Свържи се с нас

Култура

Ценно издание на повече от 150 години стана притежание на НМО – Габрово

Published

on

Финансовият експерт Динко Тончев (Dino Dionne) дари на Националния музей на образованието ценна книга със заглавие „The Pictorial Sunday Book“. Илюстрованата неделна книга е отпечатана в Лондон около 1860 г. Изданието се появява след смъртта на съставителя му – изтъкнатият библеист д-р Джон Кито.

В сборника се открояват статии на библейска тематика с впечатляващо количество и качество на илюстрациите. В 516 страници са представени пейзажни сцени с оригинални бележки и пасажи, свързани с историята, географията, естествената история, литературата и Светото писание. Идеята на Джон Кито е да създаде четиво, насочено към младите – неделна книга за изучаване на свещените теми в привлекателна форма.

В изданието са поместени редица гравюри и карти, илюстриращи библейската история, пророчествата, псалмите, живота на Исус Христос, Деянията на апостолите и други, които предизвикат интереса и любопитството на читатели от всички възрасти.

Дарителят Динко Тончев е роден в гр. Пловдив. Учи в Националната Априловска гимназия в периода 1989 – 1993 г. През 90-те години на XX век емигрира на запад. Продължава образованието си в най-старото висше училище в щата Ню Йорк – Колумбийския университет.

Придобива бакалавърска степен от университета „Сейнт Джон“ (St. John’s University) в Ню Йорк и магистратура по бизнес администрация (счетоводство, финанси) в университета в Ливърпул. Основател е на няколко успешни компании в областта на финансите.

Той е президент и главен изпълнителен директор на Genesis Capital Group в САЩ. Макар от дълги години да живее в Ню Йорк, Динко Тончев не забравя родината и корените си. Той се сдобива с изданието от аукцион с единствената мисъл, когато си дойде в България, да направи подарък на музея.

По негова информация от книгата „The Pictorial Sunday Book“ съществуват само три броя в света. Екипът на Националния музей на образованието изказва огромна благодарност на г-н Тончев и семейството му за ценното дарение.

Култура

Библиотекари от Люблин на работно посещение в РБ „Априлов- Палаузов“

Published

on

В Габровската регионална библиотека гостуваха библиотекари от публичната библиотека в университетския град Люблин, административен център на Люблинското воеводство и най-голям град в пределите на Източна Полша.

Те пристигнаха от Велико Търново, водени от колеги от РНБ „П. Р. Славейков“. Посещението им е свързано с участието на полските и български колеги в Програма „Еразъм +”за споделяне на опит и добри практики.

Полските библиотекари посетиха всички отдели и се запознаха с организацията на библиотечните фондове и с цялостния процес по предоставяне на библиотечни услуги в публична библиотека от ранга на Габровската регионална библиотека. Бяха установени множество прилики в библиотечната работа с потребителите, общи цели и резултати.

Специален интерес за тях представляваше книговезкото ателие, създадено в РБ „Априлов-Палаузов“, програмируемите роботи-играчки за първи стъпки в програмирането за деца и тийнейджъри Вee Bot и Finch, 3D-принтерът и букскенерът в дигиталния център и машината за почистване на книги, закупена за дезинфекция по време на пандемията от КОВИД – 19.

Гостите споделиха, че и търновската, и габровската библиотека са съвременни библиотечни културни центрове, развиващи се в крак с изискванията на дигиталната епоха. Те се чувстват изключително заредени с позитивни емоции и полезни впечатления от гостуването си в България, която много им харесва, а Габрово според тях е чудесен град за работа и за живеене.

Зареди още

Култура

Кукленият театър открива новия сезон с „Червената шапчица“

Published

on

Зареди още

Култура

„От киноцентъра до музейната витрина“

Published

on

Исторически музей – Дряново ще бъде домакин на пътуващата експозиция „От киноцентъра до музейната витрина” на Исторически музей – Попово. Тя представя автентични народни облекла, които са ползвани като реквизит при заснемането на хитовия телевизионен сериал „Капитан Петко войвода” през 80-те година на ХХ век.

Цялата колекция включва близо 300 елемента от облекла, изработени в края на XIX век. Събирани са от селищата в районите на Гюмюрджина, Софлу, Дедеагач, Доганхисар и др. Местното население предоставя семейни облекла, предмети и фотоси, голяма част от които са на над 200 години.

Първоначално колекцията е дарена от студиото за игрални филми „Бояна” на Тракийското дружество в село Светлен, Поповско. Този жест към жителите му се дължи на факта, че техните предци са преселници от Беломорието. По-късно Тракийското дружество я подарява на ИМ-Попово. Красотата на народните костюми, тяхната уникалност и самобитност днес приближават хората до емоцията около създаването на филма за капитан Петко войвода и до българите от онези времена.

Официалното откриване на изложбата ще бъде на 20 септември, от 17.30 ч. в Икономовата къща.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица