Свържи се с нас

Новини

Производство за дискриминация срещу Община Габрово

Published

on

© Copyright 2019 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Комисията по защита от дискриминация образува производство срещу кмета на община Габрово Таня Христова, бившия вече директор на Дирекция „Образование и социални дейности“ Даниела Василева и главния експерт в Отдел „Протокол и връзки с обществеността“ Десислава Сутева, по жалба на кореспондента на Нова телевизия Мартин Георгиев, във връзка със скандала „Хризантема“.

Откритото заседание е насрочено за разглеждане на 7 февруари от Четвърти специализиран постоянен заседателен състав. Производството по преписката пред КЗД е образувано за дискриминация, по признак „обществено положение“.

Мартин Георгиев, снимка: Nova.bg

Жалбата на журналиста Мартин Георгиев, кореспондент на Нова ТВ

В жалбата си пред КЗД Мартин Георгиев твърди, че е подложен на дискриминация от страна на Община Габрово, в лицето на директор Дирекция „Образование и социални дейности“ Даниела Василева. На 26.01.2018г. от 07.30 ч. журналистът имал пряко предаване и участие в ефир в сутрешния блок „Здравей България“, където да бъде коментиран скандалът с битите деца от Центъра за настаняване от семеен тип в Габрово, потресъл цяла България.

Поканена за коментар по темата била и бившата ръководителка на Центъра Маринела Лазарова. Тъй като обаче тя отправила обвинения към ресорната дирекция и в частност към Даниела Василева, с цел да се даде възможност за отговор, още предишния ден отправили покана към Общината да изпратят служител за участие в прякото предаване.

Според записаното в жалбата на Мартин Георгиев, главният експерт в Отдел „Протокол и връзки с обществеността“ Десислава Сутева отказала поканата. Журналистът посочил още, че по време на прякото предаване на 26.01.2018г. с Маринела Лазарова, на място се явила и Даниела Василева. Около 07.40 ч. докато Лазарова отправяла обвинения срещу Василева, кореспондентът на Нова ТВ Мартин Георгиев се опитал да даде възможност на Василева да отговори, но същата отказала.

снимка: Nova.bg, Архив

В жалбата си журналистът твърди още, че минути по-късно директорката Даниела Василева коментирала същата тема пред ефира на конкурентната телевизия БТВ.

Усетила грешката си обаче Василева направила опит да се извини на Мартин Георгиев, в присъствието на оператора му Пламен Иванов. Журналистът отказал да приеме извиненията, информирайки Василева, че като представител на институцията кмет ще бъде докладвана за дискриминационно отношение в жив ефир, към него, телевизията и многомилионната зрителска аудитория на медията, при положение, че по същото време, когато е вървяло предаването на Нова ТВ, Даниела Василева не е била в ефира на БТВ и имала възможност да отговори.

Десислава Сутева, снимка: Община Габрово

Писмено становище на главния експерт Отдел „Протокол и връзки с обществеността“ в Община Габрово Десислава Сутева, във връзка със случая

Според снетите писмено становище и обяснения главният експерт Отдел „Протокол и връзки с обществеността“ в Община Габрово Десислава Сутева счита, че не е проявила дискриминационно отношение към лицето и кореспондент на Нова ТВ Мартин Георгиев, към членове на неговия екип или в частност към Нова ТВ.

Сутева изразява позиция, че за въпросното пряко предаване на 26.01.2018г. от 07.30 ч., към Община Габрово и персонално към нея от страна на Мартин Георгиев или друг представител на Нова ТВ не е заявявано желание и не са правени постъпки за участие на представител на Общината.

Твърди, че не е възможно лично тя, като експерт, ангажиран да координира работата с медиите да предполага желание или интерес за подобно участие от страна на Георгиев, друг представител на Нова ТВ или която и да е медия. Според нея Георгиев имал многократни възможности да заяви интерес или да отправи покана за участие във въпросното пряко включване към нея или лично към Даниела Василева, тъй като ден преди това, в качеството си на кореспондент на Нова ТВ той бил в кабинета на Василева и провел интервю с нея, в присъствието на Сутева. Главният експерт заявява още, че на 25.01.2018г. е провела телефонен разговор с Георгиев, но той и тогава не заявил желание за участие в пряко предаване следващата сутрин на представител на Община Габрово.

В обясненията си Десислава Сутева обяснила още, че за нея било изненада самото пряко предаване по време на сутрешния блок на Нова ТВ пред Центъра за настаняване от семеен тип в Габрово на ул.“Хризантема“ на 26.01.2018г., като за него научила гледайки като зрител сутрешния блок на телевизията.

На следващо място Сутева допълва, че единствената заявка за участие в пряко предаване на 26.01.2018г. от 07.30 ч. била направена на 25.01.2018г. от страна на дежурните редактори на сутрешния блок на телевизия БТВ. Ето защо Василева като директор на Дирекция „Образование и социални дейности“ към онзи момент взела участие в прякото предаване на същата телевизия на 26.01.2018г. в 07.30 ч. пред ЦНСТ на ул.“Хризантема“.

„Вероятно след като на същото място, по същото време, на терен Мартин Георгиев е забелязал Василева и екипа на конкурентната телевизия, в случая БТВ, е решил да твърди, че е потърсил Община Габрово, но е получил отказ“, заявява в част от обясненията си по случая Десислава Сутева.

Тя твърди още, че след прякото включване, разговаряла с Георгиев по телефона и му предложила, своевременно да интервюира Василева, на което той отговорил с агресивен тон и заплахи.

Посочила, че доказателство за това, че Община Габрово и лично тя не са проявили дискриминационно отношение спрямо Нова ТВ, нейни служители или нейната зрителска аудитория е видно на сайта на Нова ТВ. В него ясно се виждало, че в периода 22 – 29 януари 2018г. по Нова ТВ били излъчени преки включвания, репортажи и интервюта с участието на представители на Община Габрово по темата за насилието над деца в ЦНСТ в Габрово на ул.“Хризантема“. В подкрепа на думите за липса на дискриминационно отношение към медия приложила първата покана за участие на представител на Община Габрово в предаване по Нова ТВ. Поканата била отправена по електронна поща на 22.01.2018г. в 15.55 ч. от редактора на предаването „Часът на Милен Цветков“ и своевременно приета, като още същата вечер Василева взела участие в това предаване.

снимка: Община Габрово, Архив

Писмено становище на директора Дирекция „Образование и социални дейности“ в Община Габрово Даниела Василева

Даниела Василева посочва, че в Община Габрово изявление и интервюта за всички медии се договарят и координират от Отдел „Протокол и връзки с обществеността“. Даденото от нея интервю на 26.01.2018г. било заявено от БТВ към Десислава Сутева. На 26.01.2018г. в 07.30 ч. се явила пред ЦНСТ на ул.“Хризантема“ за интервю с Марияна Трифонова – репортер на БТВ.

Марияна Трифонова я посрещнала и посочила мястото, където трябвало да се позиционират за въпросното интервю. Тръгнали натам, където вече бил Мартин Георгиев. Познавала го по име, тъй като в предходен период той провел интервю с нея в Община Габрово, което продължило около 10-15 минути, а описаната от него ситуация се случила на улицата, която отвеждала до входа на ЦНСТ на ул.“Хризантема“ и била успоредна на оградата. За да достигнат до мястото, където ще се излъчва интервюто с Марияна Трифонова минали покрай екипа на Нова ТВ, който бил точно пред входа на ЦНСТ. Продължили и се отдалечили на метри от тях, за да се подготвят за прякото включване.

Даниела Василева заявила, че Мартин Георгиев се провикнал, за да се включи и при тях, но това в този момент нямало как да стане, защото с Трифонова, към която вече била поела ангажимент за участие, изчаквали всеки момент да се осъществи включването в ефир.

Василева твърди, че не е знаела, че по същото време Нова ТВ ще снимат на същото място, нямали уговорка за включване в техния ефир. Посочва, че действително й била отправена покана за включване във вече течащото интервю в ефира на Нова ТВ, но тъй като нямала информация за случилото се до този момент в интервюто, преценила да не взема спонтанно отношение в ефир.

След приключване на включването по БТВ, за което била там, Георгиев започнал да й говори на висок тон и отправил заплахи, но въпреки това приела и отговорила на въпросите му. Василева заявява, че не знае дали е записано интервюто и какво е решил кореспондентът на Нова ТВ да покаже в ефир.

Даниела Василева твърди още, че по отношение на Мартин Георгиев, неговите колеги и Нова ТВ не е проявила никаква форма на дискриминация, пренебрежение или непрофесионално отношение, тъй като във въпросното включване на 26.01.2018г. в кабинета й в Община Габрово се провело интервю в присъствието на представители на отдел „Протокол и връзки с обществеността“ и записано от тяхна страна. В него той получил гледната й точка, като интервюто продължило 10-15 минути, от които Нова ТВ излъчили само около 15-20 секунди. Даниела Василева заявява още, че по време на интервюто, нито преди, нито след него, не й е била отправена покана за пряко включване в ефира на Нова ТВ.

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Писмено становище на кмета на община Габрово Таня Христова по случая

В писменото си становище кметът на община Габрово твърди, че към нея или чрез служители на администрацията не са правени постъпки под каквато и да е форма за нейно участие или представител на Община Габрово в пряко предаване по Нова ТВ на 26.01.2018г., цитирано в жалбата на кореспондента на Нова ТВ Мартин Георгиев.

Таня Христова заявява, че личните й участия в преките предавания и интервюта на Нова ТВ, както и тези на колегите й, ангажирани с цитирания казус, които били направени след заявен интерес от страна на медията, в периода 22 – 29 януари 2018г., доказвали липсата на дискриминационно отношение към Нова ТВ, нейните служители и зрителска аудитория.

Ред.бел.:

Чрез настоящата публикация Новинарският портал за Габрово и региона „Габрово Нюз“ не цели да дискриминира, дискредитира, клевети, накърни достойнството или урони престижа на страните по преписката, намерили място в статията, а да покаже фактите. В случай, че някои от визираните в материала страни желае да изрази позицията си по случая или да представи допълнително гледната си точка,  „Габрово Нюз“ ще му предостави възможността за право на отговор на страниците на медията.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

Станете част от екипа на „Косач Трепач

Published

on

Специализираната габровска фирма „Косач Трепач“, водеща в професионалното озеленяване и поддръжка на дворове, градини, терени и зелени площи, търси служители, които да се присъединят към нашия екип.

Предлагаме следните предимства и възможности на нашите работници:

  • Трудов договор и осигуровки.
  • Мотивиращо възнаграждение през обучителния период за въвеждане в работния процес.
  • Стартова заплата, в размер на над средната за региона, с възможност за допълнително увеличение
  • Работен ден, с продължителност 8 часа, от понеделник до петък, с 2 почивни дни – събота и неделя.
  • Допълнително финансово стимулиране за положен извънреден труд
  • Най-висок клас работно облекло
  • Възможност за кариерно развитие и обучение
  • Работа в млад и динамичен колектив

Допустими са и кандидати без опит, но с голямо желание за работа и развитие. Предимство имат кандидати, притежаващи предишен опит в сферата.

За допълнителна информация и насрочване на интервю, моля, свържете се с нас на телефон: +359 899 140 254.

Присъединете се към екипа на „Косач Трепач“ и бъдете част от успеха ни в създаването на красива и здрава зелена среда!

Зареди още

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица