегло 8.5 грама, реагирала при полевия наркотест на марихуана.

Последвало претърсване в обитаваното от него жилище, където също била намерена марихуана.

По случая е образувано досъдебно производство.

На детска площадка в Севлиево полицейски служители проверили 17-годишно момче от село Богатово.

При извършения му личен обиск униформените служители установили, че лицето придобило и държи в себе си свивка, съдържаща суха зелена листна маса с тегло 1.93 грама, реагирала при полевия наркотест на марихуана.

По случая е образувано бързо производство.

Зареди още

Крими

Кола блъсна 14-годишно момиче, пресичащо на бул.“Априлов“

Published

on

14-годишно момиче беше блъснато от кола в Габрово. Пътнотранспортното произшествие е станало вчера, 9 април, около 16.20 часа на бул.“Априлов“, съобщават от пресцентъра на полицията.

Момичето е било ударено на пешеходната пътека от лек автомобил „Дачия“. Колата била управлявана от 59-годишен мъж, който не пропуснал пресичащи на пешеходната пътека пешеходци и е блъснал детето.

Момичето било откарано в габровската болница от своя баща, където била установена контузия на десния лакът, като след прегледа било освободено за домашно лечение.

Водачът на автомобила напуснал местопроизшествието без да уведоми контролните органи. Пътнотранспортното произшествие е било обслужено по административен ред.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица