Свържи се с нас

Новини

Раздават краставици на учениците и в област Габрово

Published

on

2 309 ученици в област Габрово са обхванати в схемите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“, като тези в общините Габрово и Трявна са получили вече продуктите. До 12 май на всички ученици в региона ще бъдат доставени съответните количества.

Пресните зеленчуци, които се предоставят на децата в област Габрово, към момента са краставици от български производители, със сертификат за съответствие, информираха от Областната дирекция по безопасност на храните.

Окачествяването им е съобразено с изискванията на Регламент (ЕС) №543/2011, според който във всяка партида е допустимо 10 % от броя или теглото на продуктите да не отговарят на минималните изисквания за качество.

При спазване на разрешените допустими отклонения, продуктите са цели, здрави, чисти, практически без вредители и без повреди. Предоставеният кашкавал е произведен според изискванията на БДС.

В Габровска област е създадена организация за реализиране на изискванията на Постановление № 79 от 23 април 2020 г. за допълнение на Наредбата за условията и реда за прилагане на схеми за предоставяне на плодове и зеленчуци и на мляко и млечни продукти в учебните заведения – схема „Училищен плод“ и схема „Училищно мляко“.

С измененията бе дадена възможност за извършване на еднократна доставка в съответните учебни заведения, включваща планираните по график доставки за периода 13 март – 13 май. Количествата продукти са съобразени с броя деца и ученици в целевата група към съответното учебно заведение и допустимите количества на порциите, съгласно нормативните изисквания.

Предоставените продукти по схемите са различни и не са обвързани с програмата за безплатни закуски. Дават се на децата от I до подготвителна група включително, в държавните, общинските и частните детски градини и учениците от І до IV клас включително, в държавните, общинските и частните училища.

Схемите се прилагат с цел подобряване на хранителните навици на децата и учениците чрез повишаване консумацията на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти при спазване на здравните изисквания; повишаване в дългосрочен план на консумацията на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти сред децата; за стимулиране на производството и реализацията на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Валери Божинов стана спортен директор в Севлиево

Published

on

*Снимка: Gong.bg

Бившият голмайстор Валери Божинов започна нов етап от кариерата си, като пое ролята на спортен директор в новака във Втора лига – Севлиево.

Той ще работи рамо до рамо със своя втори баща Сашо Ангелов, който е старши треньор на тима, съобщава „Блиц“.

39-годишният Божинов нееднократно е подчертавал желанието си да остане във футбола след края на активната си кариера.

Той вече има опит като помощник-треньор в Септември (София) и Добруджа (Добрич), а сега ще има ключова роля в структурите на Севлиево. Цялата статия можете да прочетете оттук.

Зареди още

Икономика

Фирма „ЕМКБ“ АД набира работници

Published

on

Фирма „ЕмКБ“ АД, част от германски холдинг за производство на електромотори, разширява своята дейност в България и търси работници за своето производство. Предлагаме обучение.

Ако проявявате интерес, изпратете своята автобиография на: radulova@emcb.bg.

За повече информация се свържете с нас на: 0885 911 850.

Зареди още

Култура

Музеите и живото наследство – нови пътища за развитие

Published

on

Музей „Етър“ проведе практически семинар, на тема: „Музеите и живото наследство – нови пътища за развитие.

Опит и вдъхновение от Чешката република“ Лектор на семинара беше д-р Ева Куминкова, главен асистент в катедрата по Европейска Етнология в Масариковия университет в Бърно.

Чрез теоретична част, казуси и групови занимания музейните специалисти преразгледаха традиционната роля на музеите в документирането, опазването и представянето на живото наследство.

Обсъдиха идеята за музеите като културни посредници, свързващи различни публики в областта на културното наследство, и като социални пространства, отговарящи на потребностите на местните общности. Запознаха се с конкретни примери за това как живото наследство е интегрирано в дейността на музеите в Чешката република.

Освен екипа на музей „Етър“, в семинара взеха участие музейни специалисти от РИМ – Габрово, Музей „Дом на хумора и сатирата“, ИМ – Севлиево, ИМ – Дряново, Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство – Трявна, ИМ – „Искра“ – Казанлък.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица