Свържи се с нас

Общество

Търси се дом за тези малки кученца

Published

on

снимка:  Тихомир Църов, Личен архив

снимка: Тихомир Църов, Личен архив

Търси се дом за тези малки кученца. Скоро ще станат на два месеца. Майка им живее в къща, обезпаразитена, ваксинирана и с паспорт. Преди година тя беше изхвърлена от „грижовен стопанин“, беше на около месец.

Проблемът й бе, че се е оказала не съвсем породиста. Тя намери дом и много грижовни стопани, които сега търсят дом за нейните малки. Телефонът, който може да ползвате е 0988 919 869.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Третокласници научиха какво е да бъдеш полицай

Published

on

Третокласници от НУ „Васил Левски“ се запознаха отблизо с професията полицай. Учениците са включени в Националния проект „Детско полицейско управление“. Инспектор Христофор Божинов от сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР Габрово запозна децата с дейността на полицията, със задълженията и отговорностите на униформените служители.

Той им обясни каква е униформата, отличителните знаци (шапка, светлоотразителна жилетка); показа им част от помощните средства, които полицаите използват в ежедневната си работа (белезници, палка, радиостанция). Лекцията бе онагледена с помощни средства – палка, белезници, стоп-палка, жилетки.

Инспектор Божинов нагледно показа как се задържа лице и как се спира автомобил. Децата имаха и възможност да разгледат отблизо служебния автомобил. Тази година в проекта са включени и училища от Севлиево, Дряново и Трявна.

Националният проект се реализира от 2016 г. в цялата страна. Целта му е ранна превенция на подрастващите, утвърждаване на ценностно отношение към законите в страната, създаване на навици за безопасно поведение и вземане на адекватни решения в определени ситуации.

Идеята е децата, забавлявайки се, да получат знания и умения за опазване на своя живот и този на приятелите си, да се справят в трудни ситуации с различни предизвикателства вкъщи, в училище, на улицата.

Зареди още

Новини

Ротари клуб Габрово отбеляза Световния ден за борба с полиомиелита

Published

on

Ротари клуб Габрово, заедно с партньори от Ротари Интернешънъл, отбелязва Световния ден за борба с полиомиелита с фокус върху усилията за окончателно изкореняване на заболяването, по-известно като „Детски паралич“.

От 1979 г. Ротари Интернешънъл води мащабни кампании за ваксинация, а през 1985 г. инициира глобалната програма „Полио Плюс“, която се стреми към пълно елиминиране на болестта.

Полиомиелитът засяга предимно деца до 5-годишна възраст и представлява сериозна опасност поради високата смъртност и инвалидизиращите последствия. Вирусът се разпространява по два основни пътя: въздушно-капков и фекално-орален, като инфекцията може да бъде пренесена чрез замърсена храна, вода, или директен контакт със заразени повърхности и хора.

През 1988 г., по инициатива на Ротари Интернешънъл, Световната здравна организация (СЗО) поставя амбициозната цел за глобално изкореняване на полиомиелита. До момента по-голямата част от света, включително България (от 2002 г.), е обявена за свободна от болестта, като единствените ендемични зони остават в Пакистан и Афганистан.

Според последната стратегия на СЗО (2022-2026 г.), се следи за прекъсване на разпространението на вируса и предотвратяване на огнища в неендемични страни. Ротари Интернешънъл неуморно работи вече повече от 35 години в името на елиминирането на полиомиелита. С над 2,7 милиарда долара дарения и милиони доброволчески часове, организацията е защитила близо 3 милиарда деца в 122 страни.

Благодарение на сътрудничеството с правителствата и местните общности, организацията успява да привлече още 10 милиарда долара към каузата. На 24 октомври тази година, Ротари клуб Габрово и други Ротари клубове по света се присъединиха към усилията за окончателно премахване на заболяването чрез дарения и популяризиране на каузата, с надежда да се достигне целта за свят, напълно свободен от полиомиелит.

Зареди още

Новини

Кулинарният базар на ЖБД „Майчина грижа“ събра 2 344 лв за талантливи деца

Published

on

На 14 октомври, Петковден – духовния празник на Габрово, се проведе традиционният благотворителен кулинарен базар, организиран от Женско благотворително дружество „Майчина грижа“.

Събитието се превърна в пореден пример за силата на местната общност, като събраните средства в размер на 2 344 лева ще бъдат насочени към Фонд „Стефана Богдан Генчева“. Фондът предоставя стипендии на талантливи деца от Габрово в областите на науката, изкуството, културата и спорта.

Средствата ще подкрепят участието на децата в национални и международни конкурси и олимпиади, както и ще помогнат на деца в неравностойно социално положение да развият своя потенциал. ЖБД „Майчина грижа“ изрази своята благодарност към всички, които се включиха в благотворителния базар – от тези, които дариха продукти и пари, до всички, които направиха покупка или просто подкрепиха каузата с дарения.

Специална благодарност беше изразена и към Общинския съвет по наркотични вещества – Габрово за логистичната подкрепа. Традицията на кулинарния базар на Петковден показа силата на сътрудничеството в Габрово и доказа, че когато общността се обединява около значими каузи, възможностите за подкрепа на младите таланти стават реалност.

Базарът привлече както индивидуални дарители, така и фирми, които с готовност предоставиха своя продукция. Сред щедрите дарители са:

  • Дарина Маринчевска, Диана Николова, Маргарита Рашкова, Пепа Боева, Красимира Василева, Милена Пенчева, Десислава Горанова, Миглена Саратлиева, Ивелина Минчева, Тотка Христова и г-жа Христова от Магазин Кам, които предоставиха домашно приготвени кулинарни изкушения.
  • Местни фирми, които също подкрепиха събитието със своята продукция: Пекарна „Светофара“, Сладкарница „Виена“, Пекарна „Николови“ и Пицария „Мания“.

Освен дарения в натура, базарът получи и парични дарения от:

  • Сава Пенчев – 100 лв.
  • Механа към РЕМО „Етър“ – 100 лв.
  • Галина Банковска – 50 лв.
  • Таня Бонева – 50 лв.
  • И много други дарители, които направиха парични вноски или заплатиха по-големи суми от стойността на закупените продукти.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица