Свържи се с нас

Култура

Зрелищен показ за финала на ЛТФ 2 в Габрово

Published

on

С финален показ на резултатите от ателието „Да изгубиш себе си“ приключи второто издание на Летен театрален форум в Габрово. На 10 юли от 19.00 часа в Драматичен театър „Рачо Стоянов“, организатор на събитието, се състоя представянето на 10-дневната работа на творческия екип – Веселка Кунчева (режисьор), Мариета Голомехова (сценограф), Милен Апостолов (композитор), Явор Кунчев (хореограф).

От 1 юли те работиха заедно с актьорите от трупата на театъра, както и със селектирани актьори, кандидатствали за участие във форума. Темата на ателието „Да изгубиш себе си“ е вдъхновена от романа на Оскар Уайлд „Портретът на Дориан Грей“.

Във форума и показа взеха участие актьорите от трупата на ДТ „Рачо Стоянов“: Таня Йоргова, Поля Йорданова, Надежда Петкова, Магдалена Славчева, Любен Попов, Димо Сава Димов, Виолина Доцева, Ванина Попова, Адриана Димова и Добринка Тосева, както и селектираните участници: Яна Зайкова, Ангела Кънева, Благовест Мицев, Богдан Казанджиев, Елена Траянова, Ивелин Николов, Илиян Нонов, Йоан Попов, Мелин Ердинч, Рафаел Бижев, Боян Фераджиев, Кристиян Стоичков и Валери Белев.

През октомври творческият екип на Веселка Кунчева, актьори от Драматичен театър – Габрово и част от актьорите, участвали във форума, ще започнат репетиции на спектакъл по романа “Портретът на Дориан Грей”. Очаква се премиерата да бъде в края на 2023 година.

По време на 10-дневното събитие участниците работиха в два 4-часови уъркшопа с художествената гимнастичка Елизабет Паисиева и полския театрал Марек Кошчилек. Няколко творчески вечери с обмяна на опит, творчески идеи и професионални проблеми проведоха Деси и Емо Йорданови от „Малка театрална компания“ – Габрово, Димитър Иванов – Капитана, Радина Думанян, Милица Гладнишка, Иван Велчев и Николай Воденичаров – Никеца.

Летен театрален форум 2 се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.

Снимки:  Александър Богдан Томпсън.

Култура

Библиотекари от Люблин на работно посещение в РБ „Априлов- Палаузов“

Published

on

В Габровската регионална библиотека гостуваха библиотекари от публичната библиотека в университетския град Люблин, административен център на Люблинското воеводство и най-голям град в пределите на Източна Полша.

Те пристигнаха от Велико Търново, водени от колеги от РНБ „П. Р. Славейков“. Посещението им е свързано с участието на полските и български колеги в Програма „Еразъм +”за споделяне на опит и добри практики.

Полските библиотекари посетиха всички отдели и се запознаха с организацията на библиотечните фондове и с цялостния процес по предоставяне на библиотечни услуги в публична библиотека от ранга на Габровската регионална библиотека. Бяха установени множество прилики в библиотечната работа с потребителите, общи цели и резултати.

Специален интерес за тях представляваше книговезкото ателие, създадено в РБ „Априлов-Палаузов“, програмируемите роботи-играчки за първи стъпки в програмирането за деца и тийнейджъри Вee Bot и Finch, 3D-принтерът и букскенерът в дигиталния център и машината за почистване на книги, закупена за дезинфекция по време на пандемията от КОВИД – 19.

Гостите споделиха, че и търновската, и габровската библиотека са съвременни библиотечни културни центрове, развиващи се в крак с изискванията на дигиталната епоха. Те се чувстват изключително заредени с позитивни емоции и полезни впечатления от гостуването си в България, която много им харесва, а Габрово според тях е чудесен град за работа и за живеене.

Зареди още

Култура

Кукленият театър открива новия сезон с „Червената шапчица“

Published

on

Зареди още

Култура

„От киноцентъра до музейната витрина“

Published

on

Исторически музей – Дряново ще бъде домакин на пътуващата експозиция „От киноцентъра до музейната витрина” на Исторически музей – Попово. Тя представя автентични народни облекла, които са ползвани като реквизит при заснемането на хитовия телевизионен сериал „Капитан Петко войвода” през 80-те година на ХХ век.

Цялата колекция включва близо 300 елемента от облекла, изработени в края на XIX век. Събирани са от селищата в районите на Гюмюрджина, Софлу, Дедеагач, Доганхисар и др. Местното население предоставя семейни облекла, предмети и фотоси, голяма част от които са на над 200 години.

Първоначално колекцията е дарена от студиото за игрални филми „Бояна” на Тракийското дружество в село Светлен, Поповско. Този жест към жителите му се дължи на факта, че техните предци са преселници от Беломорието. По-късно Тракийското дружество я подарява на ИМ-Попово. Красотата на народните костюми, тяхната уникалност и самобитност днес приближават хората до емоцията около създаването на филма за капитан Петко войвода и до българите от онези времена.

Официалното откриване на изложбата ще бъде на 20 септември, от 17.30 ч. в Икономовата къща.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица