Свържи се с нас

Новини

Габрово бе домакин на обучение за правна защита от дискриминация

Published

on

За първи път в Габрово, Форум за глокална промяна и ИМЕУС Институт по медиация и управление на спорове организираха безплатно обучение за правна защита от дискриминация, насочено към момичета и жени от областта.

То се проведе на 30-ти ноември в хотел „Орловец“ и беше водено от адвокат Юлия Раданова. Адвокат Раданова е председател на Института по медиация и управление на спорове ИМЕУС, занимаващ се с изследване на различните измерения на конфликта.

Завършила е право в Софийски университет, кандидат-доктор с дисертация относно медиацията в брачните отношения и притежава диплома по медиация от университета Харвард.

Маргарита Спасова и адвокат Юлия Раданова

Водила е редица успешни дела пред Комисия за защита от дискриминация и сподели с участниците практически съвети за успех на подобни казуси. Те научиха за видовете дискриминация според българското законодателство и как могат да защитят правата си.

Срещата завърши с разиграване на реален казус пред Комисията за защита от дискриминация и полезни съвети.

Защитата от дискриминация е основен принцип, залегнал в българското и европейското законодателство, но въпреки това Комисията за защита от дискриминация отбелязва ръст на сигналите за дискриминация за 2019 спрямо 2018.

Обучението бе част от инициативата на Форум за глокална промяна „Габровка съм – следователно участвам“, която цели повишаване на участието на жените в процесите на взимане на решения и в обществения живот, и се реализира с подкрепата на Български фонд за жените.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Любопитно

Лятно автокино в Габрово

Published

on

Днес и във вторник, 22 юни, Габрово ще бъде домакин на лятно автокино. Входът е свободен, а мястото е паркингът на голям хипермаркет от известна търговска верига, разположен в квартал „Христо Ботев“.

Филмите, които ще бъдат излъчени са „Привличане“ (21.06) и „Диви и щастливи“ (22.06). И в двата дни паркирането започва от 20.00 ч., а прожекцията е от 21.15 ч.

Специален гост на събитието ще бъде актьорът Александър Сано, който ще сподели интересни истории от снимачния процес.

Екранът, на който ще бъдат прожектирани филмите е с размери 5 м х 10 м, монтиран на височина 2 м от земята, а професионалната система за прожекции и звук са гаранция за неповторимо преживяване.

Събитието се осъществява с подкрепата на Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

58-годишен наду дрегера след пладне и остана без книжка

Published

on

58-годишен мъж от Севлиево остана без книжка, след като бе установен да шофира под влиянието на алкохол.

Пиятният шофьор бил хванат от полицаи в събота, 19 юни, около 15.15, при проверка лек автомобил „БМВ“ на ул.“Стара планина“ в Севлиево.

Шофьор се „отчел“ пред дрегера с 1,43 промила алкохол в количеството издишан въздух.

На пияния водач бил издаден талон за медицинско изследване, но същият отказал кръвна проба и приел показанията на техническото средство.

По случая е образувано бързо производство по чл. 343б ал.1 от Наказателния кодекс.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Мира Добрева представя „Столетниците“ в Габрово

Published

on

На 23 юни, сряда, Габрово ще се състои представянето на книгата „Столетниците – благословия или орисия“ от популярният водещ и журналист Мира Добрева. Събитието е от 17.30 ч. в зала „Възраждане“.

Гостуването е по покана на литературния сайт Тetradkata.com и се осъществява със съдействието на Община Габрово и изд. „Книгомания“ „Столетниците – благословия или орисия“ е сборник от документални разкази от рубриката „Столетниците на България“, излъчван вече в продължение на 10 години по БНТ като част от предаването „Отблизо с Мира“.

През 2015 г. получава специалната награда от Международния филмов фестивал „Наследство“ за този тв проект.

Книгата „Столетниците – благословия или орисия“ представя 38 от тези над 100 истории. Входът за събитието е свободен.

Книгата може да бъде закупена на място по време на представянето и имате възможност да получите личен автограф.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица