Свържи се с нас

Новини

11 са функциониращите детски ясли в Габровско

Published

on

Към 31 декември м.г. в област Габрово функционират 11 самостоятелни детски ясли и яслени групи към детски градини (ДГ) с общо 588 места в тях, като всичките са в градовете. В сравнение с 2018 г. местата в детските ясли в областта се намаляват с 4 или с 0.7%.

В края на 2019 г. осигуреността с места в детските ясли в област Габрово е 26.3%, като по този показател областта се нарежда на първо място в страната. Това сочат данните на Териториално статистическо бюро – Север, отдел „Статистически изследвания – Габрово“. 

През 2019 г. в самостоятелни детски ясли и яслени групи в областта са постъпили 488 деца или с 5 деца по-малко в сравнение с 2018 г., като в края на годината за отглеждане и възпитаване в детски ясли остават 544 деца, от които момчетата са 279.

В сравнение с 2018 г. броят на децата в детските ясли се е увеличил с 1.9%. В края на 2019 г. обхватът на децата, отглеждани в детски ясли в Габрово е 24.3%.

Разпределението на децата, отглеждани в детските ясли по възраст през 2019 г. се запазва без изменения. Най-голям е относителният дял на децата от 2 до 3 годишна възраст (76.3%), а най-малък – на 3 и повече години (2.2 %).

Към края на миналата година по основно трудово правоотношение работят 140 медицински и други специалисти, които отглеждат, възпитават и обучават децата. Медицинските специалисти по здравни грижи са 68, като 86.8% от тях са медицински сестри (59).

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Любопитно

Карнавалът в Габрово (Галерия от снимки)

Published

on

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

26-годишната, хваната зад волана дрогирана, остава в ареста

Published

on

По искане на Районната прокуратура в Габрово, Районен съд – Севлиево взе мярка за неотклонение „задържане под стража“, по отношение на 26-годишна жена, извършила престъпление по чл.343б, ал.4, вр. ал.3, във вр. чл. 28, ал.1 от НК.

Жената с инициали С. М. е привлечена в качеството на обвиняема за това, че на 17 май т.г., около 23.30 часа, в Севлиево, управлявала лек автомобил, след употреба на наркотични вещества – амфетамин и метамфетамин, установено по надлежния ред.

Деянието било извършено повторно, след като жената била осъдена с влязло в сила на 14.04.2022 г. споразумение на Районен съд – Разград за друго такова престъпление.

Деянието, за което С. М. е привлечена в качеството на обвиняема, е било извършено при условията на повторност и в изпитателния срок на предходни 5 присъди. Жената е била обявена за издирване по водени срещу нея наказателни производства в цялата страна.

Преценено е, че от събраните до момента доказателства може да се направи обосновано предположение за авторството на деянието и е налице опасност обвиняемата да се укрие или да извърши други престъпления.

Поради това Районният съд в Севлиево уважи искането на прокуратурата за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Определението на Районния съд в Севлиево подлежи на обжалване пред Окръжния съд в Габрово. Разследването продължава под наблюдението на Районна прокуратура –Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Ново съзвездие в небето над Габрово!

Published

on

Ново съзвездие ще се образува в небето над Габрово в нощта на Карнавала, 21 май. Вижданото последно от местни хора преди 162 години „природно явление“, силно ще прилича на един от символите на нашия град, който макар и без опашка, лесно може да бъде разпознат.

Появата му на небесния свод ще бъде съчетана с магически шоу спектакъл, невиждан по своите мащаби в България, който ще впечатли и остави без дъх всички на площад „Възраждане“ в събота вечер.

Космическото събитие над Габрово за последно е било наблюдавано от хората през ранната пролет на 1860 година. Според последните записки на водещи астролози, въпросното съзвездие се намира между Голяма и Малка мечка, силно наподобяващо формата на безопашата котка.

В извадка от достоверни източници то се разкрива най-ясно между 22.00 и 23.00 часа. Случайно или не, много габровци приемат, че появата му символизира началото на нашия град и заради това го избират за символ на хумора.

Това природно явление не остава незабелязано от западните държави. Хора, със сериозни имена в областта на науките, проявяват сериозен интерес към него. За документирането му дори самият Илон Мъск възнамерява да изпрати част от своите сателити, които да заснемат от космоса събитието.

Неповторимото звездно шоу започва веднага след концерта на Група „Остава“, около 22.00 часа, и ще може да бъде наблюдавано още от всички места в Габрово, имащи пряка видимост към пространството над площад „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица