Свържи се с нас

Култура

Книгата на доц. Ангел Гоев представя древните традиции на българите

Published

on

снимка:  ЕМО "Етър"

снимка: ЕМО „Етър“

Книгата на доц. Ангел Гоев „Магическа защита от зли сили” представя древните традиции на българите. От хиляди години, независимо от религията, народът пази спомен за магически действия, които предпазват отделния индивид, обществото и селищата от зли сили. „Бабини деветини”, биха казали някои!

„Не може да са „бабини деветини”, тъй като се практикуват отдавна и са с доказано действие”, отговаря доц. д-р Ангел Гоев, автор на книгата „Магическа защита от зли сили”, чието издаване се финансира от Етнографски музей на открито „Етър”.

снимка:  ЕМО "Етър"

снимка: ЕМО „Етър“

Изследването на доц. Гоев се базира на неговите дългогодишни проучвания върху традициите на българския народ. Дълбочината на представеното познанието е съчетана с лек и интелигентен стил, който позволява на читателя да се потопи в текста.

Гримирането е едно от първите действия, които представителките на нежния пол извършват преди да напуснат дома. За красотата е нужна грижа, разбира се. Но книгата „Магическа защита от зли сили” дава на дамите допълнителен мотив, който да представят на нетърпеливи мъже.
Гримът е защита!

„Върху главата са разположени най-важните отвори – очите, носа, устата, ушите. Чрез тях злото може да проникне в тялото, затова е нужно предпазване, което се осигурява от цвета на червилото и от грима около очите”, обясни Ангел Гоев по време на представянето на книгата си.

снимка:  ЕМО "Етър"

снимка: ЕМО „Етър“

Поставянето на обеци на носа и ушите също е пречка за злите сили да обсебят индивида.

От векове българите приемат непознатия човек като възможен носител на злото. Затова го посрещат с хляб и сол. Когато опита от хляба той става част от обкръжението, а солта притежава свойства да неутрализира негативното.

Кой не е чувал за качествата на чесъна? Книгата „Магическа защита от зли сили” на доц. Гоев е много по-интересна и задълбочена от всички филми за вампири, създавани в Холивуд . Чесънът се носи, по възможност, с червен конец, вързан на врата. Вярва се, че в него живеят седем кучета-съботници и това гони всяко зло. Дължината на връвта, на която се поставя чесъна достига до гърдите. Така растението предпазва от злите сили, които не успяват да проникнат в отворите по лицето.

снимка:  ЕМО "Етър"

снимка: ЕМО „Етър“

Народът е запазил и традиционни хилядолетни практики за защита на дома, животните и земята.

„Бог праща градушката да изяде хляба на хората”, това разбиране на старите българи припомня доц. Гоев в своето изследване. Народната вяра е изградила много защитни действия, които предпазват от злите сили на природата.

Зеленото е символ на плодовитост, а червеното – на жената. В книгата „Магическа защита от зли сили” не липсва и по-пикантна част, свързана с любовта между младите хора. От нея се разбира, че колкото и любопитен да е света на интимното, всички действия, свързани с неговата защита имат своята дълбока и осъзната същност.

Когато човек чете книгата на доц. Гоев осъзнава факта, че народът пази традиции, които са били част от живота на обществата много преди създаването на християнството като религия. И защо да не допуснем, че силата на тези древни действия, практикувани от дедите ни, е помогнала за запазване на живота по нашите земи?

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Златни медали за „Габровски гласчета“ от „Евро фолк 2024“

Published

on

Детска фолклорна формация „Габровски гласчета“ при НЧ „Габрово 2002“ отново представиха Габрово с високи постижения от XIV от шампионат по фолклор „Евро фолк 2024“ във Велико Търново.

Талантливите изпълнители участваха в четири категории. Те бяха отличени със златен медал за дуета Пресиана Найденова и Виктория Дангова, златен медал за малък хор, златен медал за трио, в състав: Виктория Димова, Пресиана Найденова и Виктория Дангова, златен медал за голям хор и номинация за „Златен Орфей“.

Носители са и на златен медал от Световната купа по фолклор. Резултатът от номинацията е бронзов Орфей за цялата формация „ Габровски гласчета“.

Зареди още

Култура

Дни на отворените врати и безплатна регистрация в Библиотеката

Published

on

По повод Деня на Габрово – 17 май, и във връзка с Националната библиотечна седмица (10-17 май) Регионална библиотека „Априлов-Палаузов” прави подарък на четящите хора – безплатна регистрация за библиотечни услуги за всички габровци, които искат да получат достъп до богатите ѝ фондове, колекции и информационни ресурси във всички области на знанието.

От възможността да се регистрират могат да се възползват всички малки и големи габровци, които нямат читателски карти за библиотеката, както и онези читатели, чиято регистрация е изтекла преди 17 май 2024 година.

На потребители на РБ „Априлов-Палаузов”, имащи задължения към библиотеката, безплатни карти няма да бъдат издавани. При записването трябва да бъдат представени документи за самоличност за пълнолетните граждани, а за децата и учениците – ученическа карта и/или лична карта на родител/настойник и попълнена декларация съгласно Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент от 27 април 2016 г. и Закона за защита на личните данни.

Издаването на картите се извършва на гише „Регистрация и информация“ в централната сграда на библиотеката от 9.00 до 18.30 ч на 17 май 2024 г. Читателски карти на деца и тийнейджъри до 14 години – в Детски отдел, който се намира в сградата на Народно читалище „Априлов – Палаузов” (Театъра) от 9.00 до 18.30 часа на 17 май 2024 г.

Зареди още

Култура

Мария Гетова и Биляна Тодорова представят пред габровци дебютните си поетични книги

Published

on

Габрово е четвъртата спирка от т.нар. „северен тур“ на две млади български авторки, участнички в проекта „Поезия на Севера“ – Биляна Тодорова и Мария Гетова, които ще представят пред габровската публика своите дебютни поетични книги – „Годината на Март“(2022 г.) и „Полуразпад“ (2023 г.)

Домакин на събитието е Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ в Габрово.

Биляна Тодорова е сценарист, поет и преподавател. Участник е в редица литературни събития, като на четенията си редовно изпълнява и авторска музика. Носител е на второ място в международния конкурс Sofia Singer Songwriter за 2019 година, а през 2022 г. излиза дебютната ѝ стихосбирка „Годината на Март“.

Мария Гетова е културолог и поет. Участва в литературни събития с разнообразни формати. Носител е на втора награда в Националния конкурс за поезия „Веселин Ханчев“ за 2022 г. През 2023 г. излиза дебютната ѝ стихосбирка „Полуразпад“, за която е номинирана в категория “Дебюти” на Националните литературни награди “Перото”.

Проектът “Поезия за Севера” се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура” по програма “Разпространение”.

Мария и Биляна споделят, че с нетърпение и радост очакват срещата в Габрово, защото искат да опознаят града и да се запознаят с нови хора, да поговорят със своите публики за детството…за писането…за градовете…за хората…за поезията…

Заповядайте в библиотеката на 14 май, вторник, от 17.00 ч. в читалня „Д-р Петър Цончев”.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица