Свържи се с нас

Култура

Втори национален събор „Родолюбие“

Published

on

снимка: Музикална компания Родолюбие, фейсбук

снимка: Музикална компания Родолюбие, фейсбук

„Музикална компания Родолюбие – Габрово“ и община Трявна организират Втори национален събор на майсторите на народни музикални инструменти „Родолюбие“.

Националният събор на майсторите на народни музикални инструменти е събитие по идея на журналиста и народен музикант Николай Христов – Габровеца. Организира се от „Музикална компания Родолюбие – Габрово“.

Първият събор се състоя на 5-ти септември, 2015-та година и негови домакини бяха Етнографски музей „Етър“ – Габрово. На събора участваха 22-ма елитни майстори от цялата страна. Представените от тях народни музикални инструменти се оценяваха в категориите гайда, кавал, гъдулка, тамбура и тъпан.

За инструменти на 2015 година бяха обявени:
– Гъдулка – майстор Илю Димитров;
– Кавал – майстор Тодор Дросев;
– Тамбура – майстор Светослав Митев;
– Гайда – майстор Николай Николов;
– Тъпан – майстор Ивайло Стоев.

Тези инструменти поставиха началото на единствена по рода си „Колекция на Български народни музикални инструменти“. Колекция, която ще събира уникалните творения на най-прочутите Български майстори, създали своите шедьоври като послание за идните поколения.

„Идеята се породи от многобройните ми срещи и контакти през годините с майстори на народни инструменти от различни краища на страната. Учудващ за мен е фактът, че в страната се провеждат стотици, а може би и хиляди надсвирвания, надпявания, събори, панаири, изложения и други подобни прояви, свързани с представянето на българския фолклор, традиции, обичаи и ценности, но никой, никъде досега, не е отдавал нужното внимание, значение и роля на създателите, на майсторите на Български народни музикални инструменти.

„Oсновната цел и една от причините за организирането и провеждането на събора е желанието ми да се спомогне за развитието и популяризирането на българските народни инструменти, без които е немислимо съществуването на фолклора ни! Без тях не биха звучали Българските народни песни и свирни, песните и музиката на нашите деди“, споделя Николай Христов – Габровеца.

Другите цели и задачи, които си поставят организаторите, е този събор да стане традиционен и да се запази един занаят, който е на изчезване. На него да се събират всички, които са се посветили и работят на попрището на нашия фолклор, всички, които милеят за Българското. И не на последно място, разбира се, този събор да се превърне в истинска атракция за наши и чужди туристи, да бъде един своеобразен Парад на Българщината и да сбира хора от страната и чужбина.

На втория национален събор в Трявна ще участват над 30 майстори на народни музикални инструменти от цялата страна. Съборът ще бъде открит на 13-ти май в 18.00ч. от домакините, в лицето на кмета на община Трявна Дончо Захариев, който е патрон на събитието.

Организаторите от Музикална компания Родолюбие Габрово са поканили специално за събора концерт да изнесе Фолклорен ансамбъл Тракия от град Пловдив. Това е и техният подарък за участващите майстори и всички жители и гости на град Трявна.

На 14 май от 10.00ч. с водосвет ще започне вторият ден от събора. На площада пред часовниковата кула в Трявна, в специално уредени шатри, майсторите ще представят своите творения.

Съборът има конкурсен характер. И точно това амбицира самите майстори да представят най-доброто на което са способни. По предварително зададен критерий ще бъдат оценявани и обявени най-добрите инструменти за 2016-та година в категориите гайда, кавал, гъдулка, тамбура и тъпан. Отличените от журито инструменти, ще бъдат изкупени от организаторите и те ще допълнят вече съществуващата “Колекция на народни музикални инструменти“ – уникална и единствена по рода си.

На Втория национален събор „Родолюбие“ ще присъстват и делегации от 28-те членки на Европейския съюз. Специално за събора и неговите гости демонстрация за правене на родопска гайда ще представи майсторът от Смолян Христо Топчиев.

Награждаването и закриването на събора ще бъде в 17.00ч.

С фолклорна програма и Мегданско хоро ще завърши едно уникално по рода си събитие.

„Любовта ми към всичко българско и родно, почитта ми към българските традиции, ценности и фолклор е нещото, което ме вдъхновява и ме кара да се посветя на тази идея, идеята за организиране и провеждане на традиционен „Национален събор на майсторите на народни музикални инструменти „Родолюбие““, заявява още Николай Христов – Габровеца.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Мария Гетова и Биляна Тодорова представят пред габровци дебютните си поетични книги

Published

on

Габрово е четвъртата спирка от т.нар. „северен тур“ на две млади български авторки, участнички в проекта „Поезия на Севера“ – Биляна Тодорова и Мария Гетова, които ще представят пред габровската публика своите дебютни поетични книги – „Годината на Март“(2022 г.) и „Полуразпад“ (2023 г.)

Домакин на събитието е Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ в Габрово.

Биляна Тодорова е сценарист, поет и преподавател. Участник е в редица литературни събития, като на четенията си редовно изпълнява и авторска музика. Носител е на второ място в международния конкурс Sofia Singer Songwriter за 2019 година, а през 2022 г. излиза дебютната ѝ стихосбирка „Годината на Март“.

Мария Гетова е културолог и поет. Участва в литературни събития с разнообразни формати. Носител е на втора награда в Националния конкурс за поезия „Веселин Ханчев“ за 2022 г. През 2023 г. излиза дебютната ѝ стихосбирка „Полуразпад“, за която е номинирана в категория “Дебюти” на Националните литературни награди “Перото”.

Проектът “Поезия за Севера” се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура” по програма “Разпространение”.

Мария и Биляна споделят, че с нетърпение и радост очакват срещата в Габрово, защото искат да опознаят града и да се запознаят с нови хора, да поговорят със своите публики за детството…за писането…за градовете…за хората…за поезията…

Заповядайте в библиотеката на 14 май, вторник, от 17.00 ч. в читалня „Д-р Петър Цончев”.

Зареди още

Култура

„Познай кой ще дойде на вечеря?“ в Габрово

Published

on

Когато Даниел (Мариан Бачев), преуспяващ адвокат, за поредна вечер се връща в малките часове на нощта при съпругата си Катрин (Диана Любенова), с оправданието, че е бил при най- добрия си приятел, който е в депресия, тя не може да приеме това извинение.

Още повече, че никога всъщност не е виждала въпросния приятел Чарли (Антоан Петров – Анди). Притиснат от Катрин, Даниел е принуден да покани Чарли на вечеря.

Но липсата на реално съществуващ приятел поставя изобретателния адвокат в безумната ситуация да прибегне до услугите на случайно срещнат клиент на един бар.

Как ще протече вечерята, какви рискове и обрати ще се стоварят върху главата на Даниел и дали Катрин ще познае кой всъщност е дошъл на вечеря? Това ще разберете, само ако гледате пиесата на Адриен Ракка “Познай кой ще дойде на вечеря?”.

Спектакълът ще се играе този петък – 26 април, в зала „Възраждане“ в Габрово, от 19.00 часа.

Зареди още

Култура

Призови места за учениците на Цветан Радков от „Фолклорни приумици”

Published

on

Ученици на преподавателя по китара и тамбура Цветан Радков се завърнаха с награди от XVIII Регионален детско-юношески конкурс за певци и инструменталисти „Фолклорни приумици”.

В конкурсната програма на форума в Червен бряг участваха над 110 талантливи деца от 14 населени места, разпределени в направленията: класическа музика, музикален фолклор, народно пеене.

Наградите присъди компетентно жури от специалисти: Елка Недялкова, Румен Тодоров и Валентин Недялков, преподаватели в НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен. Призови места за възпитаниците на Школата по китара и тамбура при НЧ „Развитие-1870”.

Златни медали спечелиха Велизара Костова, Дамян Иванов и Китарен оркестър. Второ място заслужи Калоян Маринов. На трето място журито класира Александра Денчева и Калоян Костов.

Призови награди спечелиха и учениците на Цветан Радков от Габрово – Бетина Делуди, Вероника Бойчева и Ивана Петкова. С поощрения бяха отличени двете камерни групи.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица