Свържи се с нас

Крими

Блюдолизец храбър

Яростта на развилнелия се слуга

Published

on

Вождът и Неговият Призьор с огърлие!

Драги зрители, слушатели и чат-пат читатели!

Свидетели сме на най-драматичната медийна битка!

Историята на българската журналистика не познава такъв титаничен, такъв епохален сблъсък!

Не! Няма да ви занимавам с медийните императори, които воюват с цялото си сърце, душа и потрфейл за нашето сърце, душа и потфейл.

Друга е темата.

Трета година откак целокупното журналистическо войнство (с някои незначителни скептични изключения с антиправителствен характер) се хвърли самоотвержено в кървава схватка за най-мечтания, най-драгоценния приз на столетието: “Блюдолизец храбър”!

И за най-величествената награда – презрителната любов на Вожда!

Каква яростна конкуренция!

Каква жестока надпревара!

Каква самоубийствена целеустременост!

Какво свирепо меле!

И какво сладостно дитирамбене!

Тази борба не е на живот, на смърт е тя!

В тази борба няма правила!

Няма пощада! За никого! За враговете на Вожда – хич!

Това е то, свободното слово!

Свободата – това е да любиш Вожда; да Го носиш в сърцето и сънищата си; да цаливаш потртетите Му по стобори, тараби и телевизии; да отгатваш Неговите щения и прозрения, и да откриваш в тез интелектуални плитчини дълбоки смисли и послания; да пишеш и говориш това, който Той мисли; и главно – да мислиш като Него (което е непосилно изпитание поради липса на мисъл). И още по-главно – да наплюеш, да унизиш, да омърсиш, да изтърбушиш, нариташ, премачкаш, смажеш и размажеш всеки, който е нелицеприятен на Вожда, всеки непокорен и следователно – недостоен, презрян и отвратителен!

Това са задължителните условия, за да бъдеш възнаграден с титлата “Блюдолизец храбър”!

За тази благородническа титла е безпощадната битка!

Едни се състезават в категорията “Най-скъпоценното бижу на Вожда”; други се борят за званието “Най-любимият домашен любимец”; трети (ах, каква тарапана!) умолително протягат ръце към брошката “Примадоната на Вожда”, “Неговата куртизанка” и “Гувернантката Му”; четвърти (по-одухотвореничките) мечтаят за наградата “Душеприказчикът на Вожда”; пети ще се изпотрепят кой да е “Най-предан слуга”; шести се хапят настървено, ръфат и клепат едни други, запленени от високото звание “Вярното куче-пазач на Вожда и неговите кристални интереси”; седми се виждат декорирани с отличието “За мръсни и мокри поръчки”. И всички напират в самоубийствен устрем към най-голямото признание за цялостно творчество – “За принос в блюдолизничеството – с огърлие”.

Но!

Посред това позорно зрелище блести недостижимият символ на духовната убогост. Сияе пълноценната метафора на обществената помиярщина. Триумфира един политически сутеньор, надовлечен в журналистика направо от сутерена на чалгата. Нашият победител! Златният призьор, който отнесе всички награди във всички категории! Аплодисменти за Бареков! С огърлие!

Той е верният слуга, който оня ден блъвна своето парвенюшко презрение връз тоя “боклук”, връз тия “разюздани селяни”, връз тая “развилняла се пасмина от провинцията”, връз тия “селяндури”, които вместо да се забавляват по селяндурски и “да си режат сланината върху вестника и да ядат”, решиха да се “побъзикат” с властта, и най-дръзко нахлуха с нек`ви “трактористки машини” в неговата лична недвижима собственост – жълтото паве, наречено любовно “моята територия”, “собствения ми двор”.

Глей к`ви дворове имали някои!

И се разгневи слугата, развилня се!

Няма по-яростен от слугинския гняв. И по-истеричав.

Няма по-жалко мятане връз амбразури и фалшиви барЕкади. И по-комично.

За слугата гражданският протест е “бъзикане” с властта (“побъзикаха се”), а гражданската позиция – игра на привидности (“поиграха си”).

Слугата е увеличителното стъкло, през което виждаме релефния образ на Господаря. Виждаме Неговите фобии и мании, кошмари и комплекси, призраци и позорища. Виждаме как точно Господарят ухажва народа и го лъже, ласкае го и го презира, разделя го на части и го насъсква, за да го владее. И не иска (не очаква!) нищо от тоя жалък народ, освен една дребна услуга – да умре за Него, за Неговата чест и слава. С песен.

Слугата – това е вълшебното “огледалце, огледалце от стената”, екстремното alter ego на Господаря, неговата скрита същност; отворената книга на Господарската душа; ключът към една скръбна празнота; шифърът, с който разгадаваме измамни, несъществуващи послания; картата, която ни води през една бездуховна пустиня без нито един оазис.

Класическото парвеню е посредствено и затова – арогантно. Самовлюбено и затова – страхливо. Бездарно и затова – нагло. То и не подозира, че потвърждава горчивите думи на Любен Каравелов: “Да търгуваш с мисълта и словото е по-срамно, отколкото да търгуваш с тялото си. Бездарните писатели, неспособните вестникари, безглавите публицисти са морални убийци. Журналистиката е такова едно поле, което търпи всякакви боклуци”… То не страда, че олицетворява тъжната констатация на Стоян Михайловски за българската журналистика – “каймак от храчки и сметана от помия”.

Парвенюто не знае кои са тия двамата и не му пука. То си иска наградата. И си я получи. Ей го – с огърлие на шия.

И в тоз върховен миг СЕМ рече, че щял бил да се занимава с горкинкото парвеню, ама не съвсем, понеже “казусът” бил “само” етичен. Само! Дребна работа!

Само по себе си парвенюто не заслужава никакво внимание. Но то поминува славно при пълното обществено безучастие – най-подлата форма на съучастничество. Утре крясъкът “Селяндури, омитайте се!” ще потъне в забрава, затрупан от следващия скандал. Така отглъхна срамният призив на Бареков за полицейска държава: “Важното е да има ред. Важното е да са пълни камионетките, пък нека пострадат и невинни. Затова – камионетките, ако обичате, да тръгват. Автоматите, заповядайте и на нашата улица! Пиночет ли? Нека да не плашат народа с хунти и пиночети!”.

Дребна работа!

Аз изобщо нямаше да се занимавам с някакво парвеню, ако да не беше блестящ символ на цялото това задушаващо многолюдие от толерирани посредственяци, високоплатени интриганти, клеветници, камериерки, кокотки, държанки, лакеи, лакейченца, лакеища и прочее мизерабълни прислужници и сутеньори на властта, които се правят на журналисти.

И назидават обществото, че гражданският протест е “бъзикня”, гражданска позиция – поза, свободата на словото – слугинаж; че полицейщината е спасение, малодушието – благо, невежеството – достойнство.

И сквернят храма на гражданската съвест, мърсуват в олтара на свободното слово, гаврят се с призванието на журналистиката и проституират с нейната мисия. Която е свободата.

автор: Велислава Дърева

АргументиБГ

Крими

Арестуваха 26-годишен заради пико и марихуана в Габрово

Published

on

В хода на специализирана полицейска операция, имаща за цел противодействие на престъпления, свързани с употребата и разпространението на наркотици, бе задържан криминално проявен мъж.

Акцията е проведена вчера на територията на Габрово, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. Криминалисти извършили проверка на 27-годишен местен жител, у когото намерили 26 грама марихуана и близо 3 грама метамфетамин.

При последвалото претърсване в жилището, обитавано от лицето, полицейските служители открили и иззели 38 грама марихуана и 3 грама метамфетамин. Мъжът бил задържан по реда на Закона за МВР за срок до 24 часа, като срещу него е образувано досъдебно производство по чл.354а ал.3 т.1 от Наказателния кодекс.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Контрольор в градския транспорт на Габрово пострада при инцидент

Published

on

52–годишна жена, контрольор в автобус от обществения транспорт на Габрово, пострада при инцидент, станал във вторник, около 16.50 часа, на ул.“Свищовска“.

Водачът на превозното средство, приближавайки пешеходна пътека, намалил скоростта с цел да пропусне преминаващи пешеходци, в резултат на което жената паднала напред и си ударила главата в таблото на рейса.

Пострадалата била транспортирана в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ с комоцио, без опасност за живота.

Пробите за алкохол и на двамата са отрицателни. Пътнотранспортното произшествие е било обслужено по административен ред.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Мащабна полицейска акция срещу престъпността в Габровско

Published

on

Акцията се проведе вчера, като част от превантивните мерки за противодействие на престъпността, гарантиране на обществения ред, осигуряване на полицейско присъствие в уязвимите райони и пътната безопасност, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

В полицейската операция участваха служители от Районните управления в Габрово, Севлиево, Дряново Трявна, секторите „Противодействие на криминалната престъпност“ и „Противодействие на икономическата престъпност“ в ОДМВР Габрово, Зонално жандармерийско управление Плевен, Регионална дирекция по горите, НАП Габрово.

Обект на проверка бяха различни направления – криминална, икономическа престъпност, както и спазване на Закона за движение по пътищата от водачи на моторни превозни средства.

Проверени са били общо 414 граждани, 320 автомобила, 32 лица с криминални прояви, 22 сборища на криминално проявени, 13 пункта за изкупуване на отпадъци от черни и цветни метали, 7 заложни къщи, 15 автоморги, автосервиза и депа, 18 питейни и увеселителни заведения и 27 търговски обекта. Издирено е 1 лице.

Съставени са били 11 протокола по чл. 64 и чл. 65 от ЗМВР. Съставени са 75 акта за установяване на административни нарушения. Разкрити са 9 престъпления. Образувани са 2 бързи и 3 досъдебни производства. Задържани са 6 лица.

Криминалисти от габровската полиция задържали мъж и жена за притежание на наркотици. В хода на извършено претърсване в жилището, обитавано от лицата, служителите са намерили и иззели 2,8 грама пико; 2,4 грама екстази; 8,3 грама амфетамин и над 17 грама марихуана.

Около 16.45 часа на ул. „П.Р. Славейков“ в Севлиево, полицейски екип спрял за проверка 43-годишен мъж. Установено, че той е придобил и държи в себе си близо 2 грама марихуана.

Близо час по-рано, в 15.30 часа в севлиевския ж.к. „Д-р Атанас Москов“ бил спрян за проверка 17-годишен местен жител. Установено било, че момчето придобило и държи в себе си над 3 грама амфетамин.

Полицейски екипи съвместно със служители на  РДГ – Габрово извършили проверки на адреси на територията на областта. В склад в Габрово били намерени 10 куб. метър дърва за огрев „, немаркирани с контролна горска марка.

В 13.40 часа в района на село Ловнидол бил спрян за полицейска проверка лек автомобил “Киа Рио“, управляван от 55-годишен габровец. Мъжът не представил шофьорска книжка, като при извършената справка било установено, че е неправоспособен и управлява автомобила в едногодишния срок от наказанието му по административен ред за същото деяние.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица