Свържи се с нас

Култура

Втори национален събор „Родолюбие“

Published

on

снимка: Музикална компания Родолюбие, фейсбук

снимка: Музикална компания Родолюбие, фейсбук

„Музикална компания Родолюбие – Габрово“ и община Трявна организират Втори национален събор на майсторите на народни музикални инструменти „Родолюбие“.

Националният събор на майсторите на народни музикални инструменти е събитие по идея на журналиста и народен музикант Николай Христов – Габровеца. Организира се от „Музикална компания Родолюбие – Габрово“.

Първият събор се състоя на 5-ти септември, 2015-та година и негови домакини бяха Етнографски музей „Етър“ – Габрово. На събора участваха 22-ма елитни майстори от цялата страна. Представените от тях народни музикални инструменти се оценяваха в категориите гайда, кавал, гъдулка, тамбура и тъпан.

За инструменти на 2015 година бяха обявени:
– Гъдулка – майстор Илю Димитров;
– Кавал – майстор Тодор Дросев;
– Тамбура – майстор Светослав Митев;
– Гайда – майстор Николай Николов;
– Тъпан – майстор Ивайло Стоев.

Тези инструменти поставиха началото на единствена по рода си „Колекция на Български народни музикални инструменти“. Колекция, която ще събира уникалните творения на най-прочутите Български майстори, създали своите шедьоври като послание за идните поколения.

„Идеята се породи от многобройните ми срещи и контакти през годините с майстори на народни инструменти от различни краища на страната. Учудващ за мен е фактът, че в страната се провеждат стотици, а може би и хиляди надсвирвания, надпявания, събори, панаири, изложения и други подобни прояви, свързани с представянето на българския фолклор, традиции, обичаи и ценности, но никой, никъде досега, не е отдавал нужното внимание, значение и роля на създателите, на майсторите на Български народни музикални инструменти.

„Oсновната цел и една от причините за организирането и провеждането на събора е желанието ми да се спомогне за развитието и популяризирането на българските народни инструменти, без които е немислимо съществуването на фолклора ни! Без тях не биха звучали Българските народни песни и свирни, песните и музиката на нашите деди“, споделя Николай Христов – Габровеца.

Другите цели и задачи, които си поставят организаторите, е този събор да стане традиционен и да се запази един занаят, който е на изчезване. На него да се събират всички, които са се посветили и работят на попрището на нашия фолклор, всички, които милеят за Българското. И не на последно място, разбира се, този събор да се превърне в истинска атракция за наши и чужди туристи, да бъде един своеобразен Парад на Българщината и да сбира хора от страната и чужбина.

На втория национален събор в Трявна ще участват над 30 майстори на народни музикални инструменти от цялата страна. Съборът ще бъде открит на 13-ти май в 18.00ч. от домакините, в лицето на кмета на община Трявна Дончо Захариев, който е патрон на събитието.

Организаторите от Музикална компания Родолюбие Габрово са поканили специално за събора концерт да изнесе Фолклорен ансамбъл Тракия от град Пловдив. Това е и техният подарък за участващите майстори и всички жители и гости на град Трявна.

На 14 май от 10.00ч. с водосвет ще започне вторият ден от събора. На площада пред часовниковата кула в Трявна, в специално уредени шатри, майсторите ще представят своите творения.

Съборът има конкурсен характер. И точно това амбицира самите майстори да представят най-доброто на което са способни. По предварително зададен критерий ще бъдат оценявани и обявени най-добрите инструменти за 2016-та година в категориите гайда, кавал, гъдулка, тамбура и тъпан. Отличените от журито инструменти, ще бъдат изкупени от организаторите и те ще допълнят вече съществуващата “Колекция на народни музикални инструменти“ – уникална и единствена по рода си.

На Втория национален събор „Родолюбие“ ще присъстват и делегации от 28-те членки на Европейския съюз. Специално за събора и неговите гости демонстрация за правене на родопска гайда ще представи майсторът от Смолян Христо Топчиев.

Награждаването и закриването на събора ще бъде в 17.00ч.

С фолклорна програма и Мегданско хоро ще завърши едно уникално по рода си събитие.

„Любовта ми към всичко българско и родно, почитта ми към българските традиции, ценности и фолклор е нещото, което ме вдъхновява и ме кара да се посветя на тази идея, идеята за организиране и провеждане на традиционен „Национален събор на майсторите на народни музикални инструменти „Родолюбие““, заявява още Николай Христов – Габровеца.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Наградиха лауреатите и участниците от конкурса „История, патрони и дарители на моето училище“

Published

on

Лауреатите и участниците в Шестия ученически конкурс „История, патрони и дарители на моето училище“ бяха наградени. Това се случи в Актовата зала на Национална Априловска гимназия, където се състоя тържествената церемония. Конкурсът тази година беше на тема: „Каквото можах – направих, по-хубаво нека направят могъщите“.

Той е част от празничните събития, включени в календара на Априловите дни на културата. Организира се от НАГ и Фондация „Радетел“. В него участват ученици от габровските училища и от 12 области на страната.

В настоящото издание бяха представени учебни заведения от Велико Търново, Чирпан, Враца, Шумен, София, Свищов, Бургас, Тетевен, Пловдив, Смядово, Павликени , село Дебрен и др.

Учениците се състезаваха в следните категории: разказ, историческо есе и видеофилм. Представени бяха 50 разработки, прегледани и оценени от професионално жури.

Директорът на НАГ Елвира Христова приветства гостите и участниците, и откри тържествената церемония. Д-р Елена Сербинова, основател на фондация „Радетел“, представи пред присъстващите на събитието презентация за рода на Рашееви, чийто наследник е тя. С богат снимков материал разказа за разнообразната благотворителна и доброволческа дейност на нейните роднини Иван и Никола Рашееви.

След тържественото начало бяха обявени и връчени наградите.

В категория разказ Първо място спечели Милен Кирчев от ПГТ „Д-р Васил Берон“ – Велико Търново с разказ за патрона на училището. Негов научен ръководител е Бистра Стефанова. Второ място зае Десислава Ангелова от НАГ, с разказа „Пътят към величието“. На 3 място бе класирана Мария Данева, също от НАГ, с разказа „Соколов писък“.

В категория историческо есе първо място не бе присъдено. С второ място бе отличена Адриана Кънева от НАГ за есето си „Каквото можах – направих, по –хубаво нека направят могъщите“. Неин научен ръководител е Владилена Катевска, преподавател в НАГ.

Журито присъди две 3-ти места: на Александра Манева, СУ „Пейо Кр.Яворов“ – Чирпан, с есето „Помним и се гордеем…На великия наш творец“, с научен ръководител Недка Петрова, и на Александър Александров от СУ „Козма Тричков“ – Враца, за есето „Училище! Колко много нещо се съдържа в тази дума“ и научен ръководител Горица Маджарска.

Поощрителни награди получиха Михаела Бързанова от СУ „Йоан Екзарх Български“ – Шумен за „Мъжката гимназия – гордостта на шуменското образование“ и Ива Стърчикова от СУ „Пенчо П.Славейков“ – София за „СУ Пенчо П.Славейков – 145 години храм на образованието“. Техни научни ръководители са: Андрей Соколов и Александра Иванова.

В категория за кратък видеоклип, с Първо място бе отличен Преслав Колев от НАГ за филма си „Благодетели и дарители“. Второ място спечели екипът, в състав: Александрина Димитрова, Ния Найденова, Антоанета Николова – „Личността зад името. Една история с неочаквано развитие“, от СУ „Козма Тричков“ – Враца. Научен ръководител е Горица Маджарска.

С второ място бе отличена и Галена Василева от ПЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“- Велико Търново за „Патронът на моето училище. Една личност устояла на историята“. Неин научен ръководител е Драгомир Дачев. Трето място зае Александра Павлова ПДТГ „Димитър Хадживасилев“ – Свищов. Научен ръководител на участничката е Альоша Кушлов.

Всички участници и техните научни ръководители получиха грамоти. За трета поредна година Фондация „Радетел“ дарява еднократна стипендия, в размер на 400.00 лв, за ученик с изявени дарби, отлични учебни резултати, ангажираност с извънкласни и извънучилищни инициативи.

По предложение на Педагогическия съвет носител на стипендията за 2024 г е Преслав Николай Колев, ученик от 11 „б“ клас. Тази година за пръв път бе учредена от г-жа Елена Сербинова едногодишна стипендия за ученик от 10 клас, с принос към Априловската гимназия.

По предложение на Педагогическия съвет пръв носител на едногодишната стипендия е Виктория Красимирова Димова, ученичка от 10 „д“ клас. Виктория издига авторитета на Националната Априловска гимназия и съдейства за нейното национално и международно признание, което личи от това, че през изминалите години е участвала в поредица от дейности като: доброволец към Младежки център – Габрово и Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“, член на Младежки парламент – Габрово /представител на предприемачеството и обществено значимите дейности за мандат от 1 година от април 2023 г. до април 2024г./, член на читателски клуб „Книжни червеи“ към МЦ Габрово, участничка в ДФА „Габровче“ и ДФФ „Габровски гласчета“. Свири и на пиано. Виктория се включва с желание и с мотивация в различни конкурси (по БЕЛ, физика, народно пеене и др.) и олимпиади(БЕЛ, история, физика, география, химия, математика и др.). Навсякъде се представя достойно и защитава името „Априловец“.

По време на церемонията, с почетна грамота беше отличена госпожа Снежана Рачевиц, дългогодишен директор на НАГ и председател на фондация „Радетел“. Нейните функции поема госпожа Елвира Христова, настоящ директор на училището.

Зареди още

Култура

Четири златни медала спечелиха пианистите от МК „Весела“

Published

on

Това е щастливата новина за четирите млади музикални таланта от Габрово и техния преподавател по пиано Весела Пенева. През изминалите два почивни дни, пианистките Невин Халил /7 год./, Кристина Стефанова, /9 год./, Мира Русинова /13 год./ и Ай Хасегава /14 год./ представиха отлично своите музикални програми като участници в 10-я Международен конкурс „Звукът на времето” – Велико Търново.

Авторитетното жури, в състав проф. д-р Борислава Танева, проф. д-р Александър Василенко и проф. д-р Томислав Байнов, оцени изпълненията на четирите момичета от Музикален клуб „Весела” между 90 и 100 точки.

Благодарение на постигнатия висок бал, младите пианистки се окичиха със златни медали, спечелвайки Първи места в своите възрастови групи. Радостно е, че на своите дебютни конкурсни изяви Кристина Стефанова и Мира Русинова заявяват смело своите музикални способности и се присъединяват към успехите на вече доказалите се Невин Халил и Ай Хасегава.

В деня преди конкурса, на тържествената церемония, организирана от Община Габрово, сред най-успешните деца, вписани в книгата „Дарования и постижения”, бяха и 8 млади таланта от Музикален клуб „Весела”, с призови места в международни музикални състезания.

Невин Халил /7 год./, Кристина Стефанова, /9 год./, Мира Русинова /13 год./, Ай Хасегава, Лорен Николова /10 г/ Делиа Георгиева /11 г/ Полина Флориду /15 г/ и Адриана Кънева /16 г/ получиха своите удостоверения, както и личните поздравления на кмета на Габрово Таня Христова.

Зареди още

Култура

Златни медали за „Габровски гласчета“ от „Евро фолк 2024“

Published

on

Детска фолклорна формация „Габровски гласчета“ при НЧ „Габрово 2002“ отново представиха Габрово с високи постижения от XIV от шампионат по фолклор „Евро фолк 2024“ във Велико Търново.

Талантливите изпълнители участваха в четири категории. Те бяха отличени със златен медал за дуета Пресиана Найденова и Виктория Дангова, златен медал за малък хор, златен медал за трио, в състав: Виктория Димова, Пресиана Найденова и Виктория Дангова, златен медал за голям хор и номинация за „Златен Орфей“.

Носители са и на златен медал от Световната купа по фолклор. Резултатът от номинацията е бронзов Орфей за цялата формация „ Габровски гласчета“.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица