Свържи се с нас

Крими

А къде сме ние с гайдите

Или за това как можем да обявим януари за месец за борба срещу монополите в цяла Европа

Published

on

Ако някой ден ЕС определи месец за борба срещу монополите, той задължително трябва да е януари. Тъкмо през този месец валят новините за нови или задаващи се цени на горивата, водата и тока. И пак през него аварийни екипи на електроснабдителни дружества обикалят с хеликоптери, за проучват из Родопите къде свети и къде – не.

Но снежното бедствие, връхлетяло ни в началото на януари, и драмата на гражданите във Врачанско, Троянско и Родопите бледнее пред битката срещу монополите, която захваща тяхното политическо представителство.

Така например, лидерът на ДСБ Иван Костов след дълго мълчание издигна глас срещу монопола в производството на захар и дори нарече правителството „кабинет на монополите”.  Впрочем точно по същото време, миналата година, тъмносините атакуваха монопола в областта на търговията със зърно и дори внесоха законопроект за изменение и допълнение на закона. Каква ще е тематичната насоченост на тъмносините през януари 2013 година отсега е трудно да се каже.

Срещу монополно високите  цени на тока от АЕЦ „Козлудуй” възроптяха и предприемачите. Експерти на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори заявиха, че вследствие на „изкуствения дефицит”, който създава атомната централа и 10-процентното увеличение на тока от нея, можем да очакваме спад на конкурентноспособността в българската икономика. В индивидуален план със свой принос пък е Валя Ахчиева, която тръгна да гради водноелектрическа централа в Пернишко на земи, придобити от заменка.

Най-неочаквано в състезанието се включи и управляващата партия ГЕРБ. Онзи ден нейното ръководство освободи от длъжност шефа на Столичния общински съвет Андрей Иванов, но категорично отрече това да има нещо общо с готвеното увеличение на водата в София. Усилията на партията бяха подкрепени и от правителството в лицето на енергийния министър Трайчо Трайков. В сутрешния блок на една телевизия, той скастри енергийните дружества, че не инвестират достатъчно в инфраструктура и предрече началото на края на газовия монопол. Най-вече заради тръбата към Гърция, чието строителство започва тази година.

А къде сме ние с гайдите, както се казваше в една новогодишна програма от времето, когато имаше само един монопол, този на комунистическата партия? Т.е. къде сме ние, гражданите, сред толкова много борци срещу монополите? Както е известно, гражданите нямат регламентиран достъп до медиите, нито пък могат да се обединяват, за да строят тръби и инфраструктура. Те само се оргинизират за подписки и петиции.

Понякога по 700 000, какъвто е случаят с подписката – национална инициатива на Гражданско движение „ДНЕС”. Основните искания в нея са свързани с осигуряването на прозрачност при формирането на цените, граждански контрол и специализирано звено за „дълбок” енергиен одит. Подписката, връчена в края на 2010 година на председателя на парламента Цецка Цачева, все още отлежава в нейния кабинет. Въпреки обещанието и предложенията да бъдат разгледани през януари миналата година.

Но ето, че пак сме януари. И ако на принципa по-добре късно, отколкото никога, парламентът реши да разгледа съображенията на 700-те хиляди български граждани, шансовете да бъде предложено на ЕС януари за месец на борба на монополите, може да се окажат много сериозни.

Пък тогава може би в Брюксел ще се смилят и ще прекратят процедурата за липса на диверсификация в доставките на газ.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Крими

Уличиха малолетен, откраднал дамски дрехи от магазин ден преди 2 февруари

Published

on

Непълнолетно момче бе уличено в извършването на кражба. На 1 февруари в габровската полиция постъпил сигнал за кражба на дамски дрехи, на стойност 75 лева, от търговски обект.

В резултат на предприетите оперативно-издирвателни мероприятия било установено, че извършител на деянието 15-годишно момче от Габрово.

По случая е заведена преписка.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

30-годишен с „БМВ“ се обърна и си счупи прешлен

Published

on

30-годишен мъж получи фрактура на поясен прешлен, след като самокатастрофира с лек автомобил. Шофьорът бил зад волана на „БМВ 320“.

Катастрофата е станала в петък, 3 февруари, около 05.15 часа на път II-44 в посока пътен възел „Детелина“.

Пристигналият на място полицейски екип установил, че 30-годишният мъж, управлявайки с несъобразена скорост, изгубил контрол, излязъл извън пътното платно и се преобърнал.

В резултат на удара пострадал водачът, който бил откаран в МБАЛ „Д-р Стойчо Христов“ с фрактура на поясен прешлен, без опасност за живота.

Пробата за алкохол е отрицателна. Пътнотранспортното произшествие е обслужено по административен ред.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Полицията реализира акция „Пешеходци в безопасност“

Published

on

От 28 януари до 3 февруари на територията на област Габрово се проведе специализирана полицейска операция за контрол на пешеходното движение. Акцията имаше за цел осигуряване безопасността на движението по уличната мрежа в населените места и ограничаване на предпоставките за настъпване на тежки ПТП с уязвими участници в движението по пътищата през зимния сезон, характеризиращ се с намалена видимост поради паднали мъгли, дъждове, снеговалежи и поледици.

Полицейските екипи извършваха контрол в рисковите за пешеходци участъци, като особено внимание беше обърнато на районите около детски градини, училища, детски площадки, паркове и градинки, спортни зали и стадиони и други обекти и места, посещавани от деца и придружаващи ги възрастни.

Контролните органи следяха за неправилно спиране и паркиране на пешеходни и велосипедни пътеки, неправилно паркиране пред входовете на паркове и спирките на превозните средства от редовните линии за обществен превоз на пътници, пред входовете на прилежащите тротоари на детските заведения и училищата.

Полицейските екипи следяха за пешеходци, излезли внезапно и неправилно пресекли платното за движение; за неизползване на изградените тротоари, пешеходни пътеки, подлези, както и за неправилно движение по пътното платно, когато няма изградени тротоари или банкети или е невъзможно те да бъдат използвани.

Контролната дейност беше насочена и към превоза на деца в автомобилите и превозните средства, техническата изправност на превозните средства и нарушения, свързани с ограничаване на видимостта, както и намаляване на прозрачността на челното стъкло и стъклата на предните странични врати.

Засилени проверки се осъществявах и над водачи, употребили алкохол или наркотици, неправоспособни, както и водачи управляващи със скорост над разрешената. Екипите следяха и за състоянието на пътните настилки и тротоарните площи. В хода на седемдневната акцията са извършени проверки на 1 032 автомобил и 1 259 лица. Съставени са 39 акта и са наложени 489 глоби с фиш.

Общо извършените нарушения от пешеходци са 24, като 10 от тях са за внезапно навлизане и неправилно пресичане на пътното платно. За пресичане на нерегламентирани места са санкционирани 14 лица. Констатирано е едно нарушение за затъмнени стъкла.

Установените нарушения за превишена скорост са 420. Установени са двама водачи, шофирали след употреба на алкохол.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица