Свържи се с нас

Култура

Музейните тетрадки на НМО – Габрово вече в българските училища зад граница

Published

on

Първите комплекти с музейни тетрадки по български език, история, география и физика, издадени от Национален център „Музейно училище”, вече са изпратени на Българския културен и образователен център в Еврорегион „Маас-Рейн” и българските неделни училища „Аз Буки Веди” – Кьолн и „Св. княз Борис I” – Аахен, Германия и „Родна стряха” – Арадипу, Кипър.

Преподавателят Нина Йорданова от БНУ „Св. Княз Борис I” в Аахен, в което учат 50 деца, сподели от името на екипа, че „тетрадките са едно чудесно допълнение и надграждане на учебния процес”.

Музейни тетрадки

Национален център „Музейно училище” – партньорска инициатива на Национален музей на образованието и Регионално управление на образованието – Габрово, за поредна година е бенефициент по Националната програма на МОН „България – образователни маршрути” (модул „Културните и научните институции като образователна среда”).

С тази национална програма Министерството на образованието и науката предоставя възможност за учениците от българските неделни училища в чужбина да опознаят природните и историческите забележителности на България, съвременните българи с техните постижения и да разширят интереса си към българската идентичност, култура, традиции и литературно наследство.

Изложбата на НМО „И ний сме дали нещо на света“ в СНУ „Св.
Климент Охридски“ – Лимасол, Кипър (24 май 2023 г.)

Една от целите, които Националният музей на образованието си поставя при разработване програмата на НЦ „Музейно училище”, е да мотивира и активира връзката между културните институции и българските училища в чужбина в помощ на учителите и педагогическите специалисти за представяне и ползване на културното наследство в образователния и възпитателен процес.

През годините НМО гостува в училища зад граница като предоставя изработени от музея изложби, които се експонират по повод различни национални празници и допринасят за съхраняване на българската идентичност. Реализират се и редица виртуални посещения в музея и занятия с деца от български училища в Нидерландия, Великобритания, Германия, Италия и Испания, които запознават учениците с българската история и просветното минало.

Марина Владова, учител по пиано и ръководител на състава за
народни танци в БНУ „Св. Княз Борис I“ – Аахен, получава от Любка
Тинчева – директор на НМО, комплектите музейни тетрадки.

Чрез Съюза на българите в Кипър музейни тетрадки и други помощни материали за образователния процес са предоставени на пет съботно-неделни училища: „Св. Климент Охридски” (Лимасол), „Народни будители” (Паралимни), „Българското училище в Пафос”, „Азбукарче” (Полис Хрисохус) и „Никола Вапцаров” в Никозия с филиал в Дали.

През следващата учебна година музейните тетрадки ще бъдат използвани и в Българско средно училище „Христо Ботев” – Братислава, Словакия и БНУ „Паисий Хилендарски” – Атина, Гърция.

Учители и ученици от български училища във Франция, Испания, Великобритания, Швейцария, Италия, Чешка република, Германия, Кипър и Украйна участват в практически семинари и конкурси, организирани от НЦ „Музейно училище” – семинар на тема „Съхраненото културно наследство – живата памет за Родината в българското училище зад граница“ (2021 г.); национален ученически конкурс „Времена и будители”; конкурс за реализиране на урок „Музейните ресурси в онлайн обучението” (2021 г.); конкурс за ученици за създаване на текст – стихотворение или разказ, на тема „Съкровено за България” (2022 г.)

В своята дейност НЦ „Музейно училище” се стреми да бъде активен участник в ползотворното сътрудничество между културните институции и педагозите от българските училища зад граница с цел поддържане и укрепване връзката на децата с родината.

Култура

„Познай кой ще дойде на вечеря?“ в Габрово

Published

on

Когато Даниел (Мариан Бачев), преуспяващ адвокат, за поредна вечер се връща в малките часове на нощта при съпругата си Катрин (Диана Любенова), с оправданието, че е бил при най- добрия си приятел, който е в депресия, тя не може да приеме това извинение.

Още повече, че никога всъщност не е виждала въпросния приятел Чарли (Антоан Петров – Анди). Притиснат от Катрин, Даниел е принуден да покани Чарли на вечеря.

Но липсата на реално съществуващ приятел поставя изобретателния адвокат в безумната ситуация да прибегне до услугите на случайно срещнат клиент на един бар.

Как ще протече вечерята, какви рискове и обрати ще се стоварят върху главата на Даниел и дали Катрин ще познае кой всъщност е дошъл на вечеря? Това ще разберете, само ако гледате пиесата на Адриен Ракка “Познай кой ще дойде на вечеря?”.

Спектакълът ще се играе този петък – 26 април, в зала „Възраждане“ в Габрово, от 19.00 часа.

Зареди още

Култура

Призови места за учениците на Цветан Радков от „Фолклорни приумици”

Published

on

Ученици на преподавателя по китара и тамбура Цветан Радков се завърнаха с награди от XVIII Регионален детско-юношески конкурс за певци и инструменталисти „Фолклорни приумици”.

В конкурсната програма на форума в Червен бряг участваха над 110 талантливи деца от 14 населени места, разпределени в направленията: класическа музика, музикален фолклор, народно пеене.

Наградите присъди компетентно жури от специалисти: Елка Недялкова, Румен Тодоров и Валентин Недялков, преподаватели в НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен. Призови места за възпитаниците на Школата по китара и тамбура при НЧ „Развитие-1870”.

Златни медали спечелиха Велизара Костова, Дамян Иванов и Китарен оркестър. Второ място заслужи Калоян Маринов. На трето място журито класира Александра Денчева и Калоян Костов.

Призови награди спечелиха и учениците на Цветан Радков от Габрово – Бетина Делуди, Вероника Бойчева и Ивана Петкова. С поощрения бяха отличени двете камерни групи.

Зареди още

Култура

Playback театър „Разкажи ми“ в Габрово на 24 април

Published

on

„Разкажи ми“ идва в Габрово вече за втори път. Домакин на събитието е НЧ „Будителите 201“, който ще предостави сцената си на 24 април от 19.00 часа.

Playback театърът е импровизационен театър, в който зрителите споделят онова, което ги вълнува – случки, преживявания, емоции, а актьорите и музикантите превръщат споделеното в пърформанс.

Разказаните истории оживяват в театрални миниатюри, като диалозите, музиката, поезията се сътворяват на сцената спонтанно. Всяко представление е ново и уникално, защото е създадено за присъстващата на него публика, но винаги съчетава в себе си и лекотата на смеха, и вглеждането в дълбоко съкровеното.

Изписването на „Playback“ на латиница цели да се избегне асоциация с разпространеното значение на „плейбек“ (ползване на готов музикален фон) – playback идва от английското „play back“ – „връщане (на споделеното от зрителите) с изиграване“ и е творческо преживяване не само за зрителите, но и за самите актьори.

Playback театър „Разкажи ми“ започва дейността си като самостоятелна трупа през 2020 година и досега има изнесени над 50 представления в София и страната. През 2022/23 година с подкрепата на Национален фонд „Култура“ реализира мащабен проект, наречен „Диалог през сърцето“, в рамките на който за първи път в България playback представления бяха интегрирани в редовната учебна програма на столични училища.

Групата играе и в центрове за зависими, пред уязвими групи, наред с това подкрепя с творчеството си и културни инициативи като представяния на книги, откривания на изложби и благотворителни инициативи. „РАЗКАЖИ МИ“ твори с мисията да създаде условия за градивен културен и социален диалог.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица