Свържи се с нас

Новини

Община Габрово подаде проектно предложение „Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Габрово”

На 10.08.2011г. Община Габрово подаде проектно предложение „Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Габрово”. Това е първият подаден проект, след като на 22.11.2010 г. Министерство на околната среда и водите отправи покана до 12 потенциални бенефициенти за кандидатстване по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по проекти за “Изграждане на регионални системи за управление на отпадъците в региони: Борово (Бяла, област Русе), Варна, Велико Търново, Габрово, Костенец (Самоков), Добрич, Левски (Никопол), Луковит, Панагюрище, Плевен, Разлог и Ямбол”, като крайният срок за предаване на проектните предложения е 31.08.2011г. 

Проектът на Община Габрово „Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Габрово” решава комплексно проблемите със съществуващото сметище като предвижда: Реконструкция на клетката за депониране – площта за депониране е обособена в една клетка и е разделена на два експлоатационни участъка; Изграждане на стопански двор; Изграждане на площадка за открито компостиране; Изграждане на площадка за сепариране на отпадъци; Инсталация на модулна пречиствателна станция; Инсталация на съоръжение за обезвреждане на депонийния газ; Поставяне на ограда; изграждане на зелен пояс; изграждане на мониторингови сондажи; Изграждане на площадкова ВиК мрежа; площадково електрозахранване; изграждане на експлоатационен и контролни пътища; Изграждане на външно водоснабдяване и външно електроснабдяване и др.

Общите инвестиционни разходи за реализацията на проекта са изчислени на  35 387 000 лв., от които за финасиране по Оперативна програма „Околна среда“ се кандидатства за сумата от 32 020 940 лв., а 3 366 060 лв. ще бъде собственото участие на двете общини, които ще ползват бъдещото регионално депо – Габрово и Трявна.

Подаденото проектно предложение за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ е резултат от реализирания проект за Техническа помощ за подготовка на качествен инвестиционен проект: «Реконструкция и модернизация на съществуващото депо за ТБО в община Габрово, превръщайки го в регионално за нуждите на общините Габрово и Трявна» за последващо финансиране по приоритетна ос 2 на ОП „Околна среда“, в рамките на който бяха подготвени следните проектни документи: Прединвестиционно проучване; Анализ разходи и ползи; Морфологичен анализ; Работен технически проект; Комплексно разрешително (все още в процес на издаване от ИАОС); Формуляр за кандидатстване по настоящата процедура; Тръжни документации за провеждане на обществени поръчки за избор на изпълнители.

Очаква се в началото на следващият месец, МОСВ да разгледа проектните предложения и да излезе със становище по тях.

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Икономика

До края на месеца може да се променя осигуряването

До 31 януари самоосигуряващите се лица могат да променят вида на осигуряването си, напомнят от Национална агенция за приходите.

Самоосигуряващите се лица задължително се осигуряват във фонд „Пенсии на държавното обществено осигуряване (ДОО), а по свой избор могат да се осигуряват и във фонд „Общо заболяване и майчинство”.

Самоосигуряващите се лица, които изберат да внасят осигурителни вноски и във фонд „Общо заболяване и майчинство”, могат да се ползват от всички осигурени социални рискове (без трудова злополука и професионална болест и безработица) на ДОО.

Другият вариант е да внасят осигурителни вноски на по-нисък процент само във фонд „Пенсии“ на ДОО (за инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт). В този случай обаче, напомнят от НАП, самоосигуряващите се нямат право на парични обезщетения от ДОО в определени ситуации (например т. нар. „майчински” при бременност и раждане).

Видът на осигуряването на самоосигуряващите се лица може да се променя за всяка календарна година, ако е подадена декларация по утвърден образец от изпълнителният директор на НАП.

Срокът за подаване на документа е до 31 януари на съответната година. В 7-дневен срок от започване или възобновяване на трудовата дейност самоосигуряващите се лица определят вида на осигуряването си, като подават декларация по утвърден образец в компетентната териториална дирекция на НАП или чрез е-услугите на приходната агенция с Персонален идентификационен код /ПИК/ или електронен подпис /КЕП/.

При прекъсване и възобновяване на съответната трудова дейност, както и при започване на друга трудова дейност през календарната година не може да се променя вече избрания и декларирания вид осигуряване.

Повече информация и консултации за попълването на данъчни и осигурителни декларации можете да получите на телефон 0700 18 700 /на цена, съгласно тарифата на телефонния оператор/.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Съдът оправда габровец да е извършвал грабеж на ул. „Свищовска“

С присъда по наказателно дело от общ характер, обявена на 24 януари, състав на Окръжния съд оправда мъж от Габрово по обвинение за извършен грабеж.

Съдът призна Н.Б. за невинен в това на 9 септември 2016 г., около 19,30 ч. на ул. „Свищовска“ в Габрово, при условията на опасен рецидив, да е отнел от владението на мъж от същия град мъжка чантичка със съдържащите се в нея вещи, всичко на обща стойност 142,40 лева, като употребил за това сила.

С оглед проведеното съдебното следствие съдът счете, че не са налице категорични доказателства за това, че Н.Б. е извършил престъплението, за което е предаден на съд, поради което го оправда по повдигнатото му обвинение.

Присъдата подлежи на обжалване или протестиране пред Апелативен съд – Велико Търново в 15-дневен срок.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Изложба – графика: Хубава си, прекрасна си, Унгарийо

„Графиките ми, включени в тази изложба,
целят да припомнят една популярна унгарска песен,
която започва така: Хубава си, прекрасна си, Унгарийо”.

Изложбата на Антал Ревес се състои от 13 по-големи графики – изтънчено изображение на местности в Унгария, включени в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО или отличени с наградата Europa Nostra.

Изображенията представят емблематични места в Унгария като Будапеща, Вишеград, Хортобад, Холокьо, Агтелек, Панонхалма, Токай, Кьосег, Мохач и езерото Фертьо. Антал Ревес е роден през 1931 г. в град Папа.

Завършва Унгарската академия по приложно изкуство, както и специалност Графика в Унгарската академия по изобразително изкуство. Негови преподаватели са: Дьорд Конечни, Ищван Боц Кьопеци, Йеньо Барчаи.

През 1995 г. получава професионалната награда на Националното сдружение на унгарските творци.

Като член на Творческата общност „Деркович” и на Съюза на графичните дизайнери през 1995 г. е организатор и основател на Фондация „За унгарския плакат”.

Като независим дизайнер, съвместно със съпругата си Юдит Вигнер, твори в различни области на графичния дизайн. Съвместно изготвят плакатите си, подписани с инициалите им RW. Паралелно с графиките изработва декоративни пана, календари и други. Антал Ревес умира през есента на 2016 година.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица