Свържи се с нас

Новини

Цветан Василев с нови разкрития за атаката срещу КТБ

Published

on

Цветан Василев 1В играта на пинг понг между Прокуратурата, НАП И КОНПИ бе включен нов „международен играч“ – АликсПартнърс Сървисиз. Целта остава същата!

„Мозъчният“ тръст на атаката срещу КТБ реши да включи едно от поредните си оръжия, за да замете следите на организираното от него престъпление. Безусловно единствената му цел е да ме обвинят и линчуват публично, за да оправдаят вандалската атака от май – юни 2014 г.

Независимо от твърде „новаторския“ си подход към задачата, граничещ на моменти с абсурдни обяснения от типа „това не е правно, но е прагматично“, АликсПартнърс е трябвало да стигнат до основния момент – „г-н Василев prima facie, самостоятелно или чрез съдружници, е причинил значителни (невъзстановими) загуби в резултат на действията си.“ И още – „грешните, неправилни и потенциално престъпни действия са от страна на г-н Василев в качеството му на председател на Надзорния съвет на КТБ, мажоритарен акционер… и т.н.“ Такава е била задачата, поставена от организаторите на рейдърската атака, но платена от банката, т.е. от нейните кредитори и акционери. Съвсем неслучайно нито предметът на договора, нито цената по него са обявени по същество.

Надявам се, че поне българският текст е автентичен превод на оригинала, за да могат моите адвокати да заведат в скоро време дело срещу АликсПартнърс за спорния подход и абсурдните твърдения, които изобилстват в него. И дано това SPV да не се окаже необходимият „бушон“ на компанията – майка за мръсната игра, в която са влезли с българските поръчители.

Всъщност на АликсПартнърс се е паднала задачата да защитят тезите на прокуратурата и КОНПИ. На прокуратурата и КОНПИ пък им трябва международна индулгенция, за да докажат голословните си обвинения. Нещо, за което са платили щедро, но с чужди пари, както обикновено досега.

Основните си „убийствени“ изводи АликсПартнърс правят въз основа на разделянето на част от кредитния портфейл на банката на 3 групи по критерии, за които самите те признават, че не са правно издържани, но били прагматични. Очевидно, за да стигнат до този „дълбок“ извод, са ползвали същите източници на информация от първа ръка като прокуратурата – „лабораторията“ на Пеевски и брътвежите на главния лъжесвидетел на прокуратурата. Това е удобната теза на всички – банката не контролирала активите, придобити чрез финансиране. А как тогава е функционирала години наред?

Като са преглеждали фирмените досиета, би трябвало да са забелязали как се е процедирало с печалбите на „бушони“ по проекти като Агрофинанс АДСИЦ, Централна гара, Вамо Варна, Електроника, Лагера, Булгартабак и пр., включително и печалбата на собствените ми компании, огромната част от която е била предназначена за капиталова подкрепа на банката. Би следвало лъжесвидетелят да не е изгубил паметта си, макар и да е изгубил съвестта си! За негово и на неговите покровители нещастие, има много други, които ще потвърдят моите думи.

Прагматичният подход на „форензичарите“ е довел до „перфектното разделяне“ на 3 групи:

а) група за „търговия на главница“ (каквото и да значи тази глупост). В тази група са включени на практика основните оперативни компании, чието финансиране е осигурено от следващата група, известна като „бушоните“ на Василев;

б) група „канали за финансиране“;

в) групата „Василев“ е тюрлю гювеч, който включва фирми, чиито имена и функции знае само лъжесвидетелят. Там е добавена и бивша фирма на моята съпруга (Консулт АВ), продадена на същия този лъжесвидетел по негово настояване през 2011 г. без нито лев задължение към банката.

За да не досаждам с изреждането на факти, ще кажа следното: цялата философия на нашето банкиране през всичките тези години е била чрез система от подобни фирми да осигурим придобиването, преструктурирането и продажбата на стойностни активи. И това ни е носило успех 13 години.

При организирания фалит на банката, който експертите на АликсПартнърс са нарекли евфемистично „оттегляне на депозитите на банката“, естествено тази връзка се скъса и голяма част от основните активи – Виваком, НУРТС, Петрол, Техномаркет, Гипс, Инфраструктурна компания, ХК Костенец, Рубин Плевен и др., попаднаха под контрола или на мениджмънта, или на нови кредитори по линия на цесиите в периода на специалния надзор. Друга част пък от т. нар. канали за финансиране като ТЦ – ИМЕ попаднаха под контрола на групата на лъжесвидетеля и основен идеолог на системата „влез – излез“ при осигуряването на необходимото финансиране на компаниите от първата група.

Оказва се, че „обективните“ следотърсачи добре са научили урока на поръчителите. Само че им предстоят много неприятни изненади. Защо същите тези „форензичари“ не направиха проверки по следните случаи:

1. Кой е причината ВТБ, без да е инвестирала 1 лев в собствеността на Виваком, да се разпорежда с акциите? Причината не се ли корени в удара срещу банката и предварително подготвената несъстоятелност на ТЦ – ИМЕ, организирана от Пеевски? Загубите за банката само от този актив плюс НУРТС са над 530 млн. евро, ако се случи широко рекламираната транзакция на Спас Русев, машата на братя Велчеви!

2. Загубата от Петрол се измерва понастоящем с над 250 млн. евро предвид офертите, по които работехме. Акциите бяха заложени в полза на банката.

3. Както и тези на Техномаркет, за които квестори и синдици допуснаха участието на фирмата -собственик да падне на 15% , естествено с цел Пеевски да го придобие безплатно. Да не говорим за веригата Домо в Румъния.

4. Както и 6% от Булгартабак, за който бяхме поискали извънредно общо събрание, за да свалим управлението на Пеевски, който без да е вложил и 1 стотинка, го източваше на гърба на мажоритарните акционери. Квесторите гласуваха „въздържал се“, с което ощетиха банаката с поне 30 млн. лева.

5. Както и акциите на Витро Инвест в Рубин, които днес нямат никаква стойност, след като си затвориха очите пред дърварската кражба на Александър Сталийски, дейно подпомаган от лъжесвидетеля и изпълнителния директор на Стъкларския завод в Плевен.

6. Дали въпросните анализатори са изследвали фирмата – собственик на студията в Герман, поставена от тях също в групата на „каналите за финансиране“? Щедро платеният след изнудване от Ал. Сталийски имот сега се разграбва от същия този човек и неговите помагачи.

7. Дали случайнo информираните експерти на АликсПартнърс знаят за безразборното отклоняване на активи от страна на лъжесвидетеля с помощта на останалите душеприказчици от „групата на лейтенантите“ – София прес, Катарино, 160 дка на Черно море, сградата на централата на KTБ, цялата техника на Инфраструктурна компания и какво ли още не? Не видях нищо в тази посока от доклада. Всъщност това не интересува и прокуратурата!

8. Ударът срещу КТБ, както и негласната координирана политика на останалите банки, на практика съсипа инвестиционни проекти като Стъкларска фабрика – Парачин, Газова централа – Хасково, Търговски център Странд и пр. Да не говоря за данъчното и финансово малтретиране на операционни компании, които са дамгосани с клеймо „Василев“ – Дунарит, Авионамс, компаниите- собственици на хотели и др. Това очевидно е убягнало от погледа на АликсПартнърс, но, виждате ли, било престъпление фирмени данъци да бъдат плащани с кредити. Къде го прочетохте това, господа? Да не би да е така в другите европейски страни? Ако ще се хармонизираме с тяхното право и ако не мерим с двоен аршин, нека НАП да погледне как е платен данъкът на Балканска Медийна Компания през 2013 година!

9. В този ред на мисли, не мога да не отбележа изключителната координация на исковете на КОНПИ и доклада на АликсПартнърс. Нали уж докладът им беше секретен?

За да не отегчавам повече с тези детайли, ще подчертая още веднъж, че както аз, така и изпълнителните директори на банката, нито за миг през всичките тези 14 години на нейното съществуване не сме си позволили да подготвяме активи за кражба, каквито намеци има в доклада – например, че „непредоставянето или предоставянето на минимални обезпечения предполага, че тези намерения са били изначални“. Историята на банката и документите от архива само могат да го потвърдят. И това е неудобната истина за господата – поръчители на този памфлет. Все пак за този период капиталът на банката е увеличен с над 400 млн. лева: 200 млн. лева са предоставени като подчинени срочни дългове. Както и да увъртат форензичарите от АликсПартнърс!

Продължавам да твърдя, че обемът на активите (пазарна цена, стойност на инвестиция, оценки и др.) към 31.05.2014 г. е бил достатъчен (както е изброено в приложението* по-долу), за да покрие всичките задължения на фирмите, поставени в групата „Василев“ и „група за търговия с главници“, т.е. над 2 млрд. евро.

Това е неудобната истина за тези, които опитвайки се и успявайки да откраднат част от тези 2 млрд. евро, се стараят да прехвърлят вината върху мене и моите колеги!

*ПРИЛОЖЕНИЕ: АКТИВИ ПОД КОНТРОЛА НА БАНКАТА ПРЕДИ ПОСТАВЯНЕТО Й ПОД ОСОБЕН НАДЗОР

АКТИВИ   ЦЕНА/РАЗМЕР НА ФИНАНСИРАНЕ                        ПОЯСНЕНИЕ
77% ВИВАКОМ 500 млн. евро 6,5 пъти ЕБИТДА
100% НУРТС И МУЛТИПЛЕКСИ 150 млн. евро 10-14 пъти ЕБИТДА
97% ПЕТРОЛ 300 млн. евро по оферта към онзи момент; по оценка – 400 млн. евро
100% ДУНАРИТ 100 млн. евро оценка, договори, печалба
100% АВИОНАМС 40 млн. евро тригодишен договор с НАТО
80% РУБИН-ПЛЕВЕН 40 млн. евро oценки cost replaced
100% СФС ПАРАЧИН 100  млн. евро oценки cost replaced
РУСЕНСКА КОРАБОСТРИТЕЛНИЦА И ПРИСТАНИЩЕ   ЗАПАД 65 млн. евро oценки cost replaced; проект за интермодален терминал
ГИПС 20 млн. евро печалба; 35-годишна концесия
ГАЗОВИ КОМПАНИИ 30 млн. евро oценки cost replaced
90% ГЦ ХАСКОВО 25 млн. евро oценки cost replaced; съвместен проект с американски фонд
ХК КОСТЕНЕЦ 50 млн. евро oценки cost replaced
40% ЛИТЕКС МОТОРС 20 млн. евро oценки cost replaced
ИНФРАСТРУКТУРНА КОМПАНИЯ 20 млн. евро само стойност на материалните активи
ТЕХНОМАРКЕТ И ДОМО 70 млн. евро цена на придобиване плюс оборотен КАП
ВИНАРНА КАСТРА РУБРА 50 млн. евро оценки; 2000 дка лозя; налична продукция
ТЪРГОВСКИ ЦЕНТЪР СТРАНД 40 млн. евро оценки; оборотни средства
НЕДВИЖИМИ ИМОТИ 350 млн. евро инвестиции и проекти; сред тях 4 хотела, комплекс от 40 000 кв. м в Св. Константин и Елена, Централата на КТБ, ИПК Родина (55 000 кв. м застроени и пред продажба + 40 дка терен за застрояване), Зала Универсиада + 20 дка терен, София Прес – пред продажба, магазин Темпо/Техномаркет, 65 дка зад Централна гара, 160 дка на първа линия Равда/Обзор, 150 дка в Огняново, Катарино и много други.
ПАРТНЕР ЛИЗИНГ 30 млн. евро вземания (без печатницата на Пеевски); Всички вземания са клиринговани с помощта на лъжесвидетеля. Вероятно от някои от тях се е възползвал самият той, а от други – кредитираните (предимно медийните авантюри на Пеевски). Отделен случай са Красимир Гергов и БТВ.
ДРУГИ ВЗЕМАНИЯ над 150 млн. евро в това число – 40 млн. евро от печатницата на Пеевски, 15 млн. евро от Техноекспортстрой, 20 млн. евро от Красимир Гергов, 500 хиляди евро от Левски и Александър Ангелов
ПОДЧИНЕН СРОЧЕН ДЪЛГ 100 млн. евро
ОБЩО 2,25 милиарда евро  

 ЗАБЕЛЕЖКА:

Реализацията на тези стойности изисква нормално функциониране на кредитната институция и управление с визия, а не ликвидатори – крадци.

 

Официално изявление на Цветан Василев, публикувано на личната му страница.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

Габрово е първенец по разкрити престъпления и след София по средногодишен доход и култура

Published

on

Област Габрово се нарежда след столицата по средногодишен доход и културен живот, първенец е по дял разкрити престъпления.

Средногодишният доход на лице от домакинството в Габрово е вторият най-висок след този в столицата. Брутната годишна работна заплата достига 13,9 хил. лв. Това сочат данните на изследването „Регионални профили: показатели за развитие”, изготвено от Института за пазарна икономика.

Регионалните профили на областите са очертани въз основа на 68 индикатора, описващи икономическото и социалното развитие на областите.Профилите на 28-те области в страната обхващат дванадесет категории, всяка от които има отношение към качеството на живот и развитието на областите.

Икономическата активност в област Габрово е по-висока от средната с коефициент от 72,5% (при 72,0% в страната). Преките чуждестранни инвестиции продължават да нарастват и достигат 3,3 хил. евро на човек, което отрежда на областта четвъртото място по този показател (след столицата, София област и Бургас). Габрово е втората област по усвояване на европейски средства (след столицата). Към 30 юни 2022 г. стойността на изплатените суми на бенефициенти по оперативните програми достига 3,8 хил. лв. на човек.

По отношение на инфраструктурното развитие Габрово е областта с най-гъста пътна мрежа в страната, но делът на автомагистралите и първокласните пътища е по-нисък от средния (16,6% при 18,5% в страната).

Въпреки че Габрово е сред сравнително силно развитите икономически области, нивото на местните данъци е ниско и през 2021 г. Прозрачността на органите на местното самоуправление в област Габрово намалява през 2022 г., но остава сравнително висока – 72,9% (при 70,2% в страната).

Представянето на област Габрово по показателите, оценяващи околната среда, е много добро, отреждайки на областта второто място в страната.

Предизвикателство пред пазара на труда остава застаряването на населението. През 2021 г. коефициентът на демографско заместване като съотношение на населението на възраст 15–19 години към това на възраст 60–64 години е 56,1% (при 69,4% в страната). През 2021 г. Габрово изпреварва област Видин и става областта с най-високо съотношение на населението на над 65 години към това на 0–14 години – 249,6% (при 149,3% в страната). Коефициентът на възрастова зависимост на населението на над 65 години към това на 15–64 години пък е 49,2% (при 34,0% в страната). Коефициентът на естествен прираст достига нови рекорди от –22,1‰ (при –13,2‰ в страната) и е третият най-нисък в страната (след този в областите Видин и Монтана).

Показателите, оценяващи здравеопазването в областта, поставят Габрово на челните места в страната (след областите Плевен и Кюстендил). Броят на общопрактикуващите лекари спрямо населението е значително по-висок от средния за страната, но специалистите са по-малко. Броят на леглата в местните многопрофилни болници нараства, но все още не достига средните стойности.

През 2021 г. броят на регистрираните престъпления срещу личността и собствеността нараства и изпреварва средния – 10,4 на хиляда души в областта при 9,8 на хиляда души в страната. Същевременно обаче Габрово продължава да е първенец по дял на разкритите престъпления – 74,9% (при 51,7% в страната.

Въпреки ограниченията, свързани с пандемията през 2020 и 2021 г. в цялата страната, културният живот в област Габрово остава сред най-интензивните в страната (само след този в столицата). Основна причина за това е изключително високият брой на посещенията на музеите, въпреки че и той, подобно на този в страната, се свива с над 50% през 2020 година. Повишаването му до 2357 на хиляда души през 2021 г. все още не може да компенсира това свиване, въпреки че остава далеч над средните нива в страната (426 на хиляда души). Посещенията на театрите също се повишават през 2021 г. и достигат 160 на хиляда души (при 129 на хиляда души в страната).

Пълният доклад за област Габрово може да видите оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Андрей Николов участва националната среща по пътна безопасност

Published

on

Заместник-областният управител на Габрово Андрей Николов участва в национална среща, по отношение на въпросите, свързани с пътната безопасност. Форумът бе иницииран от Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“( ДАБДП) и се проведе в София.

Основните теми на срещата бяха състоянието на пътната безопасност и бъдещите мерки на регионално и местно ниво за превенция на инцидентите на пътя през 2023 г. Отчетен бе прогрес в работата на Областните комисии за безопасност на движението по пътищата, които са провели над 300 заседания през последните три години.

Представени бяха новите форми на образци на докладите към ДАБДП , които са оптимизирани, като изключват излишни повторения, облекчават административната тежест и повишават ефективността на работата на секретарите на областните комисии.

Беше удължен и срокът за докладване към ДАБДП и бяха планирани общи действия на национално ниво.

На форума присъстваха още заместник-министърът на транспорта и съобщенията Николай Найденов, изпълнителният директор на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ Бойко Рановски, председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ Иво Иванов и Десислава Паунова – член на УС на Агенцията, Алекси Кесяков, съветник на министъра на вътрешните работи и др.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

СУ „Петко Р. Славейков“ отбеляза годишнина от основаването си

Published

on

След като на вчерашния голям християнски празник Никулден тържествено бе отбелязан празникът на ОУ „Проф. Пенчо Н. Райков“ в Многофункционална зала „Дръзновение“ в Трявна, днес отправяме поглед назад и към празника на едно от най-старите светски образователни средища у нас – СУ „Петко Р. Славейков“.

Годишнината от основаването на учебното заведение бе отбелязана с изключително красива и интересна изложба, под надслов „Желание да творим“, която представи творби на възпитаници от часовете им по изобразително изкуство и бе официално открита в музей „Старото школо“.

Колекцията може да бъде разгледана от жители и гости на града в зала „Проф. Кънчо Цанев“, където ще остане до 22 декември. Събраните творби са на ученици от 5-ти до 12-ти клас и представят изключително интересни и различни техники на работа, които са усвоили в часовете по изобразително изкуство.

Повече за тяхната дейност разказа техният преподавател Росица Скендерова, която имаше честта да представи първата си изложба като учител в Славейковото училище. „Ние в нашите часове по изобразително изкуство имаме много неща, които трябва да научим, включително и история на изкуството. История на изкуството най-добре се учи, когато се открива, затова с 5-ти клас учихме история на изкуството, Древна Тракия, Древен Рим, Гърция и Египет с тези паравани за снимки, като самите те откриваха начина, по който са живели и начина, по който са творели, дрехите, с които се обличали. С 6-ти клас учихме Византийската мозайка и сами я направихме само че не с оригиналните материали, ами с хартия, но мисля, че е също толкова впечатляваща. Със 7-ми клас откривахме дизайн – направихме лампи, като използвахме най-различни подръчни материали. С 10-ти клас правихме илюзия във фотографията, мисля, че техните идеи са доста свежи. Самите те доста се забавляваха, защото успяваха да открият и в трудността забавление. С 5-ти клас писахме също български поговорки върху глинени плочки, които може да видите зад мен“, сподели преподавателят по изобразително изкуство.

Събитието събра десетки ученици, бивши и настоящи преподаватели, представители на културни и образователни институции, които изразиха силните си впечатления от творчеството на децата.

Своите впечатления и искрени пожелания отправи към всички тях и кметът на Трявна Силвия Кръстева, която бе сред официалните гости при откриването на изложбата. „Първо искам да Ви кажа, че съм изключително впечатлена от едно нещо и то е, че аз толкова посещаема изложба не съм виждала, т.е. не съм присъствала тук на толкова пълна зала, за което мога само да Ви сваля шапка и да Ви кажа едно голямо „Браво!“. Г-жо Скендерова, искам на Вас също да Ви кажа едно огромно благодаря за това, че дойдохте лично при мен заедно с двама ученици, за да ме поканите и разбира се, нямаше как да не посетим изложбата и да разгледаме. Едно от нещата, докато влизах и ми направи впечатление и една от рисунките, на която пише „Любовта не се съди, а се разбира“. Това е първото, което ми направи впечатление и ще Ви помоля следното – винаги обичайте Вашите приятели, обичайте Вашите семейства, но обичайте и Вашите учители. Нека да останат в сърцата Ви, защото те ще ви дадат онова, което наистина за цял живот ще Ви помага!“, добави кметът на Трявна.

За труда и старанието, които са положили в часовете си по изобразително изкуство, децата бяха поздравени още от директорът на учебното заведение Гергана Ганчева, както и от директора на Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство – Трявна Юлия Нинова, която подчерта уменията на тревненските възпитаници и факта, че са горди наследници на старите майстори.

Празникът на училището и изложбата „Желание да творим“ бе повод, Специализираният музей да награди участниците в задачата „Трявна през моите очи“ към образователната програма „Трявна – позната и непозната“. Отличени бяха авторите на есе, на снимка и видео.

Освен наградите за победителите, всички получиха грамота за участие и разбира се, почерпка за целия клас.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица