Свържи се с нас

Новини

„Европейските граждани не са съгласни парите им да отиват в авторитарни режими на управление“

Published

on

„Европейските граждани не са съгласни парите им да отиват в авторитарни режими на управление“, това каза евродепутатът от БСП Цветелина Пенкова в предаването „Неделята на Нова“ по Нова телевизия. Тя бе поканена да коментира Доклада на Европейската комисия за върховенството на закона заедно с колегите си Ангел Джамбазки и Емил Радев.

„Докладът, който излезе е експертната оценка на Комисията, а проекторезолюцията, която ще бъде обсъждана другата седмица в Европейския парламент, е политическата оценка на политическия орган в Европа – Европейския парламент. Тази проекторезолюция е насочена срещу определени практики и структурни проблеми, които има в нашата държава. Тя не е насочена срещу България, даже напротив, тя защитава българската държава и българските граждани. В нея са упоменати конкретните проблеми и по-какъв начин, тези проблеми могат да бъдат разрешени. Резолюцията, както и докладът са с много критични оценки към настоящето управление“, каза Пенкова в Нова телевизия.

Резолюцията за върховенството на закона беше гласувана с 35 срещу 30 гласа в измеренията на комисията. В измеренията на Европейския парламент, процентното съотношение вероятно ще се запази, но Цветелина Пенкова очаква подкрепа и от Европейската народна партия, защото основната теза в резолюцията, е че европейските граждани не са съгласни техните пари да отиват в авторитарни режими на управление.

„Европейските средства ще бъдат отпускани, когато се обвържат с върховенството на правото. Резолюцията касае точно този проблем. В България има три основни акцента – налице е обществено недоволство, което е видно за цяла Европа, имаме тази резолюция, която изразява политическата позиция на ЕС и експертната оценка, чрез доклада на ЕК. Всички тези компоненти са с изключително негативни и критични към настоящето управление. От всичките 27 доклади на държавите членки, докладът за управлението на България е най-негативен, факт отбелязан и в международната преса“, обясни още Цветелина Пенкова.

Във всеки един раздел на доклада се забелязва една и съща тенденция. „Започва се с констатация, например, има законова рамка, която на моменти дори не е адекватна, има обществени сигнали, на които не се обръща внимание и има обществено мнение, което не подкрепя съответната мярка или създадената институция. Например, в доклада е отбелязано, че е създадена Антикорупционната комисия, но въпреки многото сигнали, които се подават към нея, тя не намира достатъчно доказателства по нито един сигнал, за да предприеме съответните действия. И същият раздел завършва, че едва 18 % от българите имат доверие в тази Антикорупционна комисия. Всички раздели в доклада вървят по тази смислова линия. Аз не виждам нищо „позитивно или похвално“ в това“, заключи Цветелина Пенкова в изказването си.

Новини

Над 30 часа продължи снеговалежът над Габрово

Published

on

Снежната покривка след над 30-часовия снеговалеж, в централна градска част на Габрово е 40-45 см. По високите части на общината натрупалият сняг достигна над 80 см.

Към момента пътищата в общината продължават да се почистват и обработват. Пътните настилки в областта са почистени, проходими при зимни условия.

На прохода Шипка температурата е -9°C. Пътната настилка е почистена и опесъчена, снежната покривка е около 70 см. В сила е забраната за движение на МПС с обща маса над 12 тона.

Пътят към курортен комплекс Узана е обработен, проходим при зимни условия. Снежната покривка там е 70 см, температурата е -8°C.

ОП “Благоустрояване“ почиства градската улична мрежа, фирма „Димас“ обработва пътищата към селата с цялата си налична техника.

Днес, 28 януари, продължава пробиването към второстепенни улици, уширяване на кръстовища, почистване на тротоари и джобове на спирките, информираха от Община Габрово.

Градските и междуградски автобусни линии на Общински пътнически транспорт се изпълняват.

Затруднено е преминаването в отсечката Борики – Ясените поради снегонавявания. Няма населени места без електроснабдяване.

Времето в Габрово е облачно, температурата на въздуха е -2°C, а влажността – 94%. Основните дейности относно транспорт, водоснабдяване, топлоподаване, снабдяване на населението с хранителни и други основни стоки сe изпълняват в рамките на нормалната дейност.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Габровските пожарникари показаха как се чисти сняг

Published

on

Служители на Районната служба по „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Габрово показаха как се чисти сняг.

Без да негодуват или да чакат някой друг да свърши работата им, дежурните от втора смяна огнеборци и спасители, с гребла в ръка, изчистиха до асфалт плаца пред габровската пожарна и подстъпите към нея.

Акцията по почистването на снега бе документирана и качена на страницата на РСПБЗН – Габрово в социалната мрежа, а публикацията получи одобрението на фейсбук – потребителите чрез харесвания и похвални коментари.

Текстът с намигване под снимките, с който те бяха придружени, гласи: „Gabrovo Fire Department (Пожарна Габрово) не бедства! Браво на Втора смяна!“

*Снимка: РСПБЗН – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Габровци недоволстват от непочистени от снега тротоари

Published

on

Толерансът и търпимостта на габровци към общинското предприятие, отговорно за снегопочистването, са изчерпани, тъй като тротоарите се оказаха затрупани, останаха непочистени от падналия през последните часове сняг и трудно проходими в голямата си част.

Пешеходците са принудени да придвижват по платното за автомобили или по тесни снежни пътеки, по които се преминава трудно и рисковано.

Непочистените тротоари крият опасност за живота и здравето на пешеходците, и определено са предпоставка за инциденти, сигнализира читател на „Габрово Нюз“, потърсил ни да дадем гласност на проблема, застигнал жителите на нашия град през днешния ден, 27 януари.

„Това е апелът на една гражданка към управата на Габрово. Реших да се доверя на „Габрово Нюз“ с надеждата, че той ще бъде по-трудно подминат, ще бъде забелязан и ще бъдат предприети мерки! Пиша от името на всички граждани, които са обезпокоени от ситуацията с непочистените тротоари, тъй като тя затруднява и подлага на опасност както пешеходци, така и шофьори.

По мои наблюдения и след лично обхождане, по продължение на целия булевард „Столетов“ почистен тротоар не видях. Какъв ужас! Зимата за пореден път ни изненада! Както винаги ресурс сигутрно няма, а приоритетите се разминават! Познато нали? Вие решете като каква да определите ситуацията и до колко тя може да се причисли към графа „нормално, логично и т.н.“, написа до редакцията на „Габрово Нюз“ читателят, изпратил ни снимки и своя сигнал.

Друг читател на медията отбелязва, че пълно безхаберие относно снегопочистването цари не само в центъра, но и по много от кварталите на Габрово.

Вътрешните квартални улици са в безобразно състояние, а почистени тротоари може да се видят едва през май месец. Хората са недоволни и заявиха, че едва са изгазили, за да отидат до спирката да чакат автобуса, който да ги закара на работа.

„Това е тротоарът на Шивара след пазара. Пътят е почистен до асфалт, а тротоарът 20 – 30см сняг. Така е целият тротоар до завода „Капитан Дядо Никола“. Като отидеш в другата еднопосочна после е същата работа, по тротоара не може да се ходи“, сподели друг читател на „Габрово Нюз“ сигнализирал ни за непочистени тротоарни площи.

Ако желаете да ни покажете вашия поглед към събитията от деня, изпращайте ни снимки, коментари, мнения и сигнали на адрес: info@gabrovonews.bg, или на телефон: +359 878 993 779, а ние от наша страна ще ги предоставяме на вниманието на широката общественост.

*Публикуваната информация е актуализирана в 21.00 часа.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица