Свържи се с нас

Новини

Смъртността по селата е по-висока, отколкото в градовете

Published

on

Броят на починалите през 2019 г. в област Габрово са 2 114 души, а коефициентът на обща смъртност – 19.7‰.

Спрямо предходната година броят на умрелите е намален със 70, или с 3.2%. През 2019 г. на 1 000 жени умират 1 041 мъже.

Продължават силно изразените различия в смъртността сред градското и селско население. Коефициентът на смъртност е по-висок в селата (32.6‰) от колкото в градовете (16.8‰).

Тези данни оповестиха от Териториално статистическо бюро – Север, отдел „Статистически изследвания – Габрово“.

През 2019 г. в областта са регистрирани 754 родени деца, като от тях 751 (99.6%) са живородени.

В сравнение с предходната година броят на живородените се увеличава с 10 или 1.3%. Броят на живородените момчета е с 21 повече от броя на живородените момичета или на 1000 живородени момчета се падат 946 живородени момичета.

В градовете и селата живородените са съответно 606 и 145 деца, а коефициентът на раждаемост е 7.0‰ в градовете и 7.4‰ в селата.

Броят и структурите на населението се определят от размерите и интензивността на неговото естествено и механично (миграционно) движение. Разликата между живородени и умрели представлява естествения прираст на населението.

Демографското развитие на област Габрово се характеризира с отрицателен естествен прираст на населението. През 2019 г. в резултат на отрицателния естествен прираст населението на област Габрово е намаляло с 1 363 души.

Намалението на населението измерено чрез коефициента на естествения прираст, е минус 12.7‰ .

Коефициентът на естествения прираст в градовете е минус 9.9‰, а в селата – минус 25.2‰.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Новини

Костадин Костадинов и Даниел Петров ще се срещнат с жители на Дряново

Published

on

Председателят на ПП „Възраждане“ Костадин Костадинов, заедно с народния представител от Габрово Даниел Петров, ще проведат отворена среща с жителите на Дряново.

Тя ще се състои на 23 април, вторник, от 18.00 часа в конферентната зала на Бутиков хотел ВСК „Кентавър“.

На срещата ще бъде обсъдена актуалната политическа обстановка, предстоящите избори.

Присъстващите ще имат възможността да споделят идеи и да задават въпроси на лидера на „Възраждане“ и габровския депутат.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица