Свържи се с нас

Крими

А къде сме ние с гайдите

Или за това как можем да обявим януари за месец за борба срещу монополите в цяла Европа

Published

on

Ако някой ден ЕС определи месец за борба срещу монополите, той задължително трябва да е януари. Тъкмо през този месец валят новините за нови или задаващи се цени на горивата, водата и тока. И пак през него аварийни екипи на електроснабдителни дружества обикалят с хеликоптери, за проучват из Родопите къде свети и къде – не.

Но снежното бедствие, връхлетяло ни в началото на януари, и драмата на гражданите във Врачанско, Троянско и Родопите бледнее пред битката срещу монополите, която захваща тяхното политическо представителство.

Така например, лидерът на ДСБ Иван Костов след дълго мълчание издигна глас срещу монопола в производството на захар и дори нарече правителството „кабинет на монополите”.  Впрочем точно по същото време, миналата година, тъмносините атакуваха монопола в областта на търговията със зърно и дори внесоха законопроект за изменение и допълнение на закона. Каква ще е тематичната насоченост на тъмносините през януари 2013 година отсега е трудно да се каже.

Срещу монополно високите  цени на тока от АЕЦ „Козлудуй” възроптяха и предприемачите. Експерти на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори заявиха, че вследствие на „изкуствения дефицит”, който създава атомната централа и 10-процентното увеличение на тока от нея, можем да очакваме спад на конкурентноспособността в българската икономика. В индивидуален план със свой принос пък е Валя Ахчиева, която тръгна да гради водноелектрическа централа в Пернишко на земи, придобити от заменка.

Най-неочаквано в състезанието се включи и управляващата партия ГЕРБ. Онзи ден нейното ръководство освободи от длъжност шефа на Столичния общински съвет Андрей Иванов, но категорично отрече това да има нещо общо с готвеното увеличение на водата в София. Усилията на партията бяха подкрепени и от правителството в лицето на енергийния министър Трайчо Трайков. В сутрешния блок на една телевизия, той скастри енергийните дружества, че не инвестират достатъчно в инфраструктура и предрече началото на края на газовия монопол. Най-вече заради тръбата към Гърция, чието строителство започва тази година.

А къде сме ние с гайдите, както се казваше в една новогодишна програма от времето, когато имаше само един монопол, този на комунистическата партия? Т.е. къде сме ние, гражданите, сред толкова много борци срещу монополите? Както е известно, гражданите нямат регламентиран достъп до медиите, нито пък могат да се обединяват, за да строят тръби и инфраструктура. Те само се оргинизират за подписки и петиции.

Понякога по 700 000, какъвто е случаят с подписката – национална инициатива на Гражданско движение „ДНЕС”. Основните искания в нея са свързани с осигуряването на прозрачност при формирането на цените, граждански контрол и специализирано звено за „дълбок” енергиен одит. Подписката, връчена в края на 2010 година на председателя на парламента Цецка Цачева, все още отлежава в нейния кабинет. Въпреки обещанието и предложенията да бъдат разгледани през януари миналата година.

Но ето, че пак сме януари. И ако на принципa по-добре късно, отколкото никога, парламентът реши да разгледа съображенията на 700-те хиляди български граждани, шансовете да бъде предложено на ЕС януари за месец на борба на монополите, може да се окажат много сериозни.

Пък тогава може би в Брюксел ще се смилят и ще прекратят процедурата за липса на диверсификация в доставките на газ.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Крими

Полицията с препоръки към пешеходците през есенно-зимния сезон

Published

on

СТАНЕТЕ ВИДИМИ ЗА ОСТАНАЛИТЕ УЧАСТНИЦИ В ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТА!

За своята лична безопасност се снабдете с връхни дрехи с вградени светлоотразителни елементи или използвайте светлоотразителна жилетка. Така отдалече ще бъдете видими за всички на пътя. Може да закрепите светлоотразителни елементи на връхната си дреха или на ръчния багаж.

Помнете, че когато сте с тъмни дрехи, сте трудно забележими и рискът от настъпването на пътен инцидент е много по-голям.

ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО Е ДА СТЕ ВИДИМИ ОТДАЛЕЧЕ, КАТО СЕ ОБОЗНАЧИТЕ СЪС СВЕТЛООТРАЗИТЕЛЕН ЕЛЕМЕНТ, ЗАКРЕПЕН ЗА ВРЪХНАТА ДРЕХА ИЛИ РЪЧНИЯ БАГАЖ.

НЕ БЪРЗАЙТЕ ДА ПРЕСИЧАТЕ!

По пътищата има множество неосветени маршрути. ако ви предстои да пресечете пътя на неосветен участък и забележите приближаващ автомобил, изчакайте го да премине и едва тогава пресечете безопасно.

            Помнете, че водачът на автомобила ще ви забележи значително по-късно, когато вече не може да ви предпази дори да спре!

ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО Е ДА ПРЕСИЧАТЕ НА ОСВЕТЕНИ УЧАСТЪЦИ ОТ ПЪТЯ, НО ДОРИ И ТОГАВА БЪДЕТЕ ВНИМАТЕЛНИ И НЕ БЪРЗАЙТЕ ДА ПРЕСЕЧЕТЕ ПЛАТНОТО!

БЪДЕТЕ ПРЕДПАЗЛИВИ НА ХЛЪЗГАВА НАСТИЛКА!

Не започвайте пресичане на заледено или заснежено пътно платно дори да ви се струва, че приближаващият автомобил е твърде далече.

Помнете, че движението през заледен и заснежен участък е значително по-бавно, а в стремежа си да преминете бързо преди автомобила, може да се подхлъзнете и да попаднете под гумите му.

Същевременно реалният спирачен път на превозното средство е значително удължен. При съчетание с намалена от снеговалеж или мъгла видимост шофьорът ще ви забележи непосредствено пред автомобила си, когато няма да може да ви предпази.

ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО Е ДА СТЕ ВНИМАТЕЛНИ ПРИ ДВИЖЕНИЕ ПО ХЛЪЗГАВА НАСТИЛКА!

ПРОЯВЕТЕ ТЪРПЕНИЕ НА СПИРКИТЕ НА МАСОВИЯ ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ!

Когато заедно с много други хора чакате на спирката, не подхождайте към автобуса още преди да е спрял. През зимните месеци площта за чакане често е заледена. Блъскайки се с останалите, може да се подхлъзнете и да попаднете под колелата на спиращото превозно средство.

Не се опитвайте да догоните потеглящия автобус. Опасността от подхлъзване и падане е голяма.

Помнете, че в тъмното водачът на превозното средство трудно може да забележи на огледалото за обратно виждане опита ви за качване в последния момент. При слизане не бързайте веднага да пресечете пред автобуса. Съществува голяма опасност да не бъдете забелязан/а от водача на автомобил, който в този момент заобикаля спрялото превозно средство. Огледайте се за пешеходна пътека или друго място за правилно пресичане при добра видимост в двете посоки.

ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО Е ДА СТЕ ТЪРПЕЛИВИ НА СПИРКИТЕ НА МАСОВИЯ ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ!

ОСИГУРЕТЕ СИ ДОБЪР ОБЗОР И ВЪЗПРИЕМАНЕ НА ШУМА ПРИ ВАЛЕЖ!

Дебелите връхни дрехи, вдигнатите яки, шаловете и шапките, а в допълнение и слушалките на ушите ви правят по-бавни, трудно подвижни и по-слабо възприемащи заобикалящия ви свят като пешеходци. Това ограничава възможностите ви да наблюдавате и възприемате обстановката по пътя или улицата.

Помнете, че ушанката, шапката, шалът и слушалките пречат да чуете шума на двигателя на приближаващ автомобил. Звукът допълнително се поглъща при валеж, особено при обилен сняг. Бъдете нащрек и си осигурете максимално добро възприемане на шумовете от превозните средства.

ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО Е САМИ ДА СИ СЪЗДАДЕТЕ УСЛОВИЯ ЗА НАБЛЮДЕНИЕ НА ПЪТНАТА ОБСТАНОВКА И ВЪЗПРИЕМАНЕ НА ШУМА ПРИ ВАЛЕЖ!

ПАЗЕТЕ СЕ ОТ ЗАСТИГАЩИ ВИ АВТОМОБИЛИ!

Когато се движите пеша извън населените места, не забравяйте, че трябва да сте плътно вляво на платното срещу автомобилния поток, а при наличие на банкет – по него. Така ще може навреме да видите приближаващия автомобил и да вземете предпазни мерки.

Помнете, че водачът на приближаващия автомобил ще ви забележи много по-късно и няма да може да ви предпази дори да спре особено ако срещу него светят фаровете на друго превозно средство! Погрешно е да мислите, че шофьорът ще ви види и ще ви заобиколи.

ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО Е ДА СЕ ПАЗИТЕ САМИ ОТ ЗАСТИГАЩИ ВИ АВТОМОБИЛИ, А ПРИ ПОЯВА В ДАЛЕЧИНАТА НА ФАРОВЕ В ЕДНА ОТ ДВЕТЕ ПОСОКИ – НЕЗАБАВНО ДА ИЗЛЕЗНЕТЕ ОТ ПЛАТНОТО ДО ОТМИНАВАНЕТО НА АВТОМОБИЛА!

ПАЗЕТЕ СЕ ПРИ НАМАЛЕНА ВИДИМОСТ!

Движещите се пеша при намалена видимост, особено при обилен снеговалеж, са още по-трудно забележими за шофьорите – и поради снежната пелена пред фаровете, и поради побелелите им връхни дрехи. В такава ситуация, за да не стане злополука, е много важно пешеходците да напуснат платното за движение или изчистената ивица от него до отминаването на приближаващ отпред или отзад автомобил. Подобна е ситуацията и при гъста мъгла.

Помнете, че водачите на приближаващите автомобили ви виждат много по-късно, отколкото предполагате.

ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО Е ДА СТЕ ИЗВЪН ПЛАТНОТО ДО ОТМИНАВАНЕ НА АВТОМОБИЛА!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

В ход е акция „пешеходец“

Published

on

В ход е специализирана полицейска операция по безопасност на движението, с акцент осигуряване безопасността на пешеходците, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

В периода 15-18 октомври на територията на област Габрово са извършени проверки на 305 автомобили и 354 лица.

Общо санкционираните нарушения, извършени от пешеходци са 12. За неосигуряване предимство на пешеходец е санкциониран 1 водач на МПС.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Закопчаха младеж след нападение с хладно оръжие

Published

on

16-годишен младеж от Мизия е бил задържан за срок до 24 часа за причинена телесна повреда.

На 16 октомври, около 22.00 часа, на ул. „Хризантема“ неизвестен извършител предизвикал скандал и използвайки острие е нанесъл порезна рана в областта на гърдите на 17-годишен габровец.

Пострадалото момче е било прегледано от екип на спешна помощ и освободено за домашно лечение.

В резултат на предприетите незабавни действия е задържан извършителят на деянието.

По случая е заведена преписка за извършено престъпление по чл. 131 ал.1 т.12 от Наказателния кодекс.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица