Свържи се с нас

Култура

НМО – Габрово прие ученици от 6 държави

Published

on

Ученици и учители от 6 държави, участници в проекта Unique Notes of the Same Song (Уникални поти за една и съща песен), посетиха Националния музей на образованието – Габрово, за да се запознаят с просветните традиции в България.

снимка: НМО – Габрово

Проектът е на ОУ „Максим Горки” в град Левски по програма „Еразъм +” с партньори от Турция, Румъния, Полша, Германия и Италия.

Валентина Иванова – координатор на проекта от ОУ „Максим Горки”

Основната цел на проекта е чрез връзки на сътрудничество между отделни училища да повиши европейската и международна сфера на образование.

Учениците, които работят с връстници от други страни, да развиват своите културни, социални и граждански компетенции, да подобряват езиковите си и дигитални умения. В продължение на две години (2018 – 2020) участниците работят по създаването на една песен – композиране на мелодия, написване на текст и изпълнението й на традиционни за всяка държава музикални инструменти (акордеон, цигулка, маранзано, баглама…).

Музиката вече е готова, написани са и четири куплета (на английски език). Текстът е за приятелството, за щастието, което то носи на младите хора, съобщи старши учител по Математика и информационни технологии Валентина Иванова – координатор на проекта от ОУ „Максим Горки”.

снимка: НМО – Габрово

Уредниците от Националния музей на образованието Веселин Лазаров и Димитър Димитров, заедно с Андриан Гергинов, ученик от XI „в” клас на Националната Априловска гимназия, запознаха гостите с постоянната експозиция, възстановките на килийно и взаимно училище, с изложбата на училищни пособия, прожектираха им филм за Васил Априлов, подариха им рекламно-информационни материали.

Любка Тинчева, Димитър Димитров и Веселин Лазаров от НМО и Андриан Гергинов от НАГ

Главният координатор на UNSS Александер Хютер от училището във Франкентау, Германия, разговаря с директора на Националния музей на образованието Любка Тинчева за изпълнението на проекта, след което сподели и личните си впечатления.

Александер Хютер от училището във Франкентау, Германия – главен координатор на проекта

„За първи път съм в Габрово и всичко, което преживявам, за мен е съвсем ново. Бях в България преди 25 години, но тогава упражнявах друга професия, която не беше свързана с училището. Харесва ми, че всичко много се е променило – особено в устройството на държавата. Направи ми силно впечатление, че се строи много. Има промяна и в нагласата на хората – станали са много дружелюбни, а това е прекрасно! Всяка една страна, която посещаваме, е съвсем различна от Германия и това е напълно естествено. Различни са и впечатленията, които събираме. Те са нови, интересни, но не са толкова важни за нас, възрастните, колкото за децата. Учениците са настанени в приемни семейства, което им дава възможност да се докоснат отблизо до бита и нравите на хората в България. Получаваме познания за една или друга култура, а това е важно за нас, европейците. Няма как да бъдем едно цяло в нашия европейски дом, ако не познаваме културата, традициите и бита на всяка една от страните.”

Досега участниците в проекта са били по 10 дни във Франкентау – Германия, Анталия – Турция, Палермо – Италия, Реда – Полша, и в няколко български градове. Предстои им гостуване в Кохла – Румъния.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

„Познай кой ще дойде на вечеря?“ в Габрово

Published

on

Когато Даниел (Мариан Бачев), преуспяващ адвокат, за поредна вечер се връща в малките часове на нощта при съпругата си Катрин (Диана Любенова), с оправданието, че е бил при най- добрия си приятел, който е в депресия, тя не може да приеме това извинение.

Още повече, че никога всъщност не е виждала въпросния приятел Чарли (Антоан Петров – Анди). Притиснат от Катрин, Даниел е принуден да покани Чарли на вечеря.

Но липсата на реално съществуващ приятел поставя изобретателния адвокат в безумната ситуация да прибегне до услугите на случайно срещнат клиент на един бар.

Как ще протече вечерята, какви рискове и обрати ще се стоварят върху главата на Даниел и дали Катрин ще познае кой всъщност е дошъл на вечеря? Това ще разберете, само ако гледате пиесата на Адриен Ракка “Познай кой ще дойде на вечеря?”.

Спектакълът ще се играе този петък – 26 април, в зала „Възраждане“ в Габрово, от 19.00 часа.

Зареди още

Култура

Призови места за учениците на Цветан Радков от „Фолклорни приумици”

Published

on

Ученици на преподавателя по китара и тамбура Цветан Радков се завърнаха с награди от XVIII Регионален детско-юношески конкурс за певци и инструменталисти „Фолклорни приумици”.

В конкурсната програма на форума в Червен бряг участваха над 110 талантливи деца от 14 населени места, разпределени в направленията: класическа музика, музикален фолклор, народно пеене.

Наградите присъди компетентно жури от специалисти: Елка Недялкова, Румен Тодоров и Валентин Недялков, преподаватели в НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен. Призови места за възпитаниците на Школата по китара и тамбура при НЧ „Развитие-1870”.

Златни медали спечелиха Велизара Костова, Дамян Иванов и Китарен оркестър. Второ място заслужи Калоян Маринов. На трето място журито класира Александра Денчева и Калоян Костов.

Призови награди спечелиха и учениците на Цветан Радков от Габрово – Бетина Делуди, Вероника Бойчева и Ивана Петкова. С поощрения бяха отличени двете камерни групи.

Зареди още

Култура

Playback театър „Разкажи ми“ в Габрово на 24 април

Published

on

„Разкажи ми“ идва в Габрово вече за втори път. Домакин на събитието е НЧ „Будителите 201“, който ще предостави сцената си на 24 април от 19.00 часа.

Playback театърът е импровизационен театър, в който зрителите споделят онова, което ги вълнува – случки, преживявания, емоции, а актьорите и музикантите превръщат споделеното в пърформанс.

Разказаните истории оживяват в театрални миниатюри, като диалозите, музиката, поезията се сътворяват на сцената спонтанно. Всяко представление е ново и уникално, защото е създадено за присъстващата на него публика, но винаги съчетава в себе си и лекотата на смеха, и вглеждането в дълбоко съкровеното.

Изписването на „Playback“ на латиница цели да се избегне асоциация с разпространеното значение на „плейбек“ (ползване на готов музикален фон) – playback идва от английското „play back“ – „връщане (на споделеното от зрителите) с изиграване“ и е творческо преживяване не само за зрителите, но и за самите актьори.

Playback театър „Разкажи ми“ започва дейността си като самостоятелна трупа през 2020 година и досега има изнесени над 50 представления в София и страната. През 2022/23 година с подкрепата на Национален фонд „Култура“ реализира мащабен проект, наречен „Диалог през сърцето“, в рамките на който за първи път в България playback представления бяха интегрирани в редовната учебна програма на столични училища.

Групата играе и в центрове за зависими, пред уязвими групи, наред с това подкрепя с творчеството си и културни инициативи като представяния на книги, откривания на изложби и благотворителни инициативи. „РАЗКАЖИ МИ“ твори с мисията да създаде условия за градивен културен и социален диалог.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица