Свържи се с нас

Любопитно

Ученици от Габрово и Литва ваяха кулинарни шедьоври

Published

on

Ученици и учители от Училището по хотелиерство и колеж по мениджмънт в латвийската столица Рига и Професионалната гимназия по туризъм „Пенчо Семов“ в Габрово обмениха добри практики.

Габровската гимназия се превръща във все по-желан партньор на училища от Европейския съюз за партньор по програма Еразъм+. От 28 април до 7 май гимназията ни бе домакин на осем ученици и двама учители от професионалното училище по хотелиерство и колеж по мениджмънт.

Групата изпълнява проект мобилност, в сферата на професионалното образование и обучение. Прецизно разработената програма включваше както посещения на известни ресторанти в Габрово, така и професионални „разходки“ из комплекси в Арбанаси и елитни ресторанти и хотели във Велико Търново.

Учениците разглеждаха кухните, проучваха менюта с ястия от българската национална кухня, разговаряха с представители на персонала и мениджмънта на заведенията за начина на организация на работа.

Когато си в ПГТ – Габрово имаш възможност да наблюдаваш и да участваш в мастър клас няколко пъти в годината – да си спомним двете издания на „На върха на пламъка“. Сега към портфолиото на гимназията добавяме и мастър клас с Романс Артамоновс – собственик на ресторанти и преподавател в Колеж по мениджмънт в Рига.

С изключително майсторство, страст и много настроение учениците от Латвия и техните връстници от България демонстрираха готварски умения и под ръководството на техните преподаватели създадоха кулинарни шедьоври.

В Трявна латвийските гости останаха очаровани от самобитната атмосфера на града, производството на „жива“ бира, изкушаващото разнообразие на традиционни лакомства и сувенири.

РЕМО „Етъра“ остави незабравими спомени с оживлението на Гергьовден и демонстрацията на занаяти. Културната програма включваше и посещения в Дома на хумора и сатирата, Интерактивния музей на индустрията, в които учениците истински се забавляваха, докато екскурзоводите им разказваха за традициите, миналото и съвремието на Габрово.

От ПГТ – Габрово изказаха благодарности и на екипа на Младежкия център, който презентира работата на Община Габрово с младите хора и се включи в интересния разговор за младежките инициативи в Латвия, както и на заместник-областния управител Иван Любомиров за приемането на групата и представянето на областта с нейните особености и забележителности.

„Класа“, бе коментарът на ръководителя на групата Евиа Антанавика относно програмата и преживяното в Габрово.

Любопитно

Вижте Карнавала през обектива на „Габрово Нюз“

Published

on

Зареди още

Любопитно

Програма за Деня на Карнавала в Габрово

Published

on

Зареди още

Любопитно

Влезте в тренда и сменете аутфита си за Карнавала

Published

on

В карнавалния ден, на 18 май, от 10.00 до 18.00 часа и … до изчерпване на количествата, Община Габрово ще разположи собствен карнавален информационен щанд на площад „Възраждане“.

Там ще Ви посрещнат усмихнати млади хора, които ще ви предложат програмата за фестивалните дни и най-търсения вестник за деня – Карнавалния. Но това не е всичко. Ще може да си купите и магнити за спомен и карнавални артикули от колекция 2024 – искрящо привлекателна и забелязващо свежа. Влезте в тренда и сменете аутфита!

Облечете и обуйте най-актуалните за сезона цветове, а когато се „стъкнете“, огледайте се и намерете голямата карнавална рамка, в която да запечатате своя забавен спомен.

Бройките са ограничени и само онези, които проявят предвидливост и бързина ще се сдобият с така желаните карнавални атрибути.

Ако пък случайно не сте разбрали, че в Габрово има Карнавал, което не го вярваме, ама за всеки случай –вижте програмата, че да знаете защо са толкова готини тези тениски и тези хора в тях .

*Автор: Цветомира Иванова,
Община Габрово.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица