Свържи се с нас

Новини

„Не бива да допускаме Великобритания да дискриминира българските сезонни работници“

Published

on

Евродепутатът Цветелина Пенкова: Не бива да допускаме Великобритания да дискриминира българските сезонни работници!

1. Как ще се промени свободното движение заради Брекзит?
След отделянето на Обединеното кралство от ЕС свободното движение на хора между ЕС и Великобритания търпи коренни промени. Гражданите на ЕС ще могат да посещават Великобритания до 6 месеца като туристи без да се нуждаят от виза.

Ще бъде необходим само валиден задграничен паспорт. Пътуването до Великобритания единствено с лична карта вече ще бъде невъзможно.

2. Как ще се отрази Брекзит на сезонните работници и ще срещнат ли те допълнителни затруднения при пътуване?
С наближаването на летния сезон, в България на преден план излиза темата за сезонните работници и възможността им за свободно движение и работа извън страната. Това се случва в условията на все още разрастващата се пандемия от КОВИД-19.

Обединеното кралство е една от най-предпочитаните дестинации на сезонните работници от България. За пътуванията с цел работа също ще има ограничения, като ще се прилагат различни правила и изисквания.

След постигнатото Споразумение за напускане между ЕС и Обединеното кралство Великобритания въведе така наречената „временна работна виза“ за сезонен работник (T5), която дава възможност за престой и работа до 6 месеца.

За издаването й е нужно кандидатстващите да изпълнят две основни изисквания. Нужен е „гарант“, доказващ, че лицето, което получава виза, е работоспособно и е без криминално минало.

Необходимо е и доказателство, че кандидатстващият за работа разполага с достатъчно лични средства (1270 паунда или около 2900 лв.), за да се издържа самостоятелно до получаване на първоначално заплащане от работодателя.

За издаването на работната виза ще се заплаща и такса в размер на 244 паунда. Тук обаче откриваме изненадващо дискриминационен елемент спрямо единствено България, Румъния, Литва, Естония и Словения. Тези държави не получават допълнителна отстъпка от 55 паунда (върху таксата от 244 паунда), определена за останалите страни членки на ЕС.

3. Новите правила, въведени в следствие на Брекзит, дават ли повод за притеснение от дискриминационни практики при наемането на сезонни работници?
Великобритания има право да определи сама цените за визи, тъй като това не е регламентирано чрез европейското законодателство. Разграничаването на едни държави от други обаче създава дискриминационен прецедент и демонстрира некоректност.

Необходимо е на първо място ЕС да вземе отношение и да не позволява потъпкване на принципите, върху които е изграден Съюза. Сега е момента правителството на Република България да повдигне въпроса във възможно най-кратки срокове пред Европейската комисия, за да може тя да излезе със становище по темата.

Българските сезонни работници в Обединеното кралство представляват огромна част от всички сезонни работници на Острова и съществува опасност от силни негативни последици. Българското правителство е длъжно да предприеме действия в защита на българските граждани.

От страна на Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент вече реагирахме и изпратихме писмо до ЕК в което призоваваме да бъдат използвани всички институционални механизми за решаване на въпроса и за премахване на дискриминационния подход.

4. Ще се отрази ли плана за ваксинационните паспорти върху свободното движение?
С оглед продължаващите рестрикции поради Ковид кризата, на 1 март 2021 г. председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че през този месец ще бъде представен законопроект за създаване на т.нар. ваксинационни паспорти. Документът ще се казва „Дигитален зелен пропуск“.

Пропускът ще може да бъде въведен най-рано през юли 2021 г. Целта на ваксинационния паспорт е да се улесни живота на европейските граждани, като постепенно се даде възможност за безопасно движение в ЕС и в чужбина. Важно е да отбележим, че към момента въвеждането на такъв паспорт не означава, че хора без него няма да могат да пътуват. При липсата на ваксинационен паспорт, пътуващите ще подлежат на карантина в съответната държава и ще трябва да представят PCR тест.

5. Има ли опасност дискриминационни практики, които забелязваме при въведените такси при Брекзит, да се повторят, ако ЕС въведе ваксинационни паспорти?
Действията на Обединеното кралство по отношение на размерите на визовите такси за определени държави създават прецедент. Ако казусът не бъде адресиран навреме от страна на ЕС, това би създало предпоставка за много по-притеснителни последици.

Въвеждането на ваксинационни паспорти не бива да се превръща в дискриминационна политика. Свободното движение на европейските граждани, дори и при липса на „Дигитален зелен пропуск“, трябва да бъде гарантирано с допълнителни общо европейски политики и правила. Това например, може да бъде изискването за допълнителна карантина и PCR тест, при липсата на ваксинационен паспорт.

Ключово е тези правила да важат за целия Съюз и да не се допускат ограничения, рестрикции и дискриминационни практики спрямо отделни държави.

6. Какви действия са нужни в бъдеще?
Общото между двата казуса се корени във факта, че са нужни навременни действия, както от страна на ЕС, така и от страна на правителствата, които да подсигурят равно третиране на всички граждани на ЕС, независимо целта на тяхното пътуване.

Българското правителство трябва активно да брани правата и интересите на българските граждани, както по отношение на таксите за сезонни работници, така и при бъдещи разговори за ваксинационните паспорти.

България трябва да има ясна позиция, която да е насочена към защита на българските граждани и на националния интерес.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП:
https://www.socialistsanddemocrats.eu/

Крими

Спор за паркомясто в центъра на Габрово завърши с инцидент и щети

Published

on

Спор за паркомясто посред бял ден в центъра на Габрово завърши с неприятен инцидент и доведе до материални щети. Скандалът възникнал между две жени, искащи да паркират управляваните от тях автомобили на едно и също място. С „Габрово Нюз“ се свърза пострадалата жена, която разказа за ужаса от преживяното от първо лице.

Случката се разиграла на 27 януари, в часовете преди обед, на паркинг в близост до църквата „Света троица“. Потърпевшата жена спряла автомобила си на свободно място, предназначено за хора с увреждания, с какъвто валиден талон разполага, поради освидетелстване от ТЕЛК.

Забелязала маневрираща друга кола, но не ѝ обърнала внимание. В момента, в който загасила двигателя, поставила инвалидния талон на таблото и посегнала да отвори вратата на шофьорското място, за да слезе, до нея спряла маневриращата кола, ограничавайки я да напусне превозното си средство.

Към нея в това време се обърнала агресивна жена на средна възраст, возеща се в другия автомобил, която крещейки през сваления прозорец изрекла думите: „Махни се оттам!“, призовавайки я да освободи заетото от нея вече място. Потърпевшата любезно и възпитано ѝ отвърнала, че отказва да изпълни нареждането. Пътят ѝ обаче продължил да бъде препречен. Въпреки това възпрепятстваната дама се прехвърлила на пасажерското място, от което все пак напуснала колата.

Словесното пререкание продължило и на паркинга, където напрежението бързо ескалирало. Искащата да ѝ бъде освободено място започнала да блъска, скубе и рита в краката потърпевшата жена, която през цялото време не отвърнала на физическата агресия срещу нея, в опит да се предпази и защити, а конфликтът преустановен.

Това сякаш нагнетило още повече разразилата се ситуацията. В своя изблик на гняв, нерви и ярост, раздразнената жена посегнала и на превозното средство, заело желаното от нея паркомясто. За нейно нещастие обаче първия опит да счупи дясното странично огледало, ритайки го с крак, се оказал неуспешен, тъй като се подхлъзнала на снега и паднала на земята. При втория си опит обаче постигнала целта и увредила чуждата собственост.

Виждайки и осъзнавайки какво е извършила тръгнала към колата, с която била, за да се опита да напусне мястото на инцидента и да не понесе отговорност, но се спряла, тъй като забелязала, че потърпевшата извадила телефона си и прави снимки с него на регистрационния номер на автомобила.

Решила да се върне обратно и започнала да дърпа чантата на жената, с настояване да вземе телефона, за да изтрие направените снимки. Потърпевшата успяла някак да се отскубне от схватката и побегнала към близките търговски обекти, за да извика някой на помощ. Отзовал се мъж, който прекратил конфликта помежду им. В негово присъствие агресивната жена направила опит да удари в лицето жертвата на посегателството, но мъжът успял да ѝ хване ръката и ударът бил избегнат.

В близост бил и полицай, когото потърпевшата жена извикала, за да вземе отношение. Пред униформения служител извършителката на деянието започнала да твърди, че нападнатата жена сама си е счупила страничното огледало, нещо което не отговаряло на истината.

Разбирайки, че нещо се случва, към мястото на инцидента се насочил и мъж, когото минути по-рано пострадалата жена оставила в близост. Извършителката опитала и него да убеди в своята правота и версията ѝ, че жертвата сама си е счула огледалото. Нещо, на което мъжът изобщо не повярвал.

След претърпения инцидент пострадалата отишла до полицията, където подала жалба. От пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово потвърдиха за случая и съобщиха, че е заведена преписка. Снети са обяснения от двете страни и материалите предстоят да бъдат внесени в прокуратурата.

Шокът от преживянето за нападнатата жена е голям, разказа още тя. Посетила е психолог поради породилия се у нея страх. Седмица след нападението продължава да изпитва неспокойство в съня си, буди се нощно време, тъй като в съзнанието ѝ излиза неприятната случка и изживява всичко наново. Потърпевшата е категорична, че ще търси правата си по съдебен път.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Онлайн пазаруване на обувки – всичко, което трябва да знаете

Published

on

Забелязвали ли сте понякога, че никой друг няма същия размер обувки като Вас?
Това се дължи на факта, че науката за определяне на размера на обувките е много
неточна. Марката, стилът и дори материалите, използвани за изработката им, могат да
окажат различно влияние.

И така, как можете да намерите необходимия Ви размер онлайн? За щастие има някои
общи правила, към които можете да се придържате, когато купувате обувки онлайн.

Размерът
Трябва да сте наясно с размера на обувките си, за да можете да изберете чифт обувки с
увереност. Използвайте таблицата с размери, за да определите размера на обувките си
при различните марки, когато пазарувате обувки онлайн.

Можете също така да използвате линийка или ролетка вкъщи, за да измерите краката
си. За да не се разтягат, докато мерите, обуйте чорапи, които са сравними с тези, които
ще носите с новите обувки.

Измерете и двата крака, тъй като те често се различават с половин размер или повече.
Използвайте сантиметри или инчове (в зависимост от това, коя от двете категории е
налична в дадения сайт за пазаруване на обувки).

Разпознаване на конструкцията на обувките
За да направите покупка, е необходимо да познавате производствения процес на
обувките. Обувките тип „слип-он“ са отворени обувки без връзки, докато „мокасините“
са ниски обувки без ток. За разлика от токчетата, които се спускат надолу от подметката
към пръстите на краката, клиновидните токчета имат страни, които се спускат от
подметката, за да поддържат крака.

Сандалите обикновено нямат каишка на глезена и позволяват по-голямо движение на
стъпалото, отколкото ботушите, което ги предпазва от изплъзване при ходене.
Въпреки че маратонките могат да се носят самостоятелно или с други дрехи, важно е
да помните, че те са по-скоро улично облекло, отколкото спортни обувки.

Помислете дали вместо това да не си вземете чехли, ако искате нещо по-елегантно, но
все още модерно и удобно. И двете разновидности са затворени обувки без връзки или
каишки.

Помислете за правилата за връщане на продукта
Преди да направите покупка, винаги трябва да проверявате правилата за връщане на
даден уебсайт. Въпреки че повечето търговци на дребно имат някаква политика за
връщане или замяна, тя може да варира значително в зависимост от търговеца на
дребно и продукта.

Например може да има по-кратък срок за връщане на обувки, отколкото за слънчеви
очила, ако правите онлайн покупка.

Някои фирми имат строги политики по отношение на връщането на стоки.
Понастоящем в Обединеното кралство се премахват правилата за безплатно връщане,
а САЩ вероятно ще последват примера им в светлината на настоящата световна
финансова криза. Някои фирми са по-толерантни и приемат връщане на стоки,
независимо дали са били повредени или не. Някои приемат връщане само в рамките
на определен период от време (обикновено 30 дни). Проучването на политиките за
връщане на различни фирми е най-добрият начин да решите коя политика за връщане
е подходяща за Вас.

Много онлайн търговци правят своите политики достъпни на уебсайтовете си, така че
клиенти като Вас да са напълно наясно какво да очакват, когато правят покупки от тях.

Направете онлайн проучване
Преди да направите покупка, е добре да посетите уебсайта на фирмата. Винаги можете
да върнете обувките, ако не Ви пасват, но ако уебсайтът е труден за използване или
твърде объркващ, може да не искате да минавате през всички тези проблеми.

Освен това трябва да прочетете всички мнения на клиентите, публикувани онлайн.
След това можете да решите дали си струва да купувате от тях, след като научите какво
казват другите за тях. Обикновено е добър знак, ако те имат хиляди положителни
отзиви.

Инвестирайте в реномирани марки
Изключително важно е да купувате от реномирана марка, независимо дали търсите
чифт обувки за бягане или нещо по-официално, като например обувки за рокля и
ботуши. Тя ще предложи висококачествени стоки, както и надеждно обслужване на
клиенти, в случай че нещо се обърка с поръчката Ви.

Потребителите и фирмите оценяват продукти в сайтове като obuvki.bg въз основа на
тяхната ефективност, стойност и общо ниво на удовлетвореност. Когато решавате къде
да купите следващия си чифт обувки, тази информация за оценките може да бъде
много полезна!

Преди да направите покупка, прочетете експертни мнения
Не забравяйте да прочетете мненията на експерти, както и на други купувачи, преди да
направите покупка на обувки. Тъй като са написани от хора, които са проучили
обстойно обувките, експертните мнения могат да бъдат изключително полезни за
определяне на това дали обувките са удобни и издръжливи.

Също така можете да определите дали тези обувки са подходящи за вида дейност,
която възнамерявате да извършвате с тях, като се консултирате с експертни мнения.
Възможно е те да са по-подходящи за баскетбол, отколкото за бягане и туризъм.

Онлайн пазаруването на обувки е чудесна възможност
В заключение, поръчването на обувки онлайн може да бъде чудесен начин да получите
точно това, което искате, и да спестите пари. Това обаче не винаги е лесно.

Но ако се придържате към гореспоменатите съвети и си напишете домашното,
купуването на обувки онлайн с obuvki bg промо код от уебсайт на магазин за обувки
може да бъде сигурно и удовлетворяващо преживяване. Няма извинение да не
намерите идеалния за Вас стил при наличието на толкова много различни марки, които
предлагат толкова много стилове на толкова ниски цени.

Зареди още

Новини

Областният насрочи консултациите за състава на РИК – Габрово

Published

on

Със своя заповед, областният управител Кристина Сидорова насрочи датата и часа за консултации между политическите партии и коалиции, във връзка с изготвяне на предложение за назначаване на Районна избирателна комисия Габрово (РИК) за организиране и провеждане на изборите за народни представители в 7 МИР – Габрово на 02 април 2023 г.

Консултациите ще се проведат на 5 февруари, неделя, от 10.00 часа, в Ритуалната зала на Община Габрово.

Поканени за участие са представляващите, или упълномощени от тях лица, парламентарно представените партии и коалиции.

Заповедта на Областния управител е публикувана на официалната страница на Областна администрация Габрово, раздел „Избори 2023“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица