Свържи се с нас

Култура

Музейните тетрадки на НМО – Габрово вече в българските училища зад граница

Published

on

Първите комплекти с музейни тетрадки по български език, история, география и физика, издадени от Национален център „Музейно училище”, вече са изпратени на Българския културен и образователен център в Еврорегион „Маас-Рейн” и българските неделни училища „Аз Буки Веди” – Кьолн и „Св. княз Борис I” – Аахен, Германия и „Родна стряха” – Арадипу, Кипър.

Преподавателят Нина Йорданова от БНУ „Св. Княз Борис I” в Аахен, в което учат 50 деца, сподели от името на екипа, че „тетрадките са едно чудесно допълнение и надграждане на учебния процес”.

Музейни тетрадки

Национален център „Музейно училище” – партньорска инициатива на Национален музей на образованието и Регионално управление на образованието – Габрово, за поредна година е бенефициент по Националната програма на МОН „България – образователни маршрути” (модул „Културните и научните институции като образователна среда”).

С тази национална програма Министерството на образованието и науката предоставя възможност за учениците от българските неделни училища в чужбина да опознаят природните и историческите забележителности на България, съвременните българи с техните постижения и да разширят интереса си към българската идентичност, култура, традиции и литературно наследство.

Изложбата на НМО „И ний сме дали нещо на света“ в СНУ „Св.
Климент Охридски“ – Лимасол, Кипър (24 май 2023 г.)

Една от целите, които Националният музей на образованието си поставя при разработване програмата на НЦ „Музейно училище”, е да мотивира и активира връзката между културните институции и българските училища в чужбина в помощ на учителите и педагогическите специалисти за представяне и ползване на културното наследство в образователния и възпитателен процес.

През годините НМО гостува в училища зад граница като предоставя изработени от музея изложби, които се експонират по повод различни национални празници и допринасят за съхраняване на българската идентичност. Реализират се и редица виртуални посещения в музея и занятия с деца от български училища в Нидерландия, Великобритания, Германия, Италия и Испания, които запознават учениците с българската история и просветното минало.

Марина Владова, учител по пиано и ръководител на състава за
народни танци в БНУ „Св. Княз Борис I“ – Аахен, получава от Любка
Тинчева – директор на НМО, комплектите музейни тетрадки.

Чрез Съюза на българите в Кипър музейни тетрадки и други помощни материали за образователния процес са предоставени на пет съботно-неделни училища: „Св. Климент Охридски” (Лимасол), „Народни будители” (Паралимни), „Българското училище в Пафос”, „Азбукарче” (Полис Хрисохус) и „Никола Вапцаров” в Никозия с филиал в Дали.

През следващата учебна година музейните тетрадки ще бъдат използвани и в Българско средно училище „Христо Ботев” – Братислава, Словакия и БНУ „Паисий Хилендарски” – Атина, Гърция.

Учители и ученици от български училища във Франция, Испания, Великобритания, Швейцария, Италия, Чешка република, Германия, Кипър и Украйна участват в практически семинари и конкурси, организирани от НЦ „Музейно училище” – семинар на тема „Съхраненото културно наследство – живата памет за Родината в българското училище зад граница“ (2021 г.); национален ученически конкурс „Времена и будители”; конкурс за реализиране на урок „Музейните ресурси в онлайн обучението” (2021 г.); конкурс за ученици за създаване на текст – стихотворение или разказ, на тема „Съкровено за България” (2022 г.)

В своята дейност НЦ „Музейно училище” се стреми да бъде активен участник в ползотворното сътрудничество между културните институции и педагозите от българските училища зад граница с цел поддържане и укрепване връзката на децата с родината.

Култура

Библиотекари от Люблин на работно посещение в РБ „Априлов- Палаузов“

Published

on

В Габровската регионална библиотека гостуваха библиотекари от публичната библиотека в университетския град Люблин, административен център на Люблинското воеводство и най-голям град в пределите на Източна Полша.

Те пристигнаха от Велико Търново, водени от колеги от РНБ „П. Р. Славейков“. Посещението им е свързано с участието на полските и български колеги в Програма „Еразъм +”за споделяне на опит и добри практики.

Полските библиотекари посетиха всички отдели и се запознаха с организацията на библиотечните фондове и с цялостния процес по предоставяне на библиотечни услуги в публична библиотека от ранга на Габровската регионална библиотека. Бяха установени множество прилики в библиотечната работа с потребителите, общи цели и резултати.

Специален интерес за тях представляваше книговезкото ателие, създадено в РБ „Априлов-Палаузов“, програмируемите роботи-играчки за първи стъпки в програмирането за деца и тийнейджъри Вee Bot и Finch, 3D-принтерът и букскенерът в дигиталния център и машината за почистване на книги, закупена за дезинфекция по време на пандемията от КОВИД – 19.

Гостите споделиха, че и търновската, и габровската библиотека са съвременни библиотечни културни центрове, развиващи се в крак с изискванията на дигиталната епоха. Те се чувстват изключително заредени с позитивни емоции и полезни впечатления от гостуването си в България, която много им харесва, а Габрово според тях е чудесен град за работа и за живеене.

Зареди още

Култура

Кукленият театър открива новия сезон с „Червената шапчица“

Published

on

Зареди още

Култура

„От киноцентъра до музейната витрина“

Published

on

Исторически музей – Дряново ще бъде домакин на пътуващата експозиция „От киноцентъра до музейната витрина” на Исторически музей – Попово. Тя представя автентични народни облекла, които са ползвани като реквизит при заснемането на хитовия телевизионен сериал „Капитан Петко войвода” през 80-те година на ХХ век.

Цялата колекция включва близо 300 елемента от облекла, изработени в края на XIX век. Събирани са от селищата в районите на Гюмюрджина, Софлу, Дедеагач, Доганхисар и др. Местното население предоставя семейни облекла, предмети и фотоси, голяма част от които са на над 200 години.

Първоначално колекцията е дарена от студиото за игрални филми „Бояна” на Тракийското дружество в село Светлен, Поповско. Този жест към жителите му се дължи на факта, че техните предци са преселници от Беломорието. По-късно Тракийското дружество я подарява на ИМ-Попово. Красотата на народните костюми, тяхната уникалност и самобитност днес приближават хората до емоцията около създаването на филма за капитан Петко войвода и до българите от онези времена.

Официалното откриване на изложбата ще бъде на 20 септември, от 17.30 ч. в Икономовата къща.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица