Свържи се с нас

Общество

Поздравителен адрес от президента Първанов

Published

on

Дядо Васил Свилански от с.Боазът стана на 100 години. В истински празник за жителите на Боазът се превърна рождения ден на юбиляра. Семейството, роднини, съседи и приятели се събраха в салона на читалището, за да отпразнуват заедно с дядо Васил  стотния му рожден ден. В изключително добро настроение столетникът посрещна кметът на Общината Йордан Стойков и зам.-кметът Полина Косева, които бяха дошли лично да го поздравят.

Поздравителен адрес и красиво опакована кошница, в която имаше плодове, сладкарски изделия и чифт ръчно изплетени вълнени чорапи, връчи кметът Стойков на дядо Васил. „Да си жив и здрав и да се радваш на внуците и правнуците, които имаш”, пожела Стойков на юбиляра.Поздравителен адрес столетникът получи и от президента на Република България Георги Първанов.”Честити сто години!В деня на забележителната Ви годишнина приемете моите поздравления – от все сърце и със синовно уважение.Пожелавам Ви здраве и бодър дух”, се казва в поздравлението на президента.

По повод юбилея дядо Васил получи от съселяните си телевизор.Местни самодейци от фолклорната група допълваха настроението на празнуващите.По думите на дядо Васил тайната на дълголетието му се крие в това, че цял живот е работил като вол и всяка сутрин и вечер благодари на бог.Столетникът има едно дъщеря – Маринка, двама внуци и двама правнуци.Въпреки многото  години, старецът е в добро здраве.

Новини

Областната кампания „ЗАвръщането“ преминава към нов етап

Published

on

Кампанията „ЗАвръщането“ стартира по инициатива на областния управител Кристина Сидорова и заместник – областния управител Андрей Николов. Началото ѝ бе поставено в края на 2022 година с ученически конкурс за рисунка и текст под същото мото.

През 2023 година кампанията продължава със срещи с хора, избрали да съградят своя дом и да сбъдват мечтите си в областта, както и с различните институции, с които гражданите взаимодействат при преместване.

Предвидено е още изготвянето на онлайн наръчник, който ще бъде публикуван на страницата на Областна администрация- Габрово. В него ще бъде поместена полезна информация за желаещите да се установят в населените места на територията на областта.

Кампанията „ЗАвръщането“ е социален проект. Основната ѝ цел е да противодейства на един от най-наболелите проблеми в Габровска област- обезлюдяването в следствие на демографската криза и отрицателния механичен прираст. Това ще се осъществи чрез поредица от дейности, които да ангажират широката общественост и институциите.

В рамките на проекта ще бъдат представени вдъхновяващи истории на жители на областта, които след живот в чужбина или други части на страната са предпочели да заселят в някоя от четирите общини в Габровско.

Първата среща ще е на 8 февруари от 17.30 часа в ресторант „Сопрано“. Предвидени са разкази на различни хора с различни съдби, обединени от съзнателния избор да припознаят област Габрово за свой дом. В срещата ще участват и представители на институциите в областта.

Специални гости на събитието ще бъдат победителите от ученическия конкурс на тема „ЗАвръщането“, които ще получат своите награди и грамоти. За всички класирани на първо място са предвидени едногодишни карти за посещение на два от знаковите музейни обекти в областта- Музея на хумора и сатирата и РЕМО „Етър“.

Общо 14 са отличените с призови места ученици. Четирима ще получат поощрителни награди. Част от многобройните рисунки,които участваха в творческата надпревара, ще бъдат представени в самостоятелна изложба, която показва красотата на област Габрово през детския поглед Организаторите на кампанията се стремят да разширяват обхвата ѝ, като в идните месеци ще бъде изготвен подробен наръчник, който да улесни новите жители на областта, като им предостави изчерпателна информация за различните структури в четирите общини и насоки за необходимите документи, които се изготвят при преместване.

Ще бъде включена и информация за културния живот в различните части на областта.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Продължава „За качествено здраве на село“

Published

on

Продължава изпълнението на инициативата на Женско благотворително дружество „Майчина грижа“ „За качествено здраве на село“, която в края на 2022 г. Община Габрово и Общински съвет подкрепиха с 35 000 лв.

Мобилният доктор, както го наричат жителите на малките населени места, в края на миналата седмица беше в с. Райновци, където обхвана 29 души. Преглед от кардиолог, от невролог, ЕКГ, изследвания на кръвна захар, урина и липиден профил са медико-диагностичните дейности, които включва инициативата. Отзивите са изключително добри, споделя кметският наместник Цветелина Стефанова, която участва активно в организацията. Тя е човекът най – близо до хората по места и допълва, че е благодарна за реализирането на тази идея „Сами виждате някой от хората са трудно подвижни, споделят че от години не са ходили на профилактични прегледи, а така лекарите идват на място и ги преглеждат.“ допълва още г-жа Стефанова.

„Много добра инициатива“, „Страхотни са лекарите“, „Толкова са внимателни“, „Трябва да продължи да я има тази инициатива“ – това са малка част от коментарите на живущите в Райновци, които въпреки своите болежки излизат усмихнати от читалището, в което са били прегледите. Освен това инициативата ражда и нова добра практика и така при всяко посещение на мобилния доктор има и социален работник, който разказва за услугите, които Община Габрово предоставя за възрастните хора.

До момента прегледи от специалисти са извършени на желаещите жители на селата Дебел дял, Стоевци, Новаковци, Поповци, Гиргини, Райновци, като са обхванати над 130 човека.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Спор за паркомясто в центъра на Габрово завърши с инцидент и щети

Published

on

Спор за паркомясто посред бял ден в центъра на Габрово завърши с неприятен инцидент и доведе до материални щети. Скандалът възникнал между две жени, искащи да паркират управляваните от тях автомобили на едно и също място. С „Габрово Нюз“ се свърза пострадалата жена, която разказа за ужаса от преживяното от първо лице.

Случката се разиграла на 27 януари, в часовете преди обед, на паркинг в близост до църквата „Света троица“. Потърпевшата жена спряла автомобила си на свободно място, предназначено за хора с увреждания, с какъвто валиден талон разполага, поради освидетелстване от ТЕЛК.

Забелязала маневрираща друга кола, но не ѝ обърнала внимание. В момента, в който загасила двигателя, поставила инвалидния талон на таблото и посегнала да отвори вратата на шофьорското място, за да слезе, до нея спряла маневриращата кола, ограничавайки я да напусне превозното си средство.

Към нея в това време се обърнала агресивна жена на средна възраст, возеща се в другия автомобил, която крещейки през сваления прозорец изрекла думите: „Махни се оттам!“, призовавайки я да освободи заетото от нея вече място. Потърпевшата любезно и възпитано ѝ отвърнала, че отказва да изпълни нареждането. Пътят ѝ обаче продължил да бъде препречен. Въпреки това възпрепятстваната дама се прехвърлила на пасажерското място, от което все пак напуснала колата.

Словесното пререкание продължило и на паркинга, където напрежението бързо ескалирало. Искащата да ѝ бъде освободено място започнала да блъска, скубе и рита в краката потърпевшата жена, която през цялото време не отвърнала на физическата агресия срещу нея, в опит да се предпази и защити, а конфликтът преустановен.

Това сякаш нагнетило още повече разразилата се ситуацията. В своя изблик на гняв, нерви и ярост, раздразнената жена посегнала и на превозното средство, заело желаното от нея паркомясто. За нейно нещастие обаче първия опит да счупи дясното странично огледало, ритайки го с крак, се оказал неуспешен, тъй като се подхлъзнала на снега и паднала на земята. При втория си опит обаче постигнала целта и увредила чуждата собственост.

Виждайки и осъзнавайки какво е извършила тръгнала към колата, с която била, за да се опита да напусне мястото на инцидента и да не понесе отговорност, но се спряла, тъй като забелязала, че потърпевшата извадила телефона си и прави снимки с него на регистрационния номер на автомобила.

Решила да се върне обратно и започнала да дърпа чантата на жената, с настояване да вземе телефона, за да изтрие направените снимки. Потърпевшата успяла някак да се отскубне от схватката и побегнала към близките търговски обекти, за да извика някой на помощ. Отзовал се мъж, който прекратил конфликта помежду им. В негово присъствие агресивната жена направила опит да удари в лицето жертвата на посегателството, но мъжът успял да ѝ хване ръката и ударът бил избегнат.

В близост бил и полицай, когото потърпевшата жена извикала, за да вземе отношение. Пред униформения служител извършителката на деянието започнала да твърди, че нападнатата жена сама си е счупила страничното огледало, нещо което не отговаряло на истината.

Разбирайки, че нещо се случва, към мястото на инцидента се насочил и мъж, когото минути по-рано пострадалата жена оставила в близост. Извършителката опитала и него да убеди в своята правота и версията ѝ, че жертвата сама си е счула огледалото. Нещо, на което мъжът изобщо не повярвал.

След претърпения инцидент пострадалата отишла до полицията, където подала жалба. От пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово потвърдиха за случая и съобщиха, че е заведена преписка. Снети са обяснения от двете страни и материалите предстоят да бъдат внесени в прокуратурата.

Шокът от преживянето за нападнатата жена е голям, разказа още тя. Посетила е психолог поради породилия се у нея страх. Седмица след нападението продължава да изпитва неспокойство в съня си, буди се нощно време, тъй като в съзнанието ѝ излиза неприятната случка и изживява всичко наново. Потърпевшата е категорична, че ще търси правата си по съдебен път.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица